UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Odwołanie od decyzji kierownika USC

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

KrzychB
Podziękował/a: 37 razy
Podziękowano: 30 razy

Re: Odwołanie od decyzji kierownika USC

Post autor: KrzychB » śr sty 21, 2009 5:42 pm

nina_inka pisze:Chciałam otrzymac ksero aktu urodzenia brata mojej babci (...) Dowiedziałam sie jednak, ze ja to nie rodzina
A, to akurat całkiem inna sprawa. W myśl przepisów o aktach stanu cywilnego, to faktycznie nie jest rodzina... Zresztą, pisano o tym pewnie wiele razy: można wnioskować o akta wstępnych (np, praprapraprapradziadka ;) ) ale o brata babci już nie. Jeśli ktoś by Ci wydał taki akt w drodze wyjątku, to w zasadzie łamie prawo.

A wracając do mojego przypadku, pytałem o akt zgonu praprababki z 1940 r., a więc mam prawo do takiego wniosku i mogę zamówić odpis, ale ksera już nie.
Krzysztof

Miejsca poszukiwań:
• Sorokpol, Strunojcie, Korkożyszki, Święciany;
• Ruda Śl., Piekary Śl., Zbrosławice, Poniszowice, Sadów, Koszęcin, Kłodnica;
• Wietrzychowice, Wola Rogowska, Wola Przemykowska, Opatowiec, Rogów;
• Podhajce, Mużyłów;

Marzol Izabela
Podziękował/a: 6 razy

Post autor: Marzol Izabela » śr sty 21, 2009 7:25 pm

Witajcie.
Ja dzisiaj dzwoniłam do USC z pytaniem czy zamiast odpisów po 33 zł mogę otrzymać zwykłe ksero, a Pani mi na to że niedawno przyszła do nich decyzja ze ksera nie mogą robić. Potwierdziła że jeszcze jakiś czas temu wydawali, ale obecnie nie mogą. Czy to jest wewnętrzną decyzja tego akurat USC czy naprawdę ostatnio wprowadzono jakieś zmiany?
Czy jest jakiś sposób aby Pani jednak 'uległa' i zrobiła ksero? Zależy mi na tym bardzo ponieważ potrzebuję ich ok 10, a jak wiadomo 300 zł na ewentualne odpisy piechotą nie chodzi...
Pozdrawiam
Iza

Marzol, Płoszka, Starczewski, Sipa, Andrzejak, Oblizajek
okolice parafii Wyszyna (pow. turecki): Bolesławów, Beznazwa, Depaula

Awatar użytkownika

aandy
Podziękował/a: 2 razy

Post autor: aandy » śr sty 21, 2009 9:15 pm

Czy ktoś wie, jak w tej sprawie 'zachowuje się' USC Warszawa Śródmieście w odniesieniu do akt zaburzańskich? Robią/nie robią kserokopie? Żądają/nie żądają potwierdzenia pokrewieństwa?
Pozdrawiam, Andrzej

Awatar użytkownika

KrzychB

Post autor: KrzychB » śr sty 21, 2009 9:39 pm

aandy pisze:Czy ktoś wie, jak w tej sprawie 'zachowuje się' USC Warszawa Śródmieście w odniesieniu do akt zaburzańskich? Robią/nie robią kserokopie? Żądają/nie żądają potwierdzenia pokrewieństwa?
Andrzeju,
z Archiwum Zabużańskim miałem okazję korespondować poprzez e-mail, tą drogą poprosiłem o kwerendę, zostałem poinformowany o wynikach i przesłałem dokumentację pokrewieństwa. Odmówiono mi zrobienia kserokopii ze względu na bardzo zły stan księgi (akurat tej jednej, nie wiem czy w innych przypadkach nie robią kopii albo skanów) i zaproponowano tylko odpis skrócony lub zupełny.

