UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Swierczynski ze Swierczynska herbu Ostoja

Kącik poświęcony sprawom herbowym

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Bozenna
Podziękował/a: 70 razy
Podziękowano: 169 razy

Swierczynski ze Swierczynska herbu Ostoja

Post autor: Bozenna » pt paź 17, 2008 5:27 pm

Witam Serdecznie,
Wedlug Elzbiety Seczys i wedlug rodzinnej tradycji:
Swierczynscy pochodzili ze Swierczynska (parafia Rozprza) i uzywali herbu Ostoja.
Jozef Gabriel ze Swierczynska Mniejszego, urodzony w 1800 roku (akt jest) w Krzykowicach (parafia Wolborz) byl synem Franciszka, a wnukiem Mikolaja.
Niestety nie wiem gdzie urodzili sie Franciszek i Mikolaj.
Mikolaj Swierczynski byl prawnukiem Adama.
A Adam sprzedal w 1650 roku Swierczynsko Mniejsze, Truszczanek i Gieski pewnemu Glinskiemu herbu Nowina.
W aktach parafii Rozprza odnajduje:
- 1667r. Anna Swiercenska de Swiercensko
- 1669r. Marian Swiercinski
- 1682r. Anna Swiercinska de Swiercinsko
- 1683r. Agnieszka Swiercynska de Swiercynsko (maz: Stanislaw Nieznanski)
- 1686r. Ewa Swiercynska de Swiercynsko (zona Stanislawa)
- 1687r. Stanislaw Swiercynski de villa Swiercynsko
- 1687r. Jan Swiercynski de Zakrzew
Nie ma watpliwosci, ze jest to ta sama rodzina.
Mecza mnie jednak cztery pytania:
1. Swierczynsko Mniejsze zostalo sprzedane w 1650 roku,a ja odnajduje te rodzine w Swierczynsku w drugiej polowie XVII wieku. Dlaczego ?
2. Akty parafii Rozprza z XVII wieku sa czytelne (mam szczescie), ale bardzo skromne w informacje. Nie ma zadnej szansy, zeby zgadnac "kto byl kim" tylko poslugujac sie aktami.
Jak moglabym polaczyc te rodzine w jedna calosc i dolaczyc do mojego Mikolaja, prawnuka Adama ?
3. Jak odnalesc Adama, ktory sprzedal Swierczynsko w 1650 roku ?
Akty parafii Rozprza zaczynaja sie w 1660 roku, a jego aktu zgonu nie odnalazlam po 1660 roku.
4. Dlaczego herbu Ostoja ?
Zaden akt, a czytalam juz kilka aktow, nie podaje zadnego herbu, jedynie lacinskie "generus, generosa", swiadczace o pochodzeniu tej rodziny.
Slicznie prosze o rady, pomysly, sygestie, bede Wam bardzo wdzieczna.
Bozenna
Ostatnio zmieniony śr paź 22, 2008 9:17 pm przez Bozenna, łącznie zmieniany 3 razy.
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Podziękował/a: 15 razy
Podziękowano: 235 razy
Kontakt:

