UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Mormoni - mikrofilmy

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
beatab
Podziękował/a: 17 razy
Podziękowano: 1 raz

Mormoni - mikrofilmy

Post autor: beatab » ndz paź 12, 2008 11:39 am

W interesującej mnie parafii w zasobach Mormonów znalazłam akta urodzeń 1885-1895 na jednym mikrofilmie a akta urodzeń zgonów i małżeństw 1886-1894 na innym.
Interesuje mnie rocznik ok.1900
Czy mikrofilm tylko z aktami urodzeń będzie zawierał więcej tych akt.Czy będą te sama też na mikrofilmie z aktami urodzeń,małżeństw i zgonów?
Czy wystarczy,że zamówię ten całościowy czy też powinnam również zamówić ten tylko z aktami urodzeń?
Pozdrawiam
Beata
Pozdrawiam
Beata

Bogucki,Budziszewski,Bujko,Darka,Dzik,Gałązka,Gołota,Gwiazda,Kierzkowski,Kluczyński,Klusek,Kłopotowski,Kozieło,
Lenartowicz,Marciniak,Mazurek,Nowotka,Orłowski,Panecki,Skierkowski,Stepowicz,Subacz,Szczepanik,Śliski,Tumiński / Tuliński

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
beatab

Re: Mormoni - mikrofilmy

Post autor: beatab » ndz paź 12, 2008 1:26 pm

Dziękuję,ale..
Oczywiście chodzi mi o jedną część z mikrofilmu dotyczącą jednej konkretnej parafii
Chodzi o to czy mikrofilm aktów urodzeń z tej parafii /np.roku 1900/ będzie zawierał więcej akt urodzeń niż ten ,z tej samej parafii ale zawierający akta urodzeń,małżeństw i zgonów / również rok1900/
Pisząc o zamawianiu miałam na myśli sprowadzenie ich do czytelni a nie zrobienie jakiegoś mikrofilmu specjanie dla mnie
Beata
Pozdrawiam
Beata

Bogucki,Budziszewski,Bujko,Darka,Dzik,Gałązka,Gołota,Gwiazda,Kierzkowski,Kluczyński,Klusek,Kłopotowski,Kozieło,
Lenartowicz,Marciniak,Mazurek,Nowotka,Orłowski,Panecki,Skierkowski,Stepowicz,Subacz,Szczepanik,Śliski,Tumiński / Tuliński

Awatar użytkownika

Jacek Skorupski
Kontakt:

Post autor: Jacek Skorupski » pn paź 13, 2008 10:21 am

Jeśli w katalogu Mormonów są dwie oddzielne pozycje odnoszące się do tych samych lat, to moim zdaniem będzie to oznaczało, że są one zrobione z dwóch różnych ksiąg, np. "kościelnej" i "cywilnej". Wiele już tych mikrofilmów przejrzałem i chyba mi się jeszcze nie zdarzyło, żeby umieścili te same zdjęcia na różnych filmach.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Skorupski
www.it.pw.edu.pl/jsk/geneal

Pytanie Nr 1: Franciszek SKORUPSKI x Eleonora DOBROWOLSKA - ślub przed 1861 r. - ale gdzie ??

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
beatab

Post autor: beatab » pn paź 13, 2008 12:44 pm

Bardzo dziękuję
Beata
Pozdrawiam
Beata

Awatar użytkownika

marta1044
Podziękował/a: 5 razy
Podziękowano: 13 razy

Post autor: marta1044 » sob maja 02, 2009 9:20 pm

Moi Drodzy,

Już jakiś czas korzystam z usług Mormonów. Ale dopiero niedawno przy zamówieniu spotkałam się z takim zapisem w opisie mikrofilmu:
Akta urodzeń (kopia) 1747-1781
Co to oznacza? Że są dwa egzemplarze księgi zawierającej te lata? Np. jeden jest w Archiwum do ogólnego dostępu, a drugi nie jest udostępniany?
Pozdrawiam,

Marta

Awatar użytkownika

wlodzimierz_macewicz
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 5 razy
Kontakt:

Post autor: wlodzimierz_macewicz » sob maja 02, 2009 10:29 pm

marta1044 pisze:Moi Drodzy,

Już jakiś czas korzystam z usług Mormonów. Ale dopiero niedawno przy zamówieniu spotkałam się z takim zapisem w opisie mikrofilmu:
Akta urodzeń (kopia) 1747-1781
Co to oznacza? Że są dwa egzemplarze księgi zawierającej te lata? Np. jeden jest w Archiwum do ogólnego dostępu, a drugi nie jest udostępniany?
zwykle byla robiona kopia akt (tzw biskupia) czasami bylo robione wiecej kopii, a rowniez wyciagi w roznych ukladach. Radze zamowic oba mikrofilmy, czeto ksiegi byly zagrzybione, zawilgocone, porwane itp. majac owczesna kopie i ksiege wlasciwa latwiej rozpoznac dane

