UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Czyszczenie fotografii
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 448
- Podziękował/a: 37 razy
- Podziękowano: 30 razy
Czyszczenie fotografii
Pytanie do fotografów - czym najlepiej czyścić zdjęcia, usuwać z nich stemple i tym podobne zanieczyszczenia? Chodzi mi o najodpowiedniejsze do tego celu środki chemiczne (najlepiej te ogólnodostępne).
Krzysztof
Miejsca poszukiwań:
• Sorokpol, Strunojcie, Korkożyszki, Święciany;
• Ruda Śl., Piekary Śl., Zbrosławice, Poniszowice, Sadów, Koszęcin, Kłodnica;
• Wietrzychowice, Wola Rogowska, Wola Przemykowska, Opatowiec, Rogów;
• Podhajce, Mużyłów;
Miejsca poszukiwań:
• Podhajce, Mużyłów;
-
- Podziękował/a: 40 razy
- Podziękowano: 18 razy
- Kontakt:
Re: Czyszczenie fotografii
Tak mimochodkiem...Zanim usuniesz jakikolwiek stempel,dokładnie mu się przyjrzyj.Często jest to bardzo ważna wskazówka do dalszych poszukiwań, powiązania faktów.
Pozdrawiam Iwona Łaptaszyńska.
Krzysztofie, w takich wypadkach moim zdaniem najlepiej zrobić reprodukcję- po zeskanowaniu fotografii usuniesz wszelkie zabrudzenia i stempel w programie graficznym a oryginał pozostanie. Może kiedyś później przez przypadek spotkasz osobę, która powie Ci o tych stemplach coś ciekawego. A takie zdjęcia są ciekawą pamiątką, gdy są nienaruszone.
Pozdrawiam,
Pozdrawiam,
Poszukuję: Grzebielucha, Stępień, Koczorowski, Jahnz, Kutołowski, Hardt, Ściubak (Ściubierowski, Ściborowski)
-
Jasne, w programie graficznym można fotki podczyścić, ale to swoją drogą; czasem lepiej zabrać się za oryginał. Znalazłem niedawno zdjęcie gdzieś na strychu, całe w kurzu i brudnych plamach, dlatego pytam z ciekawości, jak profesjonalnie je odnowić, żeby nie zniszczyć.
Co do stempli, to oczywiście nie usunąłbym historycznego napisu, typu General Gouvernement. Ale np. najlepsze zdjęcie mojego dziadka, jakie znalazłem, było na bilecie miesięcznym- naderwane, z wielką fioletową pieczątką przez środek twarzy.
Biletu raczej nie żal, do pieczątki też nie bardzo miałem sentyment, więc potraktowałem zdjęcie spirytem (akurat taki sposób mi przyszedł do głowy- poskutkowało
) Zdjęcie było z typu powlekanych, więc nic mu się nie stało. Naderwany fragment uzupełniłem już komputerowo i mam świetny portret.
P.S.
Moje pytanie wciąż aktualne!
Co do stempli, to oczywiście nie usunąłbym historycznego napisu, typu General Gouvernement. Ale np. najlepsze zdjęcie mojego dziadka, jakie znalazłem, było na bilecie miesięcznym- naderwane, z wielką fioletową pieczątką przez środek twarzy.
Biletu raczej nie żal, do pieczątki też nie bardzo miałem sentyment, więc potraktowałem zdjęcie spirytem (akurat taki sposób mi przyszedł do głowy- poskutkowało

P.S.
Moje pytanie wciąż aktualne!
Ostatnio zmieniony czw sie 28, 2008 7:48 pm przez KrzychB, łącznie zmieniany 1 raz.
Krzysztof
Miejsca poszukiwań:
• Podhajce, Mużyłów;
Miejsca poszukiwań:
• Podhajce, Mużyłów;
-
- Podziękował/a: 145 razy
- Podziękowano: 322 razy
- Kontakt:
Pojechałeś ekstremalnie po bandzie... ja uważam, że oryginał to oryginał, to rzecz święta. Oryginały zdjęć skanuję, wrzucam w foliową obwolutę i chowam przed światłem dziennym. Do pokazywania może służyć skan oryginału wydrukowany na papierze foto a do umieszczenia fotki w jakims programie - orginał po podretuszowniu w programie graficznym.KrzychB pisze:Co do stempli, to oczywiście nie usunąłbym historycznego napisu, typu General Gouvernement. Ale np. najlepsze zdjęcie mojego dziadka, jakie znalazłem, było na bilecie miesięcznym- naderwane, z wielką fioletową pieczątką przez środek twarzy.
