UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Drzewo jak baobab.

Prezentacja własnych stron genealogicznych

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Krzysztof Rondo
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 165 razy

Drzewo jak baobab.

Post autor: Krzysztof Rondo » ndz kwie 13, 2008 3:30 pm

Poniżej podaję link do strony opracowanej dawno, dawno temu (ok. 2000/2001r), przez mojego syna. Nie jest to drzewo genealogiczne w dosłownym tego słowa znaczeniu ale daje ono jednak pogląd o tym nad czym pracowaliśmy i nad czym nadal pracuję przez te wszystkie lata (10).

http://marek.rondo.webpark.pl/

Swego czasu wzmianka o „drzewie jak baobab” spowodowała zainteresowanie wielu osób (w niespełna 48 godzin było ponad 6.680 odwiedzających stronę) i ... wywołała burzę w Genpolu.
Byli wtedy tacy, którzy koniecznie chcieli się gdziekolwiek "podczepić" (dosłownie takich sformułowań używali), byli też tacy, którzy żądali ode mnie opublikowania na forum wyników mej wieloletniej pracy, byli i tacy, którzy zarzucali mi wręcz kłamstwo. Napastliwość adwersarzy i niedowiarków była tak ogromna, a moja obrona tak zdecydowana, że w rezultacie doprowadziło to do ... wyrzucenia mnie z Genpolu (teraz widzę, że apodyktyczność Tomka i jego skłonności doprowadziły wreszcie do "wyrzucenia" z netu ... i Genpolu i jego samego).

Krzysztof

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Podziękował/a: 15 razy
Podziękowano: 235 razy
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » ndz kwie 13, 2008 4:21 pm

Krzychu, drzewko jest ok i stronka fajna. będę miał jednak jedną prośbę do Ciebie odnośnie treści wypowiedzi :) Zostawmy stare sprawy!!!
Nie wracajmy do tego, to nie miejsce, bo połowa ludzi nie wie o co chodzi i niech tak zostanie.
Waldek

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Krzysztof Rondo

Post autor: Krzysztof Rondo » ndz kwie 13, 2008 4:52 pm

Drogi Waldku.
Ja tylko strymi sprawami się zajmuję - genealogią, a kagańca nie dam sobie założyć.
Nie napisałem niczego niestosownego i niczego nieprawdziwego, same fakty.
Twoja uwga nie powinna się tu w ogóle znaleźć, nie jestem dzieckiem i podpisuję się nazwiskiem, a nie "nickiem".
Przepraszam Cię, ale sam wywołujesz zamieszanie, niepotrzebnie.
Krzysztof

Awatar użytkownika

_przemo_

Post autor: _przemo_ » ndz kwie 13, 2008 8:33 pm

No więc cóż...Nie wiem O czym pan Krzysztof mówi, ani nie wiem kto na Genpolu był apodyktyczny lub nie.
Ja mam 21 lat, zajmuję się genealogią od roku, posiadam już także własne ogromne drzewo genealogiczne które mam zamiar rozwijac dalej i narzędzia takie jak Genpol, a teraz ForGen, czy witryna Genealodzy.pl jest rzeczą bez której nie można się obejść.
Wiedza jaką te witryny zawierają jest bezprecedensowa dla takiej osoby jak ja.

A w moim odczucuiu, osoby które w tym siedzą od kilkunastu czy kilkudziesięciu lat powinny zasługiwać na szacunek zarówno ze strony młodych osób jak i swoich kolegów po fachu.

Źle się dzieje gdy jakiekolwiek spory i waśnie są przenoszone na czysty grumt jakim jest ForGen.
Jak mniemam forum to jest stworzone dla genealogów amatorów, czyli takich jak ja, którzy woleliby dowiedzieć się czegoś a nie wysłuchiwać opowieści zwaśnionych stron.

Gorąco proszę o rozwagę w szafowaniu słowami i zajęcie się konkretami, czyli naszą WSPANIAŁĄ GENEALOGIĄ!! :grin:

Awatar użytkownika

Staniszewski
Kontakt:

Post autor: Staniszewski » ndz kwie 13, 2008 9:08 pm

:D Coz...ja tez zbytnio nie wiem o czym mowi Krzysztof...ale racji do wyrazania swoich opinii nie bede mu odmawial...
Waldek ma jednak racje.Zaczynamy na nowo...I wszyscy sa tu chyba mile widziani.
A co bylo,to bylo...

