UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Martwe prawo

Opinie o forum, propozycje zmian, uwagi dot. funkcjonowania.

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
marla

Martwe prawo

Post autor: marla » pt paź 06, 2017 1:48 am

Martwe prawo to najgorszy rodzaj bezprawia. Sporadyczne i selektywne egzekwowanie zasad przynosi wyłącznie szkody. Kreatywnej nadinterpretacji pod wpływem chwilowych emocji nie skomentuję, szkoda słów.
Istniejący i formalnie obowiązujący na 4gen Regulamin Forum Genealogicznego jest bublem. Szkodzi forum. Przede wszystkim jest przegadany. Dłuższy niż suma postów zamieszczanych w ciągu tygodnia na forum, prawdopodobnie Regulamin jest dłuższy niż posty z całego miesiąca, po odjęciu z rachunku moich postów.
Co gorsza jest wewnętrznie sprzeczny. Do tego dochodzą para-regulaminy - przed rejestracyjny, przy logowaniu, FAQ, Zasady ochrony danych osobowych i może coś jeszcze - z którymi regulamin główny też się rozmija. Przy tym, w ogóle nie obejmuje najpotrzebniejszych dla tubylców zagadnień.

Dobre prawo jest lapidarne.

Idealistycznie wierzyłam w możliwość wprowadzenia zasad, które są dobrowolnie przestrzegane w imię dobra forum, w miejsce tego potworka legislacyjnego, który mamy obecnie.
Tekst jest zmodyfikowaną wersją gotowca. Modyfikacja polegała głównie na zamianie "programowanie php" na "genealogia" itp. Przy okazji celowo usunięto podpunkt:
tekst źródłowy pisze: I.1.c. Każdy ma prawo do wyrażenia opinii na temat niniejszego regulaminu, oraz do zaproponowania usunięcia lub dodania dowolnego paragrafu. Można to zrobić publicznie na forum OPINIE, lub przesłać prywatną wiadomość do administratora za pomocą mechanizmów wbudowanych w forum lub na konto email.
Zatem pozbawiono nas prawa głosu? Być może łamię regulamin zamieszczając ten post. Chociaż z drugiej strony stosuję się dokładnie do:
Regulamin Forum Genealogicznego pisze: II.1.e. Swoje pomysły dotyczące wyglądu lub funkcjonowania forum, można publikować w dziale "FORGEN / Opinie i sugestie".
oraz
Regulamin Forum Genealogicznego pisze: I.1.b. Regulamin jest wynikiem wspólnej pracy moderatorów, oraz zwykłych użytkowników Forum genealogicznego
Nie wiem kto był moderatorem 11-04-2008, dziś już tych osób dawno tu nie ma. Istniejącego regulaminu nikt ze mną nie uzgadniał, gdy zakładałam konto tenże regulamin nie był opublikowany - nie było linka, tekstu ani nic takiego. Dokładnie szukałam, zawsze czytam drobny druczek przed podpisaniem.
Aktualny wygląd mojego profilu nie jest moim wyborem. Dostałam ultimatum. Poważnych decyzji nigdy nie podejmuję pod wpływem emocji, dlatego decyzję o odejściu odroczyłam w jedyny dostępny sposób - dostosowałam się skrupulatnie do żądania Administratora.

Idealistycznie wierzyłam, że to jest otwarte forum. Nie chodzi o to, że szykany dotknęły mnie osobiście, bardziej chodzi o to, że w każdej chwili może to spotkać każdego aktywnego tubylca. To niedopuszczalne. Prawo ma służyć ludziom, nie odwrotnie. Regulamin powinien ułatwiać korzystanie z forum, a nie blokować aktywność. Regulamin nie może szkodzić forum.
Na początek muszą zniknąć takie kwiatki:
Regulamin Forum Genealogicznego pisze: I.1.d. Regulamin zaczyna obowiązywać w momencie jego opublikowania, a wszelkie ewentualne zmiany w nim zachodzące mają skutek natychmiastowy.
Już samo to uniemożliwia przestrzeganie zasad. Publikacja zmienionej wersji to ułamki sekund, przeczytanie ze zrozumieniem długachnego słowotoku trwa znacznie dłużej. Czytanie reszty regulaminu, chyba mija się z celem, bo istnieje duże prawdopodobieństwo, że już jest nieaktualna. A w nowej wersji może być wszystko. Obowiązkowy abonament (płatny od zaraz), wysoka opłata za rezygnację z konta albo automatyczna zgoda na sprzedaż ujawnionych danych. Jak również zmiana celu istnienia forum. Być może już nie jest genealogiczne? Pisanie posta trwa dłużej niż publikacja nowej wersji regulaminu.

