UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Historia w muzyce?
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 357
- Podziękował/a: 13 razy
- Podziękowano: 1 raz
Historia w muzyce?
Witam,
chciałbym Wam przedstawić pewien utwór. Wiem, że hip-hop to gatunek muzyczny o dość niskim społecznym statusie, przynajmniej według tego, jak jest odbierany. Jest jednak według mnie wykonawca, który wymyka się na szczęście tym schematom i, bądź co bądź, hipokryzji. Nazywa się Eldo, a właściwie Leszek Kaźmierczak.
12. grudnia wydał wspaniałą płytę, którą natychmiast nabyłem i się nie zawiodłem. Nie jest to jednak miejsce na recenzowanie tej płyty. Zwracam na nią Waszą uwagę, bowiem ukazał się na niej utwór, który ma nieco "genealogiczny" wydźwięk. Jest to utwór "Ulice przeklęte". Nie traktuje on bezpośrednio o genealogii, a o wydarzeniach, które wstrząsnęły Polską i o pamięci o nich i ich bohaterach. Utwór jest naprawdę przemyślany i mam nadzieję, że się Wam spodoba. Jeśli przesłuchacie, napiszcie tutaj, co o nim sądzicie. Jestem bardzo ciekaw Waszych opinii. Poniżej link do tekstu utworu, a na tej samej stronie pod tekstem jest okienko YouTube, gdzie po wciśnięciu play można wysłuchać utworu. Chociaż nie - nie można, ale trzeba.
Eldo - Ulice przeklęte
Pozdrawiam,
DM
chciałbym Wam przedstawić pewien utwór. Wiem, że hip-hop to gatunek muzyczny o dość niskim społecznym statusie, przynajmniej według tego, jak jest odbierany. Jest jednak według mnie wykonawca, który wymyka się na szczęście tym schematom i, bądź co bądź, hipokryzji. Nazywa się Eldo, a właściwie Leszek Kaźmierczak.
12. grudnia wydał wspaniałą płytę, którą natychmiast nabyłem i się nie zawiodłem. Nie jest to jednak miejsce na recenzowanie tej płyty. Zwracam na nią Waszą uwagę, bowiem ukazał się na niej utwór, który ma nieco "genealogiczny" wydźwięk. Jest to utwór "Ulice przeklęte". Nie traktuje on bezpośrednio o genealogii, a o wydarzeniach, które wstrząsnęły Polską i o pamięci o nich i ich bohaterach. Utwór jest naprawdę przemyślany i mam nadzieję, że się Wam spodoba. Jeśli przesłuchacie, napiszcie tutaj, co o nim sądzicie. Jestem bardzo ciekaw Waszych opinii. Poniżej link do tekstu utworu, a na tej samej stronie pod tekstem jest okienko YouTube, gdzie po wciśnięciu play można wysłuchać utworu. Chociaż nie - nie można, ale trzeba.
Eldo - Ulice przeklęte
Pozdrawiam,
DM
Dawid Myśliwiec
Szukam:
Myśliwiec, Marczak - Kliczków Mały, Uników,
Marynowski, Szymochniak - Złoczew,
Sibera, Kasiewicz, Nowak - Uników, Warta,
Czajka, Niedźwiedź, Bolek, Irzyk(owski) - par. Kraszewice,
Papis, Wyglądała - par. Kołbiel.
Szukam:
-
- Podziękował/a: 15 razy
- Podziękowano: 235 razy
- Kontakt:
Re: Genealogia w muzyce?
Dobrze, że w treści postu sprecyzowałeś o co chodzi, bo kierując się samym tytułem "Genealogia w muzyce" gotów już byłem naciskać wskazany link. Na całe szczęście zdążyłem doczytać 

-
- Podziękował/a: 2 razy
- Podziękowano: 4 razy
Powiedziałabym Patriotyzm w bardzo zaskakującym wydaniu. Dzięki Dawidzie. Hip-hop to nie to, co lubię, ale tego utworu warto posłuchać, lub przeczytać tekst. Waldku, kliknij i przeczytaj, słuchać nie musisz, chociaż wiodąca muzyczka, czy jak to nazwać, nie jest zła. Zaskoczona jestem bardzo pozytywnie. Brawo dla autora.