W odpowiedzi napisałem w mailu, że nie potrzebuję dokumentu rangi odpisu zupełnego czy skróconego, bo ważne są dla mnie tylko zawarte w dokumencie informacje, a nie jego moc urzędowa, poza tym metryki kościelne zza Buga zawierają różne ciekawe rubryki, których odpis nie uwzględnia (np. imiona i nazwiska dziadków dziecka, rodziców chrzestnych, księdza i akuszerki, zawody, data chrztu i wyznanie,...). Dlatego poprosiłem o przesłanie mi samej treści metryki. Odpowiedzi już nie otrzymałem, ale po tygodniu czy dwóch dostałem, ku mojej radości, list z przepisanym dosłownie aktem chrztu, w oryginale łacińskim, jako zwykły wydruk, bez pieczątek i formy dokumentu urzędowego, żadnych opłat.

Korespondencja z Archiwum Zabużańskim wymaga cierpliwości, z tego co wiem jedynie dwie osoby są obarczone obowiązkiem rozpatrywania wniosków i innej korespondencji z tą instytucją.

Pozdrawiam,
Krzysiek
Ostatnio zmieniony pt lut 06, 2009 6:33 pm przez KrzychB, łącznie zmieniany 1 raz.
Krzysztof

Miejsca poszukiwań:
• Podhajce, Mużyłów;

Awatar użytkownika

mateusz1010

Post autor: mateusz1010 » wt sty 27, 2009 10:33 pm

Witaj!
Ja w nawiasie podawałem kim ta osoba jest czyli np. dziadek (to powinno wystarczyć). A we wniosku najlepiej podać jeszcze cel wydania, czyli w tym przypadku genealogia. Bo jedna urzędniczka mi powiedziała, że to ważne. Pozdrawiam i życzę sukcesów na forum :)
Mateusz Fryszer

Awatar użytkownika

JasioJasio
Podziękowano: 1 raz

Post autor: JasioJasio » śr sty 28, 2009 2:41 pm

Ode mnie USC w Wiźnie, a w zasadzie jego kierowniczka, zażądała poświadczenia, że jestem spokrewniony z osobami, o których dokumenty się staram. Kserokopia dowodu osobistego, aktu urodzenia i aktu urodzenia mojego ojca (chodziło o dziadków i pradziadków). Wystarczyło, choć pani wyraźnie nie chciała wydac mi kserokopii dokumentów. Najlpiej zadzwonić do danego urzędu i zapytać, jakich sobie winszują dokumentów, aby uniknąć czasem wielotygodeniowej korespondencji. I jeszcze jedno, wszelką korespondencję zawsze wysyłaj listem poleconym, urzednik nie będzie mógł powiedzieć, że nie otrzymał listu gdy sprawa będzie mu niewygodna. Niestety czasem tak bywa, choć nie mam zamiaru oczywoście demnizować wszystkich pracowników USC w naszym pieknym kraju.
Janusz Napiórkowski

Napiórkowski Rogalewski Rożek Myszczuk Dzygało Wygachiewicz Bisiorek Awgun Hejbo Pruszyński Gajewski Buba Baliga Zawisza Traczewski

Awatar użytkownika

zetka
Podziękował/a: 151 razy
Podziękowano: 28 razy
Kontakt:

Post autor: zetka » pt sty 30, 2009 8:33 pm

Ostatnio w odpowiedzi ( na razie telefonicznej ) na mój pisemny wniosek do USC o wydanie kopii otrzymałam odpowiedz, że Pani Kierownik na szkoleniu dowiedziała się że jest zakaz robienia kopii na zwykłych kserokopiarkach i aby ja można było ewentualnie wykonać musi być to zrobione na specjalnie przystosowanych koparkach a oni nie posiadają takowych. nie wiem o jakie konkretnie kopiarki chodzi. W innych urzędach otrzymuje często kopie robione na zwykłych kserokopiarkach :)
Pozdrawiam Żaneta
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach
Szukam ślubu Andrzeja Otwinowskiego z Marianną Ekielman
mój blog http://korzenieprzodkow.blogspot.com/

