UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Ks. Waldemar Witold Żurek - Wykazy osób z akt parafialnych diecezji łuckiej do 1945 roku

Informacje o nowościach w bibliotekach, ciekawych książkach, opracowaniach, monografiach itp.

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
marla

Ks. Waldemar Witold Żurek - Wykazy osób z akt parafialnych diecezji łuckiej do 1945 roku

Post autor: marla » śr lip 12, 2017 8:16 pm

Prośba o pomoc w zrozumieniu :D

Wiszenki
Banasiak Wincenty + Marianna Chojnacka; dz.: Domicela (*1885/43) - Leonora (1887/32: Banaś) - Anna (1889/26) - Jadwiga (1891/70: Banasiuk) - Marianna (1893/71) - Zofia (1896/13: Banasiuk, m. Łozińska) - Adam (1898/6: m. Choińska) - Stanisław (1900/49) - Elżbieta (1901/91) - Józefa (1907/2: Banaszek)

część jest prosta
parafia Wiszenki on + ona; dzieci: ... (rok / nr aktu) - zgadza się? A co znaczą pozostałe: * , nazwisko po dwukropku, m. Łozińska i m. Choińska?

AUTOR TEMATU
marla

Re: Ks. Waldemar Witold Żurek - Wykazy osób z akt parafialnych diecezji łuckiej do 1945 roku

Post autor: marla » czw wrz 14, 2017 11:01 pm

Prośba nadal aktualna. Nie wiem z którego tomu pochodzą te dane - mam tylko zdjęcie tekstu. Może ktoś wie w którym tomie jest opis użytych skrótów itp?

Awatar użytkownika

klw
Podziękował/a: 20 razy
Podziękowano: 52 razy

Re: Ks. Waldemar Witold Żurek - Wykazy osób z akt parafialnych diecezji łuckiej do 1945 roku

Post autor: klw » pt wrz 15, 2017 9:26 am

Według mnie, w tym zapisie nazwisko po dwukropku poprzedzone "m." w przypadku dziewczyn wskazuje nazwisko po zawarciu małżeństwa, a w przypadku chłopców nazwisko rodowe małżonki. Dla nazwisk bez tego "m.", czyli tu: Banaś, Banasiuk, Banaszek - nazwisko pod jakim wpisano ojca w akcie urodzenia.

Z wykazem nie miałem do czynienia, a jeden raz, gdy o coś z ks. Żurka dopytywałem na genealodzy.pl dotyczyło małżeństwa i wówczas zapis był zupełnie inny.

Ta konstrukcja jest zupełnie interesująca (chociaż być może mylnie interpretuję). Ciekaw jestem jak wyglądałby zapis, gdy dzieci rodziły się w różnych parafiach?

PS. Akurat szczegółowe informacje z wydanych pozycji nie bardzo pasują do "Biblioteki, książki, monografie"
Pozdrawiam serdecznie,
Krzysztof Wasyluk

AGA KOZA
Podziękował/a: 5 razy
Podziękowano: 5 razy

Post autor: AGA KOZA » pt wrz 15, 2017 10:28 am

Według mojej skromnej wiedzy,to jest zapis panieńskiego nazwiska matki.Różnie bywało zapisane w aktach.M to skrót od matka.
Agnieszka córka Edwarda,syna Feliksa,który był synem Marcelego.Marceli był synem Stefana i wnukiem Wawrzyńca.

Awatar użytkownika

klw

Post autor: klw » pt wrz 15, 2017 10:51 am

Czyjej matki? Wyraźnie jest podane nazwisko rodowe matki dzieci - Marianna Chojnacka. A mate m przy nazwisku to skrót od małżeństwo.
Pozdrawiam serdecznie,
Krzysztof Wasyluk

AGA KOZA

Post autor: AGA KOZA » pt wrz 15, 2017 11:24 am

Nazwiska tak jak napisałam bywały zapisane przez księdza w różny sposób.Odczyt też bywa błędny.M w tym wypadku w 5 znanych mi tomach to zawsze skrót od nazwiska matki dziecka.
Agnieszka córka Edwarda,syna Feliksa,który był synem Marcelego.Marceli był synem Stefana i wnukiem Wawrzyńca.

