UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

PhpGedView

Problemy związane z tworzeniem stron rodzinnych

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

Krystian
Podziękował/a: 56 razy
Podziękowano: 34 razy
Kontakt:

Re: PhpGedView

Post autor: Krystian » ndz sty 11, 2009 3:02 pm

Witam
Zacząłem zabawę w PhpGedView i mam kilka pytań:
1. Przy próbie włączenia strony głównej, albo odnośnika - mój portal wyskakuje błąd

Kod: Zaznacz cały

Fatal error: Allowed me in /virtual/w/i/wilfart.ugu.pl/includes/functions_print_lists.php on line 704
co może być tego powodem?
2. Ustawiłem język strony na język polski, w takim też języku wyeksportowałem sobie w programie MyHeritage Family Tree Builder plik ged. Niestety po wgraniu go na stronę zamiast polskich liter są "krzaczki", czy można to obejść? Jak wyświetlam listę osób to nie ma nawet litery "Ł", u innych użytkowników widziałem normalne spolszczenie.

Mam PhpGedView 4.1.6

To na razie tyle z pytań, bo jak przypuszczam, że wygląd strony głównej ustala się w "Mój portal" a ten chwilowo mi nie działa :(

PS: Z punktem 2 już sobie poradziłem - po prostu MyHeritage Family Tree Builder źle kodował znaki, ale ściągnąlem PAF-a i nim przerobiłem sobie plik na właściwe kodowanie. Ale cóż z tego skoro ciągle na stronie głównej jest ten sam błąd?

Dzięki za wszelką pomoc.
Pozdrowienia
Krystian

Awatar użytkownika

paweluk55
Podziękował/a: 6 razy

Post autor: paweluk55 » ndz sty 11, 2009 8:45 pm

Witam.
Odnośnie punktu 2. Masz prawdopodobnie niezgodność kodowania. Do PhpGedview pliki ged przygotowuje się w kodowaniu UTF-8, jeśli MyHeritage wyeksportował w innym kodowaniu będziesz miał "krzaki". Ustaw w opcjach eksportu (jeśli to możliwe) kodowanie UTF-8 lub przekonwertuj gotowy plik ged
pozdrawiam Paweł
Pozdrawiam Paweł

http://lukowczyk.pl

Awatar użytkownika

paweluk55
Podziękował/a: 6 razy

Post autor: paweluk55 » ndz sty 11, 2009 8:46 pm

Sorry odpowiedź spóźniona. Proszę usunąć
Pozdrawiam Paweł

http://lukowczyk.pl

Awatar użytkownika

rrafaell
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 6 razy
Kontakt:

Post autor: rrafaell » ndz sty 11, 2009 8:52 pm

Nie odpowiem na pierwszy pytanie, ale czy masz dobrą wersję php i mysql - może to jest problem?
pozdrawiam
Rafał Chalabala

www.gen.chalabala.info

Awatar użytkownika

Krystian
Kontakt:

Post autor: Krystian » ndz sty 11, 2009 9:06 pm

Próbowałem stworzyć stronę (próbowałem, bo chwilowo wywaliłem wszystkie pliki i jutro mam zamiar wszystko zacząc od początku) na serwerze http://www.ugu.pl/
Niestety nie podają dokładnych danych, ale z tego co sprawdziłem to:
- Wersja klienta MySQL: 5.0.51a
- dostęp do PHP 4 i 5, który w końcu jest tego już nie wiem, wydaje mi się, że wersja PHP 5.2.0, gdyż do obsługi jest phpMyAdmin 3.1.1, ale specjalistą w tym zakresie nie jestem.
Pozdrowienia
Krystian

Awatar użytkownika

wooc
Podziękował/a: 10 razy
Podziękowano: 35 razy

Post autor: wooc » pn sty 12, 2009 2:57 pm

Krystian pisze: 1. Przy próbie włączenia strony głównej, albo odnośnika - mój portal wyskakuje błąd

