UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Heraldyczne zabytki

Kącik poświęcony sprawom herbowym

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Fronczak Waldemar
Podziękował/a: 15 razy
Podziękowano: 235 razy
Kontakt:

Heraldyczne zabytki

Post autor: Fronczak Waldemar » sob sie 23, 2008 9:44 pm

Często zwiedzając stare pałace, dworki, kościoły lub cmentarze możemy spotkać umieszczane tam w różnych formach wizerunki herbów. Pomyślałem, że warto może pokazać co ciekawsze zabytki heraldyki i napisać kilka słów na temat prezentowanych obiektów. Do kogo należały, z czym się wiążą, kto ze znanych postaci ich używał?
Ten wątek nie narusza innego tematu o fotografowaniu zabytkowych nagrobków, bo dotyczy znacznie większego obszaru niźli tylko cmentarze, a w wymiarze obrazka, dotyczy jedynie samych herbów.
Zacznę jednak nietypowo, od mojego ulubionego zdjęcia jednej z kapliczek mazowieckich ufundowanych przez szlachtę zaściankową. Niestety nie znam autora tego zdjęcia, ani lokalizacji samego obiektu. Kiedyś "zapakowałem" to zdjęcie z internetu i tak mi zostało na dysku.
Naruszając prawa autorskie, pokazuję jednak tą fotografię, rozpoczynając nią nowy wątek dotyczący heraldycznych pamiątek.
Obrazek
Waldemar Fronczak
Po ojcu Kurp, po matce Księżak

Odwiedź : http://www.biurowaldi.pl/

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Fronczak Waldemar
Kontakt:

Re: Heraldyczne zabytki

Post autor: Fronczak Waldemar » sob sie 23, 2008 10:09 pm

Skoro już zapoczątkowałem wątek, to daję pierwszy przykład. W Bielawach, niedaleko Łowicza, na miejscowym cmentarzu zachowany jest okazały grobowiec rodziny Grabińskich h. Pomian.
Obrazek
Waldemar Fronczak

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Fronczak Waldemar
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » ndz sie 24, 2008 12:45 am

Kolejny zabytek heraldyczny pochodzi z kościoła w Będkowie woj. łódzkie. Pośrodku widzimy herb Prus II, zwany także Wilcze kosy, pomiędzy trzymaczami (suportami) w formie lwów. Po lewej stronie patrzącego jest herb Awdaniec, a po prawej Jastrzębiec. Pięknie zachowane rysunki herbów.
Obrazek
Obok, na placu kościelnym, znajduje się kilka zabytkowych nagrobków. Wśród nich jest też pomnik Franciszka Kamińskiego h. Topór. Niestety pozostałe napisy są bardzo nieczytelne. Zwraca uwagę brak hełmu nad tarczą Artysta ograniczył się jedynie do samej korony z klejnotem.
Korona jest typowo szlachecka, gdyż pomiędzy fleuronami znajdują się pojedyncze perły.
Być może spowodowane to było oszczędnością materiału lub brakiem miejsca na samym pomniku?
Obrazek
Waldemar Fronczak

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Fronczak Waldemar
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » ndz sie 24, 2008 2:45 am

Witaj Marcinie
Zdjęcie nr 2 to Odrowąż. Lew z prawdą lub wieńcem laurowym w paszczy w połączeniu z cymerem w postaci ręki dzierżącej młotek, przywodzi mi na myśl herb niemiecki.
Podobnie herb z kotłem.
Myślę, że lepiej będzie, jak ograniczymy się w tym wątku do prezentacji znanych nam herbów. Będzie to miało walor poznawczy. Herby w tej formie wyglądają zupełnie inaczej niż na kolorowych obrazkach w herbarzach. Bardziej mi zależy także na prezentacji herbów szlachty polskiej. Natomiast do zagadek heraldycznych można założyć osobny temat.
Waldemar Fronczak

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Fronczak Waldemar
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » ndz sie 24, 2008 7:08 pm