Jako użytkownik żądam poszanowania moich praw naturalnych i dostępu do forum na uczciwych zasadach, jako moderator żądam demokracji i skutecznego regulaminu, którego nie trzeba się wstydzić.

AUTOR TEMATU
marla

Re: Martwe prawo

Post autor: marla » śr paź 11, 2017 11:02 pm

Zakładając konto zawieramy umowę:
FORGEN - Rejestracja pisze: Wyrażasz zgodę na zapisywanie wszystkich podanych przez ciebie informacji w naszej bazie danych. Informacje te nie będą przekazywane nikomu bez twojej zgody, ale ani „FORGEN”, ani phpBB nie ponosi odpowiedzialności za włamania do witryny, podczas których może dojść do kradzieży danych.
Jeśli forgen nie ma możliwości odpowiedniego zabezpieczenia danych chronionych, nie powinno ich gromadzić, a tym bardziej łączyć. Za brak należytych zabezpieczeń forgen ponosi odpowiedzialność (phpBB nie). Jednak kluczowa treść brzmi "nie będą przekazywane nikomu bez twojej zgody".
FORGEN - Rejestracja pisze:Akceptujesz fakt, że na naszym forum użytkownicy NIE są anonimowi, podając przy rejestracji swoje imię i nazwisko.
To wcale nie oznacza prawa publikacji danych osobowych! To oznacza, że przy rejestracji trzeba podać dane osobie upoważnionej, nie całemu światu.
Prawo publikacji danych osobowych osoby prywatnej można nabyć jedynie na podstawie świadomej i celowej zgody danej osoby. Zgoda w każdej chwili może być odwołana. (Art. 7 ust. 5)
(4gen) Regulamin Forum Genealogicznego pisze: IV.4.k. Na tym forum posty podpisujemy imieniem i nazwiskiem bądź samym nazwiskiem. Zasada ta będzie rygorystycznie przypominana przez administratora i moderatorów, a nieprzestrzeganie jej sankocjonowane ostrzeżeniami.
To zupełna fikcja - ani nie ma żadnej mocy prawnej, ani nie jest przestrzegana. W lipcu br. zmieniłeś swój profil i dopiero od tamtego czasu jest w nim nazwisko. Nie wszyscy mają krótką pamięć. Niektórzy na pewno zauważyli.
Nie groź usunięciem konta na podstawie nieistniejącego punktu regulaminu.
FORGEN - Rejestracja pisze: Wyrażasz zgodę na to, że „FORGEN” może w każdej chwili usunąć, zmienić, przenieść lub zamknąć każdy twój temat, post.
To też głupie, usuwanie w przeszłości było stosowane z najgorszym skutkiem. Zmienić? W jakim sensie? Zmanipulować?
Zaczyna Ci świtać, dlaczego na tym forum tak cicho?

Nie wiem kto Ci wmówił, że dobro genealogii wymaga terroru. Albo, że wprowadzenie mętnego regulaminu automatycznie znosi prawa nadrzędne, prawa obowiązujące w RP. Słowa nic nie kosztują, ignorantia iuris nocet. Administratorom. Mądrale, głoszący głupoty z przekonaniem nie zmąconym znajomością przepisów, nie są zagrożeni.

Grając na zwłokę, tylko marnujesz ostatnią szansę, żeby wyjść z tego z twarzą. Zacieranie śladów też nie pomoże. Wszyscy przegrali. Nie marnuj czasu, trzeba zminimalizować straty zanim będzie za późno.

Awatar użytkownika

wicy
Podziękował/a: 145 razy
Podziękowano: 322 razy
Kontakt:

Post autor: wicy » czw paź 12, 2017 8:34 am

marla pisze:
śr paź 11, 2017 11:02 pm
Nie wiem kto Ci wmówił
Aa.. to chyba teksty bezpośrednio do mnie.
Wobec powyższego (nie czytam wszystkiego, bo nie mam czasu na szarpanie się o detale i słówka), jeśli forum nie odpowiada wymaganiom użytkowników - zostaje zamknięte i zlikwidowane.

