UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Podróże po cmentarzach Ukrainy, Tom II, Woj.tarnopolskie
Moderator: Moderatorzy
Re: Cmentarze Ukrainy - Woj. Tarnopolskie
Witam
Magadaleno prosiłbym bardzo o sprawdzenie nazwiska Szczepanowski/ska zwłaszcza rejon powiatów Borszczów i Czortków oraz w Jezierzanach nazwisko Oleśków-Oleśkow-Oleskow-Olesków (różną pisownię spotkałem)
Pozdrawiam
Szczepanowski Damian
Magadaleno prosiłbym bardzo o sprawdzenie nazwiska Szczepanowski/ska zwłaszcza rejon powiatów Borszczów i Czortków oraz w Jezierzanach nazwisko Oleśków-Oleśkow-Oleskow-Olesków (różną pisownię spotkałem)
Pozdrawiam
Szczepanowski Damian
-
AUTOR TEMATU
Piotrze,piotr66 pisze:Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska Krzyżanowski w odniesieniu do cmentarza w Grzymałowie
Serdecznie pozdrawiam
Piotr
Krzyżanowskich na cmentarzu w Grzymałowie nie odnotowano.
Być może groby się nie zachowały, bo spisanych jest stosunkowo niewiele.
Znalazłam Krzyżanowskich na innych cmentarzach.
Cmentarz katolicki w Tarnopolu.
"Grobowiec Krzyżanowskich / 1927 / Tu spoczywa Adam Dębno Krzyżanowski / Aptekarz / [...] zm.1925"
Grobowiec z nadstawką. Na nim skałki z tablicą inskrypcyjną zwieńczone sękatym krzyżem.
Cmentarz katolicki w Leszniowie.
"Jan Krzyżanowski 28 V 1852 - 5 I 1914 // Marja z Sendeczków Krzyżanowska ur. 22 III 1849 / zm. 5/10 1914"
Cmentarz katolicki w Buczaczu.
"Dr. Edward Krzyżanowski Radca cesarski / Honorowy obywatel miasta Buczacza i Jazłowca, zast. Marszałka powiatowego / Przewodniczący gminy chrześciańskiej / Dyrektor szpitala powiatowego / Starszy lekarz miejski i kolejowy / zm. 1909"
Cmentarz katolicki w Zbarażu.
"Po śp./ Karolu Krzyżanowskimm [...]"/ [...]/ zm.1887 / [...] staraniem [...]"
Tyle udało mi się odnaleźć
-
AUTOR TEMATU
Damianie,Demiane pisze:Witam
Pozdrawiam
Szczepanowski Damian
W miejscowościach, które wymieniłeś nie odnalazłam ani Szczepanowskich, ani Oleśków