Re: Swierczynski ze Swierczynska herbu Ostoja

Post autor: Fronczak Waldemar » pt paź 17, 2008 6:56 pm

1/ Czy sprawdzałaś właściwe księgi ziemskie, grodzkie, zapiski sądowe etc.?
2/ Czy dotarłaś do rocznicowego opracowania o Rozprzy? Wydało je Towarzystwo Miłośników Ziemi Rozpierskiej, które tam kiedyś prężnie działało.
3/ Jakie księgi kościelne przeglądałaś? Chrzty i urodzenia są od 1660, zgony od VI 1730
4/ Wymienione przez Ciebie osoby to urodzenia? A co dalej? Czy nie było ślubów?
A teraz pytania:
1. Swierczynsko Mniejsze zostalo sprzedane w 1650 roku,a ja odnajduje te rodzine w Swierczynsku w drugiej polowie XVII wieku. Dlaczego ?
Popatrz na nazwę sprzedanej wsi, a odpowiedź znajdziesz sama :rotfl:
2. Akty parafii Rozprza z XVII wieku sa czytelne (mam szczescie), ale bardzo skromne w informacje. Nie ma zadnej szansy, zeby zgadnac "kto byl kim" tylko poslugujac sie aktami.
Jak moglabym polaczyc te rodzine w jedna calosc i dolaczyc do mojego Mikolaja, prawnuka Adama ?
Po pierwsze wypisać wszystkich z ksiąg kościelnych. Po drugie zobaczyć co w innych źródłach można znaleźć. Czasami to będą okruchy informacji, ale przydatne. Zobaczyć np. w katalogu zabytków w powiecie piotrkowskim lub sąsiednich, czy zachowały się jakieś tablice epitafijne w kościołach. Sprawdzić zapisy w najstarszych herbarzach. Zobaczyć co siedzi w Volumina Legum (już widzę że Świerczyńscy są kilkakroć wzmiankowani. Sprawdzę to i podam)
Rozprza była dość dobrze naukowo opracowywana. To jedna z najstarszych w Polsce kasztelanii. Widziałem sporo prac archeologicznych i historycznych. Poprosić kogoś z Łodziaków, aby sprawdził w bibliotece wojewódzkiej, w dziale regionalnym, co jest ciekawego z opracowań Uniwersytetu Łódzkiego. W dziale głównym też coś się znajdzie.
3. Jak odnalesc Adama, ktory sprzedal Swierczynsko w 1650 roku ?
Akty parafii Rozprza zaczynaja sie w 1660 roku, a jego aktu zgonu nie odnalazlam po 1660 roku.
To jest gdzieś indziej, jeśli się zachował. Prędzej znajdziesz go w innych źródłach. Powinno zachować się coś w sądowych.
4. Dlaczego herbu Ostoja ?
Zaden akt, a czytalam juz kilka aktow, nie podaje zadnego herbu, jedynie lacinskie "generus, generosa", swiadczace o pochodzeniu tej rodziny.
Zobaczymy czy to prawda. W księgach parafialnych nie wpisywano herbów, ale w innych dokumentach można to sprawdzić.
Sporo nas tu, a i członkowie Związku Szlachty Polskiej nas odwiedzają, więc liczę, że ktoś poratuje :czyta:
Waldemar Fronczak
Po ojcu Kurp, po matce Księżak

Odwiedź : http://www.biurowaldi.pl/

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Bozenna

Post autor: Bozenna » pt paź 17, 2008 9:58 pm

Waldek,
Ciekawe i trafne sa Twoje spostrzezenia.
Wlasnie to Swierczynsko Mniejsze sprzedane przez Adama w 1650 roku mnie intryguje.
Nie ma w aktach metrykalnych z 1660 roku zadnej wzmianki o Swierczynsku Mniejszym.
Jest tylko Swierczynsko.
Ale poniewaz nie bylo wsi o nazwie Swierczynsko Wieksze, tylko bylo i nalezalo do tej samej rodziny Swierczyno Wielkie, wiec mysle, ze nie myle jednak miejsca ?

Pytasz jakie ksiegi przegladalam ?
Ksiege od 1660 roku, ktora podaje "ciurkiem" chrzty i sluby bez zadnej roznicy.
Zgonow nie zauwazylam, ale szukajac po nazwisku moglam przeoczyc typ aktu, jesli mnie nie interesowal.
Najstarszy wpis z 1667 roku, to generosa Anna Swierczynska ze Swierczynska - matka chrzestna nieslubnego dziecka ze wsi Truszczanek (Truszczanek tez nalezal kiedys do Swierczynskich).
Potem sa dwa sluby, jeden chrzest i kilku rodzicow chrzestnych, ale bez mozliwosci polaczenia ich w jedna rodzine.
Mozna tylko przypuszczac kto byl kim (ojciec, matka, syn i corka), ale slowo "przypuszczenie" nie miesci sie w moim drzewie genealogicznym.

Zrodla, ktore podajesz sa dla mnie nieosiagalne - to tylko marzenie lub sen, szczegolnie biblioteki.
"Volumina Legum" - czy moglbys dla mnie sprawdzic ?