P.S. Proszę mnie nie pomawiać o manipulacje! Swojego profilu nie zmieniałem od początku forum!! Nie zniżam się również do jakiegokolwiek zacierania śladów obecnie tylko dlatego, że jakaś marla zwróciła uwagę na kilka niewygodnych (jej zdaniem niewygodnych) punktów regulaminowych.
Nie wiem czemu ma służyć tworzenie takiego zamętu. "Aktywność" p. marli spowodowała już oficjalne prośby użytkowników o usunięcie ich kont (np. jarkre). Może temu ma to wszystko służyć?
Nie wiem. Nie chce mi się w to wnikać. Nie mam ani czasu, ani siły, ani ochoty, ani dość zacietrzewienia w sobie by się z p. marlą szarpać.
Forum staje się powoli niepotrzebne? Zostanie zlikwidowane. Ulży mi to: i czasowo, i finansowo. ;)

P.P.S.
P. marla świadomie i celowo usunęła swoje nazwisko po dokonaniu rejestracji. Została poproszona na czacie o jego przywrócenie, co uczyniła. Obecnie - co właśnie zauważyłem - ponownie (chyba w ramach jakiejś akcji protestacyjnej) ponownie ukryła przed Wami/Nami kim jest. tacy użytkownicy nie byli (i nie będą) tutaj przeze mnie tolerowani. W związku z powyższym do końca dnia zostanie jej konto usunięte.
Nie jest to wyraz osobistej vendetty, ale wyraz konsekwencji w przestrzeganiu dawno ustalonych - przeze mnie, ale z woli suwerena ;) - zasad.
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski

Bea
Podziękował/a: 199 razy
Podziękowano: 183 razy

Post autor: Bea » czw paź 12, 2017 10:14 am

No sorry Wicy, ale marla dokładnie wykazała czarno na białym, że regulamin nie trzyma się kupy, a dane użytkowników nie są bezpieczne.
I nic nie zamierzasz z tym zrobić ?

I nie mów, że wcześniej nie było pytań o bezpieczeństwo - bo sam robiłeś ankietę czy strona ma być z https - co dla większości z nas (którzy mają nikłe pojęcie) znaczyło, że nasze dane są bezpieczne tak czy siak. A okazuje się, że "tak czy siak" bezpieczne nie są. O czym świadczą chociażby włamy na stronę Forgen (np. wpisy na listę zwycięzców quizu).
Beata

Awatar użytkownika

wicy
Kontakt:

Post autor: wicy » czw paź 12, 2017 11:06 am

Dane użytkowników dostępne są tylko dla innych zarejestrowanych użytkowników i.... hakerów, włamywaczy, itp. Nikt nie jest w stanie zabezpieczyć się przed włamaniem na serwer. Nie jest też w stanie zagwarantować, że na forum nie pojawi się zarejestrowany "Jan Nowak", który przyjdzie tylko po to by wykorzystać dane innych. I nie ma tutaj znaczenia żadne http, https, ssl, czy inne protokoły. Ankieta nt. http vs. https. była, ale spójrz na jej wyniki - 79% nie uważa (79% z 14 głosów :) - reszta ma to w nosie), że http (przez to ich imię i nazwisko w profilu) jest zagrożone i nie widzi w tym problemu. Włamu na forum nie było. Każdy średnio rozgarnięty informatyk, będąc użytkownikiem forum lub zwykłym gościem, mógł namieszać w plikach wynikowych quizów - co z resztą sama marla przyznała, pokazując nam nawet przepis na to.
Sam regulamin, wisi - jako kopia z drobnymi zmianami innego regulaminu, którym posłużyłem się na początku jako wzór. Ileż trzeba sobie zadać trudu, i czasu zmarnować, żeby odszukać oryginał i wytknąć mi, że bazuję na jakimś innym regulaminie? Czemuś to ma służyć. Wytykanie tego (a wystarczyło zapytać) i czepianie się takich detali odbieram jako atak... tylko nie wiem, czy na mnie osobiście, czy na całość forum jako takiego...

AUTOR TEMATU
marla

Post autor: marla » czw paź 12, 2017 5:21 pm

To jest właśnie zacieranie śladów - przeinaczasz fakty, insynuujesz i zamierzasz usunąć moje konto, zanim będę miała czas przeczytać, ochłonąć, rozważyć i odpowiedzieć.
Prawdopodobnie kiedyś byłeś sympatycznym i pogodnym człowiekiem, gdzie się to podziało?

