Witam!Dzisiaj mogę Wam napisać, że wysłałam tam kolejne pismo, w którym troszkę postraszyłam paragrafami i dostałam to co chciałam , chociaż nie wszystko to o co mi chodziło:)Warto walczyć:)Joannadoplos pisze:Jestem bardzo rozczarowana, o dostępie do teczek dowodowych zmarłych krewnych mogę tylko sobie pomarzyć.Pisałam do Urzędu Miasta w Przemyślu prosząc o dostęp do teczki dowodowej żony brata mojego pradziadka(teczka brata pradziadka nie przetrwała)-odmówiono mi uzasadniając:
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Dostęp do teczek dowodowych krewnych w linii bocznej
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 130
- Podziękował/a: 3 razy
Re: Dostęp do teczek dowodowych krewnych w linii bocznej
W krakowie prosilem o teczke brata mojego dziadka i urzedniczka nie miala zadnych zastrzezen.
Zbyszek Maderski
Zbyszek Maderski
Zbyszek Maderski
-
Ostatnio ten urząd przeszedł sam siebie-gdy wysłałam kolejne pismo, w którym napisałam, że 31 zł to dla mnie zbyt wygórowana cena, zwłaszcza, że interesują mnie tylko zdjęcia, a w urzędach w innych miastach np.w Krakowie płaci się 5 zł za stronę to odpisali, w stylu że ich opłata jest uzasadniona, a ostatnie zdanie brzmiało, że nie posiadają teczki mojej krewnej... zamiast od tego zacząć...Joannadoplos pisze:Gdyby był ranking na najbardziej nieżyczliwy urząd dla genealoga to wygrałby urząd w Tychach-najpierw odmowa telefoniczna, a gdy przesłałam pismo z opinią GIODO przysłali odpowiedź żądając 31 zł za wniosek...napisali jeszcze, że nakaz zapłaty do 14 dni pod rygorem zwrotu wniosku...szkoda słów.Pozdrawiam wszystkich genealogów i osoby im życzliwe!
Ostatnio zmieniony sob sty 31, 2009 1:41 pm przez doplos, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Polecam kontakty z Archiwum Urzędu Miasta Krakowa-bez problemu uzyskałam ksera z teczek zmarłego brata mojej babci i jego zmarłej rodziny.zmad pisze:W krakowie prosilem o teczke brata mojego dziadka i urzedniczka nie miala zadnych zastrzezen.
Zbyszek Maderski
Co prawda jest trochę drogo jeśli sprawę załatwia się korespondencyjnie-5zł za stronę ksero ,ale jeśli kseruje się osobiście na miejscu to bez tej opłaty no i można dodatkowo zeskanować.Jak komuś bardzo zależy tak jak mnie i nie może pojechać do Krakowa to przecież zapłaci taką kwotę.Mnie po policzeniu wyszły początkowo 44 strony z 3 teczek dowodowych, ale dzięki miłemu i życzliwemu urzędnikowi, który skserował mi najważniejsze strony skończyło się na 22 stronach

-
- Podziękował/a: 151 razy
- Podziękowano: 28 razy
- Kontakt:
Ponieważ nie korzystałam nigdy z tego rodzaju teczek mam pytanie co w nich mogę znaleźć i czy w każdym Archiwum danego miasta się one znajdują czy gdzieś sa zebrane w jednym miejscu. gdzie należny sie zwracać aby uzyskać potrzebne informacje?
Pozdrawiam Żaneta
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach
Szukam ślubu Andrzeja Otwinowskiego z Marianną Ekielman
mój blog http://korzenieprzodkow.blogspot.com/
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach
Szukam ślubu Andrzeja Otwinowskiego z Marianną Ekielman
mój blog http://korzenieprzodkow.blogspot.com/
-
Temat już był poruszany na Genpolu:
http://www.genpol.com/index.php?name=PN ... 86&start=0
Pozdrawiam Joanna
http://www.genpol.com/index.php?name=PN ... 86&start=0
Pozdrawiam Joanna
-
- Podziękował/a: 37 razy
- Podziękowano: 30 razy
Nie tylko na GenPolu, ale też na ForGenie temat teczek (kopert) dowodowych był już wałkowany na wszystkie strony
Pzdr
Krzych

Pzdr
Krzych
Krzysztof
Miejsca poszukiwań:
• Sorokpol, Strunojcie, Korkożyszki, Święciany;
• Ruda Śl., Piekary Śl., Zbrosławice, Poniszowice, Sadów, Koszęcin, Kłodnica;
• Wietrzychowice, Wola Rogowska, Wola Przemykowska, Opatowiec, Rogów;
• Podhajce, Mużyłów;
Miejsca poszukiwań:
• Podhajce, Mużyłów;
-
- Podziękował/a: 75 razy
- Podziękowano: 41 razy
Krzych ma rację ale ciągle jestesmy bogatsi o doświadczenia. Prekursorem była chyba Claire.