Herb Ostoja - licze na Twoje doswiadczenie w tej dziedzinie, jestem pewna, ze Ty znajdziesz wytlumaczenie i bardzo jestem ciekawa.
Nie wiem dlaczego "Ostoja" , nie wiem od kiedy ten herb nalezy do tej rodziny i skad sie wzial ?
Slicznie dziekuje
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » pt paź 17, 2008 11:46 pm

Z VL informacje podam przy okazji, bo na tym etapie nic nam nie wnoszą, a jest sporo szukania wśród elektorów z kilku województw. Są to jedynie imiona i nazwiska, no może w kilku przypadkach będą funkcje.
Sęczysowa przytacza dokumenty wywodowe Świerczyńskich, z których wynika, że były dwie wioski: Świerczyńsko Mniejsze i Świerczyno Wielkie. Być może chodzi tu o tą samą wieś. W SGKP
czytamy: "Swyerczynsko duplex". Dalej autorzy słownika powołują się na regestr poborowy z 1552 roku w opracowaniu Pawińskiego (znajdziesz w WBC) gdzie:
wieś Świrczyńsko major (a więc mamy jednak dwa Świerczyńska) miała w części Glińskiego (!) dwie osady, 1 łan i 1 młyn, Mikołaja Glińskiego, 1 osadę, J. Bełchackiego, 1 osadę.
Wieś Świrczyńsko minor 3 łany i młyn (Pawiński, Wielkopolska II, 253)
Jak porównam to z tym, co jest u Sęczysowej, to na razie nic nie rozumiem :glupek:
Tam Adam Świerczyński miał sprzedać Świerczyńsko Mniejsze w 1650 roku, zaś Świerczyńsko Wielkie miał sprzedać Wojciech w 1694 r. Mikołajowi Kempskiemu.
Za wcześnie na analizę. Wolę zebrać materiały.
Jest tam jedna informacja, która warto sprawdzić. Antoni Jan Świerczyński, syn Jana i Magdaleny, miał być urzędnikiem Głównego Nadwornego Urzędu Pocztowego. Może w wykazie pracowników pocztowych KP znajdzie się jego biogram? Daj to pytanko do wykazów.
A teraz coś z wykopalisk:
Obok Bełchatowa (to niedaleko od Świerczyńska) jest taka wioska Bogdanów
Znalazłem o niej taką wzmiankę:
Bogdanów to stara miejscowość. Pierwszy kościół już parafialny wzmiankowany jest w 1386 roku. Kolejną świątynię tym razem murowaną postawili Krzysztoporscy w roku 1521. Przetrwała ona do początku XX wieku. Zostały po niej cegły w północnej ścianie oraz tablice pamiątkowe kolejnych restauracji. Znajdują się tu również renesansowe tablice nagrobne braci Krzysztoporskich oraz rodziny Świerczyńskich z końca wieku XVI. Obecny kościół p.w. Trójcy Przenajświętszej wybudowany został w latach 1913-24 przez Witolda Matuszewskiego.
Pewnie tam pojadę zobaczyć co to za familia? :ok:
Waldemar Fronczak

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Bozenna

Post autor: Bozenna » sob paź 18, 2008 9:50 pm

Witam Serdecznie,
- Swierczynsko Mniejsze to moim zdaniem aktualne Swierczynsko, a Swierczyno Wielkie nigdzie nie jest odnotowane.
Moze byla to ta sama wies podzielona na dwie czesci ?
- Tablice nagrobkowe Swierczynskich w murze dawnego kosciola w Bogdanowie - ta informacja moze okazac sie kapitalna dla moich poszukiwan.
- W XVII wieku i przez nastepne 150 lat odnajduje Swierczynskich w Zakrzewie (Zakrzew). Jest to ta sama rodzina, gdyz wystepuja oni w aktach slubow i chrztow Swierczynskich ze Swierczynska.
- Swierczynski z gminy Lubien ukazuje sie tez jako brat stryjeczny w akcie pod koniec XVIII wieku.
Lubien to wies o kilka kilometrow od Swierczynska, ale czy mogla to byc gmina ?
Slicznie dziekuje :serca:
Bozenna