No coz...Nie da sie wogole zaprzeczyc roli jaka GenPol odegral w zyciu wielu z nas i jego znaczenia dla polskiej genealogii.
Teraz nalezy dolozyc jedynie wszelakich staran,aby ForGen stal sie miejscem,ktore takze bdzie pomagalo tysiacom osob...proces juz sie chyba zaczal na dobre :D

Przemo kazdy ma prawo do swoich odczuc...ja np. nie szanuje kogos za to,ze siedzai od kilku,czy kilkunastu lat w genealogii...ale bardziej za ich wiedze (ktora sie tak z nami dziela),cierpliwe podejscie do drugiego czlowieka (szczegolnie tak zielonego jak ja) i to co robia.Sam fakt bycia i siedzenia w tym od jakiegos czasu chyba nic jeszcze nie znaczy :D (dla mnie przynajmniej)

Sporom i wasnia tez mowie jak najbardziej nie...ozywionym dyskusja,ktore cos wnosza jak najbardziej tak :D

Awatar użytkownika

_przemo_

Post autor: _przemo_ » ndz kwie 13, 2008 9:18 pm

No więc co do ożywionej dyskusji to mam Pytanko :grin:
Tymbardziej że jesteśmy w temacie drzewa genealogiczne, więc zabierajmy się do pracy :razz:

Czy może mi ktos powiedzieć, polecić lub podpowiedzieć jak stworzyć coś takiego????

http://dziedzictwo.polska.pl/katalog/sl ... m?view=big

Oczywiście nie w identycznej formie i nie wyhaftowane czy wymalowane...

Chodzi mi o to że przecież w dzisiejszej dobie komputerów istnieją różne layouty czy nakładki na programy które być może potrafią robić takie rzeczy...

Może ktoś z was spotkał się kiedyś z jakimś dodatkiem do photoshopa czy jakiegoś programu graficznego???

Z góry dziękuję za jakiejkolwiek wskazówki :mrgreen:

Awatar użytkownika

sj_sj
Podziękowano: 3 razy

Post autor: sj_sj » ndz kwie 13, 2008 10:46 pm

A podaj. Jestem również na forum fotografów, tam cały czas sobie podajemy jakieś strony, oferty obiektywów itd. Co jest użyteczne braci
Sebastian Jędrych

Awatar użytkownika

rozek19
Podziękował/a: 75 razy
Podziękowano: 5 razy
Kontakt:

Post autor: rozek19 » śr kwie 16, 2008 10:31 pm

Janek pisze:Swego czasu znalazłem w internecie płatne klipary drzew genealogicznych. Nie wiem czy mogę podawać link do tego aby nie wyglądało to na reklame. Koszt plyty z kliparami to 35 zł.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Program_ge ... ite_note-1
Link do programu jest zaznaczony tam na niebiesko.

Pozdrawiam, MR

Awatar użytkownika

alibaba09
Kontakt:

Post autor: alibaba09 » ndz kwie 20, 2008 7:34 pm

Właśnie za pomocą wspomnianych klipartów "wyrzeźbiłam" sobie drzewko do powieszenia na ścianie. Oczywiście obraz, który tu zamieszczam jest mocno pomniejszony - dlatego niewyraźny. Ogólnie - jest to wywód przodków dla moich dzieci.

Obrazek

Jutro zamierzam sobie wydrukować to na płótnie. Pochwalę się rezultatem.

Ania
Moje poszukiwania:
Wielkopolska - Krawczak, Konwiński, Frölich
Kujawy - Szałczyński, Gębicki, Konarski, Pawłowski
Centralna Polska - Antoszczyk, Dybalski
Złoczów i okolice - Masnyk, Bidny
Milno, Zborów, woj. tarnopolskie - Olejnik

Awatar użytkownika

Robert Budzynowski
Podziękował/a: 11 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Robert Budzynowski » pn kwie 21, 2008 8:01 pm

Janek pisze:Oho nie będzie łatwo!
hahahahaha... jak jest Krzysztof to nie może być łatwo, ale że będzie prawdziwie [a choćby do bólu] to tego jestem pewien :)
Pozdrawiam, Robert

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Krzysztof Rondo

Post autor: Krzysztof Rondo » pn kwie 21, 2008 9:07 pm

Robert Budzynowski pisze:... jak jest Krzysztof to nie może być łatwo, ale że będzie prawdziwie [a choćby do bólu] to tego jestem pewien
Robercie.