Z pozdrowieniami Małgorzata Żywicka
-
- Podziękował/a: 34 razy
- Podziękowano: 3 razy
Nie jestem sympatykiem takich tekstów
Serdecznie pozdrawiam Bożena Balawender
-
No i po co tak sarkastycznie? Waldku, Margolcia ma rację - skoro nawet nie chcesz spróbować posłuchać, to przeczytaj tekst, bo to koniec końców jest wiersz.Fronczak Waldemar pisze:Dobrze, że w treści postu sprecyzowałeś o co chodzi, bo kierując się samym tytułem "Genealogia w muzyce" gotów już byłem naciskać wskazany link. Na całe szczęście zdążyłem doczytać
Margolciu - cieszę się, że trafiło to do Ciebie. Jedna osoba, która tego posłucha, uszanuje i się wypowie.
Bożeno, można wiedzieć, dlaczego? Po prostu pytam, bo z treści Twojego postu nie wynika, czy słuchałaś i/lub czytałaś. Chciałbym też wiedzieć, dlaczego nie jesteś sympatykiem takich tekstów. "Takich", czyli jakich?bożena pisze:Nie jestem sympatykiem takich tekstów
Pozdrawiam,
DM
Dawid Myśliwiec
Szukam:
Szukam:
-
- Podziękował/a: 151 razy
- Podziękowano: 28 razy
- Kontakt:
moim skromnym zdaniem wypowiadać powinny sie osoby dopiero po przeczytaniu tekstu
moje wrażenie końcowe jest całkiem inne niż to jakie przypuszczałam ze odczuje
zanim otworzyłam link
sądzę jednak ze Dawid źle zaczął ten swój post, w którym zachęca do czytania HIP-Hopu - bez tego wstępu więcej osób pewnie by przeczytało tekst utworu
moje wrażenie końcowe jest całkiem inne niż to jakie przypuszczałam ze odczuje

sądzę jednak ze Dawid źle zaczął ten swój post, w którym zachęca do czytania HIP-Hopu - bez tego wstępu więcej osób pewnie by przeczytało tekst utworu
Pozdrawiam Żaneta
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach
Szukam ślubu Andrzeja Otwinowskiego z Marianną Ekielman
mój blog http://korzenieprzodkow.blogspot.com/
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach
Szukam ślubu Andrzeja Otwinowskiego z Marianną Ekielman
mój blog http://korzenieprzodkow.blogspot.com/
-
- Podziękował/a: 1 raz
- Podziękowano: 67 razy
Ciekawe,
a co powiecie na utwór "40:1" w wykonaniu grupy Sabaton? To szwedzki zespól,
śpiewający o bitwie pod Wizną w 1939r. W teledysku wykorzystano archiwalne filmy np. z Westerplatte,
a polskich żołnierzy porównują do Spartan.
Cięzkie, metalowe, ale tekst...
na youtube można obejrzeć teledysk, z polskimi napisami.
http://www.youtube.com/watch?v=KBwwFsKTJGs
a co powiecie na utwór "40:1" w wykonaniu grupy Sabaton? To szwedzki zespól,
śpiewający o bitwie pod Wizną w 1939r. W teledysku wykorzystano archiwalne filmy np. z Westerplatte,
a polskich żołnierzy porównują do Spartan.
Cięzkie, metalowe, ale tekst...
na youtube można obejrzeć teledysk, z polskimi napisami.
http://www.youtube.com/watch?v=KBwwFsKTJGs
pozdrawiam
Wojtek
– Panie Marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić kurwy i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej.
Wojtek
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej.
-
- Podziękował/a: 37 razy
- Podziękowano: 41 razy
- Kontakt:
Tekst jest o tyle zaskakujący, że faktycznie po reprezentancie tego nurtu muzycznego nie spodziewał bym się raczej refleksji tego typu.. a tu proszę - zaskoczenie. Sama forma nie bardzo mi odpowiada, no ale o gustach się nie dyskutuje.
To w sumie miłe i dobre zjawisko, bo jeśli odbiorcy utworu postarają się zrozumieć ten tekst a nie tylko go mechanicznie powtarzać, to może kilku z nich się zastanowi nad czymś więcej niż chwila obecna..