Awatar użytkownika

wicy
Kontakt:

Post autor: wicy » czw paź 12, 2017 5:46 pm

wicy pisze:
czw paź 12, 2017 8:34 am
P. marla świadomie i celowo usunęła swoje nazwisko po dokonaniu rejestracji. Została poproszona na czacie o jego przywrócenie, co uczyniła. Obecnie - co właśnie zauważyłem - ponownie (chyba w ramach jakiejś akcji protestacyjnej) ponownie ukryła przed Wami/Nami kim jest. tacy użytkownicy nie byli (i nie będą) tutaj przeze mnie tolerowani. W związku z powyższym do końca dnia zostanie jej konto usunięte.
Czy coś z tych faktów zostało przeinaczone?
Można by dodać dla jasności, że to nie ja pierwszy odkryłem, że usuwasz nazwisko z profilu. Zwrócono mi na to uwagę, co oznacza, że osoba, która to wychwyciła sama stosuje się do zasad forum i oczekuje tego od innych.
Masz do mnie osobistą niechęć za "obcinanie" Twoich pomysłów z dostosowywaniem forum (i nie tylko, bo wcześniej próbowałaś to samo z Poległymi) do Twoich wymagań - całe to zamieszanie z validacją, stylowaniem, itp. i przenosisz to na forum publicznie, celowo doprowadzając do "napiętych" sytuacji. Tyle, że ja zamiast się wściekać, prędzej zignoruję takie zachowania - stąd np. pewna zwłoka w odpowiedzi na pierwszy post. Ale Tobie widać mało - dalej jątrzysz i prowokacyjnie "stawiasz się" regulaminowi (może bezpośrednio mnie), zmieniając prowokacyjnie podpis.
Warto przeczytać co napisałem wyżej - konto zostanie usunięte do końca dnia, więc nie zamykam Ci ust natychmiastowym banem. Nie szkodzisz tymi swoimi zachowaniami mnie osobiście. Nie jesteś w stanie mnie dotknąć. Szkodzisz sobie i forum, odstraszając od siebie ludzi, a od forum użytkowników.
I to koniec dyskusji z mojej strony.

AUTOR TEMATU
marla

Post autor: marla » czw paź 12, 2017 6:12 pm

wicy pisze:
czw paź 12, 2017 5:46 pm
Czy coś z tych faktów zostało przeinaczone?
Zasadniczo wszystko. To tylko czubek góry lodowej:
wicy pisze:
Została poproszona na czacie o jego przywrócenie
kierunek tekstu oryginalny - z dołu do góry - pytanie za 100 punktów - gdzie jest prośba?
CHAT pisze: wicy 04 paź 2017 18:36 ja ci stawiam ultimatum w tej chwili a nie zaproszenie do dyskusji
marla 04 paź 2017 18:36 pod nick już mi się pajac podszywa, mam podać dane szczegółowe, żeby sobie użył?
marla 04 paź 2017 18:35 w regulaminie jest wiele rzeczy, których nie przestrzegacie, dlaczego uparliście się, że mam koniecznie się narażać?
wicy 04 paź 2017 18:34 to cię usunę
Bea 04 paź 2017 18:34 jak wszyscy to wszyscy - bez wyjątków. Genealodzy nie lubią anonimów.
marla 04 paź 2017 18:34 to?
wicy 04 paź 2017 18:34 za takie myki wielu już pożegnałem, więc jeśli zaraz nie przywrócisz profilu do stanu z rejestracji.....
marla 04 paź 2017 18:33 ?
wicy 04 paź 2017 18:33 poza tym będą już na forum, gdzie zaakceptowałas regulamin, robisz po czasie takie myki
Bea 04 paź 2017 18:33 no to nie marudź
marla 04 paź 2017 18:33 przy rejestracji podałam
wicy 04 paź 2017 18:32 nieważne co było, ważne co jest.... jest napisane "Akceptujesz fakt, że na naszym forum użytkownicy NIE są anonimowi, podając przy rejestracji swoje imię i nazwisko. "
Bea 04 paź 2017 18:32 (boszz ile ja literówek robie)
marla 04 paź 2017 18:32 no to ?
Bea 04 paź 2017 18:32 nie marudź, wszyscy zieloni muszą mieć wpisane - inczaj tracą status zielonego
Bea 04 paź 2017 18:31 widoczne bardziej niż ostrzężenie którego nie widać
marla 04 paź 2017 18:31 i że "phpbb" "my" "forum" "administracja" pierdu-pierdu
marla 04 paź 2017 18:31 na stronie rej. jest ostrzeżenie, że dane będą widoczne...
marla 04 paź 2017 18:30 admin podpis zmienił w lipcu br
wicy 04 paź 2017 18:30 ale jest info na stronie rejestracji
marla 04 paź 2017 18:30 gwoli ścisłości - gdy zakładałam konto regulamin był niedostępny,
wicy 04 paź 2017 18:29 akurat jawność w tej kwestii była ustalana dawno
Bea 04 paź 2017 18:29 i śmierdzi
marla 04 paź 2017 18:29 znam regulamin, problem w tym, że ten reg. jest nieświeży i martwy
wicy 04 paź 2017 18:29 za takie coś usuwam userów
wicy 04 paź 2017 18:28 rzeczywiście!!
Bea 04 paź 2017 18:28 to nie yahoo
Bea 04 paź 2017 18:28 u nas pewna jawność
Bea 04 paź 2017 18:27 :F
Bea 04 paź 2017 18:27 co masz koleżanko wpisane w pozycję imię i nazwisko ?
wicy pisze:
...do końca dnia zostanie jej konto usunięte.
Nie jest to wyraz osobistej vendetty, ale wyraz konsekwencji w przestrzeganiu dawno ustalonych - przeze mnie, ale z woli suwerena ;) - zasad.
Z woli suwerena? Który z Was wpisał I.1.b.?
Regulamin Forum Genealogicznego pisze: I.1.b. Regulamin jest wynikiem wspólnej pracy moderatorów, oraz zwykłych użytkowników Forum genealogicznego
I dlaczego zasad, którymi się kierujesz nie ma w tymże Regulaminie?

