Aby nie wyjść z wprawy podsumujmy. W nazwach herbów robię pewne uproszczenia, a mianowicie: Moszczenica = Prus II; Wiskałła = Prus I
1402 Andr. fil. Stanislai de Swirczyno
h. Ostoja
1403 Mikołaj Swirczynski - herbu nieznanego
1411 Klemens de Swirczyno - herbu nieznanego
1405 Marek de Swirczyno
h. Moszczenica czyli Prus II
1407 Paweł de Swirczino
h. Prus I
1424 Marcin de Swirczyno.
h. Wiskałła czyli Prus I
1466 Stanisław Swynya de Swirczyno (ten sam w Białej wieluńskiej, już r. 1414 Leonard Świnia w pobliskim Wronikowie) herbu nieznanego
Mamy więc w Świerczyńsku rodziny pieczętujące się Ostoją, Moszczenicą, Wiskałłą i Prusem I.
Upraszczając, mamy do czynienia z klejnotnikami Ostoi, Prusa I i Prusa II.
Nas oczywiście interesuje ta pierwsza rodzina. Ostoje nie pochodzili raczej z tej miejscowości. Zerknijmy do Łaguny, a znajdziemy tam dość interesujące dwie zapiski (nr. 52 i 60). Mówiliśmy już o nich, ale warto zwrócić uwagę na występujące tam osoby i ich miejsca zamieszkania. Prowadziłem na ten temat korespondencję z Adamem Pszczółkowskim, ale awaria mojego klienta pocztowego pozbawiła mnie listów z ostatniego półrocza

Mamy tam min.
Jana de Roznatowice i Jakacza(?) de Byncow (?) obaj z herbu Ostoja;
Hinczę de Szelislawice i Mikolaja de Daniszewice, obaj z herbu Taczała;
Pawła de Dzieciarty i Marcina de Swirczynsko, obaj z herbu Wiskałła czyli Prus I.
W drugiej zapisce mamy dodatkowe informacje, a mianowicie, że:
Jaracz de Bnikow i Jakusz de Rudołtowice byli herbu Mościc, zawołania Ostoja;
Rozbierzmy geografię.
Byncow, to
Binków, dzisiejsza dzielnica Bełchatowa.
Szelisławice, to dzisiejsze
Żelisławice obok Włoszczowy w gminie Secemin. W XIV w dość licznie występował tam herb Taczała.
Daniszewice są obok Gorzkowic, to blisko Rozprzy, a więc i Świerczyńska.
Dzieciarty, były "przez miedzę" ze Świerczyńskiem
Rudoltowice w pow. piotrkowskim są pierwotnym gniazdem Ostoja-Kotkowskich, jak mi napisał Adam.
Rożniatowice leżą w gminie Drużbice, obok Bełchatowa.
Dodać należy, że imię Jakacz, to źle zapisane imię Jaracz!
Mamy więc w okresie 1421 - 1424, aż trzy osoby z herbem Ostoja:
Jaracza z Binkowa
Jana z Rożniatowic
Jakusza z Rudołtowic
Należą oni z całą pewnością do jednego rodu ze Świerczyńskimi, ale na tym etapie nic więcej nie da się powiedzieć.