Marzol Izabela

Post autor: Marzol Izabela » pn lut 09, 2009 8:13 pm

Ostatnio udało mi się w jednym z USC 'uświadomić' Panią że kopie można jak najbardziej wydawać i dzięki temu uzyskałam aż 5 kopii różnych aktów z tego USC.
Jednak dzwoniąc dzisiaj do kolejnego z pytaniem czy jest możliwe wykonanie kopii Pani powiedziała że nie ma prawnych przeciwskazań, ale nie zrobi tego, ponieważ przy kserowaniu księgi ulegają zniszczeniu. Jakiego argumentu mogę użyć żeby Pani jednak wykonała mi te kopie? Dodam że akty pochodzą z 1961 i 1970 roku więc nie sądzę żeby ich stan jakoś mocno się pogorszył po wykonaniu kserokopii.
Pozdrawiam
Iza

mariola

Post autor: mariola » wt lut 10, 2009 2:19 pm

Jak mam się odwołać od tej decyzji :(
Proszę o pomoc
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c49 ... c2d4b.html
Mariola Gruszczyńska

Awatar użytkownika

KrzychB

Post autor: KrzychB » śr lut 11, 2009 8:07 am

Odwołać zawsze się można, tylko po co, skoro i tak "nie ma możliwości technicznych" wykonania kserokopii?
Można ewentualnie wybadać najpierw, co kryje się pod tym enigmatycznym stwierdzeniem: brak kserokopiarki, tymczasowa naprawa, czy może brak super specjalistycznego sprzętu do kopiowania cennych dokumentów? I zapytać, czy i kiedy ewentualnie w przyszłości będzie to możliwe.

A jeśli już się odwoływać, to do właściwego wojewody (w tym przypadku Wojewody Mazowieckiego), za pośrednictwem kierownika USC. Można powołać się na podstawę prawną, jaką jest Rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 22 grudnia 1999 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej dla organów gmin i związków międzygminnych (Dz. U. Nr 112, poz. 1319), Tekst ujednolicony z dnia 11 lipca 2006 r. (Dz. U. Nr 127, poz. 885).
Załącznik nr 4. do niniejszego rozporządzenia zawiera jednolity rzeczowy wykaz akt dla organów gmin i związków międzygminnych. Pod nr 5144 widnieją: kopie aktów s.c..

Szerzej na temat składania wniosków o kopie aktów s.c. i o trybie odwoławczym na stronie genealogów.pl.

Pozdrawiam,
Krzysiek
Krzysztof

Miejsca poszukiwań:
• Podhajce, Mużyłów;

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
whanak
Podziękowano: 41 razy
Kontakt:

Post autor: whanak » śr lut 11, 2009 8:33 am

Zawsze też można zaproponować udostępnienie środków technicznych - np nieodpłatne użyczenie (w swojej obecności) aparatu fotograficznego celem wykonania fotokopii przez pracownika :D

Pozdrawiam
W.
Witold Hanak - pkt IV.4.k regulaminu
-- ysearch: QU4UV -------------------------------------------
http://hannak-familie.eu Falkenberg O/S, Breslau, Erfurt

mariola

Post autor: mariola » śr lut 11, 2009 10:24 am

Ja właśnie wysłałam wniosek pobrany z genealodzy.pl
Więc mam zabrać własne ksero i jechać z Bydgoszczy do Górzna
Paranoja ja wysiadam :niewiem:
Mariola Gruszczyńska

Marzol Izabela

Post autor: Marzol Izabela » śr lut 11, 2009 4:07 pm

Na mojego maila z prośbą o wykonanie kopii aktów dostałam odpowiedź:

Urząd Stanu Cywilnego w Koninie w odpowiedzi na Pani pismo uprzejmie
informuje, że zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Spraw Wewnętrznych i
Administracji z dnia 26 października 1998 r w sprawie szczegółowych zasad
sporządzania aktów stanu cywilnego, sposobu prowadzenia ksiąg stanu
cywilnego, ich kontroli, przechowywania i zabezpieczenia oraz wzorów aktów
stanu cywilnego, ich odpisów, zaświadczeń i protokołów oraz Ustawą z dnia
29 września 1986r Prawo o aktach stanu cywilnego, kierownik urzędu stanu
cywilnego na wniosek osoby, której stan cywilny został w akcie stwierdzony,
jej wstępnego, zstępnego, rodzeństwa, małżonka lub osobie, która wykaże
interes prawny, wydaje odpis lub potwierdzoną kserokopię dokumentów
znajdujących się w aktach. Na wydanym odpisie lub kserokopii dokumentu
zamieszcza się adnotacją o celu jego wydania.
Pisze Pani, że kserokopia dokumentów potrzebna jest w celu
przeprowadzenia rodzinnych badań genealogicznych. Do spraw prywatnych nie
ma zwolnień z opłaty skarbowej, a zatem jeżeli Pani chce kserokopię aktu
zgonu i małżeństwa, należy napisać do nas wniosek, do którego zostanie
dołączony dowód zapłaty albo jego uwierzytelnioną kopię zgodnie z ustawą o
opłacie skarbowej z dnia 16.11.2006r - za potwierdzenie kserokopii
dokumentu 5zł od każdej strony, na konto Urzędu Miejskiego w Koninie, Pl.
Wolności 1, 62-500 Konin, nr konta: Bank Pocztowy S.A 38 13201016 2770 0010
2000 0013
We wniosku oprócz swoich danych takich jak imię i nazwisko oraz adres
zamieszkania, zgodnie z w/w przepisami, należy wykazać czy dokumenty mogą
być Pani wydane, np. dołączyć kserokopie dokumentów, z których będzie
wynikać pokrewieństwo lub powinowactwo Pani do osób, które figurują w akcie
zgonu i małżeństwie.

Moje pierwsze pytanie to jak mam rozumieć pojęcie "potwierdzona kopia dokumentu" - czy jest to zwykła kopia o jaką mi chodzi, bez mocy urzędowej?
Kolejne pytanie, to jak mam udowodnić pokrewieństwo z osobą uradzoną pod koniec XIX wieku?
Pozdrawiam
Iza

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
whanak
Podziękowano: 41 razy
Kontakt:

Post autor: whanak » ndz mar 08, 2009 3:04 pm

Marzol Izabela pisze: Moje pierwsze pytanie to jak mam rozumieć pojęcie "potwierdzona kopia dokumentu" - czy jest to zwykła kopia o jaką mi chodzi, bez mocy urzędowej?
Kolejne pytanie, to jak mam udowodnić pokrewieństwo z osobą uradzoną pod koniec XIX wieku?
Potwierdzona kopia dokumentu, to zazwyczaj ksero z przystawionymi pieczątkami i podpisem kierownika USC.
A jak masz udowodnić pokrewieństwo ? No w zasadzie chyba wszyscy na tym forum się tym zajmujemy... ja zazwyczaj przedstawiam właściwy fragment drzewa, a w ostateczności dodaję jeszcze kserokopie aktów.

pozdrawiam
W.
Witold Hanak - pkt IV.4.k regulaminu
-- ysearch: QU4UV -------------------------------------------
http://hannak-familie.eu Falkenberg O/S, Breslau, Erfurt

jarekf
Kontakt:

Post autor: jarekf » wt mar 10, 2009 8:43 pm

Witam
Jutro wybieram się do USC z wnioskiem o kserokopie dziś dzwoniłem do tego USC Pani kierownik kazała przynieść wniosek ale już wyraziła swoj stosunek do kserokopii że to nie jest dopuszczalne że aktów nie nie kseruje bo się niszczą itp. Proszę o kilka najważniejszych rad - argumentów jak przekonać Panią kierownik że może wykonywać kserokopie
Pozdrawiam serdecznie
Jarek :-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Urzędy Stanu Cywilnego”