Awatar użytkownika

annastregiel7
Podziękował/a: 36 razy
Podziękowano: 9 razy

Post autor: annastregiel7 » sob paź 18, 2008 10:32 pm

Bożenko, o który Zakrzew chodzi? Czy z parafii wolborskiej (Lubiatów-Zakrzew), czy leżący koło Radomia?
Pozdrawiam serdecznie.
Anna Stręgiel
-------------------

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » sob paź 18, 2008 10:34 pm

Jak widać w 1552 roku Świerczyńsko było podwójną wsią (duplex). Myślę, że późniejsze zapisy odnoszą się właśnie do tych obu części wsi. Wystąpienie oboczności: Świerczyńsko/Świerczyno, nie jest niczym nadzwyczajnym. Pobliskie miasteczko Kamieńsk, zwano również różnie na przestrzeni wieków min. Kamieńsko.
Lubień, to mała wieś zagubiona wśród lasów. Sprawdzę, czy była tam gmina.
Waldemar Fronczak

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Bozenna

Post autor: Bozenna » sob paź 18, 2008 11:05 pm

Aniu,
Zadalas pytanie, ktorego sie wlasnie "balam".
Nie wiem, ktory Zakrzew. Obie te miejscowosci sa dokladnie w takiej samej odleglosci od Swierczynska, na polnoc 25 km do wsi Zakrzew w parafii Wolborz, a na poludnie 25km do wsi Zakrzew kolo miasta Kamiensk i Radomsko.
Radom to juz pewnie nie, jest za daleko.
"Do wyboru do koloru", a przecietny genealog wlosy sobie z glowy rwie.

Waldek,
Wszystko sie zgadza.
Intryguje mnie mur starego kosciola w Bogdanowie i jego tablica nagrobkowa.
Serdecznosci :sun:
Bozenna

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » sob paź 18, 2008 11:33 pm

Pogrzebałem trochę w sieci i znalazłem kilka dodatkowych informacji, które mogą być przydatne do historii Świerczyńskich.
Jedna dotyczy kościoła w pobliskich Postękalicach, związanych z Bogdanowem i pochodzi ze strony http://dziedzictwo.ekai.pl/
Drewniany kościół św. Rocha w Postękalicach (powiat bełchatowski) powstał w 1737 r. Znajduje się się na wzgórzu i wybudowany został w miejscu starszej budowli.
Pierwszy, również drewniany kościół, wybudował w 1597 r. miejscowy dziedzic, Krzysztof Postękalski. Świątynia spaliła się w 1737 r., a obecną błyskawicznie wybudował ówczesny dziedzic miejscowości. (...)
Kościół pełni obecni rolę świątyni filialnej w par. Trójcy Przenajświętszej w Bogdanowie (archidiecezja częstochowska). W latach 1597-1616 był siedzibą osobnej parafii – wtedy bogdanowski kościół zajęty był przez arian.
© 2005-2007 Katolicka Agencja Informacyjna. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jak widzisz, jakieś prawa chyba naruszyłem :P
Tu ciekawą informacją jest wzmianka o arianach. Może się będzie łączyła z historią Twojej rodziny? Kto wie?
Druga notka podaje dokładnie, jakie epitafia znajdują się w kościele w Bogdanowie.
Znalazłem ją pod adresem http://www.ziemialodzka.pl/ Tekst napisał Piotrek Solle, a zdjęcia zrobił Bartek Bijak. Akurat w ich przypadku wiem, że głowy mi nie urwą :D
Murowany kościół p.w. św. Trójcy w Bogdanowie (gmina Wola Krzyżtoporska, powiat piotrkowski) został wzniesiony według projektu architekta Witolda Matuszewskiego w latach 1913 - 24.
Pierwotny kościół w Bogdanowie istniał już w 1386 r. Murowaną świątyuię wzmiankowano po raz pierwszy w 1512 r. W 1541 r. została ona przebudowana przez Piotra Krzyżtoporskiego. Spalon kościół w 1582 r. został odbudowany w 1590 r. przez Jana Krzyżtoporskiego. Świątynię tą rozebrano w 1912 r.
W obecnej świątyni zachowały się cegły gotyckie (w pn. ścianie) oraz XVI- i XVII-wieczne tablice i epitafia pochodzące ze starszego kościoła. Są tu dwie tablice poświęcone restauracji świątyni przez Krzysztoporskich (1541 i 1590), kamienne, renesansowe tablice nagrobne: Jana Dobieckiego (zm. 1570), braci Krzysztoporskich: Mikołaja (zm. 1573) i Piotra (zm. 1580) - oraz Sebastiana i Doroty Świrczyńskich (zm. 1589) a ponadto marmurowe (również renesansowe) epitafia Jana (zm. 1585) i Doroty (zm. 1898) Krzysztoporskich, barokowe rodziny Krzysztoporskich (1630) oraz Ksawerego Korczaka - Bieniowskiego (zm. 1817).
We wnętrzu zwracają uwagę pierwotnie barokowe, przerobione w XX w. ołtarze z obrazami św. Trójcy - z końca XVII w. (w ołtarzu głównym) oraz św. Jana Nepomucena w srebrnej rokowej sukience, Matki Boskiej i Chrystusa na krzyżu (w ołtarzach bocznych). Ponadto rzeźby z XVII i XVIII stulecia.
© Piotr Sölle
Mam nadzieję, że znajdę tam chociaż odpowiedź, jakiego używali herbu?
Waldemar Fronczak

