UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Poszukiwania we Francji

Sprawy związane z poszukiwaniami za granicą.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Beata Wiśniewska
Podziękował/a: 8 razy
Podziękowano: 1 raz

Poszukiwania we Francji

Post autor: Beata Wiśniewska » czw sty 08, 2009 6:55 pm

Poszukuję danych o Ginette bądź Jeannine Demeestere urodzonej między 1925 a1930 z Francji.Nie znam języka francuskiego więc proszę osoby ,które mają dostęp do francuskich stron o genealogii bądź innych baz o pomoc w poszukiwaniach.Beata

elgra
Podziękował/a: 154 razy
Podziękowano: 202 razy

Re: Poszukiwania we Francji

Post autor: elgra » czw sty 08, 2009 7:15 pm

Witaj Beato na Forgenie :pa:

Wystarczylo wpisac w Googla nazwisko i imie.

http://www.eodi.org/nos_responsables_litt.html
Daniel et Jeannine DEMEESTERE
Daniel Demeestere fut le pasteur de l’Eglise du Littoral de 1987 à 2002. Depuis Septembre 2002, Daniel Demeestere partage son temps entre la Mission Intérieure France-Nord comme évangéliste et l’Eglise du Littoral. Daniel et Jeannine ont deux enfants et sept petit enfants.

tél.: 03.28.26.14.20
portable : 06.20.35.09.12
Email: littoral@eglises-dunkerque.org

Daniel Demeestere byl pastorem Kosciola "Eglise du Littoral" miedzy 1987 i 2002.
Od wrzesnia 2002, Daniel Demeestere dzieli swoj czas pomiedzy "Mission Intérieure France-Nord" jako ewangelista (lub nauczyciel religii) i "Eglise du Littoral".
Daniel i Jeannine mala dwoje dzieci i siedmioro wnukow.
Pozdrawiam, Elżbieta z d. Cibińska

szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Beata Wiśniewska

Post autor: Beata Wiśniewska » czw sty 08, 2009 8:14 pm

Dziękuję serdecznie za zainteresowanie moim pytaniem ale chyba nie jest to ta osoba[ja też czytałam o niej wcześniej w goglach]Poszukuję wiadomości o mojej nie znanej przezemnie nigdy mojej babce ze strony ojca.Była francuską i krótko po wojnie przebywała w Polsce.Potem pozostawiła z ojcem dzieci i nigdy już się z nimi nie kontaktowała.Tworzę własne drzewo i brakuje mi danych ze strony mojego nieżyjącego już od ponad 20tu lat ojca.Jannine mieszka lub najprawdopodobniej mieszkała[bo chyba już nie żyje -sędziwy wiek]we Francji.Pozdrawiam

Hanna Jackowska

Post autor: Hanna Jackowska » czw sty 08, 2009 11:15 pm

Poszukuje rodziny we Francji.
Nie znam francuskiego i dlatego jest to dla mnie problem wyszukac informaje na stronach francuskich. Michal Antoni Jackowski ur. w 1787 zm. w 1849 pod Paryzem.

Z göry serdecznie dziekuje za pomoc.

Hanna Jackowska - Raddatz

elgra

Post autor: elgra » pt sty 09, 2009 12:31 am

:>
Niestety we Francji nie ma Ancestry :niewiem:
Trudno jest znalesc przodka znajac tylko date urodzenia i smierci, nie znajac dokladnych miejsc.

Bardzo pomocne w tlumaczeniu:
http://www.google.fr/language_tools?hl=fr

i
http://forgen.pl/viewtopic.php?f=15&t=759&p=6755#p6755

szukam:

elgra

Post autor: elgra » ndz sty 11, 2009 11:45 pm

Beata Wiśniewska pisze:Poszukuję danych o Ginette bądź Jeannine Demeestere urodzonej między 1925 a1930 z Francji.Nie znam języka francuskiego więc proszę osoby ,które mają dostęp do francuskich stron o genealogii bądź innych baz o pomoc w poszukiwaniach.Beata
Witaj Beato.
We Francji tak jak w Polsce trudno jest znalezc osobe (nie istnieje baza danych podobna do Ancestry) znajac jedynie imie nazwisko i przyblizona date urodzenia. Nie piszesz w jakim regonie Francji poznali sie Twoi dziadkowie, gdzie brali slub, gdzie rodzily sie ich dzieci? Czy w akcie slubu, aktach urodzenia dzieci nie ma jakiejs wskazowki?
Jesli slub byl w Polsce to potrzebny byl akt urodzenia panny mlodej.
Takie szczegoly moga Ci pomoc w poszukiwaniach.

