UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
AD Kielce.
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 3 razy
- Podziękowano: 1 raz
Witam
Uprzejmie proszę osoby które odwiedzają Archiwum Diecezjalne w Kielcach o pomoc w dotarciu do informacji o moich przodkach. Dokładnie chodzi o spisanie lub zrobienie zdjęć z trzech aktów małżeństwa. Niestety zasoby Mormonów nie obejmują lat o które mi chodzi, lub są to dane tabelaryczne (bez imion i nazwisk rodziców) a bez danych z tych aktów nie mogę ruszyć dalej. Bardzo proszę o pomoc. Chodzi o następujące akty:
1. Maciej Poniewierka i Tekla Fitowska - rok 1844 akt 27
2. Wojciech Garnek i Marianna Zawierucha - rok 1831 akt 21
3. Antoni Gardyna i Agata Banasik - rok 1836 akt 13
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Pozdrawiam
Jarek Garnek
PS. Zapomniałem napisać że chodzi o parafię Gnojno
Uprzejmie proszę osoby które odwiedzają Archiwum Diecezjalne w Kielcach o pomoc w dotarciu do informacji o moich przodkach. Dokładnie chodzi o spisanie lub zrobienie zdjęć z trzech aktów małżeństwa. Niestety zasoby Mormonów nie obejmują lat o które mi chodzi, lub są to dane tabelaryczne (bez imion i nazwisk rodziców) a bez danych z tych aktów nie mogę ruszyć dalej. Bardzo proszę o pomoc. Chodzi o następujące akty:
1. Maciej Poniewierka i Tekla Fitowska - rok 1844 akt 27
2. Wojciech Garnek i Marianna Zawierucha - rok 1831 akt 21
3. Antoni Gardyna i Agata Banasik - rok 1836 akt 13
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Pozdrawiam
Jarek Garnek
PS. Zapomniałem napisać że chodzi o parafię Gnojno
-
- Podziękowano: 4 razy
- Kontakt:
Witaj

Pozdrawiam
Gdzie szukać tych dokumentów ? (dobre pytanie) zasoby w AP dotyczące powiatu stopnickiego (parafii Tuczepy , Kargów Stopnica Pacanów Szydłów Gnojno....) zaczynają sie praktycznie gdzieś od roku 1875 +- 5 lat. Odpowiada to dacie utworzenia powiatu stopnickiego w guberni kieleckiej gdzie do sądu powiatowego trafiała jedna kopia ksiąg metrykalnych, druga została na parafii. Te dokumenty w AP pochodzą właśnie z tego okresu. Pytanie gdzie trafiały dokumenty przed utworzeniem powiatu stopnickiego w guberni kieleckiej.czj pisze::mrgreen:
Czy nie wie ktoś z Was gdzie takowych akt mogę szukać ? -przypomnę że chodzi mi o parafię Kargów niedaleko Stopnicy w kieleckim ..............
Ponoć w kościele akta z tego czasu się spaliły a ich kopie powinny być w archiwum ...............
No i dziękuję za odpowiedź

Pozdrawiam
-
- Kontakt:
Witaj
podaj swoje konto pocztowe to podeśle Ci fotkę z aktem dopisze jedynie iż wymieniony przez ciebie Wawrzyniec Urban jest również moim przodkiem a parafia Kossów jest moją ulubioną parafią, zaskoczony jestem iż ktoś z Urbanów zaszedł aż tak daleko myślałem że jestem osamotniony w poszukiwaniach, ale dobrze jest czasami sie mylić.
Pozdrawiam
Prosisz i maszMiraś pisze:Witam. Mam prośbę do osób bywających w AD w Kielcach o sprawdzenie czy znajdują się tam metryki z par. Kossów. Jeśli tak to prosiłbym bardzo o spisanie danych z aktu małżeństwa Wawrzyńca Urbana i Elżbiety Mądroszczanki z 1796 r.
Z góry dziękuję.
Ireneusz Miraś

Pozdrawiam
-
- Podziękowano: 2 razy
Poszukując swoich danych znalazłam w Archiwum Państwowym w Krakowie /baza danych SEZAM/ akta gminy Szydłów z 1816-1829 i Dominium (?) 1807-1811 .........jerkre pisze:Mam prośbę do osób bywających w AD w Kilecach- chodzi mi o informację, czy znajdują się tam księgi parafialne z parafii Szydłów sprzed 1875 r.
sama jestem ciekawa gdzie mogą się znajdować akta z lat 1829-1875. Gdybyś coś znalazł daj znać .
