UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Nowości na forum

Opinie o forum, propozycje zmian, uwagi dot. funkcjonowania.

Moderator: Moderatorzy

Bea
Podziękował/a: 199 razy
Podziękowano: 183 razy

Re: Nowości na forum

Post autor: Bea » pt wrz 08, 2017 9:58 pm

Ponieważ nie wszyscy wiedzą jak "podziękować" na forum, dlatego chciałam wkleić malutką instrukcję.
W górnym prawym rogu każdego postu znajdują się ikonki:

4gen_przyciski-instrukcja.jpg

1. przycisk "ZGŁOŚ" - służy do powiadomienia Administratora i Moderatorów, że coś się stało. Np. z powodu wandalizmu, albo po prostu coś się spsuło - i ten sam post wyskoczył nam dwa razy.
2. "ZACYTUJ" czyli odpowiedz z cytatem
3. "PODZIĘKUJ" - to właśnie przycisk do podziękowań. Naciśnięcie go spowoduje, że pod danym postem (tym, za który dziękujemy) pojawi się informacja (tekst przykładowy):

4gen_podziekowanie.png

Jest też przycisk przypominający ołówek - pojawia się on na krótko po napisaniu postu (1 godzina od napisania posta) i służy do edycji (np. poprawek literówek i szybkich korekt). Czas edycji (po napisaniu postu) jest ograniczony, bo niektórzy poprawiają lub kasują posty, na które ktoś odpowiedział i przestaje być wiadomo o co w wątku chodzi. Swoją własną twórczość można również skasować (o ile ktoś już nie odpowiedział i również max w ciągu 1 godziny), np. jeśli wyskoczy nam niechcący dubel - służy do tego przycisk krzyżyk.

Napisanie nowego posta pod ostatnim swoim postem w przeciągu 3 godzin sklei nową treść ze starą w jeden post. Później, tj. po upływie 3 godzin, jest tworzony nowy post [przyp. admina]
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Beata

Małecki
Podziękował/a: 5 razy
Podziękowano: 98 razy

Post autor: Małecki » pn wrz 25, 2017 10:21 pm

Czy tylko ja odnotowuję pewne (5-10 s) opóźnienie przy realizacji najprostszych poleceń na forum? Skąd się ono bierze?
Bartek

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
wicy
Podziękował/a: 145 razy
Podziękowano: 322 razy
Kontakt:

Post autor: wicy » wt wrz 26, 2017 8:03 am

Nie wiem, ale zapytałem hosting. Sam jestem ciekawy odpowiedzi bo pachnie przesiadką na inny serwer.
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski

Awatar użytkownika

Zatoka
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 17 razy

Post autor: Zatoka » wt wrz 26, 2017 8:35 am

Potwierdzam odczucia Bartka. Problem występuje zarówno na etapie logowania jak i wylogowania z forum oraz przy otwieraniu każdej strony czy wykonaniu podglądu postu przewdzianego do opublikowania. Wydłużyła się także procedura opublikowania postu i jego redycji. Myślałem że to problem z moim kompem, teraz wygląda to inaczej.

Pozdrawiam
Janusz Wegner

Genepedia

Poszukuję wszelkich informacji o osobach noszących te nazwisko, szczególnie z zasobów pozametrykalnych.

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
wicy
Kontakt:

Post autor: wicy » wt wrz 26, 2017 9:22 am

Ciężko to stwierdzić, wyczuć, zbadać, zapisać i udowodnić hostingowi. Faktycznie, sam też zaobserwowałem ten problem, ale np. teraz akurat strony działają mi błyskawicznie. Zobaczymy co odpowie admin.

Awatar użytkownika

aniemirka
Podziękował/a: 39 razy
Podziękowano: 4 razy

Post autor: aniemirka » wt wrz 26, 2017 2:21 pm

Ja mam też tak od kilkunastu dni jak Bartek i Janusz ...
A myślałam, że tak jest tylko u mnie ...
Serdecznie pozdrawiam
- Ania

Szczególnie interesują mnie nazwiska: Dmowski (gniazdo rodowe Dmochy, Świnary), Kisieliński (Kisielany Żmichy), Lewociuk (Czeremcha), Niemirka/Niemierka (Niemirki), Skolimowski (Skolimów Roguziec).