Biletu raczej nie żal, do pieczątki też nie bardzo miałem sentyment, więc potraktowałem zdjęcie spirytem (akurat taki sposób mi przyszedł do głowy- poskutkowało) Zdjęcie było z typu powlekanych, więc nic mu się nie stało. Naderwany fragment usunąłem już komputerowo i mam świetny portret.
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski
-
- Podziękował/a: 70 razy
- Podziękowano: 169 razy
Ja robie dokladnie tak samo jak Witek.
Oryginaly skanuje, odbijam na papierze i odbitki wkladam do albumow.
Mam wiec kopie w komputerze i na papierze. Te kopie sa zreszta czesto wyrazniejsze niz oryginaly. Czasem nawet powiekszam te skany komputerowe, wycinam glowy i robie portrety.
Oryginaly sa w folii, kazdy osobno i ogladam je dla wlasnej przyjemnosci, ale dotykam je i wystawiam na ostre swiatlo rzadko.
Oryginal z 1850 roku to jest zabytek i trzeba ostroznie sie z nim obchodzic.
Usmiechy
Bozenna
Oryginaly skanuje, odbijam na papierze i odbitki wkladam do albumow.
Mam wiec kopie w komputerze i na papierze. Te kopie sa zreszta czesto wyrazniejsze niz oryginaly. Czasem nawet powiekszam te skany komputerowe, wycinam glowy i robie portrety.
Oryginaly sa w folii, kazdy osobno i ogladam je dla wlasnej przyjemnosci, ale dotykam je i wystawiam na ostre swiatlo rzadko.
Oryginal z 1850 roku to jest zabytek i trzeba ostroznie sie z nim obchodzic.
Usmiechy
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?
-
- Podziękował/a: 154 razy
- Podziękowano: 202 razy
http://forgen.pl/viewtopic.php?f=15&t=6 ... =a&start=0wicy pisze:KrzychB pisze:... wrzucam w foliową obwolutę i chowam przed światłem dziennym.
Polecam porady specjalistyHenryk Grabowski pisze: Nadmienić należy, że wszelkie fotografie a szczególnie te „stare” są wrażliwe na światło, pod wpływem którego „płowieją”. Dobrym sposobem przedłużenia ich życia jest trzymanie zdjęć w albumach co chroni je także przed wilgocią. Albumy w postaci foliowych torebek nie są najlepszym miejscem na zdjęcia. Zdjęcia powinny także co jakiś czas „oddychać”. Stare, płowiejące zdjęcie powinno się przede wszystkim sfotografować. Wiele programów komputerowych pozwala poprawić ich jakość, ostrość, kontrast, wyrazistość, czy też barwę. Oryginał tego zdjęcia należy umieścić w albumie i liczyć, że to nieco opóźni jego kres.
Być może konserwatorzy dzieł sztuki stosują metody np. laminowania itp ale i tak czas jest nieubłagany.
Pozdrawiam. Henryk Grabowski

Pozdrawiam, Elżbieta z d. Cibińska
szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)
szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)
-
- Podziękował/a: 24 razy
- Podziękowano: 6 razy
Co do folii, to taka sama zasada jest przy numizmatyce, folia obecnie nasączana jest Bóg wie czym. Monety powinno się przechowywać na przykład w papierowych torebkach każdą z osobna.
Do zdjęć wg. mnie to może mieć również odniesienie.
Do zdjęć wg. mnie to może mieć również odniesienie.
Poszukuję Leszczyńskich z Białej Podl.
Lipnickich z Mińszczyzny
Finnów (Finne) z Mińszczyzny
Adam syn Artura, od Artura, Władysława, Józefata, Antoniego, Onufrego, Michała i Antoniego(?)
Lipnickich z Mińszczyzny
Finnów (Finne) z Mińszczyzny
Adam syn Artura, od Artura, Władysława, Józefata, Antoniego, Onufrego, Michała i Antoniego(?)
-
Wyszedłem tu na jakiegoś profanatora... Ale był to jednorazowy eksperyment, na nie tak znowu starej fotografii (ok. 40 lat).wicy pisze: Pojechałeś ekstremalnie po bandzie... ja uważam, że oryginał to oryginał, to rzecz święta.
Oj, gdybym posiadł taki antyk, z pewnością miałby królewskie warunki...Bozenna pisze: Oryginal z 1850 roku to jest zabytek i trzeba ostroznie sie z nim obchodzic
Krzysztof
Miejsca poszukiwań:
• Podhajce, Mużyłów;
Miejsca poszukiwań:
• Podhajce, Mużyłów;
-
- Podziękował/a: 21 razy
- Podziękowano: 2 razy
Pozwolę sobie "podczepić" moje pytanie pod ten wątek....