Fatal error: Allowed me in /virtual/w/i/wilfart.ugu.pl/includes/functions_print_lists.php on line 704
co może być tego powodem?
Przeglądając inne fora zauwązyłem, że na ugu ten błąd pojawia się bardzo często. Raczej nie jest to wina PGV. Zapytaj się admina o co biega.
Pozdrawiam
Łukasz Wileński
-----------------------------
http://rodzina.sunschool.edu.pl/

Awatar użytkownika

darecki_77
Podziękowano: 1 raz
Kontakt:

Post autor: darecki_77 » pn sty 12, 2009 10:38 pm

Witam,

specem od Php nie jestem ale linia 704 w tym pliku odwołuje się do najprostszej funkcji echo "</td>"; czyli coś w rodzaju wygeneruj </td> dla przeglądarki. błędu w tym nie widzę, w linii 691 jest też coś takiego echo '</td>'; teoretycznie to samo ale nie pamiętam dlaczego w ' a nie w ".
wiersz ten zawarty jest w funkcji wyświetlającej ilość dzieci (w GedCom znacznik NCHI), znacznik ten występuje z liczbą być może masz tam coś innego zamiast liczby i nie zgadza się format danych.

to tylko moje gdybanie.

pozdrawiam
Dariusz "Darecki" Czajewski z Wa-wy :)

poszukuje krewnych o nazwisku Terlikowski, Czajewski .....
http://terlikowscy.gene.xon.pl

Awatar użytkownika

Krystian
Kontakt:

Post autor: Krystian » wt sty 13, 2009 10:19 pm

Teraz jest OK, po prostu zmieniłem serwer i działa prawie bez zarzutu.

Mam inne pytania:
1. Zainstalowałem forum bez problemu, ale kiedy mu zmieniam język na jezyk polski to mimo wszystko nadal jest angielski, tak samo ze skórką forum, mimo zmian ciągle jest ta sama. Może coś nie tak z chmodami? Zaznaczam, że zatwierdzam zmiany :)
2. Sprawa pilniejsza - proszę o łopatologiczne opisanie instalacji gallery2. Mnie wyskakują błędy co znaczy, że po prostu robię coś źle:

Warning: include_once(modules/gallery2/pgv.php) [function.include-once]: failed to open stream: No such file or directory in /home/freehost/w/i/wilfart/www/modules/gallery2/index.php on line 30

Warning: include_once() [function.include]: Failed opening 'modules/gallery2/pgv.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php5-own/lib/php') in /home/freehost/w/i/wilfart/www/modules/gallery2/index.php on line 30

Fatal error: Call to undefined function mod_gallery2_load() in /home/freehost/w/i/wilfart/www/modules/gallery2/index.php on line 39
3. Jak zmienić skórkę podstawową, bo wiem, że każdy użytkownik może to zrobić w swoim profilu, ale jak zrobić, żeby już przed logowaniem wygląd był inny od standardowego.
4. I kolejna zagadka dla mnie - plik Ged wgrał się bez zarzutu, mam tylko jedno "ale" - jak kliknie się na listę nazwisk, to oczywiście pokazują się litery alfabetu, wśród których brak litery Ł mimo, że nazwiska na tę literę są i można je znależć dopiero jak sprawdzi się odnośnik "wszystkie".

Tyle z pytań. Sądzę, że furorę by zrobił polski instruktarz do obsługi PhpGedView :)
--------------------------------------------------------
Ad 3 - Problem rozwiązany :)
Pozdrowienia
Krystian

Awatar użytkownika

wooc
Podziękował/a: 10 razy
Podziękowano: 35 razy

Post autor: wooc » czw sty 15, 2009 10:36 am

Krystian pisze: 4. I kolejna zagadka dla mnie - plik Ged wgrał się bez zarzutu, mam tylko jedno "ale" - jak kliknie się na listę nazwisk, to oczywiście pokazują się litery alfabetu, wśród których brak litery Ł mimo, że nazwiska na tę literę są i można je znależć dopiero jak sprawdzi się odnośnik "wszystkie".
Krystianie,
sprawdź czy masz ustawioną opcję "Użyj reguł gramatycznych podczas sortowania" na NIE.
Znajdziesz ją w Administracja->Konfiguruj dostępne języki->polski Edytuj