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
wicy
Kontakt:

Post autor: wicy » pt lis 10, 2017 8:34 am

wicy pisze:
pn wrz 04, 2017 3:28 pm
Oddana została testowo baza danych "Szukam nazwiska".
Baza zawiera tylko nazwisko oraz osobę, która danym nazwiskiem jest zainteresowana. Każdy nowy wpis do bazy (dodanie nowego nazwiska) tworzy stosowny post w dziale "Szukam nazwiska" na forum, gdzie każdy może udzielić odpowiedzi w normalnym trybie. Dodajemy po jednym nazwisku (i tylko Nazwisku!). Dodatkowy opis, to treść tworzonego postu i może zawierać dodatkowe szczegóły.

Jednocześnie, kolejna osoba zainteresowana nazwiskiem już istniejącym w bazie, może się "dodać" do tegoż nazwiska (klikając guzik po prawej stronie "Też szukam"). Zostanie wtedy dodana automatyczna odpowiedź do pierwotnego postu utworzonego przez pierwszą osobę dodającą nazwisko do bazy.
Jeszcze raz proszę - przy wprowadzaniu nazwiska do bazy poszukiwanych nazwisk:
1) podajemy tylko nazwisko - bez imion, miejscowości, itp
2) w polu opis można uszczegółowić zakres zainteresowań. Do nowego postu doklejany jest tekst "Poszukuję wszelkich informacji o nazwisku: xxxxx" a pod spodem treść pola opis, więc imiona, daty, miejsca proszę podawać w polu opisu.

Dla przejrzystości bazy, wpisy zawierające w polu nazwisko: nazwisko + imiona, miejsca, daty, etc, będą usuwane.

marksp
Podziękowano: 8 razy
Kontakt:

Post autor: marksp » ndz lis 12, 2017 3:33 pm

Witam
Cóż opóźnienia zaistnieniem na stronie i reakcje użytkownika strony, wynikają z różnych przyczyn.
Głównie serwer.Tu Administrator "strony" (forum) ma niezbyt dużo do zadziałania i poprawienia (mimo szczerych chęci).
Wystawiony na "hoście",uzależniony jest od reakcji Admina serwera.(nie admina Portalu,strony)

Jeśli zjawi się zbyt wielu chętnych (botów,crawlerów,ripperów,spamerów itp.) w jednym czasie,to bywa tak,że zwykły użytkownik (np.Forum)może odczuwać dyskonfort.(było dobrze ,a teraz się wszystko "ślimaczy")

Oczywiście Admin "strony" (forum) może próbować ograniczać dostęp "niechcianych botów" i innych "niepożądanych",stosując metody ".htaccess" i "robots.txt",ale zaledwie kilka *white botów i crawlerów" respektuje przyjęte zalecenia ,reszta co najmniej 95% ma te zalecenia głęboko w "d...".

Obowiązuje dzisiaj nowa jakość INTERNETU. Jeśli spodoba się "botowi","riperowi" strona i zapisy ,to nie powstrzymają go
żadne ograniczenia Administratora "Strony,Portalu" itp."Jedzie po wszystkim i kiedy chce"

Generalnie Admin strony nie siedzi przed "monitorem real-time" i w chwili przeciążenia przez tych "niechcianych", może ich
wyłączyć.(banować,zablokować itd.),a czasami odwrotny skutek "zajeżdżają serwer odpowiedziami "403".(kilkanaście zap. n/s do serwera z kilkunastu IP przemiennie). Nawet NASA i podobni nie radzą sobie z tym problemem.

Można westchnąć i powiedzieć realia współczesnego świata. (A tak było dobrze kiedyś w INTERNECIE)

To z własnych obserwacji ,mimo że "niby" w lepszej sytuacji ,monitoring "real-time" na własnym domowym serwerze.
Szczególnie dotyczy to "próby" przechwytywania wszelkiego rodzaju baz danych.

Marksp
marksp
http://znajdzprzodka.pl/ ex Forum Maz TG [website]http://znajdzprzodka.pl/phpBB3/[/website]

ODPOWIEDZ

Wróć do „Do Admina - opinie, sugestie, uwagi”