UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Swierczynski ze Swierczynska herbu Ostoja

Kącik poświęcony sprawom herbowym

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Podziękował/a: 15 razy
Podziękowano: 235 razy
Kontakt:

Re: Swierczynski ze Swierczynska herbu Ostoja

Post autor: Fronczak Waldemar » pn lis 17, 2008 11:39 pm

Bozenna pisze:Mamy miedzy 1400 a 1424 rokiem dwoch Swierczynskich ze Swierczynska herbu Ostoja:
- Mikolaj (1402 rok)
- Andrzej syn Stanislawa (miedzy 1402 a 1424 rokiem)
Pod warunkiem, że Mikołaj był synem Stanisława. Do czasu znalezienia poszlaki, najstarszym Ostojczykiem jest Stanisław.
Zbyt wiele tam osób z różnych rodzin się kręciło, aby spokojnie przyjąć takie założenie. W większości byli to Prusowie, różnych proklam. Ostojczycy siedzieli w okolicach dzisiejszego Bełchatowa. Jest jednak zawsze szansa, że coś się z tego jeszcze ułoży.
PS
Pierwotnie napisałem Andrzej :glupek:
Waldemar Fronczak
Po ojcu Kurp, po matce Księżak

Odwiedź : http://www.biurowaldi.pl/

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » wt lis 18, 2008 6:50 pm

Aby nie wyjść z wprawy podsumujmy. W nazwach herbów robię pewne uproszczenia, a mianowicie: Moszczenica = Prus II; Wiskałła = Prus I
1402 Andr. fil. Stanislai de Swirczyno h. Ostoja
1403 Mikołaj Swirczynski - herbu nieznanego
1411 Klemens de Swirczyno - herbu nieznanego
1405 Marek de Swirczyno h. Moszczenica czyli Prus II
1407 Paweł de Swirczino h. Prus I
1424 Marcin de Swirczyno. h. Wiskałła czyli Prus I
1466 Stanisław Swynya de Swirczyno (ten sam w Białej wieluńskiej, już r. 1414 Leonard Świnia w pobliskim Wronikowie) herbu nieznanego

Mamy więc w Świerczyńsku rodziny pieczętujące się Ostoją, Moszczenicą, Wiskałłą i Prusem I.
Upraszczając, mamy do czynienia z klejnotnikami Ostoi, Prusa I i Prusa II.
Nas oczywiście interesuje ta pierwsza rodzina. Ostoje nie pochodzili raczej z tej miejscowości. Zerknijmy do Łaguny, a znajdziemy tam dość interesujące dwie zapiski (nr. 52 i 60). Mówiliśmy już o nich, ale warto zwrócić uwagę na występujące tam osoby i ich miejsca zamieszkania. Prowadziłem na ten temat korespondencję z Adamem Pszczółkowskim, ale awaria mojego klienta pocztowego pozbawiła mnie listów z ostatniego półrocza :(
Mamy tam min.
Jana de Roznatowice i Jakacza(?) de Byncow (?) obaj z herbu Ostoja;
Hinczę de Szelislawice i Mikolaja de Daniszewice, obaj z herbu Taczała;
Pawła de Dzieciarty i Marcina de Swirczynsko, obaj z herbu Wiskałła czyli Prus I.
W drugiej zapisce mamy dodatkowe informacje, a mianowicie, że:
Jaracz de Bnikow i Jakusz de Rudołtowice byli herbu Mościc, zawołania Ostoja;

Rozbierzmy geografię.
Byncow, to Binków, dzisiejsza dzielnica Bełchatowa.
Szelisławice, to dzisiejsze Żelisławice obok Włoszczowy w gminie Secemin. W XIV w dość licznie występował tam herb Taczała.
Daniszewice są obok Gorzkowic, to blisko Rozprzy, a więc i Świerczyńska.
Dzieciarty, były "przez miedzę" ze Świerczyńskiem
Rudoltowice w pow. piotrkowskim są pierwotnym gniazdem Ostoja-Kotkowskich, jak mi napisał Adam.
Rożniatowice leżą w gminie Drużbice, obok Bełchatowa.

