UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Problemy z programem Drzewo Genealogiczne
Moderator: Moderatorzy
Re: Recenzje użytkowników programu Drzewo Genealogiczne
Witajcie,
Zastanawiam się gdzie w programie można opisać miejscowość w której żyli moi przodkowie?
Owszem jest zakładka monografie, ale dotyczy: drzewa, osoby, związku lub zdarzeń z historii rodziny. Nie mam pojęcia gdzie umieścić opis i zdjęcia z wybranych miejsc, ale tak żeby nie przypisywać ich jednej osobie ?
Zastanawiam się gdzie w programie można opisać miejscowość w której żyli moi przodkowie?
Owszem jest zakładka monografie, ale dotyczy: drzewa, osoby, związku lub zdarzeń z historii rodziny. Nie mam pojęcia gdzie umieścić opis i zdjęcia z wybranych miejsc, ale tak żeby nie przypisywać ich jednej osobie ?
Witaj !!
Myślę że powinnaś wykorzystać w tym celu funkcję ,,Historia rodziny".Kiedyś ,,Historia rodziny'' była dodatkiem do pewnych wersji programu, ale teraz każda wersja to posiada. Można tam wydarzenia przypisać do kilku rodzin. Można dołączyć opisy czy fotografię. Jeżeli np. opiszemy jakąś miejscowość, dołączymy zdjęcie i przypiszemy do pewnych rodzin, to po wygenerowaniu przeglądarki ten opis miejscowości pojawi się tylko w przeglądarce tych rodzin do których ten opis został wcześniej przypisany. Natomiast jeżeli chodzi o wyżej wspomniane zdjęcie to kiedyś można było je powiększyć, ale aktualnie jest jakiś błąd i to powiększenie nie funkcjonuje.
Spokojnych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia.
Ryszard P.
Myślę że powinnaś wykorzystać w tym celu funkcję ,,Historia rodziny".Kiedyś ,,Historia rodziny'' była dodatkiem do pewnych wersji programu, ale teraz każda wersja to posiada. Można tam wydarzenia przypisać do kilku rodzin. Można dołączyć opisy czy fotografię. Jeżeli np. opiszemy jakąś miejscowość, dołączymy zdjęcie i przypiszemy do pewnych rodzin, to po wygenerowaniu przeglądarki ten opis miejscowości pojawi się tylko w przeglądarce tych rodzin do których ten opis został wcześniej przypisany. Natomiast jeżeli chodzi o wyżej wspomniane zdjęcie to kiedyś można było je powiększyć, ale aktualnie jest jakiś błąd i to powiększenie nie funkcjonuje.
Spokojnych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia.
Ryszard P.
Ryszard Piaseczny
-
Jak imoprtowac plik z PAF do wersji demo DG ? z nic mi nie idzie, ged ślę w unicode i nic niby cos mi to DG komunikuje że plik jest ale gdzie?
pomóżcie prosze

pomóżcie prosze
pozdrawiam serdecznie
Alina Kowalska (Sobolewska)
albo alikowa :-)
-
- Podziękował/a: 7 razy
- Podziękowano: 30 razy
- Kontakt:
Witaj, Alu!
Wersja demonstracyjna DG ma ograniczoną ilość wprowadzanych osób (chyba 50).
Być może tu tkwi problem, bo Ty na pewno masz więcej
Wersja demonstracyjna DG ma ograniczoną ilość wprowadzanych osób (chyba 50).
Być może tu tkwi problem, bo Ty na pewno masz więcej

Pozdrawiam
Lila Molenda
http://www.molendowie.eu
http://www.rychwiccy.eu
Fornalik-Stęszew,okol. Chełmży
Jezierski,Osses-Szreniawa,Modrze,Poznań
Lila Molenda
-
no tak oczywiście ten mały fakcik przegapiłam
mam taka osobną gąłazkę kilkuosobową w osobnym pliczku z nim spróbuję.
Bardzo dziękuję,
==================
niestety
komenda : nie możesz otworzyć pliku
eksport z paf do DG idzie
a potem jak otworzę program DG i imortuje plik niestety plik nie mzoę być otwarty,
nic sie nie pokazuje.
ja jestem laik komputerowy wiec to mnie dziwi
-----------------------------
dodam ze program zaznacza ze dane zostały wczytane!! ale jak je otworzyć?

mam taka osobną gąłazkę kilkuosobową w osobnym pliczku z nim spróbuję.
Bardzo dziękuję,

==================
niestety
komenda : nie możesz otworzyć pliku
eksport z paf do DG idzie
a potem jak otworzę program DG i imortuje plik niestety plik nie mzoę być otwarty,
nic sie nie pokazuje.

