UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Etykieta - netykieta panująca na forum

Opinie o forum, propozycje zmian, uwagi dot. funkcjonowania.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Piotr Młynarczyk
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 2 razy
Kontakt:

Etykieta - netykieta panująca na forum

Post autor: Piotr Młynarczyk » pt kwie 11, 2008 10:47 pm

Wykorzystam moment, że to początek działalności tego forum i przypomnę się z postulatami, które kiedyś też podałem na GenPolu

Chyba nie ma przeciwwskazań by od początku przyjąć zasadę mówienia sobie po imieniu, nawet bez względu na wiek.

Stosowania nicków - proszę bardzo - ale specyfika tego forum nie sprzyja anonimowości. Szukanie korzeni to przede wszystkim szukanie konkretnych nazw i nazwisk - jak można komukolwiek pomóc skoro nie wiemy komu pomagamy. Pięknie to ujęła w komentarzu wówczas "ewaduch" Wchodzicie na forum, uzyskujecie tu fachową pomoc od ludzi podpisanych imieniem i nazwiskiem. A my często nie wiemy nawet, jak Was powitać

Czy jest rozsądne ukrywanie miejscowości z jakich pochodzimy - przecież na podstawie miejsca pochodzenia członków forum łatwiej nawiązać kontakt we własnym regionie.

Tyle przypomnienia.
Ostatnio zmieniony pn kwie 14, 2008 7:34 pm przez Piotr Młynarczyk, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

jacek_cieczkiewicz
Podziękowano: 11 razy

Post autor: jacek_cieczkiewicz » sob kwie 12, 2008 7:48 am

Święte słowa Piotrze.

Awatar użytkownika

ewaduch
Podziękował/a: 7 razy
Podziękowano: 262 razy

Post autor: ewaduch » sob kwie 12, 2008 8:51 am

Witaj Piotrku :D

Dobrze, żeś o tym napisał...

Proszę, przestrzegajmy tych dwóch postulatów.

Będzie nam prościej i przyjemniej :wink:
Pozdrawiam cieplutko,

Ewa Szczodruch

http://kptg.pl/

Awatar użytkownika

Bozenna
Podziękował/a: 70 razy
Podziękowano: 169 razy

Post autor: Bozenna » sob kwie 12, 2008 10:16 am

Witajcie,
Budowac jest latwiej niz odnawiac.
Dostalismy w prezencie nowe "narzedzie" do naszej ulubionej pracy.
Jesli kazdy z nas poczuje sie odpowiedzialny za to dzielo i zastosuje trzy podstawowe reguly:
- szacunek,
- dyscyplina,
- porzadek,
to zbudujemy wspaniale forum genealogiczne, ktora bedzie nam sluzyc przez dlugie lata.
Moc serdecznosci
Bozenna

Awatar użytkownika

Asiek
Podziękował/a: 5 razy
Podziękowano: 77 razy
Kontakt:

Post autor: Asiek » pn kwie 14, 2008 7:19 pm

Dorzuciłabym do tego jeszcze doprecyzowanie wiadomości.
Jak pomóc komuś kto pyta: "Proszę o sprawdzenie nazwiska X" bez podania poszukiwanego źródła...

Myślę też, że ten wątek powinien być gdzieś bardziej widoczny.

Asia

Awatar użytkownika

mateusz1010

Post autor: mateusz1010 » pn kwie 14, 2008 7:35 pm

Witam!

Piotrze, jako czternastolatek, powiem ci, że trochę krępujące jest mówić komuś po imieniu, tym bardziej, że osoba jest starsza. Do nie których osób pisze na "ty" a do nie których na "Pan/Pani". Ja się nie wstydze mojego wieku, tym bardziej, że kilku takich młodych poszukiwaczy jest na tym forum. Myślę, że nie jeden z was chciałby interesować się tym od dziecka, kiedy żyją jeszcze dziadkowie itp...