Dodać należy, że imię Jakacz, to źle zapisane imię Jaracz!
Mamy więc w okresie 1421 - 1424, aż trzy osoby z herbem Ostoja:
Jaracza z Binkowa
Jana z Rożniatowic
Jakusza z Rudołtowic

Należą oni z całą pewnością do jednego rodu ze Świerczyńskimi, ale na tym etapie nic więcej nie da się powiedzieć.
Waldemar Fronczak

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Bozenna
Podziękował/a: 70 razy
Podziękowano: 169 razy

Post autor: Bozenna » wt lis 18, 2008 7:56 pm

Bardzo jasno wytlumaczyles.
Dziekuje Waldek. :kwitnie:
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?

Świrek

Post autor: Świrek » ndz lis 23, 2008 11:42 pm

Witam serdecznie,

Pozwole sobie przyłączyć się do bardzo interesującego tematu o Świerczyńskich gdyż sam pochodzę ze Świerczyńskich. Dopiero niedawno zacząłem poszukiwania swoich przodków. Niestety w rodzinie nie zachowały się żadne dokumenty ani pamiątki, więc muszę zaczynać od zera. Poniżej Świerczyńscy z mojej linii zaczynając od mojego dziadka:
1915-1986 Stanisław Świerczyński ur. Nowa Wieś + Wiktoria z d. Adamkiewicz
1881-1952 - Józef Świerczyński ur. Bzówki + Władysława z d. Szarwas
1840-1925 - Jakub Świerczyński ur. prawdopodobnie Bzówki + Józefa z d. Wojnarowska.

Wprawdzie wybieram się do Archiwum Państwowego do Łodzi, ale być może mają już Państwo jakies materiały z ksiąg metrykanych Krośniewic lub Dąbrowic. Proszę ewentualnie o sugestie.

tomasz "Świrek"

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Bozenna

Post autor: Bozenna » pn lis 24, 2008 2:13 pm

Witaj Tomek,
Twoja galez Swierczynskich pochodzi z okolicy Kutna i nie jest bezposrednio powiazana z moja galezia pochodzaca ze Swierczynska.
Nie mam w mojej galezi Jakuba, urodzonego okolo 1840 roku.
To nic nie znaczy, gdyz w pierwszej polowie XIX wieku odnajdujemy trzy gniazda Swierczynskich geograficznie oddalone tylko o 100 km:
1. parafia Rozprza i parafia Wolborz + Piotrkow Trybunalski
(moj przodek, Romuald Swierczynski, urodzil sie w 1837 roku w Piotrkowie, ale byl jedynym chlopcem w tym pokoleniu, mial 6 siostr).
2. Lyszkowice kolo Lowicza - tutaj jest jedna galez Swierczynskich na poczatku XIX wieku.
3. Boniewo, powiat Wloclawek - tu tez odnajdujemy Swierczynskich w XIX wieku.
Poszukaj aktu urodzenia (chrztu) Jakuba Swierczynskiego, bedziemy mogli porownac i moze trafimy na Twoja galez.
Serdecznosci
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?

andompol
Podziękował/a: 37 razy
Podziękowano: 2 razy
Kontakt:

Post autor: andompol » pn gru 08, 2008 3:17 pm

Informacje dotyczące Świerczyńskich z terenu powiatu przedeckiego (a więc m.in. gminy Boniewo) są w:

wydawanych przez Włocławskie Towarzystwo Naukowe (WTN):
"Zapiski Kujawsko-Dobrzyńskie" Seria B (1979), STOSUNKI POLITYCZNE I SPOŁECZNE W XX WIEKU

Materiały i dyskusje
Romana Guldon, Zenon Guldon, Materiały do osadnictwa powiatu przedeckiego
w XVII-XVIII wieku.............................................................................................165 (strona)

Niestety nie mam ich w mieście, w kórym obecnie mieszkam (mam w domu rodzinnym), więc w tym momencie nie mogę zamieścić skanu lub informacji przepisanych.
Andrzej
http://forum.dominikowscy.eu
poszukuję: na razie Dominikowski (głównie Kujawy), Pawłowski (ziemia dobrzyńska)

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Bozenna

Post autor: Bozenna » pn gru 08, 2008 3:51 pm

Dziekuje Andrzej za informacje.
Boniewo, powiat przedecki to jest inna galez Swierczynskich niz ta, ktora aktualnie studiujemy, ale mam juz kilka informacji dotyczacych tej galezi.
Narazie nie umiem polaczyc tych dwoch rodzin. Nie wiem, czy pochodza z jednego pnia ?
Janusz Mielcarek przekazal mi akty znalezione w AP Wloclawek. One wlasnie dotycza galezi z Boniewa i okolicy.
Jesli kiedys, w przyszlosci moglbys zrobic skany tych stron z Twojego archiwum, bylabym Ci bardzo wdzieczna. Ja nie mam zadnej szansy dostac sie do tych zrodel.
Serdecznosci
Bozenna

andompol
Kontakt:

