UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Dziwne nazwisko i dziwna miejscowość

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
Izabela
Podziękowano: 8 razy

Dziwne nazwisko i dziwna miejscowość

Post autor: Izabela » śr sty 21, 2009 5:45 pm

Nie rozumiem co oznacza fragment umieszczony w dolnej części aktu zgonu po wyrażeniu „małżonków Sadowskich”. Czy „Poposorów” (tak jak to odczytuję” to jest drugi człon nazwiska, czy tez oznacza coś innego. Czy wyrażenie „niegdy Jozefpolco" (tak je odczytuję) dotyczy małżonków Sadowskich, czy Marianny. Czy to by znaczyło, że zmienili nazwisko?
Bardzo proszę o jakieś podpowiedzi bo za nic nie mogę dotrzeć do aktu urodzenia Marianny.

I jeszcze jedno. Czy może komuś kojarz się z czymś sensownym nazwa miejscowości lub dwóch miejscowości „Rezcte Kamien” przepisana dosłownie z pisanego maszynowo dokumentu USA.

Z góry dziękuję :serca:

Izabela

Obrazek

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Podziękował/a: 15 razy
Podziękowano: 235 razy
Kontakt:

Re: Dziwne nazwisko i dziwna miejscowość

Post autor: Fronczak Waldemar » śr sty 21, 2009 6:10 pm

Posesorów - dzierżawców, rzadziej właścicieli
Niegdy, odczytujemy w sposób dosłowny czyli kiedyś. W złożeniu z nazwiskiem oznacza nieżyjącą osobę, a w tym wypadku: "byłych posesorów Józefpola".
Nazwę miejscowości lub majątku można sprawdzić w SGKP lub na mapach.
Waldemar Fronczak
Po ojcu Kurp, po matce Księżak

Odwiedź : http://www.biurowaldi.pl/

AUTOR TEMATU
Izabela

Post autor: Izabela » śr sty 21, 2009 6:16 pm

Waldemarze,
Bardzo dziękuję. W życiu bym na to nie wpadła. Po raz kolejny Twoja pomoc jest nieoceniona.
Pozdrawiam
Izabela Heropolitańska

AUTOR TEMATU
Izabela

Post autor: Izabela » śr sty 21, 2009 11:34 pm

Dziękuję bardzo Sylwinie.
Akt zgonu, który dołączyłam pochodzi z parafii Lutkówka niedaleko Warszawy, ok. 22 km od Grójca.
Pozdrawiam serdecznie
Izabela Heropolitańska

AUTOR TEMATU
Izabela

Post autor: Izabela » czw sty 22, 2009 12:07 am

Nie. Pojechałam do Oddziału Archiwum w Grodzisku Mazowieckim i wyszukałam. Niestety obecnie ze względu ma dużą ilość prac nad sprawami własnościowymi Oddział nie robi kwerend. Ale z kserokopią dokumentów samodzielnie odnalezionych lub znanych przynajmniej z roku nie ma żadnych problemów.

Izabela Heropolitańska

Awatar użytkownika

jotce
Podziękowano: 229 razy

Post autor: jotce » czw sty 22, 2009 8:13 am

Izabela pisze: ....I jeszcze jedno. Czy może komuś kojarz się z czymś sensownym nazwa miejscowości lub dwóch miejscowości „Rezcte Kamien” przepisana dosłownie z pisanego maszynowo dokumentu USA. ....
Ja bym to kojarzył z wyrazem "recte" = właściwie, inaczej, alias, vel. Czyli "właściwie Kamień" albo "inaczej Kamień".

8)
Jerzy Cieśla
Cieśla - Kownacica, Bednarczyk - Leonów
powiat garwoliński

ODPOWIEDZ

Wróć do „Akty - pozostałe języki”