Informacje spisane na innych cmentarzach.
Cmentarz katolicki w Brodach.
"Marya Szczepanowska /Nauczycielka/ 11 III 1890 - 13 I 1913 / cześć jej pamięci"
Nagrobek w kształcie piramidy z różowego kamienia z ozdobnym arkuszem inskrypcyjnym, zwieńczony sękatym krucyfiksem. Ogrodzenie żeliwne.
Cmentarz katolicki w Zbarażu.
"Sylwester Prus Szczepanowski 1824-1894 // Karolina z Łozińskich Szczepanowska / 1834-1919 // Stanisław Lubicz Posochowski / Kap. WP / 1887-1922 // Antonina Szczepanowska / 1862-1926"
Okazała, kamienna stela, dekorowana płaskorzeźbionym krzyżem, oplecionym girlandą. Zachowana fotografia jednego ze zmarłych.
-
AUTOR TEMATU
Piotrze!piotr66 pisze:Magdaleno, mam jeszcze jedną prośbę związaną z tą publikacją: Czy figuruje w niej nazwisko Muszyński/a? Jeśli tak to na jakich cmentarzach?
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Piotr
Znalazłam tylko jeden wpis.
Cmentarz katolicki w Dunajowie.
"Pamięci bohaterskiej zakonnicy Magdaleny Witaliny Muszyńskiej / St.N.M.P. / 3 III 1892 w Łoszniowie zm. 18 IX 1924 w Dunajowie / I.S."
kamienny nagrobek z utrąconym kamiennym krzyżem (leży obok). Blaszana tablica inskrypcyjna.
Magdaleno serdecznie dziękuję
Czy mogłabyś jeszcze sprawdzić nazwisko Baraniuk w Jezierzanach?
Pozdrawiam
Szczepanowski Damian
Pozdrawiam
Szczepanowski Damian
-
- Podziękował/a: 29 razy
- Podziękowano: 15 razy
- Kontakt:
Magdaleno, mam prośbę o sprawdzenie nazwiska Morawicki (Morawiecki).
Dziękuję i pozdrawiam
Dziękuję i pozdrawiam
Justyna z Morawickich Krogulska
justyna@morawicki.pl
MORAWICKI, KROGULSKI, RYL, Binder, Bolechowski, Brajbisz, Dynus, Golik, Kliś, Kostecki, Kroll, Kryściński, Kuligowski, Łuskino, Malski, Młyński, Nidecki, Niechcielski, Pokutyński, Rachalewski, Sikorski, Weiss, ...
justyna@morawicki.pl
MORAWICKI, KROGULSKI, RYL, Binder, Bolechowski, Brajbisz, Dynus, Golik, Kliś, Kostecki, Kroll, Kryściński, Kuligowski, Łuskino, Malski, Młyński, Nidecki, Niechcielski, Pokutyński, Rachalewski, Sikorski, Weiss, ...
-
AUTOR TEMATU
Damianie,Demiane pisze:Magdaleno serdecznie dziękuję
Pozdrawiam
Szczepanowski Damian
Niestety nazwisko Baraniuk nie jest wzmiankowane.
-
AUTOR TEMATU
Joasiu,jmorawicka pisze:Magdaleno, mam prośbę o sprawdzenie nazwiska Morawicki (Morawiecki).
Dziękuję i pozdrawiam
Informacje dla Ciebie

Cmentarz katolicki w Zaleszczykach.
"Konstantyn Morawiecki / emer. CK radca budownictwa / urodzony 1827 / zmarł w Zaleszczykach 23 kwietnia 1904 / Pokój jego duszy"
Płyta nagrobna
-
- Podziękował/a: 29 razy
- Podziękowano: 15 razy
- Kontakt:
Dzięki Magdo 

Justyna z Morawickich Krogulska
justyna@morawicki.pl
justyna@morawicki.pl
-
AUTOR TEMATU
Filipie,
Niestety nazwiska Kmiecik i Róg nie są wzmiankowane
Niestety nazwiska Kmiecik i Róg nie są wzmiankowane

-
AUTOR TEMATU
Witam,suzi414 pisze:Poszukuje coś o Joannie Holik to była mama mojego taty mieszkała w Germakówce czy jest tam może coś o tym imieniu i Nazwisku Dziękuje i Pozdrawiam
Po 1944 roku nic o niej nie wiadomo jak zgineła czy też zmarła.
Leszczyński może jest tam ta sama miejscowość
Nazwisko Holik nie występuje.
Informacje dot. Leszczyńskich poniżej.
Cmentarz katolicki w Trembowli.
"Anna z Pohoryłów Leszczyńska żyła lat 25 / zm. 1904"
Kamienny nagrobek zwieńczony figurami św. Anny i Matki Bożej.
Cmentarz katolicki w Kamionce Strumiłowej.
"Julijanna Leszczyńska pszeżywszy lat 20 zm 1909 (?)"
Nagrobek kamienny pozbawiony krzyża.
Cmentarz katolicki w Chorostkowie.
"Śp. Marja Leszczyńska / Żyła lat 19 zm. 1929"
Nagrobek kamienny z kamiennym krucyfiksem.
Witaj,
Uprzejmie proszę o sprawdzenie nazwiska PAGACZ i von GĄTKIEWICZ
Dziękuję z góry i pozdrawiam
Michalina Kasprzyk
Michalina Kasprzyk
-
AUTOR TEMATU
Michalino!mika23 pisze:Witaj,
Michalina Kasprzyk
Żadne z wymienionych przez Ciebie nazwisk nie występuje w tej publikacji