Pozdrawiam Mateusz

Awatar użytkownika

kion
Podziękowano: 12 razy
Kontakt:

Post autor: kion » pn kwie 14, 2008 8:21 pm

mateusz1010 pisze:Witam!

Piotrze, jako czternastolatek, powiem ci, że trochę krępujące jest mówić komuś po imieniu, tym bardziej, że osoba jest starsza. Do nie których osób pisze na "ty" a do nie których na "Pan/Pani". Ja się nie wstydze mojego wieku, tym bardziej, że kilku takich młodych poszukiwaczy jest na tym forum. Myślę, że nie jeden z was chciałby interesować się tym od dziecka, kiedy żyją jeszcze dziadkowie itp...

Pozdrawiam Mateusz
Mateusz, mow wszystkim po imieniu. koniec, basta. takie mamy tu nasze forumowe zasady i zapewniem Cie, ze nikt sie nie obrazi :)

maciek

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Piotr Młynarczyk
Kontakt:

Post autor: Piotr Młynarczyk » wt kwie 15, 2008 10:35 am

Mateusz ja mam 37 lat i uwierz mi, że i dla mnie początkowo mówienie po imieniu do koleżanek i kolegów w wieku np moich rodziców czy starszych było krępujące. Jednak po pewnym czasie zauważyłem, że sprawia im to prawdziwą przyjemność (może poniekąd pozwala poczuc się młodziej ;) ) - przywzyczaiłem się :grin: - to nie jest złamanie zasad savoir-vivre, jeżeli ktoś nie będzie sobie życzył mówienia po imieniu na pewno może sobie zastrzec.

Ale nas tu połączyła pasja, która nie jest przypisana do odpowiedniego wieku - chociaż z przemijaniem związana jest bardzo. Właśnie ta jedność pozwala na przyjęcie zasady by mówic sobie po imieniu.
Piotr Młynarczyk
Towarzystwo Genealogiczne Centralnej Polski
www.tgcp.pl

Awatar użytkownika

Aneta
Podziękowano: 1 raz

Re:

Post autor: Aneta » pt wrz 12, 2008 11:20 pm

mateusz1010 pisze: Witam!
Myślę, że nie jeden z was chciałby interesować się tym od dziecka, kiedy żyją jeszcze dziadkowie itp...
A to akurat święta prawda :D
Pozdrawiam serdecznie
Aneta

Awatar użytkownika

azymek5
Podziękował/a: 6 razy
Podziękowano: 14 razy

Re: Etykieta - netykieta panująca na forum

Post autor: azymek5 » wt gru 02, 2008 8:55 pm

Drogi Miłoszu!
Jeżeli dziadkowie ( nie chodzi o wiek ale mający wnuki) mówią, ze należy mówić po imieniu to należy przytaknąć i to czynić. Myślisz, że gdy rozpoczynałem swą pracę w szkole jako wykładowca a mój (jeszcze wtedy cztery lata do tyłu)) profesor na przywitanie powiedział: kolego od teraz musimy mówić sobie po imieniu!!!!.On mający prawie 60 lat a ja nieco ponad 25 i ....... po wielkich katuszach wewnętrznych trwających kilka dni ( nie wspomnę o połajankach) przemówiłem po imieniu. Teraz z tego się śmieję, bo .....
Edek, emerytowany bakałarz

Awatar użytkownika

Dawid_Mysliwiec
Podziękował/a: 13 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Dawid_Mysliwiec » wt gru 02, 2008 11:10 pm

Przyznam szczerze, że i dla mnie początek na forum był kłopotliwy, choć zastosowałem się do prośby / zasady od początku. I powiem szczerze, że teraz widzę, że sprzyja to atmosferze - co wcześniej byłoby dla mnie nie do pomyślenia!