Awatar użytkownika

klw

Post autor: klw » pt wrz 15, 2017 12:42 pm

Jak napisałem wcześniej nie zaglądałem do wydania Żurka. Może jest więc tak, jak napisałaś i zapewne, w którymś tomie jest sposób prezentacji opisany, o czym chciałaby wiedzieć marla.
Natomiast dla mnie taki sposób opisania rodziny może być przydatny dla prezentacji na zewnątrz danych z dużego, mojego drzewa, w tych jego częściach, które poza danymi metrykalnymi nie potrzebują innej prezentacji. Dobra podstawa do innego rozwiązania, zgodnego z moimi wizjami.
Pozdrawiam serdecznie,
Krzysztof Wasyluk

AUTOR TEMATU
marla

Post autor: marla » pt wrz 15, 2017 2:51 pm

Dziękuję za wskazówki! Nie chciałam niczego sugerować z góry - większość wiem jak było faktycznie (nadal żyje córka Zosi)
- matką wszystkich jest Marianna Chojnacka, ojcem Wincenty Banasiak
- Adam (1898/6: m. Choińska) - "musi" chodzić o przekręcone nazwisko dd matki
- ": Banaś" ": Banasiuk" i ": Banaszek" - faktycznie, pewnie w akcie U jest przekręcone nazwisko ojca
- Zofia (1896/13: Banasiuk, m. Łozińska) - wyszła za M. Wątroba, nie wiem jak jego matka była dd, wydaje mi się że sprawdzałam i nie pasuje, ale nie mam nigdzie zapisane (albo zgubiłam), a strona http://wolyn.ovh.org/ chyba właśnie zniknęła ;(

zurek-mini.jpg
Dodaję plik - zapis jest rzeczywiście przemyślany - oszczędny i spójny - po dwukropku dane aktu, po przecinku inne informacje
...niech no tylko zgadnę, czego dotyczą... :niewiem:

Pozostaje zagadka * gwiazdki u Domiceli - o najstarszej siostrze rodzina nawet nie wiedziała - albo umarła młodo, albo wcześnie wyszła za mąż i się przeprowadziła gdzieś daleko. Gwiazdka to oznaczenie urodzenia, co nie pasuje, bo to "nadmiarowe" - cały wpis dotyczy aktów U. Czyli tu gwiazdka musi mieć inne znaczenie, ale jakie?

PS ...lepszego miejsca nie znalazłam, nie ma tematu "czego nie rozumiem w książce" ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

AGA KOZA

Post autor: AGA KOZA » pt wrz 15, 2017 5:42 pm

https://wolyn-metryki.pl/Wolyn/index.php
Parafia Wiszenki to dekanat kołkowski? Czy to nie czasem tom II ?
Ostatnio zmieniony sob wrz 16, 2017 3:24 pm przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: naprawa linka /przy okazji 2 spacje

AUTOR TEMATU
marla

Post autor: marla » sob wrz 16, 2017 3:57 pm

AGA - zmusiłaś mnie do weryfikacji! O Banasiakach wiem, że mieszkali/rodzili się w Rożyszcze, Aleksandrówka, Granatów(?), Dubiszcze, Dubiszcze Stare, już par. Wiszenki była nieoczekiwana. AGAD z uporem podaje "par. Kołki dek. Łuck", a tymczasem par. X dek. Kołki diec. Łuck... Jakoś to sobie ułożę, albo wrócę do tego w odpowiednim dziale/temacie. (link chciałam dyskretnie poprawić - skleił się z dalszym tekstem - wyszło niedyskretnie...)

Wracając do głównego tematu - dekodowanie zapisu - doszłam do konkluzji, że cały wpis dotyczy aktów urodzenia i tylko takie informacje tam się znalazły - ergo: "Zofia (1896/13: Banasiuk, m. Łozińska)" oznacza przekręcone nazwisko Zosi (ojca) i przekręcone nazwisko dd matki.
(Nie wiem jakim cudem ks. Żurek zgadł, że chodzi o Banasiaka i Chojnacką.)