ja jestem laik komputerowy wiec to mnie dziwi

-----------------------------
dodam ze program zaznacza ze dane zostały wczytane!! ale jak je otworzyć?
pozdrawiam serdecznie
-
- Podziękował/a: 6 razy
- Podziękowano: 49 razy
Alu
Nie wiem jaką wersję DG posiadasz być może w wersji demonstracyjnej nie wszystkie funkcje są dostępne
Nie wiem jaką wersję DG posiadasz być może w wersji demonstracyjnej nie wszystkie funkcje są dostępne
Eliza
-
- Kontakt:
Alu, jak nazwałaś plik z danymi w DG? Musi mieć on rozszerzenie .dg8 (twojanazwa.dg8).
Czy zapisałaś go po zaimportowaniu danych?
Po ponownym otwarciu programu ten właśnie plik powinnaś otworzyć.
Czy zapisałaś go po zaimportowaniu danych?
Po ponownym otwarciu programu ten właśnie plik powinnaś otworzyć.
Pozdrawiam
Lila Molenda
Lila Molenda
-
Lila
jak importuję plik gedcom w Drzewie to nie ma innej możliwości,
zapisałam ten plik z takim rozszerzeniem ale nic dalej pusto
-------------------
nie wiem co robię nie tak,
może mi ktoś tak jak.... "chłop krowie na rowie"
jak importuję plik gedcom w Drzewie to nie ma innej możliwości,
zapisałam ten plik z takim rozszerzeniem ale nic dalej pusto

-------------------
nie wiem co robię nie tak,
może mi ktoś tak jak.... "chłop krowie na rowie"

pozdrawiam serdecznie
-
- Kontakt:
W takim razie proponuję napisać o swoim problemie na forum DG:
http://www.pl-soft.pl/forum
I czekać na odpowiedź autorów oprogramowania.
Chyba, że ktoś z użytkowników będzie miał jeszcze jakiś pomysł.
http://www.pl-soft.pl/forum
I czekać na odpowiedź autorów oprogramowania.
Chyba, że ktoś z użytkowników będzie miał jeszcze jakiś pomysł.
Pozdrawiam
Lila Molenda
Lila Molenda
Witajcie,
Już powoli opanowałam program, ale mam jeszcze małe wątpliwości co do moich umiejętności komputerowych
Jak wpisuję do programu dane żony, to po wypełnieniu wszystkich rubryczek, pokazana jest ta osoba z nazwiskiem panieńskim, a ja wolałabym, aby te osoby na stronie pojawiały się pod nazwiskiem po mężu....
Już szukałam w ustawieniach, ale nic nie znalazłam...
Czy tak mam tylko ja czy inni użytkownicy tego programu też?
Już powoli opanowałam program, ale mam jeszcze małe wątpliwości co do moich umiejętności komputerowych

Jak wpisuję do programu dane żony, to po wypełnieniu wszystkich rubryczek, pokazana jest ta osoba z nazwiskiem panieńskim, a ja wolałabym, aby te osoby na stronie pojawiały się pod nazwiskiem po mężu....
Już szukałam w ustawieniach, ale nic nie znalazłam...

-
- Podziękował/a: 36 razy
- Podziękowano: 23 razy
Witam,
też tak mam. Na formularzu, w grafice nazwisko panieńskie. Jedynie w bazie osób występują z nazwiskami po mężu. Trochę tu brak konsekwecji. Zgadzam się z tym.
Poczekamy na Młynarkę, która jest mocna w tym programie.
też tak mam. Na formularzu, w grafice nazwisko panieńskie. Jedynie w bazie osób występują z nazwiskami po mężu. Trochę tu brak konsekwecji. Zgadzam się z tym.
Poczekamy na Młynarkę, która jest mocna w tym programie.
Pozdrawiam,
Bożenna
Bożenna
Witam !
Nie jestem pewien czy o to rozwiąże problem, ale o ile dobrze zrozumiałem to powinno pomóc.
W oknie głównym programu przechodzimy do zakładki ,,Drzewa’’ i otwieramy z naszych drzew jedno drzewo. Po otwarciu widoku drzewa , w menu u góry wybieramy kolejno Wygląd drzewa /Parametry /Edytuj zestawy../Zakres danych/ i tam z listy obok ,,Dane wyświetlane w tytule’’ wybieramy odpowiednią opcję która nam odpowiada. Proszę zwrócić uwagę jakiego to zestawu te parametry dotyczą bo te ustawienia będą dotyczyły tylko tego zestawu. Można dopasować sobie kilka zestawów a następnie wybierać zestaw jaki nam odpowiada. Oczywiście to wszystko trzeba zapisać. Najpierw w oknie ustawień parametrów dla drzewa a następnie w menu ,,Plik’’ i jeszcze raz przy wyjściu z programu – również w menu ,,Plik’’ ewentualnie jeżeli zapomnimy zapisać przy wyjściu z programu to program przed zamknięciem zada pytanie czy zapisać zmiany . Czasami aby jakieś zmiany były widoczne w programie DG II trzeba je najpierw zapisać lub przycisnąć F5 by odświeżyć widok .
Pozdrawiam,
Ryszard Piaseczny.
Nie jestem pewien czy o to rozwiąże problem, ale o ile dobrze zrozumiałem to powinno pomóc.
W oknie głównym programu przechodzimy do zakładki ,,Drzewa’’ i otwieramy z naszych drzew jedno drzewo. Po otwarciu widoku drzewa , w menu u góry wybieramy kolejno Wygląd drzewa /Parametry /Edytuj zestawy../Zakres danych/ i tam z listy obok ,,Dane wyświetlane w tytule’’ wybieramy odpowiednią opcję która nam odpowiada. Proszę zwrócić uwagę jakiego to zestawu te parametry dotyczą bo te ustawienia będą dotyczyły tylko tego zestawu. Można dopasować sobie kilka zestawów a następnie wybierać zestaw jaki nam odpowiada. Oczywiście to wszystko trzeba zapisać. Najpierw w oknie ustawień parametrów dla drzewa a następnie w menu ,,Plik’’ i jeszcze raz przy wyjściu z programu – również w menu ,,Plik’’ ewentualnie jeżeli zapomnimy zapisać przy wyjściu z programu to program przed zamknięciem zada pytanie czy zapisać zmiany . Czasami aby jakieś zmiany były widoczne w programie DG II trzeba je najpierw zapisać lub przycisnąć F5 by odświeżyć widok .
Pozdrawiam,
Ryszard Piaseczny.
Ryszard Piaseczny
Ryszardzie!
Faktycznie pomogło, bardzo dziękuję i przyznam, że w gąszczu tych wszystkich zakładek sama bym tego nie znalazła.
Pozdrawiam
Magda
Faktycznie pomogło, bardzo dziękuję i przyznam, że w gąszczu tych wszystkich zakładek sama bym tego nie znalazła.
Pozdrawiam