Jako, że zagadki heraldyczne znalazły swoje właściwe miejsce w nowym wątku, kontynuuję przegląd zabytków heraldyki polskiej.
Dzisiaj właściwie z zabytkiem to niewiele ma wspólnego, bo prezentowane witraże pochodzą z 2005 roku, ale chcę je pokazać z dwóch powodów.
Po pierwsze, świadczą one, jak silne do dzisiaj na Mazowszu jest poczucie szlacheckości.
Po drugie zaś, jest to doskonały przykład, że heraldyka jest trudną sztuką, której nieznajomość może prowadzić do błędów. Oczywiście dla większości osób te błędy nie będą widoczne, ale dla kogoś, kto zna podstawy heraldyki, ich identyfikacja nie powinna nastręczać najmniejszych kłopotów.
Witraże znajdują się w kościele parafialnym Zwiastowania NMP w Lachowie. Herb po lewej stronie patrzącego, to Prus rodziny Górskich z Żeber, po prawej zaś Pobóg, Kozikowskich z Brzózek. Takie informacje widnieją poniżej, na witrażu. Tu mam wątpliwości co do poprawności podanego herbu Pobóg, ale w tym wypadku nie ma to żadnego znaczenia.
Ciekaw jestem czy ktoś z Was znajdzie owe błędy, o jakich piszę powyżej? Czekam na odpowiedzi.
Obrazek
Waldemar Fronczak

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Fronczak Waldemar
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » ndz sie 24, 2008 9:32 pm

Brawo Marcinie. Prawie dobrze.
Mamy tu do czynienia z układem dwóch herbów, występujących obok siebie. W takich przypadkach, zgodnie ze sztuką heraldyczną obowiązuje zasada, prezentowania ich w w tzw. ukłonie heraldycznym. Polega to, z grubsza mówiąc, na pochyleniu tarcz ku sobie, i zwróceniu w tym samym kierunku godeł oraz klejnotów.
Tak więc, gdy na osobno prezentowanych herbach widzimy np zwierzęta w godle i nad hełmem zwrócone w lewą stronę patrzącego (prawa strona heraldyczna), to po zestawieniu ich w ukłonie heraldycznym, musimy odwrócić zwierzaki w lewym herbie tak, aby patrzyły na swoje odpowiedniki w prawym herbie, a nie jeden na zadek drugiego :)
Tu mamy nieco inne herby, które nie wymagają ingerencji w położenie samych godeł, ale za to klejnoty mają wyraźny kierunek i te należy odpowiednio ustawić.
Ręka zbrojna w herbie Prus powinna więc być skierowana w przeciwną stronę, szablę w kierunku drugiego herbu, zaś piesek w Pobogu, powinien być zwrócony pyskiem w stronę sąsiada, a nie czynić mu afront, pokazując ogon.
Tak na marginesie, mistrz witrażownictwa chyba wiedział coś, że należy odwrócić klejnoty, skoro uczynił to w stosunku do Poboga, tyle że zrobił to źle. Naturalne położenie psinki powinno być odwrotne od zaprezentowanego.
Klejnoty istotnie są tu zbyt małe, ale to jest już mniej istotne.
Piszesz Marcinie o złym stylistycznym ułożeniu hełmów. Tu akurat bym się nie czepiał. Pokazane są z profilu, chociaż dość często w takich wypadkach stosuje się pozycję en trois quarts
Natomiast zupełnie nie trafiłeś z krzyżem w herbie Pobóg. Taki właśnie jest krzyż w odmianie "Krasnodębski". Również druga odmiana Poboga - Sławęcin, także ma identyczny krzyż, ale inny klejnot.
To tyle, jeśli chodzi o grzechy główne heraldyczne tego witrażu. Cóż jednak wymagać od rzemieślnika, gdy i władze sporego miasta, jakim jest Zduńska Wola, zatwierdziły taki koszmarek heraldyczny, jako herb miasta!!!
Znając już podstawy prezentacji dwóch herbów obok siebie, oceńcie sami:
Obrazek
Waldemar Fronczak

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Fronczak Waldemar
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » ndz sie 24, 2008 9:54 pm

