UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
AD Wloclawek
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 47
AD Wloclawek
Kasiu, podaj więcej szczegółów. W przyszłym tygodniu wybieram sie do AD.
Pozdrowienia.
Janusz Mielcarek
Pozdrowienia.
Janusz Mielcarek
-
-
AD Włocławek
Nie mogę się podjąć szerszych poszukiwań. Kilka zamówień czeka w kolejce, ale jakiś konkretny akt - owszem.
Pozdrowienia.
Janusz Mielcarek
Pozdrowienia.
Janusz Mielcarek
-
- Podziękował/a: 8 razy
- Podziękowano: 3 razy
- Kontakt:
Re: AD Wloclawek
Witam
Piszę w tym temacie ponieważ zakres poszukiwań to właśnie AD Włocławek. Mam prośbę, raczej zapytanie dotyczące tego Archiwum i jego działania. Czy poszukiwania są podobne jak w Archiwach Państwowych - czyli potrzebuję księgi z konkretnej parafii i otrzymuję je. Jak jest rozwiązany problem kserowania czy jest możliwość i jakie są tego koszty?
Pytam dlatego, że nie miałam jeszcze okazji korzystać z zasobów Archiwum Diecezjalnego.
W Archiwum Państwowym We Włocławku odnalazłam akt urodzenia mojej Babci, zagadkę stanowi data ślubu. Dowiedziałam się, że w Księgach Urodzin odnotowywano ten fakt jako dopisek lub w osobnej rubryce.
Czy moje wnioski wynikające z tej wiedzy są słuszne by szukać tego w Archiwum Diecezjalnym?
Pozdrawiam Bogusia
Piszę w tym temacie ponieważ zakres poszukiwań to właśnie AD Włocławek. Mam prośbę, raczej zapytanie dotyczące tego Archiwum i jego działania. Czy poszukiwania są podobne jak w Archiwach Państwowych - czyli potrzebuję księgi z konkretnej parafii i otrzymuję je. Jak jest rozwiązany problem kserowania czy jest możliwość i jakie są tego koszty?
Pytam dlatego, że nie miałam jeszcze okazji korzystać z zasobów Archiwum Diecezjalnego.
W Archiwum Państwowym We Włocławku odnalazłam akt urodzenia mojej Babci, zagadkę stanowi data ślubu. Dowiedziałam się, że w Księgach Urodzin odnotowywano ten fakt jako dopisek lub w osobnej rubryce.
Czy moje wnioski wynikające z tej wiedzy są słuszne by szukać tego w Archiwum Diecezjalnym?
Pozdrawiam Bogusia
Przepis nakazujący odnotowanie ślubu w księdze chrztów to początek XX wieku (przynajmniej na terenie zaboru pruskiego). Wyjątkowo pojawia się taka adnotacja dotycząca wcześniejszych ślubów.Boguslawa_Matusiak pisze:Dowiedziałam się, że w Księgach Urodzin odnotowywano ten fakt jako dopisek lub w osobnej rubryce.
Pozdrawiam, Maria Jaś
Pozdrawiam, Maria Jaś
-
- Podziękował/a: 8 razy
- Podziękowano: 3 razy
- Kontakt:
Dziękuję pięknie za wszelkie wskazówki i oczywiście wyrzucam słowo "ksero" ze słownika. Aparat cyfrowy oczywiście jest więc skorzystamy z niego przy wizycie (nastąpi to dopiero w pierwszej połowie lipca) ale człowiek się uczy cierpliwości w poszukiwaniach. Oczywiście najpierw się upewnimy dzwoniąc tam tak jak radzicie.
Spisy czy robienie ich może być utrudnione, bo nieczęsto jesteśmy w parafiach które są w kręgu naszych poszukiwań jak Lipno, Rypin, Żałe.
Pozdrawiam Bogusia M
Spisy czy robienie ich może być utrudnione, bo nieczęsto jesteśmy w parafiach które są w kręgu naszych poszukiwań jak Lipno, Rypin, Żałe.
Pozdrawiam Bogusia M
-
Uwaga rafjak
Proszę o kontakt. Mam pewne informacje dot. AD Włocławek.