-
- Podziękował/a: 151 razy
- Podziękowano: 28 razy
- Kontakt:
Witam
Proszę o sprawdzenie nazwisk również w tej drugiej publikacji dotyczącej części wschodniej
Kożuszko (Kożuch)
Wiewiórka
Ostrowski
Paralusz
z góry dziękuję
Proszę o sprawdzenie nazwisk również w tej drugiej publikacji dotyczącej części wschodniej
Kożuszko (Kożuch)
Wiewiórka
Ostrowski
Paralusz
z góry dziękuję
Pozdrawiam Żaneta
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach
Szukam ślubu Andrzeja Otwinowskiego z Marianną Ekielman
mój blog http://korzenieprzodkow.blogspot.com/
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach
Szukam ślubu Andrzeja Otwinowskiego z Marianną Ekielman
mój blog http://korzenieprzodkow.blogspot.com/
-
AUTOR TEMATU
Żaneto,zetka pisze:Witam
Kożuszko (Kożuch)
Wiewiórka
Ostrowski
Paralusz
z góry dziękuję
Podaję za źródłem:
Cmentarz katolicki w Budzanowie.
"Janina Ostrowska 1909-1993"
"Grobowiec rodziny Tomasza Ostrowskiego 1885-1935"
Okazały grobowiec ze stopniami. Na nadstawce rzeźba kobiety wspartej o tumbę i trzymającej owalną tablicę inskrypcyjną oplecioną wieńcem. W zwieńczeniu krzyż sękaty opleciony wieńcem cierniowym
Cmentarz katolicki w Buczaczu.
" Z Tanaszynów Franciszka Rucińska 1843-1906 // Z Rucińskich Marcela Ostrowska 1876-1933"
Cmentarz katolicki w Zaleszczykach.
"Ludwik Leliwa Ostrowski / Uczestnik powstania 1863 r./ ur.1840 / zmarł 6 stycznia 1906
przeżywszy 56 lat / Cześć jego pamięci // Stanisława Ostrowska zm.1919 r."
Masywny pomnik z czarnego marmuru.
"Tekla z Rzepeckich Ostrowska / Matka sześciorga dzieci / zakończywszy życie 1 czerwca 1847 / Prosi o Pozdrowienie Anielskie"
Cmentarz katolicki w Tarnopolu.
"Bolesław Ostrowski 1921- zmarł w skutek [...] 10 IX 1941 / Prosi o modlitwę"
Płyta nagrobna.
Cmentarz katolicki w Brzeżanach.
"Tu spoczywają zwłoki Śp. Józefa Ostrowskiego / umarł d.4 kwietnia RP 1876 /Prosi przechodnia o Pozdrowienie Anielskie"
Nagrobek kamienny zwieńczony żłobkowanym krzyżem. Tablica inskrypcyjna z różowego kamienia.
Tablice epitafijne z neogotyckiej kaplicy cmentarnej.
I " Monsignor Ostrowski Laurenty Justynian / Podkomorzy Ojca Św. / dziekan i proboszcz brzeżański / Dilectus Deo et Hominibus / euius memoria in benedictione fest / Ecct / XLV"
Tablica marmurowa.
Cmentarz katolicki w Przemyślanach.
"Józef Ostrowski syn Feliksa zmarł tragicznie 1921"
Cmentarz katolicki w Wyżnianach.
"Xiędzu Maciejowi Ostrowskimu / Proboszczowi Wyżniańskiemu / Kanonikowi Archikatedry Lwowskiej / zmarłemu dnia 7 Augusta 1808 Roku / Siostry Magdalena Krajewska / Katarzyna Dąbrowska / Anastazya Krupicka / położyli kamień'
Okazały, kamienny nagrobek, pozbawiony krzyża i zdewastowany.
Informacje z woj. lwowskiego znajdziesz tutaj: http://www.forgen.pl/viewtopic.php?f=48&t=1139