Odpowiedź Marcinowi
Dopiero teraz zauważyłem, że dopisałeś do jednego ze swoich wcześniejszych listów dodatkową uwagę:
Panie Waldku Wizerunek Herbu Kaminskiego przypomina raczej herb OKSZA ?
i jezeli mamy wiezyc tym paska na tarczy to jest tłem Niebieskim- Błękitnym
Tylko przez przypadek ją zauważyłem. Proponuję na drugi raz dawać takie uwagi w bieżących postach.
A teraz przejdźmy "do merituma" :)
Faktycznie szrafowanie wskazuje na kolor niebieski, co może przywodzić na myśl również Okszę.
Za tym jednak, że jest to Topór przemawia kilka innych przesłanek. Wymienię je po kolei.
1/ Oksza z niebieskim polem ma w klejnocie strusie pióra. Odmiana podstawowa z powtórzonym godłem w klejnocie jest na czerwonym polu.
2/ Takiemu układowi godła i klejnotu odpowiada Topór II, który ma niebieskie pole.
3/ Nie było rodzin Kamińskich herbu Oksza, ale byli Toporczycy i oni siedzieli min. w Będkowie.
Waldemar Fronczak

Awatar użytkownika

Bozenna
Podziękował/a: 70 razy
Podziękowano: 169 razy

Post autor: Bozenna » ndz sie 24, 2008 10:48 pm

Znakomity i bardzo interesujacy temat. Mozemy powiekszac, poszerzac w nieskonczonosc dolaczajac nasze znaleziska z podrozy genealogicznych.
Oto link do jednego z grobow moich przodkow - wybaczcie marna jakosc zdjecia.
Wstyd sie przyznac, ze kiedy to zdjecie robilam nie zainteresowalam sie herbami. Jedynie imiona i nazwiska wydawaly mi sie wazne. Rezultat - herby sa uciete. Czy mozna je jeszcze rozpoznac ?
http://images49.fotosik.pl/4/b7e3d62bc057bbc3.jpg
Serdecznosci
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Fronczak Waldemar
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » ndz sie 24, 2008 11:45 pm

Czy mozna je jeszcze rozpoznac ?
Bez problemu Bożenko. Po lewej Pobóg, Grabowskich, po prawej Pracosaław Skoniecznych (nob. 1840 rok w KP)
Aby jednak nie wyjść z wprawy w marudzeniu, to powiem, że i tu kamieniarz się niezbyt postarał.
Pewnie dostał takie rysunki od rodziny, więc nie można mieć do niego pretensji.
Tak więc jakie mam zastrzeżenia? Ano pies w klejnocie Poboga powinien niestety spoglądać w stronę herbu żony, a nie odwracać się do niego ogonem - to jedno.
Herby powinny w tym wypadku być w układzie ukłonu heraldycznego, a hełmy zwrócone ku sobie w pozycji en trois quarts - to drugie.
Mamy też tu do czynienia z bardzo powszechnym błędem, dotyczącym układu klejnotu w stosunku do hełmu.
Aby wyjaśnić w czym rzecz, musimy cofnąć się do czasów, gdy tego typu ozdoby mocowane były do hełmów na polach bitew. Miały one funkcje informacyjne dla swoich, a jednocześnie miały wywierać odpowiedni psychologiczny nacisk na wrogu. Były sygnałem rozpoznawczym obok barw, herbu na tarczy i zawołania bojowego.
Owe klejnoty mocowano zawsze "przodem do przodu", nigdy poprzecznie. Takie właśnie odwzorowanie przyjęła heraldyka europejska.
To tak, jak dzisiaj na przedzie samochodu mocuje się figurkę zwierząt np. skaczącego jaguara.
Na zdjęciu płyty nagrobnej widzimy natomiast hełm ustawiany en face zaś klejnot zwrócony jest profilem.
Nad tym powszechnym błędem w heraldyce polskiej ubolewał już Franciszek Kamocki w książce "Dziwolągi heraldyczne", (Warszawa 1916) ubolewali i inni autorzy. Co ciekawe, gdy weźmiemy do ręki wydawnictwa niemieckie, francuskie czy angielskie, to trudno by było znaleźć takie dziwolągi.
Waldemar Fronczak

Awatar użytkownika

Bozenna
Podziękował/a: 70 razy
Podziękowano: 169 razy

Post autor: Bozenna » pn sie 25, 2008 8:51 am

Waldek,
Slicznie dziekuje. Czytanie Twoich wypowiedzi to przyjemnosc dla mnie, mysle, ze dla innych zainteresowanych tym tematem tez.
Serdecznosci
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?

