UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Centralne Archiwum Wojskowe
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 143
- Podziękował/a: 14 razy
Centralne Archiwm Wojskowe
Witam
zwracam sie do wprawionych poszukiwaczy o udzielenie instrukcji w jaki sposob mozna sie zwrocic do CAW o podanie danych przodkow. Mam daty dzienne urodzenia i smierci, szczatkowe informacje o formacjach w ktorych sluzyli.
Jakie sa oplaty, jak sie je wylicza, jak dlugo sie czeka.
Prosze o podanie trybu wystosowania zapytania i dalszych czynnosci.
Dodam, że chodzi o kontakt listowny z ww. instytucja.
zwracam sie do wprawionych poszukiwaczy o udzielenie instrukcji w jaki sposob mozna sie zwrocic do CAW o podanie danych przodkow. Mam daty dzienne urodzenia i smierci, szczatkowe informacje o formacjach w ktorych sluzyli.
Jakie sa oplaty, jak sie je wylicza, jak dlugo sie czeka.
Prosze o podanie trybu wystosowania zapytania i dalszych czynnosci.
Dodam, że chodzi o kontakt listowny z ww. instytucja.
pozdrawiam
Marek
moje poszukiwania: Chełmiński, Kawa, Kasia, Zakrzewski, Macieląg, Jędrzejczyk, Dylong, Kłak (Kraków), Słowik, Grudzielski, Wolski (h. Pomian), Szatałowicz, Obuchowicz, Derdelewicz, Bader
-
- Podziękował/a: 2 razy
- Podziękowano: 2 razy
- Kontakt:
-
Wskazany na stronie cennik dotyczy sporzadzania kopii z akt. A kwerenda jest bezpłatna ?
pozdrawiam
Marek
moje poszukiwania: Chełmiński, Kawa, Kasia, Zakrzewski, Macieląg, Jędrzejczyk, Dylong, Kłak (Kraków), Słowik, Grudzielski, Wolski (h. Pomian), Szatałowicz, Obuchowicz, Derdelewicz, Bader
-
- Podziękował/a: 9 razy
- Podziękowano: 11 razy
- Kontakt:
Witam serdecznie!
Osobiście to wysyłałem do CAW zapotrzebowanie na kopie dokumentów drogą elektroniczną, podając swoje dokładne dane. Po potwierdzeniu że dokumenty istnieją ponawiałem zamówienie mailem, kopie przyszły jako przesyłka pobraniowa. Koszt to tylko wykonanie kserokopii, każda z kartek potwierdzona jest przez CAW pieczątką. Trochę trwa, ale przecież to nie tylko my korzystamy z archiwum.
Osobiście to wysyłałem do CAW zapotrzebowanie na kopie dokumentów drogą elektroniczną, podając swoje dokładne dane. Po potwierdzeniu że dokumenty istnieją ponawiałem zamówienie mailem, kopie przyszły jako przesyłka pobraniowa. Koszt to tylko wykonanie kserokopii, każda z kartek potwierdzona jest przez CAW pieczątką. Trochę trwa, ale przecież to nie tylko my korzystamy z archiwum.
Marek Wiśniowiecki
-
- Podziękował/a: 6 razy
- Podziękowano: 1 raz
- Kontakt:
Ja również skorzystałam z kwerendy w CAW i od kilku miesięcy jestem szczęśliwą posiadaczką dość pokaźnej teczki dokumentów brata mego dziadka.
Na początku zadzwoniłam do CAW i porozmawiałam sobie z b. miłą panią, która od razu telefonicznie udzieliła mi kilku wskazówek. Później wysłałam swoja prośbę na piśmie i po ok. 4 miesiącach dostałam odpowiedź. Mało tego, nie wiem jak to się stało, ale nie zapłaciłam za nią ani grosza! Dokumenty miały przyjść "za pobraniem", ale chyba o tym zapomniano i kopertę znalazłam w skrzynce :mrgreen:
Na początku zadzwoniłam do CAW i porozmawiałam sobie z b. miłą panią, która od razu telefonicznie udzieliła mi kilku wskazówek. Później wysłałam swoja prośbę na piśmie i po ok. 4 miesiącach dostałam odpowiedź. Mało tego, nie wiem jak to się stało, ale nie zapłaciłam za nią ani grosza! Dokumenty miały przyjść "za pobraniem", ale chyba o tym zapomniano i kopertę znalazłam w skrzynce :mrgreen:
pozdrawiam
Magda Koffnyt
Magda Koffnyt
-
- Podziękował/a: 7 razy
- Podziękowano: 30 razy
- Kontakt:
Na Genpolu znajdziecie sporo informacji o poszukiwaniach w Archiwum Wojskowym, wystarczy wrzucić do wyszukiwarki.
