UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
"Herbarz": Liber Generationis Plebeanorum z XVIIw
Moderator: Moderatorzy
Re: "Herbarz": Liber Generationis Plebeanorum z XVIIw
Proszę o sprawdzenie nazwiska Dobrakowski (prawdopodobnie na stronie 362).
Z góry dziękuję
Z góry dziękuję
pozdrawiam,
Adam Dobrakowski
Szukam nazwiska Dobrakowski i Hrabia
miejscowości: Widzów, Dobraków, Pilica, Sławków k. Krakowa
Adam Dobrakowski
-
AUTOR TEMATU - Posty: 1054
- Podziękował/a: 2 razy
- Podziękowano: 165 razy
Adamie, już jesteś w XVII w. ?
Dobrakowski nazywał się chłopski, zagrodniczy syn ze wsi Dobrakowej od Wolbroma miasteczka niedaleko. Która wieś na województwo krakowskie należy. Dzierżąc tę wieś od p. wojewody, Słostowski wziął był tego to za urzędnika, a gdy było Słostowskiego zabito, ten zaś u Montełupiego w Grzegorzowicach od Krakowa 3 mile służył, ten był na dobrowolnej drodze zastąpiwszy, zabił dwu sług oraz panu Piotrowi Wielowiejskiemu na drodze u wsi Iwanowic anno 1621. Tam obaczywszy to chłopi i Iwanowic, pojmali go i wsadzili. Wziąwszy go od nich p. Wielowiejski, zawiózł go na zamek krakowski i z ciały zaraz tych zabitych dla relacyjej i protestacyjej. Tego Dobrakowskiego gdy pytano u urzędu, jeśli szlachcic, powiedział, że szlachcic, i tak wpisano go, a bedąc rok w wieży krakowskiej, niż się prawo skończyło, wtem p. Wielowiejski konwiktor umarł był anno 1622, a owego wypuszczono z wieże. Ten to Dobrzekowski, w kilku służbach przedtem będąc, coraz inaczej się zwał, ale na tę asercyją, co w grodzie udawał, mógły go convincere konstytucyją anni 1589, gdzie pena sroga na takie asercyje.
Krzysztof

Dobrakowski nazywał się chłopski, zagrodniczy syn ze wsi Dobrakowej od Wolbroma miasteczka niedaleko. Która wieś na województwo krakowskie należy. Dzierżąc tę wieś od p. wojewody, Słostowski wziął był tego to za urzędnika, a gdy było Słostowskiego zabito, ten zaś u Montełupiego w Grzegorzowicach od Krakowa 3 mile służył, ten był na dobrowolnej drodze zastąpiwszy, zabił dwu sług oraz panu Piotrowi Wielowiejskiemu na drodze u wsi Iwanowic anno 1621. Tam obaczywszy to chłopi i Iwanowic, pojmali go i wsadzili. Wziąwszy go od nich p. Wielowiejski, zawiózł go na zamek krakowski i z ciały zaraz tych zabitych dla relacyjej i protestacyjej. Tego Dobrakowskiego gdy pytano u urzędu, jeśli szlachcic, powiedział, że szlachcic, i tak wpisano go, a bedąc rok w wieży krakowskiej, niż się prawo skończyło, wtem p. Wielowiejski konwiktor umarł był anno 1622, a owego wypuszczono z wieże. Ten to Dobrzekowski, w kilku służbach przedtem będąc, coraz inaczej się zwał, ale na tę asercyją, co w grodzie udawał, mógły go convincere konstytucyją anni 1589, gdzie pena sroga na takie asercyje.
Krzysztof
-
- Podziękował/a: 24 razy
- Podziękowano: 25 razy
Panie Krzysztofie prosiłbym pana o sprawdzenie nazwisk
Dykiel
Giza
Szczygieł
Nie ukrywam że sama ciekawość mnie tu kieruje co do tych nazwisk ,jak i to czy w/w komuś na odcisk ucisnęli.
Pozdrawiam
Zbigniew Dykiel
Dykiel
Giza
Szczygieł
Nie ukrywam że sama ciekawość mnie tu kieruje co do tych nazwisk ,jak i to czy w/w komuś na odcisk ucisnęli.
Pozdrawiam
Zbigniew Dykiel
Zbigniew 50
Narazie znalazłem ojca mojego 5xpradziadka Antoniego Dobrakowskiego urodzonego w 1772r. - Tomasza. Nie doszedłem co prawda do XVIIw., ale myślę, że niedługo uda mi się połączyć Dobrakowskich z Dobrakowa z moją rodziną (z okolic Częstochowy).Krzysztof Rondo pisze:Adamie, już jesteś w XVII w. ?![]()
Krzysztof
pozdrawiam,
Adam Dobrakowski
Adam Dobrakowski
Panie Krzysztofie może są jakieś informacje odnośnie nazwiska Łoza
Pozdrawiam
Marek
Pozdrawiam
Marek
-
Zbyszku i Marku.
Giza, Dykiel, Łoza, Szczygieł - nie ma żadnego z nich.
Krzysztof
Giza, Dykiel, Łoza, Szczygieł - nie ma żadnego z nich.
Krzysztof
Chciałabym prosić o sprawdzenie nazwiska Mirowski, może być pisane jako Mierowski. Najbardziej interesują mnie Mirowscy zamieszkujący ziemię Sieradzko-Wieluńską, ale będę wdzięczna za każdą informację. Joanna
-
- Podziękował/a: 24 razy
- Podziękowano: 25 razy
-
- Podziękował/a: 37 razy
- Podziękowano: 2 razy
- Kontakt:
Poproszę o informacje o nazwisku Dominikowski. Mam nadzieję, że zawału nie dostanę 
Ryzyk fizyk
I tak trudno mi będzie przyjąć te informacje za pewnik ale może się przydadzą (żywię nadzieję, że przeżyję...)
W swoich badaniach jestem jeszcze w XIX wieku, ale może się przyda nowy "trop".
Dziękuje z góry i pozdrawiam