Awatar użytkownika

Monika Janczewska
Podziękował/a: 8 razy
Podziękowano: 4 razy

Post autor: Monika Janczewska » pn sie 25, 2008 6:02 pm

Obrazek

Mam nadzieję, że dobrze rozpoznaję czy to będzie Ślepowron? Herb znajduje się na Kaplicy w Żejmach, gdzie oglądałam pałac Kossakowskich stąd moje podejrzenie, że to Ślepowron. Wprawdzie ta kaplica nie jest kaplicą właścicieli pałacu tylko ich sąsiadów ale też Kossakowskich tylko podobno to nie rodzina - natomiast Kossakowskich z pałacu kaplica stoi na terenie przykościelnym tylko, że to jest taka biała bliżej głownego wejścia ale nie widziałam na niej herbów i dlatego zasugerowałam się że ta czerwona należy do nich....białej nie sfotografowałam
Monika J

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Fronczak Waldemar
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » pn sie 25, 2008 8:12 pm

To oczywiście Ślepowron, a ściślej, jego odmiana zwana "Kossakowski"
Z tym tytułem hrabiowskim Kossakowskich jest trochę perturbacji. Otóż 18 września 1781 roku, cesarzowa Maria Teresa nadała Michałowi Kossakowskiemu i całej jego rodzinie tytuł hrabiego SIR. Tytuł ten 25 lipca 1804 został potwierdzony przez Deputację Szlachecką Guberni Wileńskiej i od tego czasu jest uznawany za legalny (patrz herbarz Tadeusza Gajla). W roku 1843 (19 marca), Stanisław Szczęsny Jerzy Michał Fortunat hr. Kossakowski, syn Józefa, otrzymuje potwierdzenie tytułu dla siebie i całej linii Wojtkuskiej od cara. Z tą datą możecie się zetknąć w niektórych opracowaniach. Tenże Stanisław hr. Kossakowski, to nie kto inny, jak późniejszy Prezes Heroldii KP.
Można jeszcze wspomnieć o jednym tytule hrabiowskim w rodzinie Kossakowskich. Józef Kossakowski h. Ślepowron, znany także jako Korwin-Kossakowski, generał wojsk francuskich, adiutant Napoleona, dostał w 1814 roku tytuł hrabiego cesarstwa francuskiego. Podaję to jedynie, jako ciekawostkę.
Waldemar Fronczak

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Fronczak Waldemar
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » wt sie 26, 2008 12:12 am

