UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Aresztowani i deportowani z kresow oraz zolnierze polegli
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 1125
- Podziękował/a: 16 razy
- Podziękowano: 215 razy
Aresztowani i deportowani z kresow oraz zolnierze polegli
Na podstawie roznych spisow i wykazow zamieszczonych na stronach rosyjskich
(memorial,ksiegi pamieci,wykazy deportacyjne i inne) odszukam informacje o bliskich.
Pozdrawiam
Gabi
(memorial,ksiegi pamieci,wykazy deportacyjne i inne) odszukam informacje o bliskich.
Pozdrawiam
Gabi
-
- Podziękował/a: 151 razy
- Podziękowano: 28 razy
- Kontakt:
Re: Aresztowani i deportowani z kresow oraz zolnierze polegli
Poszukuje Tadeusza Trela zaginał ok 1939 wywieziony do Rosji i nie powrócił prawdopodobnie został zamordowany
W IPN widnieje takowy ale w opisie jest informacja ze w 1941 roku został zwolniony - nie sądzę żeby nie dał znać rodzinie. Chyba ze to zwolnienie to tylko zafałszowanie informacji o egzekucji.
te dane, które odnalazłam do tej pory nie pasują- może w danych rosyjskich będzie coś więcej
W IPN widnieje takowy ale w opisie jest informacja ze w 1941 roku został zwolniony - nie sądzę żeby nie dał znać rodzinie. Chyba ze to zwolnienie to tylko zafałszowanie informacji o egzekucji.
te dane, które odnalazłam do tej pory nie pasują- może w danych rosyjskich będzie coś więcej
Pozdrawiam Żaneta
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach
Szukam ślubu Andrzeja Otwinowskiego z Marianną Ekielman
mój blog http://korzenieprzodkow.blogspot.com/
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach
Szukam ślubu Andrzeja Otwinowskiego z Marianną Ekielman
mój blog http://korzenieprzodkow.blogspot.com/
-
Zanetko
tak na szybko, mam dwoch Tadeuszy i sadze, ze wlasciwym bedzie ten drugi.Informacje, ktore podajesz, potwierdzaja sie, zostal zwolniony. Przeszukam jeszcze inne bazy!
Oto oryginaly:
Треля Тадеуш Станиславович Trela Tadeusz s.Stanislawa
Родился в 1928 г. Проживал: Тарнопольская обл., Скалатский р-н, Яцивка.
Приговорен: 10 февраля 1940 г.
Приговор: спецпоселение в Коми АССР: п.Черныш, Прилузский р-н.
Источник: Книга памяти Республики Коми
Треля Тадеуш Юзефович Trela Tadeusz s.Jozefa OSADNIK
(Трель) Родился в 1920 г., Дания, Майбулли; поляк; Проживал: Украинская ССР, Тарнопольская обл., Зборовский р-н, Ярчивцы.
Приговорен: 25 июня 1940 г., обв.: ОСАДНИК.
Приговор: Выселен. прибыл на спецпоселение: ВОЛОГОДСКАЯ ОБЛ., ВЫТЕГОРСКИЙ р-н, ВЕТКА. Осв. 01.09.41 по Указу ПВС СССР "Об амнистии польских граждан"
Источник: База данных "Польские спецпереселенцы в Вологодской обл."
Pozdrawiam
Gabi
tak na szybko, mam dwoch Tadeuszy i sadze, ze wlasciwym bedzie ten drugi.Informacje, ktore podajesz, potwierdzaja sie, zostal zwolniony. Przeszukam jeszcze inne bazy!
Oto oryginaly:

Родился в 1928 г. Проживал: Тарнопольская обл., Скалатский р-н, Яцивка.
Приговорен: 10 февраля 1940 г.
Приговор: спецпоселение в Коми АССР: п.Черныш, Прилузский р-н.
Источник: Книга памяти Республики Коми

(Трель) Родился в 1920 г., Дания, Майбулли; поляк; Проживал: Украинская ССР, Тарнопольская обл., Зборовский р-н, Ярчивцы.
Приговорен: 25 июня 1940 г., обв.: ОСАДНИК.
Приговор: Выселен. прибыл на спецпоселение: ВОЛОГОДСКАЯ ОБЛ., ВЫТЕГОРСКИЙ р-н, ВЕТКА. Осв. 01.09.41 по Указу ПВС СССР "Об амнистии польских граждан"
Источник: База данных "Польские спецпереселенцы в Вологодской обл."
