Mam zagwozdkę z moimi odnalezionymi przodkami ze Szkocji. Jedna z nich była Katarzyna Watson, po mężu Litzke. Znalazłem dokumenty dotyczące spraw majątkowych jej rodziny z początku XIX w. Czy ktoś mógłby przetłumaczyć mi (ale nie słowo w słowo) najważniejsze informacje z dwóch miejsc tego dokumentu?
Ze strony 10 - kto komu co i kiedy sprzedał - nie umiem odczytać w ogóle nazwiska Anny ...?
Na stronie 12 - to samo pytanie - kto komu, kiedy i co sprzedał. Czy można wywnioskować z tego co jest tam napisane, jaki rodzaj pokrewieństwa zachodził pomiędzy Marianną Lindzay Burggaller a Katarzyną Watson Litzke? Z innych dokumentów wiem, że były one spokrewnione, ale wciąż nie wiem, jak ...
Nie załączam tutaj dokumentu, bo screeny są niewyraźne. Oto link do niego, znajdującego się w archiwum Ossolineum: http://bazy.oss.wroc.pl/kzc/pobpdf.php? ... ps_629.pdf Strony, tak jak wcześniej podałem.
Z góry wielkie dzięki za pomoc! Może uda mi się dowiedzieć czegoś nowego i znaleźć w ten sposób rodziców mojej 7x prababki, Katarzyny Watson - Litzke!
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Akt sprzedaży - Runge, Litzke, Lidsay, Burggaller
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 5 razy
- Podziękowano: 98 razy
Re: Akt sprzedaży - Runge, Litzke, Lidsay, Burggaller
Skan 10.
Dokument w języku niemieckim.
Skan 12.
26. Karol Gottlieb Litzke 10 V 1789 zapisuje na dominium Wiewiórka sumę 33.000 zł swej żonie Katarzynie zd. Watson.
Dalej idą różne operacje na tej sumie, proces o tę sumę między Karolem a Katarzyną oraz sprawy o nią z innymi osobami, niestety nigdzie nie podano stopni pokrewieństwa.
Dokument w języku niemieckim.
Skan 12.
26. Karol Gottlieb Litzke 10 V 1789 zapisuje na dominium Wiewiórka sumę 33.000 zł swej żonie Katarzynie zd. Watson.
Dalej idą różne operacje na tej sumie, proces o tę sumę między Karolem a Katarzyną oraz sprawy o nią z innymi osobami, niestety nigdzie nie podano stopni pokrewieństwa.
Bartek
-
AUTOR TEMATU - Posty: 115
- Podziękował/a: 42 razy
- Podziękowano: 2 razy
Dziękuję!
A czy można wiedzieć, co zostało napisane jeśli chodzi o Mariannę Lindsay Burggaller? Z kim się procesuje?

Janusz
Andrasz, Greger, Czarnecki, Wereszczyński, Rudnicki, Ostrowski, Żarczyński, Bielawski, Misky, Runge, Doliński
Andrasz, Greger, Czarnecki, Wereszczyński, Rudnicki, Ostrowski, Żarczyński, Bielawski, Misky, Runge, Doliński
-
- Podziękował/a: 5 razy
- Podziękowano: 98 razy
W 1810 r. Katarzyna Litzke odstąpiła jej sumę 125251 złp. 24 gr z w/w sumy 33.000 zł reńskich, a Elżbiecie Runge 117278 złp. 24 gr z tejże sumy 33.000 zł reńskich.
Bartek