Pozdrawiam
Jola Czerwiec 

-
- Podziękowano: 13 razy
Jola - czj-
Odnośnie akt parafi rzymsko-katolickiej STOPNICA to zachowane księgi ur. , małż. , zg. znajdują się w AP Oddział Pińczów od roku 1875 do około 1904-1905. Pozostałe te młodsze znajdują się - choć nie wszystkie się zachowały- w USC Stopnica. W miejscowej parafii księgi zaczynają sie dopiero od wyzwolenia.
A to dlatego ,że Niemcy i Rosjanie ustawili się tutaj z frontem i tę biedną Stopnice zrównali z ziemią. A przecież tu oprócz parafii była siedziba Sądu Pokoju gdzie oddawano duplikaty ksiąg metrykalnych.
W AD w Kielcach nie ma żadnych ksiąg z tego terenu.Takie sa oficjalne informacje od AD. Ale ja jakoś w to nie wierzę . Bo jeżeli to prawda to mam zamkn,,,,,,,,,,ięto drogę do przodków. A mnie interesują : Zych , Augustyn, Kruk
pozdrawiam
Tadeusz
Odnośnie akt parafi rzymsko-katolickiej STOPNICA to zachowane księgi ur. , małż. , zg. znajdują się w AP Oddział Pińczów od roku 1875 do około 1904-1905. Pozostałe te młodsze znajdują się - choć nie wszystkie się zachowały- w USC Stopnica. W miejscowej parafii księgi zaczynają sie dopiero od wyzwolenia.
A to dlatego ,że Niemcy i Rosjanie ustawili się tutaj z frontem i tę biedną Stopnice zrównali z ziemią. A przecież tu oprócz parafii była siedziba Sądu Pokoju gdzie oddawano duplikaty ksiąg metrykalnych.
W AD w Kielcach nie ma żadnych ksiąg z tego terenu.Takie sa oficjalne informacje od AD. Ale ja jakoś w to nie wierzę . Bo jeżeli to prawda to mam zamkn,,,,,,,,,,ięto drogę do przodków. A mnie interesują : Zych , Augustyn, Kruk
pozdrawiam
Tadeusz
-
- Kontakt:
Witaj
Pozdrawiam
Te duplikaty o których piszesz to dokumenty które znajdują się a AP oddział Pińczów. Jeżeli uległyby zniszczeniu razem z Sądem Pokoju podczas IIWŚ np tak jak to miało miejsce w Opatowie (parafie Raków, Łagów ....)to w AP byłyby pustki a przecież AP oddział Pińczów ma księgi od 1875 w górę.ttunin pisze:Jola - czj-
A przecież tu oprócz parafii była siedziba Sądu Pokoju gdzie oddawano duplikaty ksiąg metrykalnych.
Tadeusz
Pozdrawiam
Nie jestem tego pewien co piszesz.Bozenna pisze:Do Joli,
Akta gminy Szydlow, o ktorych piszesz to nie sa akta Szydlowa w kieleckim.
Juz sprawdzilam ... rozczarowalam sie. Jest to inne miasto.
Ja tez szukam aktow Szydlowa i Rakowa - nigdzie nie ma.
Licze na cud.
Usmiechy
Bozenna
Znam Szydłów w Świętokrzyskim, Łódzkim, Opolskim.
Akta gminy mogą być w Krakowie, Piotrkowie Trybunalskim czy Kielcach nie ma ich w Pińczowie.
np. "vacat - Ksiegi miejskie Szydłów - przyłączony do zespołu nr 358 - Archiwum Zamojskich sygn.2985-2991"
pozdrawiam
-
- Kontakt:
Witaj
Pozdrawiam
Pisałem już o tym wcześniej AD Kielce jest czynne w godzinach 8.00-12.30 czyli w godzinach w których przeważająca liczba genealogów pracuje.raku390 pisze:Ponawiam na ogólnym forum swoją bezskuteczną prośbę (pw. keret -odpowiedź wymijająca) do odwiedzających AD Kielce:
Mirek Rak z Ząbkowic Śląskich woj. dolnośląskie.