To moje doświadczenie. Byłem w piątek w USC Białystok i prosiłem o teczki Rodziców i Dziadków. Pytanie podstawowe brzmiało czy dowód był wydany w Białymstoku, a potem rok zgonu adres zameldowania no i oczywiście dane podstawowe. Zaproszono mnie na poniedziałek dając dużą szansę ze istnieją teczki,chociaz najwcześniejszy zgon to1969r. I narazie żadnego wypełniania kwitów, ale na początek było: a po co to Panu - bo chce zdjęcia -to niemożliwe -no dobrze to chce popatrzeć i wynotować dla celow genealogicznycznych z kwestionariuszy gdzie pracowali itd.
Co można znależć: stare wymienione dowodyale powojenne, kwestinariusze wypełniane przy wymianach, zdjęcia zapasowe, a tam wiedza sięgająca w moim przypadku do XIX wieku choć akurat znana, ale może drugie imiona, moze daty urodzin dzieci .Te kwestionariusze tuż powojenne były rozbudowane. A potem szansa na awanturowanie sie o kserokopie nie do celów urzędowych i oczywiście o zwrot zdjęć, och jak ja to lubię! chyba jestem ukrytym pieniaczem.
To moje doświadczenie. Byłem w piątek w USC Białystok i prosiłem o teczki Rodziców i Dziadków. Pytanie podstawowe brzmiało czy dowód był wydany w Białymstoku, a potem rok zgonu adres zameldowania no i oczywiście dane podstawowe. Zaproszono mnie na poniedziałek dając dużą szansę ze istnieją teczki,chociaz najwcześniejszy zgon to1969r. I narazie żadnego wypełniania kwitów, ale na początek było: a po co to Panu - bo chce zdjęcia -to niemożliwe -no dobrze to chce popatrzeć i wynotować dla celow genealogicznycznych z kwestionariuszy gdzie pracowali itd.
Co można znależć: stare wymienione dowodyale powojenne, kwestinariusze wypełniane przy wymianach, zdjęcia zapasowe, a tam wiedza sięgająca w moim przypadku do XIX wieku choć akurat znana, ale może drugie imiona, moze daty urodzin dzieci .Te kwestionariusze tuż powojenne były rozbudowane. A potem szansa na awanturowanie sie o kserokopie nie do celów urzędowych i oczywiście o zwrot zdjęć, och jak ja to lubię! chyba jestem ukrytym pieniaczem.
pozdrawiam
Jurek Hykiel
Jurek Hykiel
-
- Podziękował/a: 20 razy
- Podziękowano: 52 razy
Jurku! Tak trzymaćhykiel pisze:... A potem szansa na awanturowanie sie o kserokopie nie do celów urzędowych i oczywiście o zwrot zdjęć, och jak ja to lubię! chyba jestem ukrytym pieniaczem.

Pozdrawiam serdecznie,
Krzysztof Wasyluk
Krzysztof Wasyluk
-
- Podziękował/a: 37 razy
- Podziękowano: 30 razy
Skoro Jurek zaleca dzielenie się doświadczeniami, to przedstawiam poniżej wykaz znalezisk z teczki moich dziadków. Kserokopie nieuwierzytelnione dostałem gratis, na pisemny wniosek.