pozdr WM
Pozdrawiam WM

Awatar użytkownika

marta1044

Post autor: marta1044 » sob maja 02, 2009 10:44 pm

Przeglądałam te księgi w AD w Płocku. Ale jednak ząb czasu już je nadgryzł i mają braki. Do tych braków przyczyniło się również udostępnianie ich dla petentów, którzy nie zawsze podchodzą z szacunkiem do tego typu zabytków. Dlatego pomyślałam, że jeśli Mormoni filmowali je 25 lat temu, to może były wtedy w lepszym stanie niż dzisiaj.
Jeśli księga z AD jest oryginałem, a sfilmowana jest kopia, to Włodku dałeś mi wielką nadzieję na znalezienie aktu urodzenia mojego przodka :lol:
Pozdrawiam,

Marta

Awatar użytkownika

Robert Budzynowski
Podziękował/a: 11 razy

Post autor: Robert Budzynowski » sob maja 02, 2009 11:24 pm

Pozdrawiam, Robert

joanna84
Podziękował/a: 24 razy
Podziękowano: 25 razy
Kontakt:

Post autor: joanna84 » ndz maja 03, 2009 9:45 am

Możliwe jest wyszukiwanie nie tylko ze względu na nazwę miejscowości:
http://www.familysearch.org/Eng/Library ... t_fhlc.asp

I jest jeszcze link o CHR w Warszawie:
http://www.mormoni.pl/html/1/05/1,05,01,001.html

Awatar użytkownika

eldroza54

Post autor: eldroza54 » ndz maja 03, 2009 4:22 pm

Witam wszystkich !!!!!!
Ponieważ mieszkam daleko od Wrocławia , Warszawy to tak sobie myślę ,czy byłaby taka możliwiść , abym zamówiła mikrofilmy na adres Szczecińskiego Archiwum.Przecież w Szczecinie też muszą być czytniki do mikrofilmów.Czy ktoś z forumowiczów ma jakieś doświadczenia w tej materii.Pozdrawiam .Elżbieta :sun:

bastan
Podziękowano: 8 razy

Post autor: bastan » ndz maja 03, 2009 6:36 pm

Witaj Elżbieto
Mikrofilmy zrobione przez Mormonów można przeglądać tylko w CHR Warszawa i Wrocław nie można przeglądać ich w Archiwach Państwowych - niestety
pozdrawiam Stanisław

Awatar użytkownika

marta1044

Post autor: marta1044 » ndz maja 03, 2009 8:14 pm

Tak jak napisał Stanisław, Mormoni nie wyporzyczają mikrofilmów poza CHR. Ale o ile dobrze wiem, można zamawiać mikrofilmy pomiędzy Archiwami. Dowiedz się, czy Archiwum w krórym przechowywane są interesujące Ciebie księgi, ma je sfilmowane. Jeśli tak, to poprzez swoje Archiwum, czyli szczecińskie, możesz zamówić te mikrofilmy do przejrzenia.
Więcej na ten temat niech powie osoba, która ma jakieś doświadczenie w tych sprawach. :)
Pozdrawiam,

Marta

Awatar użytkownika

eldroza54

Post autor: eldroza54 » ndz maja 03, 2009 8:19 pm

Witam Was!!!!!!
Jak to dobrze ,jak się zapyta kilku osób .Dziękuję wszystkim za przesłanie swoich spostrzeżeń.
Zacznę coś działać .Dziękuję bardzo.Pozdrawiam.Elżbieta :sun:

Awatar użytkownika

Robert Budzynowski
Podziękował/a: 11 razy

Post autor: Robert Budzynowski » ndz maja 03, 2009 8:48 pm

marta1044 pisze:o ile dobrze wiem, można zamawiać mikrofilmy pomiędzy Archiwami. Dowiedz się, czy Archiwum w krórym przechowywane są interesujące Ciebie księgi, ma je sfilmowane.
1. To, że można z jednego AP zamówić do drugiego AP mikrofilmy, nie ulega wątpliwości - ja robię tak od lat.

2. A co jest na mikrofilmach można sprawdzić przecież przez internet w bazie Pradziad

Wtedy pozostaje spisać sobie co Nas interesuje, a jest na mikrofilmach, następnie udać się do "swojego" AP, tam wypisać kilka kwitów i poczekać na przesyłkę [zazwyczaj opłata jest taka, jak za przesłanie zwyczajnej paczki kurierem].
Pozdrawiam, Robert

Awatar użytkownika

eldroza54

Post autor: eldroza54 » pn maja 04, 2009 2:50 pm

Witaj Robert !!!!!!
Bardzo Ci dziękuję za podpowiedź .Pozdrawiam .Elżbieta :sun:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zasoby Mormonów”