"Baobab" zawsze, jak zapewne pamiętasz, wzbudzał duuuże emocje. Tak jest "troszki" i tym razem.

Krzysztof

Awatar użytkownika

kion
Podziękowano: 12 razy
Kontakt:

Post autor: kion » wt maja 06, 2008 9:54 pm

Co do programu to raczej jest to robota na piechotę, bo żaden program sam nic nie robi w dodatku w moim przypadku musiałem połączyć dwa standardy grafiki tj; wektorową i rastrową. Grafika rastrowa daje ładne ładne cienie i jest prosta do opanowania, niestety tam gdzie potrzebujesz drobnego tekstu, który nie będzie się zlewał musisz zastosować grafikę wektorową, ale z kolei grafiki wektorowej nie zastosujesz do stron www więc musisz eksportować wynik swojej pracy z powrotem do rastrowej. Trochę to skomplikowane ale jak będziesz chciał to Ci jeszcze kiedyś udzielę szerszych wyjaśnień. programy są różne Adobe, Paint shop, Corel i nie muszą być te najnowsze wersje, ale najlepiej miec polska wersję językową.
Grafika wektorowa daje takze mozliwosci dobrego cieniowania. Jeden z lepszych przykladow:
link
tak, tak - to jest ilustracja w stu procentach wektorowa. tutaj mozna obejrzec ouline ilustracji.
Wiecej ultrarealistycznych wektorow tutaj

Poza tym raczej nie zgodzilbym sie, ze grafika rastrowa jest latwiejsza. Raczej odwrotnie. Wektory w pewien sposob sa ograniczone, bo sluza tylko do rysowania i w pewnym momencie w corelu ograniczaja Cie tylko twoje zdolnosci artystyczne, natomiast opcje photoshopa np przy retuszu zdjec to tysiace roznych laczen stylow, warstw itd.

W grafice rastrowej uzywa sie do mikrotekstow tzw fontow bitmapowych, czytelnych nawet przy wielkosci 8pt.

pozdrawiam
maciek
"Chaos to partytura będąca zapisem rzeczywistości"

Awatar użytkownika

kion
Podziękowano: 12 razy
Kontakt:

Post autor: kion » pt maja 09, 2008 12:55 am

Artur Gorzelak pisze:Przede wszystkim oba rodzaje grafik służą do różnych celów i wzajemnie się uzupełniają. Twierdzenie że któraś jest łatwiejsza zależy od ilości godzin spędzonych nad każdą z nich oraz od rodzaju planowanej pracy. Wszak np. profesjonalny retusz jest dużo trudniejszy od szybkiego ustawienia prostej wizytówki, co niejako obalałby Twoją tezę.

Nieprawdą jest też że grafiki wektorowej nie można umieszczać na www. Cały Flash bazuje właśnie na tej technologii.
Zdarzalo mi sie jedna wizytowke robic 3h a retusz w 20 minut :)
Co do www, to oczywiscie, ze tak. Co wiecej, nie zapominajmy o svg, to tez wektory:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... 84_COA.svg

maciek
"Chaos to partytura będąca zapisem rzeczywistości"

mac
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 9 razy
Kontakt:

Post autor: mac » pt maja 09, 2008 1:37 pm

Paint Shop Pro (również rastrowa) następnie używałem Corel Photopaint (grafika rastrowa)
Też nie do końca tylko rastrowa, bo praktycznie we wszystkich bardziej zaawansowanych programach graficznych jest coś takiego jak warstwy wektorowe (np. do rysowania linii, tekstu), które dopiero w ostatnim kroku są łączone w jeden obrazek.

Co do grafiki rastrowej i wektorowej, to tak jakby porównywać samolot z samochodem. Oba służą do przemieszczania się, ale oba mają różne zastosowania. I w grafice jest tak samo.

Maciej

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Krzysztof Rondo

Re: Drzewo jak baobab.

Post autor: Krzysztof Rondo » ndz lip 06, 2008 12:29 am

Do rodziny "drzew jak baobab" należy także m.in. drzewo genealogiczne Henryka Sienkiewicza, sięgające daleko poza Mieszka I-go.

Oto link: http://www.genealogia.okiem.pl/sienkiewicz_henryk.htm

Krzysztof

ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa genealogiczne”