Pozostaje tajemnicza gwiazdka * Domiceli, której znaczenia nie potrafię zgadnąć :niewiem:

Marcin Rybicki
Podziękowano: 6 razy

Post autor: Marcin Rybicki » sob wrz 16, 2017 8:40 pm

Gwiazdka to tylko symbol urodzenia. Z parafii Wiszenki pochodzą wypisy ślubów i chrztów, stąd czasami nazwiska mogły być przekręcane. W nawiasie jest wersja nazwiska rodziców, jaka występuje w wypisie.

AUTOR TEMATU
marla

Post autor: marla » sob wrz 16, 2017 9:05 pm

Gwiazdka tutaj nie oznacza urodzenia - byłaby niepotrzebna i nie znalazłaby się w tak ergonomicznym systemie zapisu (a gdyby nawet, musiałaby być przy każdym dziecku). Dlatego musi oznaczać coś innego.
Spokojnie, nie chodzi o to kto wygra; gdyby tam był krzyżyk to mogłoby chodzić np. o niemowlę/dziecko chrzczone z wody i zmarłe przed chrztem "ze wszystkimi obrzędami"... ale gwiazdka?

Marcin Rybicki

Post autor: Marcin Rybicki » sob wrz 16, 2017 10:08 pm

Przeglądam tom II, przeglądam też inne tomy. Gwiazdka pojawia się przy dzieciach rodziców. Czasami jest, czasami nie ma.

AUTOR TEMATU
marla

Post autor: marla » ndz wrz 17, 2017 2:59 pm

No, skoro wyjaśniliśmy, że możemy się dogadać (?) - to lepiej usiądź :D
Marcin Rybicki pisze:
sob wrz 16, 2017 10:08 pm
Przeglądam tom II, przeglądam też inne tomy.
masz na myśli "trzymam w ręku i przeglądam"? To (do cholery!) znajdź tam "opis użytych skrótów i symboli" i podaj tutaj - przepisz, albo zrób zdjęcie i wstaw jako załącznik! Właśnie o to od początku proszę, a z racji, że książka jest trudno dostępna inni też mogą potrzebować tych wyjaśnień.

Jeżeli masz pełną serię (+ czas i chęć), to może opisz też układ danych - gdzieś w sieci są opisy, ale tutaj też się przydadzą - co zawierają poszczególne tomy (ogólnie), gdzie jest spis treści itp.
W wielu bibliotekach najpierw trzeba wypełnić rewers, a dopiero potem można zobaczyć książkę... Na raz max 3 rewersy, a zapytać nie ma kogo... W niektórych nadal rewersy są realizowane tylko 2x dziennie... Widzisz, w czym problem?

PS
Marcin Rybicki pisze:
sob wrz 16, 2017 10:08 pm
Gwiazdka pojawia się przy dzieciach rodziców. Czasami jest, czasami nie ma.
pomyślałam "i nigdy Cię nie zaciekawiło dlaczego?" tylko dlatego zignorowałam post, że na taki brak konkretów mam tylko odpowiedzi zgryźliwe. Czasami (sic!) wolę się zamknąć.

Marcin Rybicki

Post autor: Marcin Rybicki » ndz wrz 17, 2017 4:59 pm

W żadnym tomie nie ma legendy,która tłumaczy zasady zapisów. Nie zaciekawiło mnie, dlaczego czasem jest gwiazdka albo jej nie ma. Przyjąłem, że osoby spisujące(nad dokumentami pracował zespół z odpowiedniego Zakładu na KULu) pozwalały sobie na takie, a nie inne zapisy. Powtarzam, takie zapisy z gwiazdką pojawiają się tylko przy zapisach małzeństw i dzieci z tych z małżeństw. Inaczej są zaznaczane zgony.
Co do zawartości tomów
http://bazhum.muzhp.pl/media//files/Roc ... 36-141.pdf

ODPOWIEDZ

Wróć do „Biblioteki, książki, monografie”