UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Archiwum ZUS

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

mateusz1010

Re: Archiwum ZUS

Post autor: mateusz1010 » pn sty 19, 2009 11:56 am

Witaj!
Podejrzewam, że najlepiej napisać do Gdańska, bo takimi sprawami zajmuje się chyba oddział a nie inspektorat, ale mogę się mylić. Co do pisania, to ja radziłbym tradycyjnie. Możesz pisać bezpośrednio do ZUS-u, albo do Wydziału Ewidencji Emerytur i Rent.
Pozdrawiam :)
Mateusz Fryszer

doplos
Podziękował/a: 3 razy

Post autor: doplos » pn sty 19, 2009 2:17 pm

GrzegorzB pisze:Tak mnie zastanawia, gdzie napisać moje podanie w sprawie udostępniania akt z ZUSu.
Do kogo adresujecie pisma jak piszecie do ZUSu? Czy mogę wysłać emailem tak jak do USC czy wszędzie musi być pocztą?
Grzegorz

Ja myślę, że pisać tradycyjne pismo drogą pocztową, bo to daje pewność, że Ci odpiszą.
Poszukując dokumentów po moich przodkach pisałam w jednym przypadku do inspektoratu, a w drugim do Oddziału i obie sprawy pozytywnie załatwione.Powodzenia Joanna

ivoszym

Post autor: ivoszym » pn sty 19, 2009 3:12 pm

Witam,

Mam zamiar wystapić do ZUS w sprawie moich dziadków. Proszę o podpowiedź - czy trzeba załączać dokumenty potwierdzające pokrewieństwo?
Dziękuję i pozdrawiam
Iwona Szymańska

-----------------------------------------
moje parafie:Radziejowice,Mszczonów,Wiskitki,Miedniewice,Baranów,Bolimów,Kaski
Nazwiska:Pawlak,Kociszewski/a,Ostrowski/a,Badowski/a,Feder,Sieczka,Rybkowski/a

doplos

Post autor: doplos » pn sty 19, 2009 5:12 pm

Pani z ZUSu w Podkarpackim poinformowała mnie, że prześle mi dokumenty emerytalno-rentowe moich pradziadków pod warunkiem przesłania dokumentów potwierdzających pokrewieństwo w formie kserokopii potwierdzonych przez miejscowy inspektorat ZUS albo Urząd Miasta lub w formie oryginałów, ktore zwróci wraz z dokumentacją.ZUSowi w Chorzowie wystarczyły kserokopie aktów.Joanna

Awatar użytkownika

eldroza54
Podziękował/a: 2 razy

Post autor: eldroza54 » czw sty 22, 2009 8:44 pm

Witam !!!
Chcę się z Wami podzielić wiadomością ,że zostały mi przysłane na adres domowy dokumenty mojej mamy , która nie żyje od 1984 roku.Co prawda - nie orginały , tylko potwierdzone kopie -- ale cieszę się ogromnie z tego powodu .Wszystkie dokumenty włączę do domowego archiwum przodków. I tylko żal mi ogromnie , że nie ma już akt mojego dziadka , no ale to był rok 1956 / nie ma się co dziwić -- przepadły / .Pozdrawiam .Elżbieta :sun:

Awatar użytkownika

mateusz1010

Post autor: mateusz1010 » śr sty 28, 2009 6:22 pm

Witam!
A ja właśnie dostałem z ZUS-u oryginalne papiery mojej babki, (zm.1996) które zostały przysłane z Archiwum z Legnicy. Nawet szybko to poszło. Jedynie napisali mi, że w sprawie akt mojej prababki (zm. 1994) odpowiedź zostanie udzielona w terminie późniejszym, bo się akta gdzieś zawieruszyły. Teraz tylko czekać :D
Mateusz Fryszer

Awatar użytkownika

Galazka
Podziękował/a: 9 razy

Post autor: Galazka » wt lut 17, 2009 11:28 am

Witam.
Zwróciłem się do KRUSu w sprawie dokumentów dotyczących moich dziadków.KRUS odpowiedział pytając jakie dokumenty mnie interesują.

O jakie dokumenty mogę prosić?