Mysle ze sprawdzalas ksiazke telefoniczna, mysle ze warto napisac na te adresy:

Demeestere Jeannine
34 r Bonne Nouvelle LE HALLOT
27640 VILLIERS EN DESOEUVRE
tel 02 32 26 13 95

Demeestere Jeannine
9 r Wallerand
59223 RONCQ
tel 03 20 03 06 82

Demeester Jeannine
résid Pasteur Sentier Leclerc
59120 LOOS
tel 03 20 07 20 86

Znajdziesz tam jeszcze 123 osoby o tym nazwisku na terenie calej Francji.
http://forgen.pl/viewtopic.php?f=32&t=3622

Pewnie juz widzialas ze wedlug mapy nazwisk http://forgen.pl/viewtopic.php?f=44&t=3 ... 302#p28302
w latach 1916-1940 urodzilo sie 62 dzieci w nastepujacych departamentach:
Nord, Paris, Marne, Pas de Calais, w sumie w 19 miastach.

Na jedynej znanej mi wyszukiwarce na cmentarzach nazwisko to nie wystepuje.
http://forgen.pl/viewtopic.php?f=44&t=3522

Chetnie pomoge, niestety niezbedne sa bardziej precyzyjne dane.

szukam:

elgra

Post autor: elgra » pn sty 12, 2009 12:08 am

Hanna Jackowska pisze:Poszukuje rodziny we Francji.
Nie znam francuskiego i dlatego jest to dla mnie problem wyszukac informaje na stronach francuskich. Michal Antoni Jackowski ur. w 1787 zm. w 1849 pod Paryzem.
Z göry serdecznie dziekuje za pomoc.
Hanna Jackowska - Raddatz
Witaj Hanno na Forgenie.
Jesli Michal Antoni Jackowski byl powstancem to znajdziesz ciekawa literature na ten temat, a moze i miejsce i dokladna date jego smierci. http://books.google.fr/books?q=Michal+J ... ivres&um=1
Daj nam wtedy znac.

Lecz jesli szukasz we Francji jego potomkow, to pozostaje Ci ksiazka telefoniczna :>
Zycze sukcesow.
Ostatnio zmieniony pn sty 12, 2009 1:32 pm przez elgra, łącznie zmieniany 1 raz.

szukam:

Hanna Jackowska

Post autor: Hanna Jackowska » pn sty 12, 2009 1:20 am

Michal Antoni Jackowski byl powstancem z 1830 roku.

Pozdrawiam Hanna

Awatar użytkownika

Bozenna
Podziękował/a: 70 razy
Podziękowano: 169 razy

Post autor: Bozenna » pn sty 12, 2009 10:27 am

Haniu,
Nikt nie bedzie za Ciebie szukac Michala Antoniego Jackowskiego.
W Polsce jest bardzo bogata literatura dostepna w bibliotekach, nawet cyfrowych, dotyczaca emigracji polistopadowej. Jest wiecej zrodel w Polsce niz we Francji.
Zadaj sobie ciut trudu, odszukaj w polskich zrodlach historie Twojego przodka, a my, Twoje kolezanki z Francji, pomozemy Ci potem usytuowac te historie we Francji.
Odwrotnie nie bedzie, nie masz na co liczyc.
Usmiechy :pa:
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?

krzykwa
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 17 razy

Post autor: krzykwa » pn sty 12, 2009 10:32 am

Witam,
masz rację Elżbieto.Zarówno źródła jak i literatura dot. Michała Jackowskiego są stosunkowo bogate. Wymienia je Robert Bielecki w "Słowniku biograficznym oficerów Powstania Listopadowego". Z ostatnich publikacji: jego nazwisko wielokrotnie powraca na kartach pracy prof. Norberta Kasparka "Powstańczy epilog.Żołnierze listopadowi w dniach klęski i internowania 1831-1832" (Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, Olsztyn 2001). Ponadto Michał Jackowski pozostawil wspomnienia - jest autorem "Pamiętników podpułkownika byłego dowódcybrygady jazdy".Wydane zostały drukiem w roku 1845 w Paryżu.
Najważniejsza informacja (dokładna data i miejsce śmierci), która konieczna jest w dalszych poszukiwaniach.
Michal Jackowski (urodzony 29 września 1787 w Wilnie) zmarł 3 marca 1849 roku w Paryżu.

