UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Archiwum ZUS
Moderator: Moderatorzy
-
Re: Archiwum ZUS
Warto też wspomnieć iż w Legnicy dwa lata temu otwarto Archiwum Akt Nieczynnych ZUS. 

Mateusz Fryszer
-
- Podziękował/a: 2 razy
Witaj Mateusz !!
Czy to znaczy ,że Legnica posiada te dokumenty z całej Polski -- czy tylko z jakiegoś regionu ? Elżbieta
Czy to znaczy ,że Legnica posiada te dokumenty z całej Polski -- czy tylko z jakiegoś regionu ? Elżbieta

-
-
- Podziękował/a: 2 razy
Mateusz!!!!
A masz może jakiś adres owej placówki ? Bardzo proszę !!!!!.Pozdrawiam.Elżbieta
A masz może jakiś adres owej placówki ? Bardzo proszę !!!!!.Pozdrawiam.Elżbieta

-
Dzisiaj dostałem pismo z ZUS-u, z informacją, że dany Odział zamawia dokumenty(z Legnicy) które chcesz, i później przysyłają ci do domu. I co najlepsze ja dostałem oryginały 

Mateusz Fryszer
-
- Lokalizacja: Kępno (N 51 ° 16 ' 45,4 '' E 17 ° 59 ' 07,2 '') Wielkopolska
Czyli jak dobrze zrozumiałemmateusz1010 pisze:Dzisiaj dostałem pismo z ZUS-u, z informacją, że dany Odział zamawia dokumenty(z Legnicy) które chcesz, i później przysyłają ci do domu. I co najlepsze ja dostałem oryginały

Pozdrawiam : Maciej Tobias
---------------------------------------
Szukam:
Tobias - powiat turecki i ... Czechy !
Koryciak - powiat kępiński i ostrzeszowski
Małolepszy(a) - Grabów n/Prosną i okolice
Mikołajczyk - powiat kępiński
---------------------------------------
Szukam:
Tobias - powiat turecki i ... Czechy !
Koryciak - powiat kępiński i ostrzeszowski
Małolepszy(a) - Grabów n/Prosną i okolice
Mikołajczyk - powiat kępiński
-
Dokładnie tak
Tylko w podaniu najlepiej podać dokładny adres zamieszkania osoby, bo to przyśpiesza poszukiwania.

Mateusz Fryszer
-
Witam!
Znalazłem pismo z ZUS-u. Przytoczę, więc fragment. Bo chyba nie wszyscy zrozumieli mój przedostatni post
"(...) ZUS O/Częstochowa informuje, że archiwum akt nieczynnych w Legnicy nie udostępnia kat osobom zainteresowanym. W związku z powyższym zgodnie z poleceniem przełożonego, akta Pana przodków zostały zapotrzebowane z archiwum w Legnicy. Po ich otrzymaniu zostaną przekazane do realizacji."
Akta mojego dziadka prosto z oddziału dostałem w oryginale (oryginalne świadectwa pracy i akty cywilne, oraz ciekawe zaświadczenie). Podejrzewam, że z Legnicy przyślą tylko kserokopie.
Pozdrawiam
Znalazłem pismo z ZUS-u. Przytoczę, więc fragment. Bo chyba nie wszyscy zrozumieli mój przedostatni post
"(...) ZUS O/Częstochowa informuje, że archiwum akt nieczynnych w Legnicy nie udostępnia kat osobom zainteresowanym. W związku z powyższym zgodnie z poleceniem przełożonego, akta Pana przodków zostały zapotrzebowane z archiwum w Legnicy. Po ich otrzymaniu zostaną przekazane do realizacji."
Akta mojego dziadka prosto z oddziału dostałem w oryginale (oryginalne świadectwa pracy i akty cywilne, oraz ciekawe zaświadczenie). Podejrzewam, że z Legnicy przyślą tylko kserokopie.
Pozdrawiam

Mateusz Fryszer
-
- Podziękował/a: 3 razy
Mateusz, a w jakich latach żył Twój dziadek?Interesuje mnie z jakich lat posiadają dokumentację.Pozdrawiam Joanna
-
- Podziękował/a: 154 razy
- Podziękowano: 202 razy
Bede niezmiernie wdzieczna za przetlumaczenie mi w/w fragmentu.mateusz1010 pisze: "(...) W związku z powyższym zgodnie z poleceniem przełożonego, akta Pana przodków zostały zapotrzebowane z archiwum w Legnicy.
Po ich otrzymaniu zostaną przekazane do realizacji."
"Co urzednik chcial przez to powiedziec"? Mialam nadzieje ze jeszcze rozumiem jezyk polski ...
Pozdrawiam, Elżbieta z d. Cibińska
szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)
szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)
-
- Podziękowano: 13 razy
W ubiegły czwartek w ZUS w Słupsku złożyłem osobiście podanie o udostępnienie oryginałów lub kopii wszelkich przydatnych dokumentów do genealogii a dot. mego taty zmarłego w 1993 roku w Sławnie- wówczas woj.słupskie. Bardzo miła Pani sprawdziła w miejscowym archiwum gdzie aktualnie znajdują się przedmiotowe akta. A znajdują się one .... w Biłgoraju. W okresie około 2 tygodni powinienem otrzymać telefon o nadejściu akt.W podaniu należy podać nr świadczenia renty - emerytury, powód a więc w naszym przypadku badania genealogiczne rodziny, nr telefonu jako kontakt , nie zawadzi adres e-mailowy.
A więc czekam i poinformuję Was co otrzymałem.
Oczywiście takie same podanie przesłałem -ale pocztą- do ZUS w Koszalinie o to samo a dot.mojej mamy zmarłej w 2001 r
Tadeusz
A więc czekam i poinformuję Was co otrzymałem.
Oczywiście takie same podanie przesłałem -ale pocztą- do ZUS w Koszalinie o to samo a dot.mojej mamy zmarłej w 2001 r
Tadeusz
Tadeusz
-
Mój dziadek zmarł w 1994 r., ale to nie reguła!
Ponieważ akta mojej prababci zmarłej w tymże roku odesłane zostały do Legnicy.
Co do wniosku, to ja nie musiałem podawać nr świadczenia renty. Wystarczyła tylko dokładna data urodzenia i ostatnie miejsce zamieszkania, ponieważ na tych danych opiera się baza.
Pozdrawiam
Ponieważ akta mojej prababci zmarłej w tymże roku odesłane zostały do Legnicy.
Co do wniosku, to ja nie musiałem podawać nr świadczenia renty. Wystarczyła tylko dokładna data urodzenia i ostatnie miejsce zamieszkania, ponieważ na tych danych opiera się baza.
Pozdrawiam
Mateusz Fryszer
-
Proszę bardzo
. Powiem jeszcze, że warto ubiegać się o dokumenty osób, które zmarły w latach 80. Ponieważ istnieje cień szansy, że się zachowały. Np. odnaleziono akty mojej prababci zmarłej w 1980 r., natomiast nie odnaleziono drugiej prababci zmarłej rok później. Jak widać na załączonym obrazku, niszczenie akt nie było zupełne.
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Mateusz Fryszer
-
Najstarsze dokumenty z ZUSu, na które obecnie czekam dotyczą pradziadka, który zmarł w 1975r.Ocalały tylko dlatego, że moja prababcia otrzymywała po nim emeryturę.Sama zmarła w 1982r.Pozdrawiam Joanna