No to pora na następny przykład. Dzisiaj sięgnijmy do czasów renesansu. Chcę pokazać epitafium stolnika sieradzkiego, Mikołaja Przerębskiego, zmarłego w 1570 roku. Nagrobek znajduje się w kościele parafialnym w Kamieńsku, małym miasteczku położonym pomiędzy Piotrkowem Tryb. a Radomskiem. Przerębscy w XVI wieku należeli do znaczniejszych rodzin w dawnym województwie sieradzkim. Byli także przez pewien czas właścicielami miasteczka. Niektóre źródła jednemu z ich przedstawicieli, Jakubowi, kasztelanowi sieradzkiemu, przypisują wzniesienie murowanego kościoła w miejsce drewnianego.
Przerębscy pieczętowali się herbem Nowina, który możemy zobaczyć w owalnym kartuszu w szczycie obramienia architektonicznego nagrobka. Jest to prawdopodobnie dzieło samego Hieronima Canavesiego. Świetnie oddane rysy twarzy i detal paradnej zbroi. Oceńcie zresztą sami.
Obrazek
Poniżej detal z herbem Przerębskiego - Nowina
Obrazek
Uważny obserwator dostrzeże u podstawy nagrobka jeszcze jeden herb - Ogończyk.
Obrazek
To prawdopodobnie herb fundatorów nagrobka. Taki swego rodzaju podpis reklamowy :)
Podobny sytuacja jest na innym nagrobku mieszczącym się w tym samym kościele. Powstał on w okresie klasycyzmu w 1843 roku. To epitafium poświęcone Mikołajowi Buczyńskiemu h. Strzemię, Sędziemu Ziemskiemu Piotrkowskiemu, a fundatorką jego, jak głosi napis, jest córka, Placyda z Buczyńskich Zarębina.
Zarębowie herbu Prawdzic, to kolejni właściciele Kamieńska. Nic więc dziwnego, że na nagrobku zobaczymy dwa herby: herb Strzemię należący do zmarłego i herb Prawdzic - Zarębów, którzy byli fundatorami pomnika.
Obrazek
Na tym prezentację można właściwie zakończyć, ale warto jeszcze trochę powybrzydzać.
Mamy tu zestawienie dwóch herbów, a więc powinna być zachowana odpowiednia etykieta. Jeśli herb fundatora (Zaręba) ma być po prawej (heraldycznie) stronie, to lew powinien zostać odwrócony w kierunku sąsiadującego herbu. W takim stanie jak widzimy, uczyniony jest afront herbowi Strzemię. Ciekawy jest też sam rysunek Prawdzica. Widzimy go w wersji średniowiecznej - z pustymi łapami. Wszystkie późniejsze wizerunki herbu, pokazują lwa trzymającego w rękach prawdę (to rodzaj krążka kładzionego na stole, w który wstawiano misy, aby się nie chybotały).
Oczywiście od wizerunku średniowiecznego odróżnia ten herb brak hełmu i wystającej nad nim, murowanej wieży z połulwem.
Tu artysta zastosował samowolne "udostojnienie" herbów poprzez danie im koron rangowych.
Zwróćcie uwagę, że pomiędzy fleuronami widoczne cą trzy perły, a to oznacza koronę margrabiowską. Nie muszę dodawać, że ani Zaręba, ani Buczyński margrabiami nigdy nie byli.
PS
Winien jestem dopisek, związany z informacją jaką przysłał mi Adam Pszczółkowski, już po ukazaniu się mojego listu. Zwrócił mi bowiem uwagę, że Prawdzic bez prawdy być nie może i że jest to ewidentny herb Zaręba.
Jest w tym wiele racji. Zarębowie pieczętowali się bowiem kilkoma herbami w tym zarówno Prawdzicem, jak i Zarębą. Niestety nie wiem, która z tych rodzin była właścicielami Kamieńska.
Swoje uwagi poczyniłem na podstawie samego rysunku, a ten jest jak widać niezbyt precyzyjny.
Brałem pod uwagę Zarę(em)bę, ale ponieważ w każdej odmianie tego herbu występują na murze trzy lub cztery kamienie, których tu brak, doszedłem do wniosku, że może to być starsza wersja Prawdzica (patrz J. Szymański), gdzie lew ma puste łapy, jak u Zaręby.
Tym niemniej uwaga jest słuszna i dokonując analizy tego herbu powinienem również podać taką możliwość.
Już sam fakt, że herb można różnie interpretować, a jednocześnie nie spełnia wszystkich wymogów Prawdzica lub Zaręby, świadczy, że jest on źle przedstawiony. To bardzo dobra lekcja heraldyki.
Waldemar Fronczak

Awatar użytkownika

Iwona-Irena
Podziękował/a: 40 razy
Podziękowano: 18 razy
Kontakt:

Post autor: Iwona-Irena » wt sie 26, 2008 12:18 am

Podczas moich wędrówek po woj.lwowskim w kilku miejscach spotkałam
wizerunki herbów prowokujące do zadumy nad historią i losem ludzkim.
Oto niektóre z nich:
1. Beńkowa Wisznia - posiadłość, a właściwie smutne jej resztki, rodu szlacheckiego Fredrów
legitymującego się herbem Bończa (więcej o historii rodziny patrz
http://www.lwow.com.pl/rocznik/2003/benkowa.html )