Nie sprowokujesz mnie do pyskówki, daj sobie spokój z emocjonalnymi prowokacjami. Od tego problem nie zniknie.

Awatar użytkownika

wicy
Kontakt:

Post autor: wicy » czw paź 12, 2017 7:00 pm

Nic z w/w cytatów nie wynika.
A ponadto.
Ktoś, kto specjalnie prowokuje temat (np. zmienia profil), czeka na reakcję i zapisuje przebieg czata sprzed wielu dni, żeby go potem w odpowiednim czasie zacytować uzasadniając jakieś swoje wyimaginowane problemy jest dla mnie.... sfrustrowanym prowokatorem.

Problem zniknie. Najpierw znikasz Ty, wkrótce znika forum. Tyle zawalczyłaś. Szczęśliwa?

Awatar użytkownika

Zatoka
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 17 razy

Post autor: Zatoka » czw paź 12, 2017 7:17 pm

Witku

Nie wolno Ci likwidować forum. Za bardzo zawierzyłeś "marli", a ona perfidnie to wykorzystała. Nawet bym jej nie banował. Niech dokońca obnaży prawdę o sobie.

Pamiętasz akcję wokół Genepedii. Prowodyrka myślała że coś ugra. Ugrała tyle że dawno reaktywowałem szablony z tą różnicę, że dotyczą tylko ksiąg diec. chełmińskiej.

Pozdrawiam
Janusz Wegner

Genepedia

Poszukuję wszelkich informacji o osobach noszących te nazwisko, szczególnie z zasobów pozametrykalnych.

Awatar użytkownika

wicy
Kontakt:

Post autor: wicy » czw paź 12, 2017 7:24 pm

Rzeczywiście :( Postawiła mnie w rozkroku. Z jednej strony prowokacyjnie naruszając reguły, o których wiedziała, że się ich trzymam (choćby wnioskując z zacytowanej rozmowy na czacie). Z drugiej strony miałbym ją pozostawić na forum mimo łamania zasad tylko dlatego, żeby jej usunięcie nie było odebrane jako moja emocjonalna reakcja na atak?
OK... póki co niech zostanie. powiedzmy, że daję drugą szansę na dostosowanie się. 24h - do jutra, do 20:00.

Awatar użytkownika

Zatoka
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 17 razy

Post autor: Zatoka » czw paź 12, 2017 8:00 pm

Jaka druga szansa ? O czym Ty piszesz ? Ona zasługuje na natychmiastowe zbanowanie. Niejednokrotnie rozmawialiśmy na forum o regulaminie i netykiecie. Wniosek był jeden. Jak komuś nie pasuje to niech się wyrejestruje. Ma ostatecznie długi staż na forum że powinna zapoznać sięz cześniejszymi głosami. To co robi teraz to najohydniejsze rozrabiactwo i warholstwo. Niech się dalej "produkuje". Odetnij jej tylko możliwość usuwnania i zmiany w napisanych postach. W odpowednim momencie zbanuj (opisując za co banujesz) i przenieś do mowej grupy ZBANOWANYCH. Czas wszystkim unaocznić jak kończą ludzie tego pokroju.

Pozdrawiam
Janusz Wegner

Genepedia

Poszukuję wszelkich informacji o osobach noszących te nazwisko, szczególnie z zasobów pozametrykalnych.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Do Admina - opinie, sugestie, uwagi”