Pozdrawiam
-
- Kontakt:
Witaj
Pozdrawiam
Bożeno czy w swoich poszukiwaniach dokumentów z Rakowa zaglądałaś do Biblioteki Uniwersytetu Jagiellońskiego ? posiałem gdzieś adres do Ciebie napisz na keret@kielce.msk.plBozenna pisze: Ja tez szukam aktow Szydlowa i Rakowa - nigdzie nie ma.
Bozenna
Pozdrawiam
-
- Podziękował/a: 70 razy
- Podziękowano: 169 razy
Jurek,
Jesli kiedys trafisz na akty Szydlowa sprzed 1875 roku, pamietaj o mnie. Szukam od kilku lat i nigdzie nie znalazlam.
Akta Gminy Szydlow - to nie jest nasz Szydlow. Sprawdzilam, nasz Szydlow nie byl gmina.
Maciek,
Nie sprawdzilam Biblioteki Uniwersytetu Jagiellonskiego, nie mam do niej dostepu.
Nie mam nikogo z bliskich w Krakowie, kto zgodzilby sie pomoc. Czy cos jest w internecie ?
Serdecznosci
Bozenna
Jesli kiedys trafisz na akty Szydlowa sprzed 1875 roku, pamietaj o mnie. Szukam od kilku lat i nigdzie nie znalazlam.
Akta Gminy Szydlow - to nie jest nasz Szydlow. Sprawdzilam, nasz Szydlow nie byl gmina.
Maciek,
Nie sprawdzilam Biblioteki Uniwersytetu Jagiellonskiego, nie mam do niej dostepu.
Nie mam nikogo z bliskich w Krakowie, kto zgodzilby sie pomoc. Czy cos jest w internecie ?
Serdecznosci
Bozenna
Polecam Ci link;Bozenna pisze:Jurek,
Maciek,
Serdecznosci
Bozenna
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/index. ... &f2=350&o=
pozdrawiam
-
- Podziękowano: 2 razy
Witajcie !
Ale nam się wątek rozwinął ........
Mnie najbardziej interesuje par.Kargów ale te tereny są bliskie z Szydłowem i dlatego nim też się zajęłam ...... W między czasie wysłałam pytanie do Archiwum Diecezjalnego w Krakowie :
Zwracam się do Państwa z ogromną prośbą o udzielenie mi odpowiedzi czy w
zasobach Waszego Archiwum znajdują się dane z parafii Kargów i Tuczępy
/miejscowości obecnie położone w woj.swiętokrzyskim/ dawniej powiat
Stopnicki. Interesują mnie dane z lat poprzedzających rok 1862.
Odpowiedź otrzymałam przed chwilką :
Kargów i Tuczępy występują w Actach Officialiach i Episcopaliach.
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
No to pozostało tylko znaleźć czas lub osobę chętną do zajrzenia w te akta ................
P.S. To może i Raków tam jest ?????
a swoją drogą to jaka to pod jaką gminę mógł podlegać Szydłów ? bo w AP Kraków wypatrzyłam akta gminy Grabki /to ta okolica/ ...... może tam coś będzie
Ale nam się wątek rozwinął ........
Mnie najbardziej interesuje par.Kargów ale te tereny są bliskie z Szydłowem i dlatego nim też się zajęłam ...... W między czasie wysłałam pytanie do Archiwum Diecezjalnego w Krakowie :
Zwracam się do Państwa z ogromną prośbą o udzielenie mi odpowiedzi czy w
zasobach Waszego Archiwum znajdują się dane z parafii Kargów i Tuczępy
/miejscowości obecnie położone w woj.swiętokrzyskim/ dawniej powiat
Stopnicki. Interesują mnie dane z lat poprzedzających rok 1862.
Odpowiedź otrzymałam przed chwilką :
Kargów i Tuczępy występują w Actach Officialiach i Episcopaliach.
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
No to pozostało tylko znaleźć czas lub osobę chętną do zajrzenia w te akta ................
P.S. To może i Raków tam jest ?????
a swoją drogą to jaka to pod jaką gminę mógł podlegać Szydłów ? bo w AP Kraków wypatrzyłam akta gminy Grabki /to ta okolica/ ...... może tam coś będzie
Jola Czerwiec