Ostatnio zmieniony sob kwie 26, 2008 12:08 am przez Młynarka, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Lila Molenda
http://www.molendowie.eu
http://www.rychwiccy.eu
Fornalik-Stęszew,okol. Chełmży
Jezierski,Osses-Szreniawa,Modrze,Poznań
Lila Molenda
http://www.molendowie.eu
http://www.rychwiccy.eu
Fornalik-Stęszew,okol. Chełmży
Jezierski,Osses-Szreniawa,Modrze,Poznań
-
- Podziękował/a: 1 raz
- Podziękowano: 9 razy
- Kontakt:
Witajcie,
Już wszystko prawie zostało powiedziane, ale chciałem tylko dodać, że CAW stanowi pozytywny przykład działalności Archiwum. Przynajmniej jeśli chodzi o korespondencję. Nie dość, że kwerenda jest bezpłatna, to jeszcze odpowiedź jest konstruktywna i rzeczowa, co nie wszędzie się zdarza. Jedyny minus - trzeba uzbroić się w cierpliwość - ja czekałem chyba z 3 miesiące, ale było warto.
Pozdrawiam
Maciej
Już wszystko prawie zostało powiedziane, ale chciałem tylko dodać, że CAW stanowi pozytywny przykład działalności Archiwum. Przynajmniej jeśli chodzi o korespondencję. Nie dość, że kwerenda jest bezpłatna, to jeszcze odpowiedź jest konstruktywna i rzeczowa, co nie wszędzie się zdarza. Jedyny minus - trzeba uzbroić się w cierpliwość - ja czekałem chyba z 3 miesiące, ale było warto.
Pozdrawiam
Maciej
-
- Podziękował/a: 1 raz
- Podziękowano: 67 razy
Czy ktos w najblizszym czasie wybiera sie do CAW?
Mialbym jedna sprawe, bazrdzo konkretna i latwa do sprawdzenia.
Mialbym jedna sprawe, bazrdzo konkretna i latwa do sprawdzenia.
pozdrawiam
Wojtek
– Panie Marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić kurwy i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej.
Wojtek
– Panie Marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić kurwy i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej.
-
- Podziękował/a: 3 razy
Witam!kufferka pisze:Ja również skorzystałam z kwerendy w CAW i od kilku miesięcy jestem szczęśliwą posiadaczką dość pokaźnej teczki dokumentów brata mego dziadka.
Uzyskała Pani dokumentację dotyczącą brata dziadka?Nikt się Pani nie czepiał, że nie jest Pani krewną tej osoby w linii prostej?Pozdrawiam.Joanna
-
- Podziękował/a: 6 razy
- Podziękowano: 1 raz
- Kontakt:
Nie miałam żadnych problemów.
Najpierw zadzwoniłam do CAW i pani, z którą rozmawiałam, była nawet skłonna od ręki poszukać tej osoby w podręcznym spisie. Jednak popularne imię i nazwisko sprawiło, że "podejrzanych" było zbyt wielu i dlatego nic z tego nie wyszło.
Potem napisałam pismo, w którym wyjaśniłam, że poszukiwany przeze mnie brat dziadka zaginął podczas II wojny światowej i my, jako rodzina, nie mamy o nim właściwie żadnych informacji.
Dodałam również informację, że danych tych potrzebuję w celach genealogicznych i to, jak widać, wystarczyło.
Najpierw zadzwoniłam do CAW i pani, z którą rozmawiałam, była nawet skłonna od ręki poszukać tej osoby w podręcznym spisie. Jednak popularne imię i nazwisko sprawiło, że "podejrzanych" było zbyt wielu i dlatego nic z tego nie wyszło.
Potem napisałam pismo, w którym wyjaśniłam, że poszukiwany przeze mnie brat dziadka zaginął podczas II wojny światowej i my, jako rodzina, nie mamy o nim właściwie żadnych informacji.
Dodałam również informację, że danych tych potrzebuję w celach genealogicznych i to, jak widać, wystarczyło.
Ostatnio zmieniony czw maja 01, 2008 10:08 pm przez kufferka, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
Magda Koffnyt
Magda Koffnyt
-
a można wiedzieć co to za wskazówki ?kufferka pisze:porozmawiałam sobie z b. miłą panią, która od razu telefonicznie udzieliła mi kilku wskazówek.
pozdrawiam
Marek