UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Etymologia nazwisk
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 2085
- Podziękował/a: 15 razy
- Podziękowano: 235 razy
- Kontakt:
Etymologia nazwisk
Mam niebywałą okazję zadać pytanie Ewuni nie czekając w kilometrowej kolejce.
Czy mogę poprosić o etymologię nazwiska Bodek?
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Waldek
Czy mogę poprosić o etymologię nazwiska Bodek?
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Waldek
Etymologia nazwisk
Witam,
ja także ustawię się już w kolejce i poproszę Naszą Ewcię o etymologie nazwiska PONURKO
Pozdrawiam i z góry dziękuję.
ja także ustawię się już w kolejce i poproszę Naszą Ewcię o etymologie nazwiska PONURKO
Pozdrawiam i z góry dziękuję.
Pozdrawiam Anna Zborowska
_________________________________________________________________________________________
Zborowscy, Machomeccy, Nowosad, Pawłowscy, Zalescy, Waliszewscy, Chmielewscy, Kulesza, Jacyszyn...
_________________________________________________________________________________________
Zborowscy, Machomeccy, Nowosad, Pawłowscy, Zalescy, Waliszewscy, Chmielewscy, Kulesza, Jacyszyn...
Etymologia nazwisk
No cóż Waldemarze jak na razie na dzień dzisiejszy na Ewunie możemy liczyć na Genealodzy... ale mam szczerą nadzieję,że Nas odwiedzi Tutaj w Naszym nowym Domu.

Pozdrawiam Anna Zborowska
-
- Kontakt:
-
- Podziękował/a: 7 razy
- Podziękowano: 262 razy
Witaj Waldku
Z przyjemnością Ci odpowiem, bo to okazja niebywała odpowiadać dawnemu przyjacielowi na zupełnie świeżutkim forum
Bodek 1495 - od bodę, bóść 'kłuć' lub od imion złożonych typu Bodzisław, Bogdan lub od niemieckiej nazwy osobowej Bodo.
Źródło: "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Kazimierz Rymut, Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999

Z przyjemnością Ci odpowiem, bo to okazja niebywała odpowiadać dawnemu przyjacielowi na zupełnie świeżutkim forum
Bodek 1495 - od bodę, bóść 'kłuć' lub od imion złożonych typu Bodzisław, Bogdan lub od niemieckiej nazwy osobowej Bodo.
Źródło: "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Kazimierz Rymut, Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
-
Witaj Aniu
Twoje nadzieje spełniły się szybciej niż przypuszczałam
Ponurko ( bez daty źródłowej ) - od ponury 'posępny, przygnębiony', ponurzyć 'smucić się', ponuro 'smutno, nieprzyjemnie'.
Źródło: "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Kazimierz Rymut, Wydawnictwo Naukowe DWN, kraków 2001

Twoje nadzieje spełniły się szybciej niż przypuszczałam
Ponurko ( bez daty źródłowej ) - od ponury 'posępny, przygnębiony', ponurzyć 'smucić się', ponuro 'smutno, nieprzyjemnie'.
Źródło: "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Kazimierz Rymut, Wydawnictwo Naukowe DWN, kraków 2001
-
Witaj
Hm... Mam nadzieję wkrótce poznać Twoje imię
Wiesz... Takie Genpol- owskie przyzwyczajenia...
Ad rem:
Kałamasz (bez daty źródłowej ) - w grupie nazwisk pochodzących od kałamarz 'naczynie na atrament'.

Hm... Mam nadzieję wkrótce poznać Twoje imię
Wiesz... Takie Genpol- owskie przyzwyczajenia...
Ad rem:
Kałamasz (bez daty źródłowej ) - w grupie nazwisk pochodzących od kałamarz 'naczynie na atrament'.
-
I jeszcze słówko, korzystając z tego, że jestem przy 'głosie'
Na wszystkie zapytania będę odpowiadać w tym wątku 'Etymologia nazwiska' Proszę nie zakładać tematów osobno dla każdego nazwiska.
I mi z tym będzie wygodniej i Wam potem łatwiej szukać ...
I drugie słówko do syla i Maćka. Odpowiedzi na Wasze pytania szukajcie w tym temacie ciut wyżej...
Na wszystkie zapytania będę odpowiadać w tym wątku 'Etymologia nazwiska' Proszę nie zakładać tematów osobno dla każdego nazwiska.
I mi z tym będzie wygodniej i Wam potem łatwiej szukać ...
I drugie słówko do syla i Maćka. Odpowiedzi na Wasze pytania szukajcie w tym temacie ciut wyżej...
-
- Podziękował/a: 3 razy
Etymologia nazwiska
A ja Pani Ewo poproszę o analizę nazwiska Begej. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Joanna