UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Akty z Niemiec.
Moderator: Moderatorzy
Witaj Jarku,
jezeli znasz dokladne daty i miejsca urodzenia, pisz po niemiecku bezposrednio do Urzedu Miasta(Urzad Stanu Cywilnego): najpierw z zapytaniem czy posiadaja metryki.Jak dostaniesz pozytywna odpowiedz to zamow(albo mailem albo listownie - zalezy od urzednikow).
Kopia kosztuje ok 7 Euro
serdecznie pozdrawiam
Ewa
jezeli znasz dokladne daty i miejsca urodzenia, pisz po niemiecku bezposrednio do Urzedu Miasta(Urzad Stanu Cywilnego): najpierw z zapytaniem czy posiadaja metryki.Jak dostaniesz pozytywna odpowiedz to zamow(albo mailem albo listownie - zalezy od urzednikow).
Kopia kosztuje ok 7 Euro
serdecznie pozdrawiam
Ewa
Ewa
------------------------------
szukam:
Popiolek :Slask,Wielkopolska,Niemcy
Sadowski, Zakrzewski:Litwa
szukam:
-
- Podziękował/a: 4 razy
- Podziękowano: 1 raz
dokumenty z Niemiec
Jarku, jeżeli w mieście istniej kilka urzędów stanu cywilnego, to najlepiej pisać hurtowo (chodzi o skrócenie czasu oczekiwania). Np. w Berlinie jest bodajże 13 urzędów i dopiero od 9 dostałam odpowiedź twierdzącą. Przysłali do domu kserokopie aktów i podali wysokość zapłaty.
Pozdrawiam. Ina
Pozdrawiam. Ina
-
- Podziękował/a: 15 razy
- Podziękowano: 2 razy
Do Pań, które otrzymały akty z Niemiec. Czy płatności dokonywały Panie na poczcie przy odbiorze?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Andrzej Dobkiewicz
Świdnica
Nazwiska w mojej genealogii: Dobkiewicz (Litwa, Łotwa), Wudniak (Kujawy, Berlin), Thulie, Horski i Gerczak (Busk i Lwów), Stankiewicz (Litwa), Kólczyński (Kujawy), Justyniak, Cebula i Żmija (krakowskie).
Świdnica
Nazwiska w mojej genealogii: Dobkiewicz (Litwa, Łotwa), Wudniak (Kujawy, Berlin), Thulie, Horski i Gerczak (Busk i Lwów), Stankiewicz (Litwa), Kólczyński (Kujawy), Justyniak, Cebula i Żmija (krakowskie).
-
- Podziękował/a: 4 razy
- Podziękowano: 1 raz
akty z Niemiec
Grzegorzu, ja kserokopie aktów dostałam do domu. A potem wysłałam w kopercie, odpowiednio zabezpieczone pieniądze. Koszt przelewu był wtedy równy wysyłanej sumie, czyli drogi.
Odważyłam się tak zrobić, gdyż na genpolu kiedyś wypowiadały się osoby , które tak postąpiły.
Pozdrawiam. Ina
Odważyłam się tak zrobić, gdyż na genpolu kiedyś wypowiadały się osoby , które tak postąpiły.
Pozdrawiam. Ina
-
- Podziękował/a: 15 razy
- Podziękowano: 2 razy
-
- Podziękował/a: 37 razy
- Podziękowano: 41 razy
- Kontakt:
Niektóre banki internetowe pobierają kwotę ok 30zł (8,82EUR) za przelew.
Można to też zrobić na poczcie tzw "przekazem zagranicznym" - ale nie do wszystkich krajów (do Niemiec się nie da) i też nie wychodzi to drogo: np przesłanie 50zł kosztuje 13zł
http://www.poczta-polska.pl/cennik.htm
Pozdrawiam
W.
Można to też zrobić na poczcie tzw "przekazem zagranicznym" - ale nie do wszystkich krajów (do Niemiec się nie da) i też nie wychodzi to drogo: np przesłanie 50zł kosztuje 13zł
http://www.poczta-polska.pl/cennik.htm
Pozdrawiam
W.
Witold Hanak - pkt IV.4.k regulaminu
-- ysearch: QU4UV -------------------------------------------
http://hannak-familie.eu Falkenberg O/S, Breslau, Erfurt
Czy dziwny? Przelewy w drugą stronę też kosztują. Banki i nasze i nie nasze zarabiają jak mogą.Bogusław pisze:...Otrzymałem odpowiedź - oczywiście , nie ma problemu. Należy się 7 €, na konto.... Niestety - opłata za przelew ( także w € ) była trzykrotnie wyższa niż opłata za dokument.... Rzeczywiście - Polska to dziwny kraj.....
Pozdrawiam, Maria Jaś
-
- Podziękował/a: 6 razy
- Podziękowano: 14 razy
Re: Akty z Niemiec.
Witajcie!
Chyba będę dość oryginalny, bo otrzymałem z Niemiec(3 lata temu) odpis aktu urodzenia mojej mamy,ksero oryginału aktu urodzenia cioci, akt chrztu mamy i to wszystko ..... za darmo :o .Każdy z aktów z innego archiwum w innym mieście. Ale gdy napisałem o akt urodzenia domniemanej siostry dziadka - odpowiedź poparta została kilkoma paragrafami i odmową - bo nie jestem rodziną.
Teraz szukam (już trzy lata) miejsca ślubu dziadków( 1923r.) a zarazem miejsca urodzenia dwóch ciotek - i pomimo wielu kontaktów z archiwami niemieckimi - jak narazie odpowiedzi przychodzą(
), że takowi nie brali u Nich ślubu i nie figurują w listach mieszkańców lub pracowników sezonowych .
Edek
Chyba będę dość oryginalny, bo otrzymałem z Niemiec(3 lata temu) odpis aktu urodzenia mojej mamy,ksero oryginału aktu urodzenia cioci, akt chrztu mamy i to wszystko ..... za darmo :o .Każdy z aktów z innego archiwum w innym mieście. Ale gdy napisałem o akt urodzenia domniemanej siostry dziadka - odpowiedź poparta została kilkoma paragrafami i odmową - bo nie jestem rodziną.