Post autor: andompol » pn gru 08, 2008 4:57 pm

Pamiętam jedynie, że Świerczyński pojawiał się jako właściciel (okresowo) w XVII lub XVIII w. w dwóch miejscowościach dawnego powiatu przedeckiego. Prawdopodobnie w drugiej połowie grudnia będę mógł przekazać Ci dokładną (na podstawie wspomnianego opracowania) informację.
Andrzej
poszukuję: na razie Dominikowski (głównie Kujawy), Pawłowski (ziemia dobrzyńska)

andompol
Kontakt:

Post autor: andompol » pn gru 08, 2008 5:17 pm

Poza tym szukając o swoim nazwisku znalazłem w Tekach Dworzaczka:
http://teki.bkpan.poznan.pl/search.php? ... 1&page=646
Może to ma związek z Twoimi Świerczyńskimi.

Myślęccy
Helena (Myślęcka), w r. 1517 żona Stanisława Gorazdowskiego. Jadwiga Noskowska, córka Mikołaja, wdowa po Janie M-im (zob. Myślęccy h. Wczele), wyszła po raz drugi za Piotra Bojeńskiego, od którego w r. 1528 uzyskała na połowie części w Owieczkach p. gnieźn. oprawę 30 grz. posagu, ze swej zaś strony za tę sumę sprzedała mu wyderkafem otrzymaną od pierwszego męża oprawę na połowie Myślęcina i pustki Niewola w p. gnieźn. (G. 335a k. 109v). Była już w r. 1534 wdową także i po tym drugim mężu, Piotrze "Myślęckim" (G. 30 k. 149v). Pani wienna na Owieczkach i Myślęcinie, w r. 1535 dała zobowiązanie Mikołajowi Bojeńskiemu, iż swego zrodzonego w drugim małżeństwie syna Bartłomieja M-go stawi do akt, by uwolnił części Bojenic, które dziś wspólnie z siostrami, Agnieszką, Elżbietą i Katarzyną, za 100 grz. sprzedał Bojeńskiemu (P. 875 k. 294v). Z tych córek Piotra i Jadwigi, Agnieszka była w r. 1557 pod imieniem Jadwigi cysterką w Owińskach (G. 36 k. 227). Elżbieta, w r. 1557 żona Stefana Cieleckiego, nie żyła już w r. 1561, Katarzyna t. r. niezamężna (G. 262 k. 431). Bartłomiej na połowie części Owieczek i sum na Jezierzanach p. gnieźn. oprawił w r. 1554 posag 250 zł żonie Annie Latalskiej, córce Jana, burgrabiego poznańskiego (P. 1396 k. 219v). Sprawa, którą wspólnie z siostrami toczyła przeciwko Pawłowi Opieczyckiemu, została w r. 1557 prolongowała (G. 36 k. 227). Beacie Owieczkowskiej, żonie Jana Łosockiego, towarzyszył w r. 1560 przy transakcji jako "stryj herbowy" (P. 1396 k. 804v). Umarł t. r., a jego nieletni syn Andrzej M. pozostawał pod opieką dziada, Jana Latalskiego Strzeżka, i wuja, Łukasza Latalskiego (G. 39 k. 262). Wdowa była w r. 1564 2-o v. żoną Piotra Drwalewskiego (G. 43 k. 112v), żyła jeszcze w r. 1589 (P. 952 k. 6). Andrzej M. pozywał w r. 1569 Łukasza Latalskiego, dziedzica w Latalicach i Zaporkach (P. 915 k. 668v). Swoje części Owieczek w r. 1571 dał "bratu stryjecznemu" Maciejowi M-mu (N. 215 k. 148). Mianował plenipotentami w r. 1571 swą matkę Annę Drwalewską i tego Macieja M-go (G. 51 k. 499v), syna przyrodniego brata swego ojca. Prawa do sumy 200 zł., zapisanej rodzicom w r. 1554 przez Jana Latalskiego Strzeżka i żonę jego Barbarę jako posag, cedował w r. 1574 Augustynowi Raczkowskiemu (G. 52 k. 306). Dostał w r. 1576 wiecznością części w Owieczkach od Macieja M-go (P. 1398 k. 657v) i t. r. uzyskał do nich intromisję (G. 54 k. 124). Dawał t. r. zobowiązanie Piotrowi Leśniewskiemu, iż sprzeda mu za 1.000 złp. całe części tej wsi (G. 54 k. 186v), czego dopełnił w r. 1577 (N. 215 k. 216v).