Papiery, które zawierała teczka dziadka:
1. Prośba o wydanie tymcz. zaświadczenia tożsamości (ze zdjęciem, 1950 r.);
2. Tzw. metryczka (ze zdj. i tuszowym odciskiem kciuka, 1954 r.);
3. Ankieta - celem otrzymania dowodu os. (ze zdjęciem, 1952 r.);
4. Ankieta - celem otrzymania dow. os. (bez zdj., 1954 r.);
5. Wniosek o wydanie dowodu os. (ze zdjęciem, 1962 r.);
6. Dowód osobisty z 1962 r.
7. Karta osobowa (dane osobowe, rodzinne, zawodowe i inne);
8. Zgłoszenie zamieszkania (karta zgłoszeniowa dziadka i karty zgłoszeniowe jego dzieci);
9. Karta meldunkowa;
10. Odpis notarialny aktu urodzenia (na podstawie metryki kościelnej "zza Buga");
11. Odpis skrócony aktu zgonu;
12. Pokwitowania.
Teczka babci była nieco uboższa, zawierała głównie wnioski dowodowe z lat 50. i 60.
Pozdrawiam,
Krzysiek
Papiery, które zawierała teczka dziadka:
1. Prośba o wydanie tymcz. zaświadczenia tożsamości (ze zdjęciem, 1950 r.);
2. Tzw. metryczka (ze zdj. i tuszowym odciskiem kciuka, 1954 r.);
3. Ankieta - celem otrzymania dowodu os. (ze zdjęciem, 1952 r.);
4. Ankieta - celem otrzymania dow. os. (bez zdj., 1954 r.);
5. Wniosek o wydanie dowodu os. (ze zdjęciem, 1962 r.);
6. Dowód osobisty z 1962 r.
7. Karta osobowa (dane osobowe, rodzinne, zawodowe i inne);
8. Zgłoszenie zamieszkania (karta zgłoszeniowa dziadka i karty zgłoszeniowe jego dzieci);
9. Karta meldunkowa;
10. Odpis notarialny aktu urodzenia (na podstawie metryki kościelnej "zza Buga");
11. Odpis skrócony aktu zgonu;
12. Pokwitowania.
Teczka babci była nieco uboższa, zawierała głównie wnioski dowodowe z lat 50. i 60.
Pozdrawiam,
Krzysiek

Krzysztof
Miejsca poszukiwań:
• Podhajce, Mużyłów;
Miejsca poszukiwań:
• Podhajce, Mużyłów;
-
- Podziękowano: 1 raz
Jurku, jeśli chodzi o USC Białystok, to napisz proszę jak w naszym mieście urzędnicy podchodzą do kserokopii dla celów nieurzędowych, czy sprawiają duże problemy, no i czy można odzyskać zdjęcia z teczek...
pozdrawiam
pozdrawiam
Marcin
Szukam:
Ambrożyk, Średziński-p.Suraż
Bystrzejewski, Kwiatkowski, Żak-p.Odrzywół, Brzostowica Wielka
Czajkowski, Dolistowski, Furmaniak, Szaciłowski, Uścian-Szaciłowski, Brzeziński, Rutkowski, Maliszewski, Ogrodnik-p.Juchnowiec i Turośń
Szukam:
Ambrożyk, Średziński-p.Suraż
Bystrzejewski, Kwiatkowski, Żak-p.Odrzywół, Brzostowica Wielka
Czajkowski, Dolistowski, Furmaniak, Szaciłowski, Uścian-Szaciłowski, Brzeziński, Rutkowski, Maliszewski, Ogrodnik-p.Juchnowiec i Turośń
-
- Podziękował/a: 1 raz
Ja otrzymałam kserokopie następujących dokumentów:
1/ karta osobowa
2/ zaświadczenie o zatrudnieniu x 2
3/ karta meldunkowa
4/ ankieta 1952 i 1955
5/ wniosek o wydanie dowodu osobistego z roku 1965.
Są to dokumenty córki siostry mojego dziadka, więc dosyć dalekie pokrewieństwo. Jak widać wszystko zależy od dobrej woli urzędnika i naszej siły przekonywania. Dla mnie okazały się one być bardzo wartościowe pod względem poznawczym. Dowiedziałam się, co robiła przed wojną, gdzie była zatrudniona po wojnie, że na czas wojny została wysiedlona ze swojego mieszkania, opiekowała się nie tylko matką, ale i siostrą matki. Słowem kopalnia nieznanej mi dotąd wiedzy.