Ryzyk fizyk

I tak trudno mi będzie przyjąć te informacje za pewnik ale może się przydadzą (żywię nadzieję, że przeżyję...)

W swoich badaniach jestem jeszcze w XIX wieku, ale może się przyda nowy "trop".
Dziękuje z góry i pozdrawiam
Andrzej
http://forum.dominikowscy.eu
poszukuję: na razie Dominikowski (głównie Kujawy), Pawłowski (ziemia dobrzyńska)
poszukuję: na razie Dominikowski (głównie Kujawy), Pawłowski (ziemia dobrzyńska)
-
Andrzeju;
Szlachetnie urodzony Walerian Nekanda Trepka nie wspomina w swym prześwietnym dziele "Liber generationis plebeanorum" (przez złośliwców zwanym "Liber chamorum") o etymologii nazwiska Dominikowski, niestety.
Przez wieki pewne kręgi nie chciały, by opublikować pracę tego wybitnie wykształconego polskiego badacza genealogii z pierwszej połowy XVII w., która w mało chlubnym świetle ukazywała początki wielu szczycących się do dziś tytułami i splendorami rodów.
Krzysztof
Szlachetnie urodzony Walerian Nekanda Trepka nie wspomina w swym prześwietnym dziele "Liber generationis plebeanorum" (przez złośliwców zwanym "Liber chamorum") o etymologii nazwiska Dominikowski, niestety.
Przez wieki pewne kręgi nie chciały, by opublikować pracę tego wybitnie wykształconego polskiego badacza genealogii z pierwszej połowy XVII w., która w mało chlubnym świetle ukazywała początki wielu szczycących się do dziś tytułami i splendorami rodów.
Krzysztof
Ostatnio zmieniony pn lis 17, 2008 4:16 pm przez Krzysztof Rondo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Podziękował/a: 14 razy
- Podziękowano: 8 razy
Krzysztofie
Proszę o sprawdzenie mojego nazwiska-Wielebnowski .
Serdecznie dziękuję.
Proszę o sprawdzenie mojego nazwiska-Wielebnowski .
Serdecznie dziękuję.
Jasiu Wielebnowski
-
Janku;
Dla Ciebie też nie mam "dobrych" wieści.
Walerian Nekanda Trepka, mimo, że jako jedyny na przestrzenui wieków opracował swe dzieło od litery A do litery Ż, to jednak nie uwzględnił w nim poszukiwanego przez Ciebie nazwiska Wielebnowski.
Krzysztof
P.S.
Złośliwców zapytałbym; a w czymże to dzieło jest gorsze od np. dzieła Niesieckiego ?
Dla Ciebie też nie mam "dobrych" wieści.
Walerian Nekanda Trepka, mimo, że jako jedyny na przestrzenui wieków opracował swe dzieło od litery A do litery Ż, to jednak nie uwzględnił w nim poszukiwanego przez Ciebie nazwiska Wielebnowski.
Krzysztof
P.S.
Złośliwców zapytałbym; a w czymże to dzieło jest gorsze od np. dzieła Niesieckiego ?
-
- Podziękował/a: 37 razy
- Podziękowano: 2 razy
- Kontakt:
Dziękuję za informację. Brak informacji to dobra informacja w tym przypadku (chyba) 

Andrzej
Skoro wszscy pytają to i ja się spytam.
Nazwiska: Wileński oraz Izdebski
z góry dziękuję
Nazwiska: Wileński oraz Izdebski
z góry dziękuję
-
Łukaszu;
Wileński - nie ma.
Izdebski zowie się bękart któregoś pana Ossolińskiego. Wychował się w domu tem od kilkunastu lat. Był anno 1634 u im. p. Ossolińskiego, kasztelana sądeckiego, za sługę. Buczna, pyszna potwora, że ma dostatek z panów tych.
Krzysztof
Wileński - nie ma.
Izdebski zowie się bękart któregoś pana Ossolińskiego. Wychował się w domu tem od kilkunastu lat. Był anno 1634 u im. p. Ossolińskiego, kasztelana sądeckiego, za sługę. Buczna, pyszna potwora, że ma dostatek z panów tych.
Krzysztof