witam,
posiadam akt chrztu brata mojego pradziadka (wystawiony przez archiwum we Wloclawku)
Kiedy zobaczylem ten akt byla dolaczona kartka przez archiwum na ktorej bylo napisane ze on bral slub w Warszawie. Na samym akcje (cyrylica pisane to nie pisze) No napewno nie pisze skoro ten akt byl spisywany w momencie chrztu.
I teraz moje pytanie.
Jak trafila informacja z Warszawy do Wloclawka? i dlaczego nie ma informacji o drugim slubie.
Czy zawsze sa dopiski napisane przez archiwum na akcje wystawionym o wydarzeniach slubu lub zgonu?
pozdrawiam,
Sandro
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Dopisek w księdze chrztów
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 2 razy
- Podziękowano: 5 razy
- Kontakt:
Re: Dopisek w księdze chrztów
mam wrazenie ze cos jest poplatane. Zapewne archiwum nie wystawilo aktu, bo nie ma takich uprawnien (mogl to zrobic USC). Archiwum moglo zrobic kopie zapisu. Czy to byl zapis koscielny czy cywilny? prawdopodobnie koscielny.genamator pisze:witam,
posiadam akt chrztu brata mojego pradziadka (wystawiony przez archiwum we Wloclawku)
czasami zdarzalo sie ze przy zapowiedziach lub po slubie szedl ,,kwit'' do parafi, gdzie byl delikwient chrzczony ze odbyl sie slub i ksiadz robil dopisek w ksiedze, albo wtykal taki ,,kwit'' miedzy strony, czasami zdarzal sie dopisek o smierci (ale rzadko, jesli byl zgon w tej samej parafii, albo umarlo dziecko w wieku niemowleckim). Dopiski takie zalezaly wylacznie od dobrej woli ksiedza. W kazdym razie w wytycznych do prowadzenia ksiag (Galicja) nie zauwazylem takiego zapisu.
pozdrawiam WM
Pozdrawiam WM
-
- Podziękował/a: 41 razy
- Podziękowano: 2 razy
Re: Dopisek w księdze chrztów
Dołączę się do tego tematu, mój dopisek przy akcie chrztu dotyczył aktu zgonu,ale widniał bezpośrednio na akcie urodzenia,a po napisaniu po akt zgonu były dołączone dopiski o akcie urodzenia i ślubu.
Także w akcie urodzenia nie było informacji o akcie ślubu.Akt urodzenia był uzupełniony informacją o akcie zgonu i dopiero z USC przekazany w stosownym czasie do archiwum.
Myślę,że te dane wpisywano w zależności od otrzymywanych informacji ze stosownych urzędów-informacje wewnętrzne między urzędami.
Pozdrawiam serdecznie
Róża
Także w akcie urodzenia nie było informacji o akcie ślubu.Akt urodzenia był uzupełniony informacją o akcie zgonu i dopiero z USC przekazany w stosownym czasie do archiwum.
Myślę,że te dane wpisywano w zależności od otrzymywanych informacji ze stosownych urzędów-informacje wewnętrzne między urzędami.
Pozdrawiam serdecznie
Róża