Pozdrawiam,
Andrzej

Awatar użytkownika

ttunin
Podziękowano: 13 razy

Post autor: ttunin » wt lut 17, 2009 12:28 pm

Dzięki pomysłowi Marii Łopaciuk z pobliskiego Gdańska :pa: i ja odwiedziłem ZUS w Słupsku. Zostałem bardzo miło przyjęty przez Naczelnika Wydziału Ewidencji Emerytalno-Rentowej mgr Renatę Werra .Na ręce Pani Naczelnik złożyłem podanie o uzyskanie ksero lub oryginałów mojego taty.Po sprawdzeniu bazy zostałem poinformowany iż akta znajduje się w Biłgoraju i w okresie około 2 tygodni otrzymam to co będzie możliwe. I tak się stało.Otrzymałem kilkadziesiąt stron kserokopii z informacją :
cyt." że dokumenty, które stanowią dla mnie wartość pamiątkową mogą zostać wydane w oryginale."
Pędem pojechałem do ZUS i przemiła Pani Naczelnik wydała mi oryginały( za pokwitowaniem) historii choroby, zaświadczenia o zatrudnieniu.
Jednocześnie zwróciłem się do ZUS w Koszalinie o takie same dokumenty dot. mojej mamy. Dostałem zarówno ksero jak i oryginały i to ekspresowo. W tym wypadku akta były jeszcze w Koszalinie.
Należy dodać iż część dokumentów ,które znajdują się w aktach nie podlegają ani kserowaniu ani też zwrotowi.
A więc moja przygoda z ZUS w Słupsku i Koszalinie była bardzo przyjemna i owocna :ok: czego i Wam życzę.
Tadeusz
Tadeusz

rysiu
Podziękował/a: 8 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: rysiu » wt lut 17, 2009 4:31 pm

Jeżeli dana osoba mieszkała w miejscowości Brusy pow. Chojnice woj. pomorskie gdzie szukać dokumentów ZUS tj . jaki oddział w Bydgoszczy czy Słupsku ? . Rysiu .

Awatar użytkownika

ttunin
Podziękowano: 13 razy

Post autor: ttunin » wt lut 17, 2009 4:42 pm

Rysiu!
Tak na gorąco.Właściwym najpewniej będzie ten Oddział ZUS ,który ostatni przed śmiercią płacił świadczenie emerytalne lub rentowe.Ważne kiedy ta osoba zmarła bo zmiany administracyjne trochę "mieszały".
Tadeusz
Tadeusz

rysiu
Podziękował/a: 8 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: rysiu » wt lut 17, 2009 9:29 pm

Prawdopodobnie w latach 1975-80 oddziałem była Bydgoszcz . Rysiu .

elza
Podziękował/a: 4 razy
Podziękowano: 102 razy

Post autor: elza » pn cze 01, 2009 10:46 pm

O ile się orientuję w Warszawie nie ma AA Nieczynnych, takowe jest w Biłgoraju. Teczki, które są już w archiwum należy zamawiać w tym Oddziale ZUS, który ostatni wypłacał emeryturę lub rentę.

Elżbieta

Awatar użytkownika

hykiel
Podziękował/a: 75 razy
Podziękowano: 41 razy

Post autor: hykiel » pn cze 01, 2009 11:14 pm

Witam
czy ktoś z was starał sie o dokumenty zmarłych w latach
1969-1978
i je otrzymał?
Przejrzałem powyższe posty i chyba nie ma szans, bo to ostatnie osoby z kontynuacji renty zmarły albo straciły uprawnienia ( np. ja do renty po rodzicach z powodu przekroczenia wieku maksymalnego 26 lat) w latach 1974 - 1978.
Spróbować jednak warto.
A moze ktoś ma pozytywny rezultat
Ostatnio zmieniony śr cze 03, 2009 7:34 am przez hykiel, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
Jurek Hykiel

elza
Podziękował/a: 4 razy
Podziękowano: 102 razy

Post autor: elza » pn cze 01, 2009 11:44 pm

Lothia, nie bardzo rozumiem o jakie dokumenty Ci chodzi? AA Nieczynnych przechowuje dokumentację osób zmarłych, akt osób żyjących należy szukać w tym oddziale, który wypłaca świadczenie.
Jurku, ja poszukiwałam akt osoby zmarłej w 1991 roku. Bez problemów, panie przemiłe, sprowadzenie z Biłgoraja trwało około tygodnia, wszystkie interesujące mnie dokumenty skserowano na miejscu.

Pozdrawiam Elżbieta

Awatar użytkownika

hykiel
Podziękował/a: 75 razy
Podziękowano: 41 razy

Post autor: hykiel » śr cze 10, 2009 12:48 am

Dziś z 5 punktowym załacznikiem odwiedziłem ZUS Białystok Po napiasniu ugodnionego tresciowo podania pozostało mi czekać .Własciwie szanse są zerowe , wszystkie osoby zmarły w latach przed 1980 a jak sie dowiedziałem to co było nieczynne 5 lat w1990 zostało zlikwidowane i tylko będzie wpis w rejestrze likwidacji.
Na marginesie Archiwum Akt Nieczynnych ZUS dla Białegostoku to Ciechanów.
No cóz, szansa została sprawdzona i tylko jakis bałagan mogł te teczki ochronić, ale poczekam.
pozdrawiam
Jurek Hykiel

ODPOWIEDZ

Wróć do „Archiwa państwowe”