Pozdrawiam
Krzysztof

krzykwa
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 17 razy

Post autor: krzykwa » śr sty 14, 2009 3:13 pm

Witaj Elżbieto,
datę i miejsce zgonu Michała Jackowskiego ustaliłem w oparciu o jego biogram w powoływanym „Słowniku biograficznym oficerów Powstania Listopadowego” Roberta Bieleckiego. Możliwości ustalenia bliższych danych (miejsce zgonu w Paryżu) niestety nie mam. Istnieje natomiast pewna szansa na poczynienie ustaleń w tym zakresie w następujący sposób. Otóż Jan Bartkowski, sam uczestnik Powstania Listopadowego, jest autorem” Spisu Polaków zmarłych w Emigracji od roku 1831 (Cmentarzyk)”. Ukazał się on w opracowaniu Lucjana Krawca w wydawnictwie zatytułowanym „ Materiały do biografii, genealogii i heraldyki polskiej” w tomie 7-8, wydanym w Rzymie w roku 1985. Możliwość dostępu do tej publikacji jest niestety ograniczona. Z moich ustaleń wynika, że tom ten jest dostępny jedynie na miejscu w Bibliotece Głównej Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, Sekcja Rękopisów, sygnatura 368680. Wgląd w to wydawnictwo (wg R. Bieleckiego strona 176) daje pewną nadzieję na dokonanie ustaleń odnośnie miejsca zgonu Michała Jackowskiego. W obecnej sytuacji (z uwagi na stan zdrowia) sam nie mam możliwości udania się do Torunia, dlatego też zwracam się z prośbą do Przyjaciół z Torunia, aby zechcieli pomóc naszej koleżance Hannie i ustalili we wskazanej publikacji treść zapisu dotyczącego Michała Jackowskiego (zmarł 3 marca 1849).

Serdecznie pozdrawiam
Krzysztof

Hanna Jackowska

Post autor: Hanna Jackowska » wt sty 20, 2009 9:57 pm

Drogie kolezanki.
Dziekuje za wszelka pomoc.
Ja nie mieszkam w Polsce i moje poszukiwania sa mozliwe jedynie poprzez internet,
ktöry przeszukuje juz od ponad roku. Osoba, ktöra zajmowala sie zbieraniem danych o mojej rodzinie zmarla, a jej prace zaginely.
Jeszcze raz serdecznie dziekuje za informacje o Michale.
Pozdrawiam Hanna

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Beata Wiśniewska

Post autor: Beata Wiśniewska » śr kwie 22, 2009 10:09 pm

Droga Elgro czy mogłabyś zdobyć informacje w sprawie Janine Ginette Demeestere ur. 26 maja1930r w Prunay okręg Reims.Być może jest o niej cokolwiek pod nazwiskiem po mężu-Wiśniewska.Ślub zawarła w Reims 26 pażdiernika 1946r.Być może w książce telefonicznej z Prunay są abonenci noszący to nazwisko [może ktoś z jej krewnych].Jeśli nie sprawi to dużego kłopotu bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam Beata

Awatar użytkownika

urszula11
Podziękował/a: 11 razy
Podziękowano: 4 razy

Post autor: urszula11 » śr kwie 22, 2009 10:48 pm

Chciała bym umieścić ogłoszenie w Francji .Mam zdjęcie i pewne dane ,ale nie wiem jak?

Pozdrawiam Ula.

elgra

Post autor: elgra » czw kwie 23, 2009 12:58 am

Beata Wiśniewska pisze:Droga Elgro czy mogłabyś zdobyć informacje w sprawie Janine Ginette Demeestere ur. 26 maja1930r w Prunay okręg Reims. Być może jest o niej cokolwiek pod nazwiskiem po mężu-Wiśniewska.
Ślub zawarła w Reims 26 pażdiernika 1946r.
Być może w książce telefonicznej z Prunay są abonenci noszący to nazwisko [może ktoś z jej krewnych].
Jeśli nie sprawi to dużego kłopotu bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam Beata
Widze Beato, ze na miejscu w Polsce znalazlas jednak duzo informacji. Teraz wiemy gdzie i kogo szukac :!:
Napisze Ci po francusku list do merostwa z prosba o akt urodzenia i akt malzenstwa (podaj jeszcze dane pana mlodego).
W ksiazce telefonicznej departamentu Marne znalazlam tylko jeden adres dla nazwiska Demeestere (dla calej Francji 126),
Wisniewskich w departamencie jest szescioro :lol: ale imie sie nie zgadza.

Demeestere-Denis Alfred
10 r Lorraine
51170 BASLIEUX LES FISMES

Kartki pocztowe z Prunay z poczatku ubieglego wieku:
http://quid.notrefamille.com/51360-prun ... llage.html

W 1999 roku w Prunay mieszkalo 855 osob, powierzchnia 18,5 km kw.,
region: Champagne-Ardenne, departament: Marne.
We Francji jest 6 innych miejscowosci o tej nazwie.
W Prunay jest male lotnisko dla samolotow sportowych, stad samoloty na starych pocztowkach.

szukam:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Emigracja”