Pozdrawiam
Gabi
-
- Podziękował/a: 75 razy
- Podziękowano: 41 razy
Gabi
Mój ojciec i stryj : Hykiel Zygmunt Józef s. Piotra ur 1920
Hykiel Konrad Jan s Piotra ur 1918
Uwaga! najczęściej po rosyjsku Гикель
Aresztowanie: Ukraina -Przemyśl 1940r i wyrok Ukraina Dnietropietrowsk 1940r
Gułag Komi pocztowy jaszczik Kożwa 274 1940 -1941r
Uwolnieni w drodze do Armii Andersa spędzili jeszcze zimę 1941/42r w uzbeckim kołchozie i w kwietniu 1942r przetransportowani do Persji gdzie wcieleni do 3 DSK
Mam to wszystko co w IPN, ale tu widziałem że posiadasz także inne źródła i te mogą byc ciekawe.
Mój ojciec i stryj : Hykiel Zygmunt Józef s. Piotra ur 1920
Hykiel Konrad Jan s Piotra ur 1918
Uwaga! najczęściej po rosyjsku Гикель
Aresztowanie: Ukraina -Przemyśl 1940r i wyrok Ukraina Dnietropietrowsk 1940r
Gułag Komi pocztowy jaszczik Kożwa 274 1940 -1941r
Uwolnieni w drodze do Armii Andersa spędzili jeszcze zimę 1941/42r w uzbeckim kołchozie i w kwietniu 1942r przetransportowani do Persji gdzie wcieleni do 3 DSK
Mam to wszystko co w IPN, ale tu widziałem że posiadasz także inne źródła i te mogą byc ciekawe.
Ostatnio zmieniony pn sty 12, 2009 6:01 pm przez hykiel, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
Jurek Hykiel
Jurek Hykiel
-
Witaj Jurku
zgadza sie, pisownia rozna, sprawdzilam wszystkie i nie znalazlam tych osob nigdzie, moze jeszcze pod inna kombinacja, bede jeszcze szukala.
Pozdrawiam
Gabi
zgadza sie, pisownia rozna, sprawdzilam wszystkie i nie znalazlam tych osob nigdzie, moze jeszcze pod inna kombinacja, bede jeszcze szukala.
Pozdrawiam
Gabi
-
- Podziękował/a: 2 razy
- Podziękowano: 1 raz
Witam serdecznie ,czy może widnieje nazwisko Rybałko,wiem tylko że pradziadek Wiktor był aresztowany około 1939 r,a jego syn ,niestety nie znam imienia został wywieziony na Syberię i prawdopodobnie tam zmarł,a może ktoś inny o tym nazwisku będzie w wykazach,z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam ,Monika
Monika-c.Józefa Mazur-s.Stanisława-s.Ludwika-s.Wojciecha-s.Józefa-s.Michała-s.Jędrzeja
-
- Podziękował/a: 1 raz
- Podziękowano: 7 razy
- Kontakt:
Witaj Gabi!
Jeśli znajdziesz chwilę, to bardzo proszę o sprawdzenie czy w dostępnych Ci materiałach są jakiekolwiek informacje o dwóch osobach:
Antoni Nizioł i Franciszek Żurek.
Bardzo dziękuję i pozdrawiam
Krzysztof
Jeśli znajdziesz chwilę, to bardzo proszę o sprawdzenie czy w dostępnych Ci materiałach są jakiekolwiek informacje o dwóch osobach:
Antoni Nizioł i Franciszek Żurek.
Bardzo dziękuję i pozdrawiam
Krzysztof
Pozdrawiam
Krzysztof
Krzysztof
-
Janusz,
Setki jak nie tysiace Zajacow (rowniez z krakowskiego) ale Twojego nie znalazlam.
Zapewne jeszcze nie jest wprowadzony do baz.
Pozdrawiam
Gabi
Setki jak nie tysiace Zajacow (rowniez z krakowskiego) ale Twojego nie znalazlam.
Zapewne jeszcze nie jest wprowadzony do baz.