Edit : drugi utwór owszem - przypomina ważne wydarzenie, ale moim zdaniem niesie mniej treści.
Pozdrawiam
W.
To w sumie miłe i dobre zjawisko, bo jeśli odbiorcy utworu postarają się zrozumieć ten tekst a nie tylko go mechanicznie powtarzać, to może kilku z nich się zastanowi nad czymś więcej niż chwila obecna..
Edit : drugi utwór owszem - przypomina ważne wydarzenie, ale moim zdaniem niesie mniej treści.
Pozdrawiam
W.
Witold Hanak - pkt IV.4.k regulaminu
-- ysearch: QU4UV -------------------------------------------
http://hannak-familie.eu Falkenberg O/S, Breslau, Erfurt
-- ysearch: QU4UV -------------------------------------------
http://hannak-familie.eu Falkenberg O/S, Breslau, Erfurt
-
I znów jestem zaskoczona totalnie! Wojtku posłuchałam, poczytałam. Chwilami mi ciarki wędrowały po plecach. Wydaje mi się, że nawet ten ciężki metal do tego pasuje. Podoba mi się. Ciekawe skąd u Szwedów taki pomysł? Muszę to dziś pokazać mojemu synowi. Jego też zaskoczy i na dodatek poszerzy jego wiedzę historyczną. Dzięki Wojtku.
Margola
ps. Może zmienić tytuł wątku na historia w muzyce?
Ps.2 Już wiem, dlaczego o tym śpiewają ;-)
Margola
ps. Może zmienić tytuł wątku na historia w muzyce?
Ps.2 Już wiem, dlaczego o tym śpiewają ;-)
-
- Podziękował/a: 1 raz
- Podziękowano: 67 razy
Sabaton to ciekawy wykonawca.
I wychwalaja nie tylko nas. Śpiewają o Anglikach, Rosjanach, Francuzach, Niemcach.
W "Union" śpiewają o Monte Cassino,
w "The Ghost Division" śpiewają o ataku niemieckich dywizji pancernych na Francję,
a w "Panzerkampf" o dywizji Rommla pod Kurskiem.
Oddają w swych utworach hołd wszystkim.
Niestety, ale historia ludzkości to historia wojen.
Może wielu osobom nie spodoba się, że Sabaton śpiewa o Niemcach,
ale wojny prowadzą politycy. Szara masa ma walczyć, zwyciężyć lub zginąć.
Zwykli żołnierze są tylko liczbami w statystykach.
Za onet.pl:
"Polityka": Do kancelarii prezydenta wpłynął wniosek o uhonorowanie grupy Sabaton Krzyżem Kawalerskim Orderu Zasługi Rzeczpospolitej. Prezydent nie mówi "nie", ale "nie podjął jeszcze decyzji w sprawie".
Zespół miałby być odznaczony za piosenkę "40:1", która opowiada o bitwie pod Wizną w 1939 roku, gdzie 720 polskich żołnierzy stawiło czoła 42 tys. Niemców.
- Piosenkę usłyszało w Internecie ponad półtora miliona ludzi. Dostali lekcję historii, odwagi i męstwa. Polska ma problem z wizerunkiem, a "40:1" na pewno wpłynie na niego korzystnie - mówi "Polityce" Krzesimir Heliński, jeden z pomysłodawców.
I wychwalaja nie tylko nas. Śpiewają o Anglikach, Rosjanach, Francuzach, Niemcach.
W "Union" śpiewają o Monte Cassino,
w "The Ghost Division" śpiewają o ataku niemieckich dywizji pancernych na Francję,
a w "Panzerkampf" o dywizji Rommla pod Kurskiem.
Oddają w swych utworach hołd wszystkim.
Niestety, ale historia ludzkości to historia wojen.
Może wielu osobom nie spodoba się, że Sabaton śpiewa o Niemcach,
ale wojny prowadzą politycy. Szara masa ma walczyć, zwyciężyć lub zginąć.
Zwykli żołnierze są tylko liczbami w statystykach.
Za onet.pl:
"Polityka": Do kancelarii prezydenta wpłynął wniosek o uhonorowanie grupy Sabaton Krzyżem Kawalerskim Orderu Zasługi Rzeczpospolitej. Prezydent nie mówi "nie", ale "nie podjął jeszcze decyzji w sprawie".