Magda
-
- Podziękowano: 1 raz
Zainspirowany Waszymi niemal wyłącznie mocno pozytywnymi recenzjami ściągnąłem wersję demo programu Drzewo Genealogiczne i musze powiedzieć, że jestem zawiedziony. I to mocno.
Fakt, że spędziłem z programem zaledwie kilkanaście minut ale błędy w imporcie z pliku GED moim zdaniem dyskwalifikują każdy program, który ma służyć budowaniu bazy genealogicznej.
Plik GED eksportowałem z serwisu geni.com, w którym publikuję drzewko, po imporcie do DG okazało się, że:
- program nie wyświetla (na liście osób) nazwisk kobiet po małżonku, w polach "nazwisko rodowe" i "nazwisko" pojawia się dwukrotnie nazwisko rodowe
- część osób zostały pozbawione niektórych danych np wpisanej miejscowości w której nastąpił zgon
- o gustach się nie dyskutuje co prawda ale programiści DG zmysłu plastycznego na pewno nie mają, prezentacja drzewa jest zwyczajnie paskudna kolorystycznie, brak płynnej zmiany skali widoku.
Na plus niewątpliwie należy zaliczyć kartotekę którą program tworzy, liczne statystyki choć zestawienie najistotniejszych danych w podobnym wymiarze oferuje darmowy program "domowy" z moikrewni.pl. No chyba, że jest niezwykle istotną informacją ile osób w rodzinie ma takie samo drugie imię.
Podkreślę raz jeszcze, na pierwszy rzut oka program nie zachwyca, a jego największy atut czyli automatyczne tworzenie kartoteki kompletnie psuje błędne importowanie GED-a i pomijanie nazwiska po mężu.
Fakt, że spędziłem z programem zaledwie kilkanaście minut ale błędy w imporcie z pliku GED moim zdaniem dyskwalifikują każdy program, który ma służyć budowaniu bazy genealogicznej.
Plik GED eksportowałem z serwisu geni.com, w którym publikuję drzewko, po imporcie do DG okazało się, że:
- program nie wyświetla (na liście osób) nazwisk kobiet po małżonku, w polach "nazwisko rodowe" i "nazwisko" pojawia się dwukrotnie nazwisko rodowe
- część osób zostały pozbawione niektórych danych np wpisanej miejscowości w której nastąpił zgon
- o gustach się nie dyskutuje co prawda ale programiści DG zmysłu plastycznego na pewno nie mają, prezentacja drzewa jest zwyczajnie paskudna kolorystycznie, brak płynnej zmiany skali widoku.
Na plus niewątpliwie należy zaliczyć kartotekę którą program tworzy, liczne statystyki choć zestawienie najistotniejszych danych w podobnym wymiarze oferuje darmowy program "domowy" z moikrewni.pl. No chyba, że jest niezwykle istotną informacją ile osób w rodzinie ma takie samo drugie imię.
Podkreślę raz jeszcze, na pierwszy rzut oka program nie zachwyca, a jego największy atut czyli automatyczne tworzenie kartoteki kompletnie psuje błędne importowanie GED-a i pomijanie nazwiska po mężu.
Janusz Napiórkowski
Napiórkowski Rogalewski Rożek Myszczuk Dzygało Wygachiewicz Bisiorek Awgun Hejbo Pruszyński Gajewski Buba Baliga Zawisza Traczewski
Napiórkowski Rogalewski Rożek Myszczuk Dzygało Wygachiewicz Bisiorek Awgun Hejbo Pruszyński Gajewski Buba Baliga Zawisza Traczewski