Teraz szukam (już trzy lata) miejsca ślubu dziadków( 1923r.) a zarazem miejsca urodzenia dwóch ciotek - i pomimo wielu kontaktów z archiwami niemieckimi - jak narazie odpowiedzi przychodzą(

Edek
-
- Podziękował/a: 37 razy
- Podziękowano: 41 razy
- Kontakt:
Podłączę się do tego wątku z moim pytaniem...
Zarówno w Archiwum jak i USC we Wrocławiu znajdują się tylko niektóre księgi urodzeń, małżeństw i zgonów. Krótko mówiąc - zasoby są bardzo dziurawe.
Znalazłem w sieci informacje, że te zasoby znajdują się także w Standesamt 1 w Berlinie...
Pytanie moje zatem jest takie ; czy w Berlinie mogą znajdować się te księgi których nie ma we Wrocławiu, czy też może Berlin ma kopie/wypisy z tych ksiąg, które zachowały się we Wrocławiu ??
Będę wdzięczny za wszelkie informacje, gdyż nie wiem, czy ma sens męczyć berlińskich archiwistów....
Pozdrawiam
W.
Zarówno w Archiwum jak i USC we Wrocławiu znajdują się tylko niektóre księgi urodzeń, małżeństw i zgonów. Krótko mówiąc - zasoby są bardzo dziurawe.
Znalazłem w sieci informacje, że te zasoby znajdują się także w Standesamt 1 w Berlinie...
Pytanie moje zatem jest takie ; czy w Berlinie mogą znajdować się te księgi których nie ma we Wrocławiu, czy też może Berlin ma kopie/wypisy z tych ksiąg, które zachowały się we Wrocławiu ??
Będę wdzięczny za wszelkie informacje, gdyż nie wiem, czy ma sens męczyć berlińskich archiwistów....

Pozdrawiam
W.
Witold Hanak - pkt IV.4.k regulaminu
-
- Podziękował/a: 24 razy
- Podziękowano: 25 razy
--------------------------------------------------------------------------------------------whanak pisze:Podłączę się do tego wątku z moim pytaniem...
Pozdrawiam
W.
Drodzy pozwolicie że się dołączę .
Niestety nie siedzę ostatnio tyle na forum ale przeglądam często wątki poruszane na forum.
Jeżeli to komuś pomoże to właśnie wczoraj telefonicznie otrzymałem adres biura z niemiec
w celu odszukania miejsca urodzenia mojej babci.
Jest tylko jeden problem ja nie znam języka niemieckiego ,adres otrzymałem telefonicznie,więc jest zapisany fonetycznie,więc na pewno popełniłem tutaj błędy,więc i przy okazji prosiłbym koleżanki i kolegów o poprawienie tego adresu na prawidłowy niemiecki .
Katoliszef Kinszerbucmt Kajzer
Fridrich Sztr.9
D-33019 Bonn
Serdecznie Pozdrawiam
Zbigniew Dykiel
Zbigniew 50
Katholisches Kirchenbuchamt Kaiser
Kaiserstraße 161
53113 Bonn
Tel.: 0228 / 103-311
Fax: 0228 / 103-374
kirchenbuchamt@dbk.de
pozdrawiam
Kaiserstraße 161
53113 Bonn
Tel.: 0228 / 103-311
Fax: 0228 / 103-374
kirchenbuchamt@dbk.de
pozdrawiam
Ewa
szukam:
szukam:
Chyba za szybko napiasalam
Katholisches Kirchenbuchamt(bez slowa Kaiser)
i oczywiscie D-53113 Bonn
Katholisches Kirchenbuchamt(bez slowa Kaiser)
i oczywiscie D-53113 Bonn
Ewa
szukam:
szukam: