Mam problem z poniższym tekstem, polegający na tym, że przede wszystkim nie umiem rozpoznać dzięki niewyraźnemu pismu, w jakim języku napisane zostały owe dokumenty ... Pojawiające się często umlauty mogłyby sugerować, że chodzi o język niemiecki, chociaż jakoś nie potrafię znaleźć w tych tekstach innych, niemieckich wyrazów. Owe listy pochodzą z Archiwum Braci Czeskich i zapewne traktują o jakiś sprawach związanych z religią, o czym mogłyby świadczyć nazwisko Samuela Gottlieba Sachera, które udało mi się odcyfrować a które wiedzie do siedziby religijnej wyznania kalwińskiego w Lesznie.
Czy ktoś z Was umiałby może wyłuskać z tych listów choćby same nazwiska? Pojawiło się np. na stronie 17 nazwisko Watson, które w połączeniu z autorem owych listów szczególnie mnie interesuje. Moja 7 x prababka z domu była Katarzyna Watson. Z innych dokumentów wiem, że była jakoś spokrewniona z inną szkocką rodziną - Lindsay. Owe listy pochodzą dokładnie z czasu, w którym Katarzyna mogła się urodzić, niewykluczone więc, że są to dokumenty dotyczące moich bliższych, lub dalszych krewnych ...
Link do listów Jakuba Lindsay' z Krakowa: http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/doccontent?id=54864
Jeśli uznacie, że chodzi o inny niż język niemiecki, prosiłbym o przeniesienie mojego posta do właściwego działu.
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Jakub Lindsay z Krakowa
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 145 razy
- Podziękowano: 322 razy
- Kontakt:
Re: Jakub Lindsay z Krakowa
To jest jakaś karkołomna mieszanka niemieckiego, wtrąceń łacińskich i polskich (str.8 - "in Wielkanoc tag"
)

---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski
-
- Podziękował/a: 91 razy
- Podziękowano: 189 razy
Jest niemiecki, ale na przetlumaczenie wszystkiego i zrozumienie
mase czasu potrzeba. Zerknelam na te strony 16 i 17 i tak genealogicznie jest tak:
" Jasnie wielmozny , od dluzszego czasu nie mialem zaszczytu podziekowac unizenie ..bla bla (i dalej), ze zezwolil Jasnie Wielmozny.. mojemu drogiemu KUZYNOWI panu Johann´owi Ross mozliwosc w swojej szkole ( i tu jest Unterricht haben können- czyli wychodze z zalozenia , ze sie uczyc! ale moze tez chodzi o to ze tam wykladal- ale raczej (99%) 1 wersja) bla bla . Teraz wystepuje z nastepna prosba, mianowicie jego (str.17) tesc (stad) Jacob Wattson Krolewski Commisarius przy Salinen w Krakowie, "Reformowanej Rel." oddany, zamierza swojego najmloszego syna, chlopca wieku lat 12-tu wyslac na nauke....
podpisano J.L

" Jasnie wielmozny , od dluzszego czasu nie mialem zaszczytu podziekowac unizenie ..bla bla (i dalej), ze zezwolil Jasnie Wielmozny.. mojemu drogiemu KUZYNOWI panu Johann´owi Ross mozliwosc w swojej szkole ( i tu jest Unterricht haben können- czyli wychodze z zalozenia , ze sie uczyc! ale moze tez chodzi o to ze tam wykladal- ale raczej (99%) 1 wersja) bla bla . Teraz wystepuje z nastepna prosba, mianowicie jego (str.17) tesc (stad) Jacob Wattson Krolewski Commisarius przy Salinen w Krakowie, "Reformowanej Rel." oddany, zamierza swojego najmloszego syna, chlopca wieku lat 12-tu wyslac na nauke....
podpisano J.L
-
AUTOR TEMATU - Posty: 115
- Podziękował/a: 42 razy
- Podziękowano: 2 razy
Wielkie dzięki i wielki podziw, bo ja chociaż znam niemiecki, to byłem w stanie rozpoznać tylko pojedyncze słowa!
Okropna bazgranina to jest. No i chyba teraz już wiem, jak "moi" Watsonowie byli spokrewnieni z (okazuje się, że też "moimi") Lindsay'ami ! 

Janusz
Andrasz, Greger, Czarnecki, Wereszczyński, Rudnicki, Ostrowski, Żarczyński, Bielawski, Misky, Runge, Doliński
Andrasz, Greger, Czarnecki, Wereszczyński, Rudnicki, Ostrowski, Żarczyński, Bielawski, Misky, Runge, Doliński