Pozdrawiam
Ewa Rembikowska
1/ karta osobowa
2/ zaświadczenie o zatrudnieniu x 2
3/ karta meldunkowa
4/ ankieta 1952 i 1955
5/ wniosek o wydanie dowodu osobistego z roku 1965.
Są to dokumenty córki siostry mojego dziadka, więc dosyć dalekie pokrewieństwo. Jak widać wszystko zależy od dobrej woli urzędnika i naszej siły przekonywania. Dla mnie okazały się one być bardzo wartościowe pod względem poznawczym. Dowiedziałam się, co robiła przed wojną, gdzie była zatrudniona po wojnie, że na czas wojny została wysiedlona ze swojego mieszkania, opiekowała się nie tylko matką, ale i siostrą matki. Słowem kopalnia nieznanej mi dotąd wiedzy.
Pozdrawiam
Ewa Rembikowska
-
- Podziękował/a: 21 razy
- Podziękowano: 2 razy
A ja spotkałam baaardzo ludzkiego urzędnika. Otrzymałam więcej niz się spodziewałam. Pisałam w imieniu męża, dlatego korespondencja jest per Pan. Prosiłam o kserokopię (skan) dokumentow z koperty dowodowej zmarłej w latach 90-tych prababci. List wysłałam pocztą, ale podałam kontakt mailowy.
Oto odpowiedź:
Napisze krótko, że procedura skanowania i przesłania mailem trwała by wieczność, zanim przestaliby mnie odbijać jak piłeczka. Ale to tak między nami.
Ochrona danych osobowych nie dotyczy osób zmarłych, więc problemów nie będzie.
Co do płatności, to jakoś to ominę dla Pana, ale to też tak między nami.
W poniedziałek lub we wtorek skseruje wszystko co mogę i puszczę priorytetem do Pana.
Mam nadzieję, że przesłane dokumenty pomogą.
Życzę Panu Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku.
I poczułam, ze naprawde ida święta
List dotarł w dwa dni.
Oto odpowiedź:
Napisze krótko, że procedura skanowania i przesłania mailem trwała by wieczność, zanim przestaliby mnie odbijać jak piłeczka. Ale to tak między nami.
Ochrona danych osobowych nie dotyczy osób zmarłych, więc problemów nie będzie.
Co do płatności, to jakoś to ominę dla Pana, ale to też tak między nami.
W poniedziałek lub we wtorek skseruje wszystko co mogę i puszczę priorytetem do Pana.
Mam nadzieję, że przesłane dokumenty pomogą.
Życzę Panu Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku.
I poczułam, ze naprawde ida święta

Pozdrawiam
Ola Erbert
Ola Erbert
-
- Podziękował/a: 2 razy
- Podziękowano: 8 razy
Witam!
Może ja troszkę od strony technicznej podejdę do kwestii uzyskania dostępu do tych teczek.
Co powinien zawierać wniosek o udostępnienie teczki dowodowej? Jakie informacje? Czy trzeba to jakoś umotywować, czy wystarczy "Proszę o udostępnienie..."? W sumie z jednej strony jest to urząd, czyli wszystko musi być jasno bez owijania w przysłowiową bawełnę, z drugiej jednak strony urzędnik też człowiek i inaczej zareaguje na ładny wniosek, a inaczej na napisany "wprost".
Może ja troszkę od strony technicznej podejdę do kwestii uzyskania dostępu do tych teczek.
Co powinien zawierać wniosek o udostępnienie teczki dowodowej? Jakie informacje? Czy trzeba to jakoś umotywować, czy wystarczy "Proszę o udostępnienie..."? W sumie z jednej strony jest to urząd, czyli wszystko musi być jasno bez owijania w przysłowiową bawełnę, z drugiej jednak strony urzędnik też człowiek i inaczej zareaguje na ładny wniosek, a inaczej na napisany "wprost".
Pozdrawiam!
Łukasz Rzeszotek
Poszukuję informacji na temat osób o nazwiskach: Rzeszotek, Krakowiak, Kłosowicz, Kiemona, Kemona
Łukasz Rzeszotek
Poszukuję informacji na temat osób o nazwiskach: Rzeszotek, Krakowiak, Kłosowicz, Kiemona, Kemona