Przeglądając akty urodzeń parafii Ożarów pisane po łacinie z 1821roku znalazłem akt Hiacynta Szanca syna Marcina i Agnieszki.
Problem polega na tym że niema tego aktu w księgach pisanych po polsku.
Czy błąd popełnił ksiądz czy można ufać tylko aktom pisanym po łacinie?
Może ktoś na forum miał podobny problem.
https://images82.fotosik.pl/863/5a647eb87ae87513med.jpg
pozdrawiam Jacek.K
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Potrzebna porada.
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 39 razy
- Podziękowano: 4 razy
Re: Potrzebna porada.
Spotkałam się kilkakrotnie z taką sytuacją.
Były to akty urodzeń dzieci, które wkrótce po urodzeniu zmarły.
W aktach pisanych po polsku po takich dzieciach nie było żadnego śladu:(
Były to akty urodzeń dzieci, które wkrótce po urodzeniu zmarły.
W aktach pisanych po polsku po takich dzieciach nie było żadnego śladu:(
Serdecznie pozdrawiam
- Ania
Szczególnie interesują mnie nazwiska: Dmowski (gniazdo rodowe Dmochy, Świnary), Kisieliński (Kisielany Żmichy), Lewociuk (Czeremcha), Niemirka/Niemierka (Niemirki), Skolimowski (Skolimów Roguziec).
- Ania
Szczególnie interesują mnie nazwiska: Dmowski (gniazdo rodowe Dmochy, Świnary), Kisieliński (Kisielany Żmichy), Lewociuk (Czeremcha), Niemirka/Niemierka (Niemirki), Skolimowski (Skolimów Roguziec).
-
AUTOR TEMATU - Posty: 67
- Podziękował/a: 26 razy
To znaczy że akty pisane po łacinie były spisywane jako pierwsze,a akty po polsku w późniejszym czasie?
-
- Podziękował/a: 39 razy
- Podziękowano: 4 razy
Tego nie wiem, ale w parafii, o której piszę - tak to wygląda...
Serdecznie pozdrawiam
- Ania
- Ania
-
- Podziękował/a: 5 razy
- Podziękowano: 98 razy
Mimo wprowadzenia akt stanu cywilnego w 1808 r., jeszcze przez jakiś czas prowadzono równolegle księgi metrykalne wg dotychczasowych zasad, tj. po łacinie.
Z tego co wiem, w 1821 r. zgłoszenie urodzenia dziecka proboszczowi było teoretycznie niezależne od dokonania obrzędu chrztu. Widocznie jeśli chrzest odbył się najpierw a dziecko wkrótce zmarło, obowiązek zgłoszenia urodzenia ustawał.
Z tego co wiem, w 1821 r. zgłoszenie urodzenia dziecka proboszczowi było teoretycznie niezależne od dokonania obrzędu chrztu. Widocznie jeśli chrzest odbył się najpierw a dziecko wkrótce zmarło, obowiązek zgłoszenia urodzenia ustawał.
Bartek