UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Radzymin-Grzelińska-Konstancja-1878

Prośby o pomoc w tłumaczeniu z j. rosyjskiego

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
IwonaLGGC
Podziękował/a: 55 razy
Podziękowano: 3 razy

Radzymin-Grzelińska-Konstancja-1878

Post autor: IwonaLGGC » pn wrz 18, 2017 10:58 am

Proszę o tłumaczenie aktu zgonu

Rok aktu: 1878
Miejscowość (parafia): Radzymin
Imię (dziecka|pana młodego|zmarłego): Konstancja
Nazwisko (dziecka|pana młodego|zmarłego): Grzelińska
Link do zdjecia: http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 481&y=1220

zdj 006
nr aktu 29

Proszę o tłumaczenie w całości

Marcin Rybicki
Podziękowano: 6 razy

Re: Radzymin-Grzelińska-Konstancja-1878

Post autor: Marcin Rybicki » pn wrz 18, 2017 9:30 pm

Iwona ja inaczej nie umiem tłumaczyć. Nigdy nie tłumaczę słowo po słowie, dlatego że to są cały czas te same formułki. Jeśli pojawia się zawód/miejsce urodzenia/dodatkowe informacje o rodzinie to wtedy umieszczam to w tłumaczeniu. Ale zdania typu o siódmej rano, dnia wczorajszego, tamowań nie było moim zdaniem nic nowego nie wnoszą.Takie jest moje zdanie i przy nim zostanę.
Konstancja Grzelińska zmarła 29 sierpnia/10 września 1878r.w miejscowości Radzymin. Była wdową, miała 71 lat, mieszkała w Radzyminie.Urodziła się w miejscowości Kamion, z niewiadomych rodziców.

AUTOR TEMATU
IwonaLGGC

Post autor: IwonaLGGC » wt wrz 19, 2017 9:37 am

No cóż nie zamierzam Cię przekonywać, masz racje w pewnym sensie, cenisz swój czas i przekazujesz tylko to co najważniejsze, tyle że ja lubię czytać te stare formułki i chciałabym stworzyć w przyszłości taką księgę moich przodków, którą przekazałabym swoim dzieciom, tam miałyby znajdować się miedzy innymi akty z tłumaczeniem i to jest główna przyczyna dlaczego nalegam na pełne tłumaczenie. Pomijając to o jedno chciałabym Cię prosić o umieszczanie wszystkich imion i nazwisk (świadków, zgłaszających zgon itp.) znajdujących się w aktach ich zawodów, wieku, pojawiających się dat i godzin.

Proszę sprawdź kto był zgłaszającym śmierć Konstancji Grzelińskiej.

Marcin Rybicki

Post autor: Marcin Rybicki » wt wrz 19, 2017 3:55 pm

Jakub Piotrowski 65 lat i Felicjan Piotrowski 42 lata, rolnicy z Radzymina. Konstancja zmarła o 3 po południu.

marla

Post autor: marla » wt wrz 19, 2017 5:35 pm

Marcin Rybicki pisze:
pn wrz 18, 2017 9:30 pm
...nie umiem tłumaczyć...
to się nie narzucaj. Zaczynam podejrzewać, że nie znasz języka rosyjskiego, jedynie krój liter i nie tłumaczysz niczego, co poza nawiasami tylko wyszukujesz cudze indeksy i udajesz tłumacza, autora. Twoje dogmaty i ocena wagi szczegółów to wyłącznie Twoja sprawa.
Tu jest dział tłumaczeń (a nie plagiatów). Mieliśmy tu kilku mistrzów, którym ja mam nadzieję kiedyś dorównać. Poprzeczka jest wysoko, a prośba o pełne tłumaczenie jest święta. Zwłaszcza teraz, w tym roku.
To ostatnie grożenie palcem, następne będzie formalne ostrzeżenie.

Dodano po 1 godzinie 16 minutach 30 sekundach:
29
Radzymin*. Działo się we wsi Radzymin (29.08) 10 września 1878 r. o godzinie 12 południa. Stawił się Jakób** Pietrowski lat 65 a także Felicjan Pietrowski lat 42 chłopi zamieszkali we wsi Radzymin oświadczyli, że wczorajszego dnia o godzinie 3 po południu zmarła Konstancja Grzelińska /Konstancya Grzelska/ wdowa zamieszkała we wsi Radzyminie lat 71***, urodzona w Kamionie**** Córka rodziców nieznanych obecnym. Po naocznym przekonaniu się o Śmierci Konstancji Grzelińskiej Akt ten świadkom niepiśmiennym przeczytany przez Nas tylko podpisany
Ks Stanisław Zalens... Administrator Radzymińskiej Parafii Dzierżca Akt Stanu Cywilnego

---------------
* 5 litera to niekoniecznie "y" - w tej chwili nie mogę znaleźć wzorca z takim krojem, jać to też nie jest - tak jakby odwrócona jać... ciekawostka
** wówczas poprawna forma zapisu, od 1936 r. obowiązuje "Jakub"
*** na krawędzi jest nieczytelny początek liczby - najbardziej pasuje "siedem..."
**** w mianowniku - Kamion ew. Kamień lub jeszcze inaczej
---------------
dużo przypisów - może za dużo, ale to jedna z form odreagowania stresu :)