Forum i Gallery2 nie używam, więc nie pomogę.
Pozdrawiam
Łukasz Wileński
-----------------------------
http://rodzina.sunschool.edu.pl/

andrzejg
Podziękowano: 19 razy
Kontakt:

Post autor: andrzejg » czw sty 15, 2009 4:09 pm

Krystian pochwal się :D odnosnie punktu 3.
Pozdrawiam, Andrzej Gawron
miejsce poszukiwań: Brzeżany, Buszcze, Żnibrody woj. tarnopolskie
http://gawron.yum.pl

Awatar użytkownika

Krystian
Kontakt:

Post autor: Krystian » czw sty 15, 2009 4:35 pm

Chciałbym bardzo pomóc, ale ja to mam ostatnio pecha, najpierw wrzuciłem PhpGedView na jeden serwer, to nie wszystkie funkcje działały, więc wrzuciłem PhpGedView na inny serwer i serwer padł. Szukam teraz trzeciego w miarę stabilnego :) bo podobno do trzech razy sztuka... Z tego co pamietam, znalazłem to gdzieś w ustawienach dotyczących wyglądu (było to w zakładce dotyczącej pliku ged), ale ręki sobie na dam uciąć, bo w sumie zrobiłem to tylko raz i jakoś nie zapamiętałem :mad:
Pozdrowienia
Krystian

andrzejg
Kontakt:

Post autor: andrzejg » czw sty 15, 2009 5:10 pm

Dzięki Krystian za podpowiedź. Będę szukał :)
Znalazłem: Zarządzaj plikami GEDCOM - edytuj plik konfiguracyjny - zakładka Opcje użytkownika - katalog motywu.

Awatar użytkownika

Rzeszot
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 8 razy

Post autor: Rzeszot » czw sty 15, 2009 7:05 pm

Witam!

Myślę, że dobrym pomysłem na początek, żeby zaznajomić się z programem itd., jest zainstalowanie go na własnym komputerze. :)
Jak to zrobić? Nic bardziej trudnego. W internecie jest sporo programów do "stawiania" serwerów: Krasnal Serv.; XAMPP. Osobiście polecam XAMPP'a, jest prosty w obsłudze i łatwo się w nim odnaleźć.
Tak swoją drogą, to dobrze zacząć zabawę z PGV właśnie od własnego "serwa", bo na komputerze stacjonarnym możemy wprowadzać wszelakie zmiany, skonfigurować sobie wedle życzenia, a później wysłać zaktualizowaną bazę do internetu. Nie ma wtedy niebezpieczeństwa, że serwer się sypnie i stracimy dane, które mozolnie wprowadzaliśmy przez kilka ostatnich minut.
Pozdrawiam!
Łukasz Rzeszotek

Poszukuję informacji na temat osób o nazwiskach: Rzeszotek, Krakowiak, Kłosowicz, Kiemona, Kemona

andrzejg
Kontakt:

Post autor: andrzejg » czw sty 15, 2009 8:55 pm

Witam
Czynię próby z PGV i nie potrafię zmienić strony startowej. Dokładnie to chciałbym zamieścic jakiś ogólny wstęp. Gdzie mozna poczynić takie zmiany? Proszę o wyjaśnienie w miarę dokładne :)

Awatar użytkownika

darecki_77
Podziękowano: 1 raz
Kontakt:

Post autor: darecki_77 » czw sty 15, 2009 10:26 pm

Jeśli jesteś zalogowany jako admin, będąc na stronie "strona główna" w panelu "powitanie GedCom" jest opcja "dostosuj stronę główną", takie same ustawienia (ale tylko dla użytkownika) można znaleźć będąc na stronie "Mój portal". ogólny wstęp możesz zmienić pisząc np. artykuł (chyba najprostsza metoda) lub dodając panele HTML lub zaawansowany HTML.

pozdrawiam
Dariusz "Darecki" Czajewski z Wa-wy :)

poszukuje krewnych o nazwisku Terlikowski, Czajewski .....
http://terlikowscy.gene.xon.pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tworzenie stron”