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Bozenna

Post autor: Bozenna » ndz paź 19, 2008 12:05 am

Witaj Waldek,
Z Bogdanowa do Swierczynska jest 8 km.
To powinna byc ta sama rodzina, nawet jesli nigdy nie uda mi sie polaczyc Sebastiana i Doroty Swierczynskich z 1589 roku z moim Adamem Swierczynskim z 1650 roku - to juz sam fakt, ze istnieli jest dziwnym uczucie "wiecznosci".
Dzieki Ci za to.

Polscy Bracia "Arianie" i kosciol w Bogdanowie.
Studiowalam ten temat, gdyz dotyczy on innej galezi moich przodkow.
Duzo rodzin szlacheckich w XVI wieku nalezalo do tego wyznania. Wszystko jest mozliwe. Swierczynscy tez mogli miec swoj "okres arianski".
Narazie tego jeszcze nie znalazlam.
Wdziecznosci :sun:
Bozenna

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » ndz paź 19, 2008 12:25 am

W SGKP jest trochę nieścisłości jesli chodzi o cytaty z Pawińskiego.
Dodam więc, że "Swirczinsko major" nalezało do Mathiae Glinskiego, Nicolai Glinskiego i Joannisa Belchaczkiego
"Swirczinsko minor" zaś do nob. Albertusa, Martinusa i Joannisa zwanych (dicti) Swynyowie.
Sprawdziłem, w okolicy nie występują Świerczyńscy. Nie ma ich też ani w jednym, ani w drugim Zakrzewie (1552 rok).
Zmalazłem za to w tych rejestrach, nob. "Philipi Swiercz" właściciela 1 łanu w "Cobilki major" w parafii Drużbice.
Waldemar Fronczak

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Bozenna

Post autor: Bozenna » ndz paź 19, 2008 7:28 pm

Waldek,
Ale szukamy dalej ?
Gdzies musza byc, pewnie nie tam gdzie sie spodziewamy - to sie zdarza nawet w najlepszych rodzinach. :niewiem:
Miedzy 1660 a 1690 rokiem mam ich w Swierczynsku i w Zakrzewie.
W Zakrzewie zostali zreszta dosc dlugo.
Bozenna
P.S. Ksiazka Andrzeja Kempa "Szkice Trybunalskie" - czy jest w niej Jozef Gabriel Swierczynski miedzy 1820 a 1858 rokiem ?
Moze jest jego tesc, Ferdynand Bajer - lekarz obwodu piotrkowskiego miedzy 1795 a 1840 rokiem (mniej wiecej) ?
Podziekowania i usmiechy
Bozenna

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » ndz paź 19, 2008 7:40 pm

Ów Świercz, to jak sądzę pierwotna forma Świerczyńskich. Możliwe jest też przejęcie przez jakąś rodzinę trzymającą Świerczyńsko nowego nazwiska - od majątku.
W książce są opowiadanka i brak jest indeksu osób. Podaj czym zajmował się Józef Świerczyński?
Szybciej namierzę go "tematycznie".
Gdzie oni zmarli?
Waldemar Fronczak

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Bozenna

Post autor: Bozenna » ndz paź 19, 2008 9:23 pm

Pierwszy Swierczynski przejal nazwisko od wsi Swierczynska to jest ... pewne.
Jeszcze na poczatku XIX wieku niektorzy moim przodkowie nie uzywali nazwiska tylko sie pisali
"ze Swierczynska".