Marcin Rybicki

Post autor: Marcin Rybicki » wt wrz 19, 2017 7:39 pm

W zasadzie nie wiem, czy powinienem odpisywać. Wszedłem na stronę kilka dni temu, zauważyłem, że są kłopoty z rozczytaniem nazwisk i nazw miejscowości, to dostałem odpowiedź, że na "wiochy nie zwracam uwagi". Podałem kilka tłumaczeń, jakie stosuje na stronie, gdzie jestem Moderatorem i gdzie proszący dziekują za tłumaczenie. Podałem zasady, dlaczego tak tłumaczę, to tutaj jestem podejrzewany, że nie znam rosyjskiego i stosuję plagiat. Mogę otrzymać formalne ostrzeżenie.... Czy ja kogoś obraziłem? Pomogłem z Wykazem ks. Żurka, to też niedobrze? Dobrze, nie będę tłumaczył, ale mam prawo reagować np. na błędne tłumaczenie miejscowości. Są pytania gdzie szukać metryk albo dlaczego ich nie ma, to pojawiają się komentarze, że też chyba źle to robię. Jak pojawiają się nowe osoby na lubelskich korzeniach, to nikt nie otrzymuje ostrzeżenia za pomoc.

AUTOR TEMATU
IwonaLGGC

Post autor: IwonaLGGC » śr wrz 20, 2017 9:53 am

Ja widzę to tak.Jeśli Marcin nie masz ochoty tłumaczyć całych tekstów to nie rób tego, ale też nie odpowiadaj na prośby osób, które oczekują pełnych tłumaczeń i pozostaw to komuś kto zrobi to wedle oczekiwać zamieszczającego prośbę. Sądzę również, że sprostowania i uzupełnienia czynione przez Ciebie są pomocne, szczególnie dla osób rozpoczynających badania genealogiczne,którzy nie wiedzą gdzie szukać jak i co (mam tu na myśli po części siebie). Taka jest moja opinia.

marla

Post autor: marla » pn wrz 25, 2017 6:54 pm

Wtedy nie mogłam zebrać myśli, a to nieco zawiłe - **** wpisano "в Камiону - w Kamioniu" to sugeruje w mianowniku Kamioń, Kamiono ...
Prawdopodobnie ksiądz niechcący wpisał złą końcówkę (jak w odmianie камень - kamień), a te informacje tylko gmatwają sytuację :D, ale powinnaś to wiedzieć.
O ile wiem i pamiętam, w pozostałych przypadkach było "в Камiонѣ - w Kamionie".

AUTOR TEMATU
IwonaLGGC

Post autor: IwonaLGGC » śr wrz 27, 2017 6:13 pm

Dzięki ale to raczej nic nie zmienia. Moje przypuszczenia sięgają pewności. Konstancja Grzelak vel Grzelińska dd Paruszewska urodziła się w Kamionie, o czy świadczy nazwisko Poryszewska (pewnie tak ono brzmiało pierwotnie) powtarzające się w tejże parafii w księgach z lat dostępnych 1890-1928. Sądzę że tam wyszła za Macieja Grzelaka, czy on był spoza Kamionu, nie wiem bo Grzelacy są wszędzie :( Sądzę jednak, że tam umarł, pomiędzy rokiem 1946 (najmłodszy syn zmarł w 1862 mając 16 lat), a 1951 (w akcie małżeństwa syna Piotra, określony jako nieżyjący) we wszystkich aktach występuje Kamion i to pewnie ten Kamion pow. sochaczewski wcześniej łowicki, obstawiam, że wszystkie inne wersje to błędy księży. Nie mam się czego zaczepić, żadnego aktu, poległam. ;(

marla

Post autor: marla » śr wrz 27, 2017 7:47 pm

Heh, wcale nie poległaś, tylko skończył Ci się dziki fart! W moim drzewie wszyscy z głównych linii uparli się wędrować. Wiek i inne dane podają różnie - jeden taki zawsze zmyśla, zawsze. Inni są tak nieprecyzyjni, że mam do przeszukania pół Niemiec w obecnych granicach (ewangelicy augsburscy - żadnych metryk on-line...) i większość Ukrainy (AP Łuck - żadnych metryk on-line). Tymczasem szukam wszelkich innych źródeł - spisy ludności, listy pasażerów, yellow-pages, gazety, wszelkie wyszukiwarki, otchłanie archiwów, archiwa forów... jeszcze mi zostały akta policyjne (praworządni byli), notarialne (żadnych posiadłości ani intercyz nie było), cechowe - 1 szewc, chyba niezrzeszony... Na ujawnienie listy "pensjonariuszy" gułagu nawet nie liczę.
Zbieram wszystkie okruszki (i wymuszam zeznania krewnych). Dotarłam do Hannoveru przez New York, do Afryki przez Australię, do Sachsen-Altenburg przez Zduńską Wolę, do Anglii przez opis zdjęcia, do Archangielska i Kazachstanu przez książkę, do Wiszenek przez wykazy ks. Żurka, do Jaksonowa (dolnośląskie) przez Łódź...
Boczne gałęzie mi się rozgałęziają w dżunglę, a główne... zamarły :/ Co nie zmienia faktów: szukanie jest najfajniejsze! Jak znajdziesz wszystko aż do Adama i Ewy, to skończy się zabawa :D

AUTOR TEMATU
IwonaLGGC

Post autor: IwonaLGGC » czw wrz 28, 2017 8:52 am

Chociaż dwa pokolenia wstecz i byłabym usatysfakcjonowana, a tu taki pech, wszystkie księgi przepadły. :( Nie pozostaje mi nic innego tylko niestrudzenie przeglądać wszelkie dostępne źródła, a nóż... . Nie odpuszczę Grzelakom.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Akty - rosyjski”