Mówienie sobie po imieniu skraca dystans, bo przecież po co nam on? Wszyscy mamy jeden cel - dowiedzieć się jak najwięcej o naszej rodzinie, dojść jak najdalej. Pomagamy sobie, wymieniamy się informacjami. Osoby, z którymi utrzymuję najbliższy kontakt na tym forum, są starsze ode mnie, czasami nawet sporo. Ale to, że mówimy do siebie po imieniu, sprawia, że czuję, że jestem wśród kolegów, przyjaciół, a nie profesorów i korepetytorów, którzy zganią za niewiedzę czy nieporadność.

To fundamentalna zasada tego forum, którą ze wszech miar popieram!

Pozdrowienia,

DM
Dawid Myśliwiec

Szukam:
Myśliwiec, Marczak - Kliczków Mały, Uników,
Marynowski, Szymochniak - Złoczew,
Sibera, Kasiewicz, Nowak - Uników, Warta,
Czajka, Niedźwiedź, Bolek, Irzyk(owski) - par. Kraszewice,
Papis, Wyglądała - par. Kołbiel.

Awatar użytkownika

Zatoka
Podziękowano: 17 razy

Post autor: Zatoka » pt sty 02, 2009 11:19 pm

Pozwólcie, ze i ja dorzucę coś do tych reguł. Przestańmy być anonimowi. Pokażmy swoje twarze. Ostatecznie po coś ta możliwość została stworzona.

Pozdrawiam
Janusz
Janusz Wegner

Genepedia

Poszukuję wszelkich informacji o osobach noszących te nazwisko, szczególnie z zasobów pozametrykalnych.

Awatar użytkownika

TomekSz
Podziękowano: 36 razy

Post autor: TomekSz » czw lut 05, 2009 6:46 pm

Bez obrazy dla niektórych,ale faktycznie bawią mnie ludzie,którzy szukają swych korzeni-a jednocześnie sami starają się być superanonimowi,a na dodatek pod avatarem w słowie,,skąd" wpisują np.......,,skądś" - bo i taki numer już u nas na forgenie widziałem. Żałosne normalnie.
Pozdrawiam
Tomek.
...Bo miłość nie zna pór dnia, a nadzieja nie ma końca,
tylko wiedza i niewiedza skrępowane są czasem i granicami.

andompol
Podziękował/a: 37 razy
Kontakt:

Post autor: andompol » czw gru 09, 2010 12:15 am

Dorzucę jako propozycję zasad:

Nie osądzać pochopnie i nie urządzać polowań z nagonką - zwłaszcza, jeśli piszący post chciał jedynie poinformować o nowości a nie dzielić forumowiczów.

Przepraszam za to co powyżej napisałem, ale czas wpuścic więcej powietrza. Musiałem to napisać.

Z szacunkiem dla wszystkich
I ze zrozumieniem dla roli Administratora.
Andrzej
http://forum.dominikowscy.eu
poszukuję: na razie Dominikowski (głównie Kujawy), Pawłowski (ziemia dobrzyńska)

marek755
Podziękował/a: 5 razy

Post autor: marek755 » czw gru 09, 2010 8:12 am

Witam

Wiele na to wskazuje, że trudno bedzie temu tematowi opuścic forum naturalną śmiercią :)
Uważam,że sam link do takiej informacji,nie jest szkodliwy ,pod kilkoma warunkami;
1 że informacje te są prawdziwe,nie jest to trzeci rodzaj prawdy po góralsku. :)
2 nie wywołuje dyskusji o zabarwieniu politycznym,tego na co dzien mamy w obfitości,
3 ułatwia poszukiwania uczestnikom forum (w tym przypadku troche wątpliwe).
Ale też jest prawem admina (twarde prawo,ale prawo),tak moderować ,aby to wszystko co udało sie osiągnac do tej pory na forum nie zatracić jałową dyskusją.
Pozdrawiam.
Marek Pietrzko

ODPOWIEDZ

Wróć do „Do Admina - opinie, sugestie, uwagi”