Mamy dwa oblicza owego herbu- na facjacie domu (1) oraz nad
drzwiami prowadzącymi do rozległego ogrodu (2).
Obrazek
Obrazek
2. Siemianówka.
Murowny kościół parafialny pw.św. Marcina konsekrowany w 1722r (pierwszy
drewniany kościół powstał jeszcze przed rokiem 1469- patron
św.Symeon). Fundatorzy-Aleksander Jan Potocki (wojewoda
smoleński) wraz z żoną Teresą z Tarłów.
Nad głównym wejściem do kościoła (3) widzimy w tympanonie kartusz z
herbami Pilawa i Topór.
Obrazek

Czy patrząc na zdjecia tych herbow mógłbyś Waldku coś dodać od siebie?

Więcej zdjęć kościoła oraz z cmentarza w Siemianówce można zobaczyć na stronie
http://www.marynowski.pl/siemianowka_kosciol_cmentarz/
Pozdrawiam Iwona Łaptaszyńska.

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Fronczak Waldemar
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » wt sie 26, 2008 2:26 am

Mówiąc prawdę Iwonko, to winna będziesz mojego niewyspania, bo zabiłaś mi niezłego ćwieka.
Niby banalna sprawa. Pałac naszego komediopisarza, Aleksandra hr. Fredry, herbu własnego. Tak, własnego, bo Bończą pieczętowała się ta linia jedynie do 1822 roku, kiedy to ojciec Aleksandra, Jacek, dostał dziedziczny tytuł hrabiego austriackiego. Oczywiście Bończy nie utracili i jak widać, byli do starego herbu bardziej przywiązani niż do nowego. Trudno tu mówić o jakiejś manifestacji, bo wówczas nie używali by również tytułu.
Z zamieszczonych wizerunków wyłania się dość dziwne zjawisko. Na stary rodzinny herb, przywdziano koronę rangową hrabiowską, miast zaprezentować w całej krasie należny nowy herb.
A kosztował ten gipsowy odlew 37 florenów i 30 krajcarów :)
Nie czepiajmy się jednak hrabiego Aleksandra o gusta estetyczne, czy też przywiązanie do tradycji. Znał się na pisaniu komedii i to wystarczy nam wystarczy, tak jak jemu wystarczył sam tytuł austriacki, bez nowego herbu.
Zastanawia mnie jednak, to drugie zdjęcie, przedstawiające dwa herby. Oba są ozdobione koronami hrabiowskimi. Jeden z nich to chyba Bończa, a drugi to Dołęga.
Skąd tu Dołęga? Tego nie mogę rozwikłać.
Pałac budował Aleksander - dramatopisarz. Brałem więc pod uwagę herb jego żony, ale to przecież Zofia z hr. Jabłonowskich herbu Grzymała. Nie jest to też herb Jabłonowski, jaki ta rodzina dostała razem z tytułem w 1779 roku.
Pomyślałem czy aby nie herb matczyny? Ale matka to Marianna z hr. austriackich Dembińskich herbu Rawicz, mianowanych w 1784 roku (tu dodam, że jedna z linii Dembińskich Odrowążów, również się przyznaje do tej koligacji).
Spojrzałem w genealogię Fredrów. Syn Aleksandra, Jan Aleksander Jacek hr. Fredro też był właścicielem tego pałacu. Więc to może on coś remontował i dodał herb własnej żony? Ale skąd, jego żona to Maria z hr. Mierów herbu własnego, gdzie dwóch Murzynów robi za superty tarczy, a trzeci wygląda z korony hrabiowskiej :)
(Swoją drogą w tej Galicji, to jakaś plaga hrabiów, czy co?)
Więc co to jest? Czyj to herb? Może znajdą się tu jacyś znawcy tamtych terenów? Ja się nie czuję tu zbyt mocny, to za daleko od moich rodzinnych stron, a z Fredrami nijak nie jestem spokrewniony :)
Waldemar Fronczak

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze, heraldyka”