Jozef Gabriel Swierczynski (1800-1858) zmarl w Lublinie
1826r - pisarz Sadu Policji Poprawczej w Piotrkowie
1835r - inkwirent Sadu Policji Poprawczej w Piotrkowie
1841r - Podprokurator - Piotrkow
Jozef Gabriel byl tez profesorem w Gimnazjum w Piotrkowie,
jego szwagier, Antoni Horoszewicz tez.
1843r - Sedzia - Kalisz
1856r - Prokurator - Lublin
slub w 1825r. Piotrkow - zona: Amalia Katarzyna Beyer, corka lekarza obwodu piotrkowskiego, Ferdynanda Beyera.
Ksiazka "Szkice trybunalskie" interesuje mnie najbardziej z punktu widzenia nazwiska Beyer (Bajer) ktorego nie moge usytuowac.
Serdecznosci
Bozenna
Ostatnio zmieniony sob maja 22, 2010 1:00 pm przez Bozenna, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » wt paź 21, 2008 8:48 pm

No i stało się. Pojechałem do Bogdanowa. Wieczorem po mszy porozmawiałem z sympatycznym wikarym i równie sympatycznym kościelnym. Tablice, o których pisałem wcześniej, zostały przeniesione do obecnego kościoła, przy wydatnym wsparciu konserwatora zabytków z Piotrkowa Tryb. Jeśli się nie mylę, to funkcję tą pełnił wówczas Zygmunt Błaszczyk (jeśli Pan to czyta, to pozdrawiam z dawnych lat).
Umieszczono je w zamkniętej, bocznej kaplicy, która czeka jeszcze na remont.
Dość trudno się było dostać do tablic, jako, ze zastawiały je elementy wystroju kościoła i potężna szafa. Daliśmy jej jednak radę :ok:
Zdjęcia wyszły jednak średnio, bo nie zabrałem ze sobą dodatkowego oświetlenia i korzystałem jedynie z lampy aparatu. Może kiedyś jeszcze się tam wybiorę, bo znajdują się tam inne rewelacyjne tablice min. Krzysztoporskich, a teraz robiłem je niestety "kawałkami" i do tego z blikiem.
Pytałaś skąd wiadomo, że Świerczyńscy byli herbu Ostoja? Dotąd na to pytanie mogłem odpowiedzieć, ze tak stoi u Niesieckiego. Teraz dodam, że wynika to z zachowanej płyty nagrobnej z kościoła w Bogdanowie. Oto herb z lewego, górnego narożnika płyty, a więc herb ojcowski. To Ostoja.
Obrazek
Warto zwrócić uwagę, że ozdobiono go zwielokrotnionymi monogramami zmarłego - Sebastiana Świerczyńskiego.
W prawym, górnym rogu mamy herb Nałęcz. To herb matki Sebastiana.
Obrazek
Dalej mam mały dylemat z herbami. Gdyby tablica była tylko Sebastiana, to w lewym dolnym rogu widniałby herb babki ojczystej, a w prawym babki macierzystej. Tu jednak mamy pochowaną parę małżeńską, więc na 99% dolne herby odnoszą się do Doroty Pągowskiej, która pochodziła z Roxyc (Rokszyce) i była herbu Pobóg. Sprawę konsultowałem z Adamem Pszczółkowskim.
Obrazek
Matka Doroty była natomiast herbu Dołęga.
Obrazek
Poniżej podaje dwa ujęcia owej płyty, aby widoczne były wszystkie fragmenty napisu. Wiem, że trudno się tu rozczytać, ale a nuż komuś wpadnie coś w oko (mam na myśli Bartka Małeckiego :) )
Obrazek Obrazek
Na zakończenie jeszcze jedna fotka bryły kościoła, do którego przeniesiono płyty.
Obrazek
Waldemar Fronczak

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze, heraldyka”