Wojciech Wysławski cz. Myślęcki, w r. 1582 mąż Urszuli Kołudzkiej córki Marcina, a współspadkobierczyni Małgorzaty Kołudzkiej, wdowy po Piotrze Gnińskim (G. 60 k. 50). Zygmunt, syn Wojciecha, żonie swej przyszłej Annie Wysockiej, cóce Dobrogosta, w r. 1653 zobowiązał się oprawić 2.500 złp. posagu (Kośc. 303 k. 700). Ta Anna w r. 1654 zapisała dług 1.000 zł. Mikołajowi Szołdrskiemu, kasztelanowi biechowskiemu (Py. 151. s. 28). Oboje małżonkowie w r. 1657 wydzierżawili od Remigiana Domiechowskiego wieś Gęczewo (Genczewo) w p.pyzdr. (Py. 152 s. 153). Może tego samego Zygmunta pozywał w r. 1682 Wojciech Grębecki, dziedzic Wrzący Mniejszej, o zadanie ran na cmentarzu przed kościołem w Mniejszej Wrzący (I. Kon. 63 k. 764v).

Jakub, syn Kazimierza i zmarłej Teresy Żukowskiej (Żuchowskiej?) córki Wojciecha, występował w r. 1696 (G. 90 k. 100v). Mąż Franciszki Kurcewskiej, wspólnie z tA żoną w r. 1698 na trzy lata wydzierżawił od Władysława Przybyszewskiego i Zofii z Czartkowskich Lubienię Wielką (Py. 156 s. 63). Współspadkobierca w r. 1711 Katarzyny Żuchowskiej, klaryski gnieźnieńskiej (Ws. 77 VIII k. 23v). Kwitował w r. 1717 Adama Bogusławskiego ze 166 zł. (G. 93 k. 329v), a w r. 1719 kwitował tegoż z danej mu plenipotencji (G. 94 k. 15v). Dla windykowania sumy 1.000 zł., zapisanej przez synagogę gnieźnieńską w r. 1704 dziadowi Wojciechowi Żukowskiemu zmarłemu bezpotomnie, mianował w r. 1719 plenipotentem brata ciotecznego, Macieja Świerczyńskiego (Kc. 134 k. 349). Żył jeszcze w r. 1724 (Kc. 135 k. 63).

Wojciech, mąż Anny Dominikowskiej, córki Stanisława i Zofii Kiedrzyńskiej, w r. 1740 skwitowany przez ojca (I. Kon. 77 k. 187). Magdalena z Michałowskich M-a, zmarła we Wronowach 1762.20/VI. r., miała lat 60 (LM Strzelno).
Andrzej

andompol
Kontakt:

Post autor: andompol » pn gru 29, 2008 10:28 am

andompol pisze:Informacje dotyczące Świerczyńskich z terenu powiatu przedeckiego (a więc m.in. gminy Boniewo) są w:

wydawanych przez Włocławskie Towarzystwo Naukowe (WTN):
"Zapiski Kujawsko-Dobrzyńskie" Seria B (1979), STOSUNKI POLITYCZNE I SPOŁECZNE W XX WIEKU

Materiały i dyskusje
Romana Guldon, Zenon Guldon, Materiały do osadnictwa powiatu przedeckiego
w XVII-XVIII wieku.............................................................................................165 (strona)
Mam nadzieję, że nie spowodowałem zbyt daleko idącej dygresji od tematu (podając informacje dotyczące niekoniecznie Świerczyńskich będących spokrewnionymi z wymienionymi na początku tematu). Zgodnie z obietnicą podaję informacje z cyt. wyżej publikacji (na forum, bo może Tomasz będzie także zainteresowany):

Błenna (Błędna), wieś, par. Błenna, dekanat kowalski: (...) 1779 - własność Franciszka Świerczyńskiego, 117 l. (VKI 152a);
Dziewiczopólko, wieś, par. Błenna: (...) 1779 - własność Franciszka Świerczyńskiego, 14 l.(VKI 152a);
Wiszczelice, wieś, par. Błenna: (...) 1779 - własność Franciszka Świerczyńskiego, 43 l.(VKI 152a)

par.- parafia
l - ludność
VKI - Visitatio generalis ecclesiarum decanatuum Kovalensis et Izbicensis z lat 1779-1781; Archiwum Diecezjalne we Włocławku, sygn. 88
Andrzej

Świrek

Post autor: Świrek » wt gru 30, 2008 11:48 pm

Witam,

Nie potrafię jednak narazie powiązać przesłanych przez Was informacji z moją rodziną. Wciąz niestety nie mogę wybrać się do Archiwum w Łodzi. Liczę, że do połowy stycznia powinienem dać radę.

