UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Miedzierza-Cedro-Tomasz-1879

Prośby o pomoc w tłumaczeniu z j. rosyjskiego

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
IwonaLGGC
Podziękował/a: 55 razy
Podziękowano: 3 razy

Miedzierza-Cedro-Tomasz-1879

Post autor: IwonaLGGC » czw wrz 14, 2017 10:42 am

Proszę o tłumaczenie aktu małżeństwa

Rok aktu: 1879
Miejscowość (parafia): Miedzierza
Imię (dziecka|pana młodego|zmarłego): Tomasz
Nazwisko (dziecka|pana młodego|zmarłego): Cedro
Link do zdjecia: https://www.familysearch.org/search/fil ... cc=1407440

zdj 142
akt 3

marla

Re: Miedzierza-Cedro-Tomasz-1879

Post autor: marla » czw wrz 14, 2017 8:55 pm

3 Zaborowice Tomasz Cedro z Anną Janus
Działo się we wsi Miedzierzy (31.01) 12 lutego 1879 r. o godz. 10 rano. Wiadomym czynimy, że w obecności świadków: Michała Janusa lat 35 i Jana Łosiaka lat 46 mieszkańców wsi Zaborowice; Zawarto w dniu dzisiejszym święty związek małżeński między:
Tomaszem Cedro lat 26 chłopem kawalerem, synem Sebastiana i zmarłej Franciszki dd Ksiel, urodzonym i zamieszkałym we wsi Szydłówek par. Kielce, przy ojcu. -
i Anną Janus panną córką Ludwika i Marianny dd Janus, urodzoną i zamieszkałą przy rodzicach we wsi Zaborowice lat 19.-
Ślub ten poprzedziły 3 zapowiedzi ogłaszane w tutejszym i kaliskim kościołach parafialnych: (7) 19 stycznia, (14) 26, (21.01) 2 lutego tego roku. Pozwolenia obecni osobiście przy akcie ślubu rodzice niewiasty udzielili ustnie. Nowozaślubieni oświadczyli, że nie zawierali umowy przedmałżeńskiej. Akt ten po przeczytaniu przez nas obecnym i z powodu niewiedzy, czy są piśmienni tylko przez nas podpisany. - Ks. Jan Igierowicz, utrzymujący Akta Stanu Cywilnego-

---------------------------------------------------------
pierwszy raz widzę, żeby ksiądz otwarcie napisał, że nie wie czy piśmienni :D /ciekawe co na to biskup? albo cywilni zwierzchnicy USC/

AUTOR TEMATU
IwonaLGGC

Post autor: IwonaLGGC » pt wrz 15, 2017 7:50 am

Pewnie ksiądz był młody i nie wtajemniczony.

Dodano po 14 minutach 44 sekundach:
Ślub ten poprzedziły 3 zapowiedzi ogłaszane w tutejszym i kaliskim kościołach parafialnych:
Powinno być /...tutejszym i kieleckim kościołach.../ Sprawdzisz?
Szydłówek to dzisiejsze osiedle w Kielcach, do 1890 r parafia katedralna Wniebowzięcia NMP, później należał do parafii św. Wojciecha

marla

Post autor: marla » pt wrz 15, 2017 2:04 pm

Przepraszam! Oczywiście - mój błąd! Jest wyraźnie "...tutejszej i kieleckiej parafialnej cerkwi..." Przepraszam za pomyłkę, chyba w trakcie myślałam o cioteczno...-bratowej z Kalisza... :D
Wszelkie takie "drobiazgi" zgłaszaj, jak chcesz to tamte ze zmieniającym się wiekiem - mąż Symforii bodajże? - zbierz "do kupy" i dodaj tam w temacie linki - sprawdzę po literce, ile lat podał (rozrzut jest dziwnie duży), może gdzieś się rąbnęłam...
(dla mnie każdy akt jest niepowiązany - to tylko tekst - raz z Kielc, raz z Graużyszek innym razem z Nowosolnej... itd)

AUTOR TEMATU
IwonaLGGC

Post autor: IwonaLGGC » pt wrz 15, 2017 4:19 pm

Zrobię tak, ale na razie jestem pochłonięta wyszukiwaniem wszelkich krewnych i powiązań, rozbudową drzewa, później zajmę się dokładnie pojedynczymi przypadkami.
To tylko drobny błąd, jesteś usprawiedliwiona :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Akty - rosyjski”