Pozdrawiam
Gabi
To ja upraszam się o sprawdzenie nazwiska Antoni Sobieski, w 1940 r. aresztowany w Kowlu i wywieziony wgłąb ZSRR
Pozdrawiam, Andrzej
-
Moniko
Dziadka Wiktora nie ma, natomiast nazwisko Rybalko wystepuje ok.300 razy, moze wiesz z jakiej miejscowosci pochodzili, wowczas moze uda odszukac sie innych czlonkow rodziny.
Jest Wiktor ale ur.1938.
Pozdrawiam
Gabi
Dziadka Wiktora nie ma, natomiast nazwisko Rybalko wystepuje ok.300 razy, moze wiesz z jakiej miejscowosci pochodzili, wowczas moze uda odszukac sie innych czlonkow rodziny.
Jest Wiktor ale ur.1938.
Pozdrawiam
Gabi
-
Dla Krzysztofa
Zurek Franiszek dwie osoby
Журек Франц Михайлович
Родился в 1897 г., Люблинская губ., Красностав, Криница; поляк; образование высшее;
Приговор: прибыл на спецпоселение в Архангельскую обл. 25.04.40, Опаринский р-н, Маромица
Источник: База данных "Польские спецпереселенцы в Архангельской обл."
Журек Франц Осипович
Родился в 1905 г., Брестская губ., Пружаны, Ровно; поляк; образование Низш.; Проживал: Брестская обл., Пружанский, Ровно.
Приговор: Приб.на спецпоселение в Архангельскую обл. 01.03.40, Емецкий р-н, Липовик. Осв. со спецпоселения по амнистии
пецпереселенцы в Архангельской обл."
Niziola - szukam
Pozdrawiam
Gabi
Zurek Franiszek dwie osoby
Журек Франц Михайлович
Родился в 1897 г., Люблинская губ., Красностав, Криница; поляк; образование высшее;
Приговор: прибыл на спецпоселение в Архангельскую обл. 25.04.40, Опаринский р-н, Маромица
Журек Франц Осипович
Родился в 1905 г., Брестская губ., Пружаны, Ровно; поляк; образование Низш.; Проживал: Брестская обл., Пружанский, Ровно.
Приговор: Приб.на спецпоселение в Архангельскую обл. 01.03.40, Емецкий р-н, Липовик. Осв. со спецпоселения по амнистии
пецпереселенцы в Архангельской обл."
Niziola - szukam
Pozdrawiam
Gabi
-
- Podziękował/a: 2 razy
- Podziękowano: 1 raz
Moi Rybałko pochodzą z Grodna,z imion jakie znam to mój pradziadek Wiktor, prababcia Maria Rybałko z domu Janulewicz ,dziadek Czesław i rodzeństwo mojego dziadka Ludwik,Sabina ,niestety reszty nie znam,może pojawić się też miejscowość Ostrówek
Monika-c.Józefa Mazur-s.Stanisława-s.Ludwika-s.Wojciecha-s.Józefa-s.Michała-s.Jędrzeja
-
Fillip
Tylko 3 razy wystepuje nazwisko Zudro jako Zudra nie ma, mysle,ze to nie Twoi.
Kopie, dla sprawdzenia wysylam na PV
Pozdrwiam
Gabi
Tylko 3 razy wystepuje nazwisko Zudro jako Zudra nie ma, mysle,ze to nie Twoi.
Kopie, dla sprawdzenia wysylam na PV
Pozdrwiam
Gabi
-
Dla Andrzeja
Sobieski - nie ma
Sobiecki Antoni s. Michala, nazwisko przekrecone, moze jednak inne dane zgadzaja sie.
Собецкий Антон Михайлович
Родился в 1910 г., Тернопольская губ., Радеховский, Витхив; поляки; образование Низш.; Проживал: Львовская обл., Радеховский, Тарновка.
Приговор: приб. на спецпоселение в Архангельскую обл. 26.02.40, Сольвычегодский р-н, Копытово. Осв. со спецпоселения по амнистии 16.09.41
Gabi
Sobieski - nie ma
Sobiecki Antoni s. Michala, nazwisko przekrecone, moze jednak inne dane zgadzaja sie.
Собецкий Антон Михайлович
Родился в 1910 г., Тернопольская губ., Радеховский, Витхив; поляки; образование Низш.; Проживал: Львовская обл., Радеховский, Тарновка.
Приговор: приб. на спецпоселение в Архангельскую обл. 26.02.40, Сольвычегодский р-н, Копытово. Осв. со спецпоселения по амнистии 16.09.41
Gabi