Pozdrowienia.
Janusz Mielcarek
Proszę o kontakt. Mam pewne informacje dot. AD Włocławek.
Pozdrowienia.
Janusz Mielcarek
-
- Podziękował/a: 22 razy
- Podziękowano: 7 razy
Archiwum Diecezji Włocławskiej
Moja parafia należy do Archidiecezji Włocławskiej. Mam więc pytanie: czy wie ktoś z was, czy są w internecie zeskanowane księgi?
Pozdrawiam, Monika.
Pozdrawiam, Monika.
Szukam nazwisk: Brajer, Kaczmarek, Kazek, Królikowscy, Maciejewscy, Woszczak.
Zduńska Wola i okolice oraz zabór austriacki, Łódź.
Zduńska Wola i okolice oraz zabór austriacki, Łódź.
-
- Podziękował/a: 37 razy
- Podziękowano: 2 razy
- Kontakt:
Re: Archiwum Archidiecezji Włocławskiej
Witam.
Niestety nie. Przynajmniej na razie.
Niestety nie. Przynajmniej na razie.
Andrzej
http://forum.dominikowscy.eu
poszukuję: na razie Dominikowski (głównie Kujawy), Pawłowski (ziemia dobrzyńska)
poszukuję: na razie Dominikowski (głównie Kujawy), Pawłowski (ziemia dobrzyńska)
-
- Kontakt:
Re: Archiwum Archidiecezji Włocławskiej
nastąpił błąd pisarski: powinno być "Diecezji Włocławskiej" :idea: oczywiscie
Andrzej
-
- Kontakt:
Czy w Archiwum Diecezjalnym we Włocławku można znaleźć informacje o zapowiedziach (parafia Lubień, parafia Choceń) i indult biskupa wtedy Diecezji Kujawsko-Kaliskiej?
Czy w ogóle zachowywane są indulty biskupa?
Indult, to w Kościele katolickim, zezwolenie wydawane przez papieża lub innego przedstawiciela władzy duchownej (np. biskupa), na odstąpienie od obowiązujących w prawie kanonicznym przepisów. Może dotyczyć m.in. sposobu odprawiania Mszy lub zawierania związku małżeńskiego-sakramentów świętych. (wikipedia.pl)
Jakie musiały wystąpić okoliczności aby uzyskać mozna było indult biskupa?
Przypuszczam, ze indulty zdarzały sie sporadycznie.
Czy w ogóle zachowywane są indulty biskupa?
Indult, to w Kościele katolickim, zezwolenie wydawane przez papieża lub innego przedstawiciela władzy duchownej (np. biskupa), na odstąpienie od obowiązujących w prawie kanonicznym przepisów. Może dotyczyć m.in. sposobu odprawiania Mszy lub zawierania związku małżeńskiego-sakramentów świętych. (wikipedia.pl)
Jakie musiały wystąpić okoliczności aby uzyskać mozna było indult biskupa?
Przypuszczam, ze indulty zdarzały sie sporadycznie.
Andrzej
-
- Kontakt:
Archwum Diecezjalne we Włocławku
Poprawiam informację poprzednio podaną przeze mnie!!
Według
ARCHIWA KOŚCIOŁA KATOLICKIEGO W POLSCE Maria Dębowska wyd. 2002
trwa mikrofilmowanie i to w pierwszej kolejności akt metrykalnych w Archiwum Diecezjalnym we Włocławku
Jaki jest stan prac i jakie mikrofilmy (jakie parafie) są dostępne?
Według
ARCHIWA KOŚCIOŁA KATOLICKIEGO W POLSCE Maria Dębowska wyd. 2002
trwa mikrofilmowanie i to w pierwszej kolejności akt metrykalnych w Archiwum Diecezjalnym we Włocławku
Jaki jest stan prac i jakie mikrofilmy (jakie parafie) są dostępne?
Andrzej
Mam ogromną prośbę do osób odwiedzających Archiwum Diecezjalne we Włocławku o sprawdzenie
jednego aktu urodzenia w Parafii Szymanowice.
Pozdrawiam
Alina
jednego aktu urodzenia w Parafii Szymanowice.
Pozdrawiam
Alina