Otóż ostatnio krewni na moją prośbę przekazali mi trochę starych zdjęć rodzinnych. Niestety, przechowywane były przez lata (zapewnie luzem) na strychu... Z tego, co mówiła moja Mama, która dla mnie te zdjęcia odebrała, to były one bardzo wilgotne i pokryte pleśnią czy czymś w tym rodzaju. W domu starała się je wysuszyć. Kiedy dwa miesiące później pojechałam odwiedzić Rodziców otrzymałam zdjęcia już suche, ale pokryte białym, nieprzyjemnym nalotem, łuszczące się i bardzo zniszczone. Mam je teraz u siebie, ale pojęcia nie mam jak się za to zabrać - są tak zagrzybione, że strach dotykać.
Czy da się to jakoś uratować? Dodam, że zdjęcia są ok. 30-sto do 70-cioletnie... Pomocy!
Magda
Otóż ostatnio krewni na moją prośbę przekazali mi trochę starych zdjęć rodzinnych. Niestety, przechowywane były przez lata (zapewnie luzem) na strychu... Z tego, co mówiła moja Mama, która dla mnie te zdjęcia odebrała, to były one bardzo wilgotne i pokryte pleśnią czy czymś w tym rodzaju. W domu starała się je wysuszyć. Kiedy dwa miesiące później pojechałam odwiedzić Rodziców otrzymałam zdjęcia już suche, ale pokryte białym, nieprzyjemnym nalotem, łuszczące się i bardzo zniszczone. Mam je teraz u siebie, ale pojęcia nie mam jak się za to zabrać - są tak zagrzybione, że strach dotykać.

Magda
Magda
---
Nazwiska: Moskal, Chmielczyk, Klimczewski, Łapiński, Górecki, Świerzbiński, Kowalczuk, Dryl, Hermanowski
Miejscowości: Spytkowice, Zakroczym, Trenczyn (Słowacja), Szczypiorno / Pomiechowo, Nowy Dwór Mazowiecki, Szerenosy, Turośń Kościelna.
---
Nazwiska: Moskal, Chmielczyk, Klimczewski, Łapiński, Górecki, Świerzbiński, Kowalczuk, Dryl, Hermanowski
Miejscowości: Spytkowice, Zakroczym, Trenczyn (Słowacja), Szczypiorno / Pomiechowo, Nowy Dwór Mazowiecki, Szerenosy, Turośń Kościelna.
-
- Podziękował/a: 1 raz
- Podziękowano: 4 razy
- Kontakt:
Witaj, fotografie należą do grupy materiałów o wysokiej wrażliwości na światło i temperaturę oraz inne czynniki mikrobiologiczne. Zależy jakie są konkretnie uszkodzenia na Twoich (popękana emulsja światłoczuła,uszkodzenia mikrobiologiczne spowodowane grzybami, owadami, itd.) Nie radziłbym Ci czyścić tego na własną rękę. Te, które są dla Twojej rodziny najbardziej wartościowe, a w złym stanie radziłbym oddać w ręce specjalistów. Niestety wiąże się to z dużymi kosztami. Być może alternatywą jest zrobienie kopii cyfrowych, ich retusz i wydrukowanie? Koszta napewno będą mniejsze.
Zobaczymy jak długo się nacieszysz tym zdjęciem... Nie radziłbym tego samemu robić.KrzychB pisze:więc potraktowałem zdjęcie spirytem (akurat taki sposób mi przyszedł do głowy- poskutkowało) Zdjęcie było z typu powlekanych, więc nic mu się nie stało.
Wszystko byłoby ok gdyby nie ta folia, może ona reagować z warstwą światłoczułą. Najlepiej użyć kopert z bezkwasowych papierów. Materiały stosowane do przechowywania fotografii czarnobiałych powinny mieć neutralny lub alkaliczny odczyn pH, a w przypadku fotografii kolorowych odpowiednie są papiery o pH neutralnym.Bozenna pisze: Oryginaly sa w folii, kazdy osobno i ogladam je dla wlasnej przyjemnosci, ale dotykam je i wystawiam na ostre swiatlo rzadko.
Z pozdrowieniami
Arek syn Wiesława, wnuk Antoniego, prawnuk Konstantego, 2xprawnuk Marcina (Marcela), 3xprawnuk Mikołaja Prokopowicz.
Szukam:
- KARPIŃSKI: Zaleszczyki, Teklówka, Chartanowce;
- PROKOPOWICZ: Aleksandrja, Serniawa, Tuczyn i okolice;
Arek syn Wiesława, wnuk Antoniego, prawnuk Konstantego, 2xprawnuk Marcina (Marcela), 3xprawnuk Mikołaja Prokopowicz.
Szukam:
- KARPIŃSKI: Zaleszczyki, Teklówka, Chartanowce;
- PROKOPOWICZ: Aleksandrja, Serniawa, Tuczyn i okolice;