Pozdrawiam

Tomek

Awatar użytkownika

annastregiel7
Podziękował/a: 36 razy
Podziękowano: 9 razy

Post autor: annastregiel7 » śr gru 31, 2008 12:33 am

Witam.
Dziś w łódzkim archiwum przeglądałam akta parafii Kutno. Przypadkowo znalazłam następujący wpis:
1814, akt urodzenia Elżbiety Doroty, córki urodzonego Bogumiła Świrczyńskiego, ekonoma, l.45 i Agnieszki z Gotczyńskich.

Bożenko, to pewnie linia kutnowska...
Pozdrawiam serdecznie.
Anna Stręgiel
-------------------

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » sob sty 03, 2009 3:43 pm

Bozenna pisze:2. Lyszkowice kolo Lowicza - tutaj jest jedna galez Swierczynskich na poczatku XIX wieku.
Nie wiem jak wygląda sprawa później, ale sprawdziłem następujące księgi z parafii Pszczonowskiej, do której należały Łyszkowice:

Małżeństwa (łac) 1726 - 1831
Urodzenia (łac) 1761 - 1802
Urodzenia, małżeństwa i zgony (ASC) 1808 - 1814

Znalazłem następujące zapisy dotyczące Świerczyńskich:
1771 Ur. Augustyn Joachim, syn gen Michała Świerczyńskiego i Małgorzaty
1772 Ur. Tekla Marianna, rodzice j.w. (najpierw chrzest z wody, a później właściwy)
1775 Ur. Marianna Zofia, rodzice j.w.
1775 Ur. Wojciech, rodzice j.w.

Jako chrzestna występuje u Tekli, Katarzyna Świerczyńska.

Wygląda na to, że zaplątała się tu jedna rodzina. Być może dzierżawiła coś w okolicy, lub Michał był oficjalistą w jakimś folwarku. Może niebawem będę miał okazję sprawdzić dalsze księgi, to zobaczymy co w aktach narracyjnych stoi o nich.
Waldemar Fronczak

Awatar użytkownika

jmorawicka
Podziękował/a: 29 razy
Podziękowano: 15 razy
Kontakt:

Post autor: jmorawicka » sob sty 03, 2009 6:58 pm

Witam noworocznie!

Pozwolę sobie dorzucić skromne dane, jako że "moi" Świerczyńscy są z okolic Świerczyńska. Może się przydadzą :)

Antoni Świerczyński ur. 1792 Syski, syn Kazimierza i Justyny.
[Kazimierz i Justyna Świerczyńscy zmarli w Dobrzelowie (przed 1832)]

Antoni Świerczyński poślubił w 1832 r. w Chełmie Martynę z Kieszniewskich I v. Morawicką, córkę Jana i Salomei z Pągowskich.

Pozdrawiam
Justyna z Morawickich Krogulska
justyna@morawicki.pl
MORAWICKI, KROGULSKI, RYL, Binder, Bolechowski, Brajbisz, Dynus, Golik, Kliś, Kostecki, Kroll, Kryściński, Kuligowski, Łuskino, Malski, Młyński, Nidecki, Niechcielski, Pokutyński, Rachalewski, Sikorski, Weiss, ...

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » sob sty 03, 2009 7:36 pm

Justyno,
podaj stan społeczny Antoniego z aktu chrztu. Sądząc po późniejszych koligacjach z Kieszniewskimi (a może Kieśniewskimi z ziemi łęczyckiej?) i Pągowskimi z Rokszyc, był to chyba nobilis. Być może uda się kiedyś ustalić powiązania ze Świerczyńskimi Bożenki? Wszak Syski od Świerczyńska dzieli w prostej linii 25 km, a po drodze są Rokszyce :)
Waldemar Fronczak

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze, heraldyka”