Zespół miałby być odznaczony za piosenkę "40:1", która opowiada o bitwie pod Wizną w 1939 roku, gdzie 720 polskich żołnierzy stawiło czoła 42 tys. Niemców.
- Piosenkę usłyszało w Internecie ponad półtora miliona ludzi. Dostali lekcję historii, odwagi i męstwa. Polska ma problem z wizerunkiem, a "40:1" na pewno wpłynie na niego korzystnie - mówi "Polityce" Krzesimir Heliński, jeden z pomysłodawców.
pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
-
Re: Historia w muzyce?
Faktycznie ciekawy zespół. Zaskakująca tematyka dla takich formacji. Cieszę się, że mogłam tego posłuchać. I rozszerzyć horyzonty... muzyczne ;-)
-
-
Hmm, widzę, że zrobił się tutaj ciekawy wątek. Uwielbiam takie tematy, bo zawsze można poszerzyć horyzonty. W tej chwili nie mogę specjalnie skupić się na tych utworach i wsłuchać się, ale popołudniu na pewno to zrobię. Cieszę się, że mój mały pościk zapoczątkował tą ciekawą dyskusję i mam nadzieję, że nie skończy się ona zbyt szybko 
Pozdrawiam,
DM

Pozdrawiam,
DM
Dawid Myśliwiec
Szukam:
Szukam:
-
- Podziękował/a: 7 razy
- Podziękowano: 262 razy
Szacuneczek, Panowie
Nigdy bym do tej muzyki nie dotarła. I to już nie ważne, czy lubię ją, czy nie. Przecież na teksty zwracaliście naszą uwagę. A one są świetne... Opowiadają historię naszych 'małych Ojczyzn':
"Czasami myślę co czuł chodząc po Oczki
czy kiedyś w Alei Szucha postawił luźno kroki
Na Rakowieckiej umiał się śmiać? nie wiem
nigdy nie mogłem zapytać, umarł..."
Przecież i my możemy:
"poczuć przez chwilę
przez chodnik, jak serce miasta bije".
Bo każdy z nas ma swoje miasto, które kocha. A że różnie tę miłość się wyraża?
Ordonka śpiewa o Będzinie.
Sabaton bardzo mi przypadł do gustu. Z rozpędu posłuchałam też Sabaton - Union.
Dziękuję, jeśli w wolniejszej chwili coś znajdę ,dołączę tu...
Myślę Dawidzie, że się ten wątek na tym nie skończy

Nigdy bym do tej muzyki nie dotarła. I to już nie ważne, czy lubię ją, czy nie. Przecież na teksty zwracaliście naszą uwagę. A one są świetne... Opowiadają historię naszych 'małych Ojczyzn':
"Czasami myślę co czuł chodząc po Oczki
czy kiedyś w Alei Szucha postawił luźno kroki
Na Rakowieckiej umiał się śmiać? nie wiem
nigdy nie mogłem zapytać, umarł..."
Przecież i my możemy:
"poczuć przez chwilę
przez chodnik, jak serce miasta bije".
Bo każdy z nas ma swoje miasto, które kocha. A że różnie tę miłość się wyraża?
Ordonka śpiewa o Będzinie.
Sabaton bardzo mi przypadł do gustu. Z rozpędu posłuchałam też Sabaton - Union.
Dziękuję, jeśli w wolniejszej chwili coś znajdę ,dołączę tu...
Myślę Dawidzie, że się ten wątek na tym nie skończy
-
- Podziękował/a: 34 razy
Ja osobiscie uwielbiam Ordonkę, pomimo tego, że to nie modne, natomiast HIP HOP do mnie nie przemawia. Tekst przeczytałam jest bardzo mocny ale ja nie lubię czytać takich tekstów. Nie znoszę przemocy. Nie znoszę tekstów wojennych, batalistycznych. Natomiast uwielbiam teksty nostalgiczne które przypominają nam to co mineło, co utraciliśmy, zapomniane miasteczka, zapomnianą kulturę, ludzi i ich historie. 

Serdecznie pozdrawiam Bożena Balawender