UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Dostęp do teczek dowodowych krewnych w linii bocznej

Moderator: Moderatorzy

kadi13

Re: Dostęp do teczek dowodowych krewnych w linii bocznej

Post autor: kadi13 » ndz lut 01, 2009 1:04 am

Moi drodzy-co to są te teczki dowodowe??Czy to są teczki z dokumentami osobowymi ???
Gdzie można o nie pytać??
Czy są trudności w ich udostępnianiu???
Bardzo proszę o informację

Pozdrawiam Hanka
Hanka
Poszukuje inform.Sępiński (Sempiński) Karol 1829-?, Sępiński Adam 1869-1938,Malczewscy z Malczewa,Guza Franciszek 1864-1935 Wągrowiec

AlinaSobolewska

Post autor: AlinaSobolewska » ndz lut 01, 2009 7:48 am

Haniu w tym watku sa nawet linki do poczytania na ten temat, a na forgenie i genpolu dużo. Wrzuć na wyszukiwanie a dowiesz sie wszystkiego.
pozdrawiam serdecznie
Alina Kowalska (Sobolewska)
albo alikowa :-)

Awatar użytkownika

ale39
Podziękował/a: 21 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: ale39 » ndz lut 01, 2009 9:02 am

Łukaszu, ja piszę bardzo zwięźle.
Po prostu pytam, czy w tutejszym Urzędzie zachowała się teczka dowodowa mojej ......, która zmarła w roku ........, a ostatnio mieszkała przy ul. ............. (podaje dokladny adres).
Zawsze dostaje odpowiedź. Jak mi bardzo zależy to wysyłam pocztą, a jak troszke mniej, to mailem.
Kiedy przychodzi odpowiedź pozytywna, to piszę już bardziej wylewny list proszac o jej wydanie (ewentualnie skserowanie).
Pozdrawiam

Ola Erbert

Awatar użytkownika

KrzychB
Podziękował/a: 37 razy
Podziękowano: 30 razy

Post autor: KrzychB » ndz lut 01, 2009 12:18 pm

Rzeszot pisze:Co powinien zawierać wniosek o udostępnienie teczki dowodowej? Jakie informacje? Czy trzeba to jakoś umotywować, czy wystarczy "Proszę o udostępnienie..."? .
Bez względu na to, czy nasz list jest mniej czy bardziej wylewny, każdy urzędowy wniosek powinien zawierać sformułowanie konkretnej prośby wraz z uzasadnieniem (wskazaniem celu - w tym przypadku celem będą prywatne badania genealogiczne). Nie jest konieczne podawanie podstawy prawnej, o zgodność z przepisami naszego żądania to już się musi martwić urząd. Jednakże mając na uwadze, co się czasem zdarza, dyletantyzm urzędników, nie zawadzi zacytować odpowiedni paragraf, żeby uzmysłowić, że nasza prośba nie jest zupełnie z sufitu.

Pozdrawiam
Krzych
Krzysztof

Miejsca poszukiwań:
• Sorokpol, Strunojcie, Korkożyszki, Święciany;
• Ruda Śl., Piekary Śl., Zbrosławice, Poniszowice, Sadów, Koszęcin, Kłodnica;
• Wietrzychowice, Wola Rogowska, Wola Przemykowska, Opatowiec, Rogów;
• Podhajce, Mużyłów;

Awatar użytkownika

Adam Leszczyński
Podziękował/a: 24 razy
Podziękowano: 6 razy

Post autor: Adam Leszczyński » ndz lut 01, 2009 12:26 pm

List listem,
ale zauważyłem, że urzędnicy lubią jak się im podaję numer telefonu.
Widać nie wszyscy lubią papierkologię. ;)
Adam
Poszukuję Leszczyńskich z Białej Podl.
Lipnickich z Mińszczyzny
Finnów (Finne) z Mińszczyzny
Adam syn Artura, od Artura, Władysława, Józefata, Antoniego, Onufrego, Michała i Antoniego(?)

Awatar użytkownika

ale39
Podziękował/a: 21 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: ale39 » ndz lut 01, 2009 12:37 pm

W pierwszym liście nigdy nie uzasadniałam do czego jest mi to potrzebne. Specjalnie, zeby nikt się do niczego nie przyczepił. Uznałam bowiem, że nie muszę pisać na co mi to, jeżeli jedynie chce wiedzieć: jest czy nie. To chyba może wiedzieć każdy. Natomiast, kiedy już wiem, ze jest i chcę żeby mi wydali, to juz uzasadniam dlaczego. Jak narazie ta metoda się sprawdza. Wychodzę bowiem z założenia, ze im mniej rzeczy podam pytając wstepnie, to sami będą się zastanawiali, czy może to cos ważnego i się bardziej postarają. Potem już wiedzą, że do celów prywatnych, ale wtedy już nie mają wyjscia i albo skopiują albo wydadzą.
Ale oczywiście kazdy ma swoje sposoby.
Pozdrawiam

Ola Erbert

Awatar użytkownika

Adam Leszczyński

Post autor: Adam Leszczyński » ndz lut 01, 2009 1:11 pm

Oczywiście każdy ma swoją metodę,
tylko po co mnożyć pisma? Napisać raz a dobrze (kompleksowo).
Przynajmniej tak uważam.
I naprawdę numer telefonu pomaga, już wielokrotnie urzędnicy (np. przy teczkach dowodowych w Radomiu) dzwonili do mnie, bo pismo przyjęli ale i tak nie wiedzieli o co kaman. ;)
Pozdrawiam
Lipnickich z Mińszczyzny
Adam syn Artura, od Artura, Władysława, Józefata, Antoniego, Onufrego, Michała i Antoniego(?)

Awatar użytkownika

hykiel
Podziękował/a: 75 razy
Podziękowano: 41 razy

Post autor: hykiel » pn lut 02, 2009 11:22 pm

Dzisiesze doświadczenia po
wizytcie osobistej w piątek w Departamencie Obsługi Mieszkańca UM w Białymstoku. e ref dow osobistych
Z prośby o 5 teczek czekały 2 najmłodsze 1977 1978 reszta juz chyba sie nie odnajdzie ale za 2 lata znow zapytam bo robią porządki i wpisują teczki do kompterowego spisu
Wewnątrz teczek znalazłem ankiety od powojennej poczynając, odpisy metryk chrztu i slubu, poswiadczenia obywatelstwa polskiego, kilka zdjęc na karcie ewid i ankietach, zaświadczenia z miejsca pracy, ....
i wydane przez władze niemieckie personal ausweisen ze zdjęciem i odciskami 2 palców, powojennych dowodów nie było.
Mogłem tylko otrzymac poświadczone ksero nie do obrotu prawnego i takie po 5zl za stronę dostałem po wypełnieniu jedynego zamówienia- był to jedyny papierek w całej sprawie i okazanie dowodu.
Teraz trochę odczekam, znam juz nr teczek i poproszę o prawo do zeskanowania zdjęć. Chyba muszę je mieć na nagrobek dziadków, prawda? Tylko trzeba znależć podstawę prawną do pobrania przez urząd jakiejś opłaty wtedy raczej pozwolą . chyba poświadczona kopia cyfrowa zdjęcia nie przejdzie jako podstawa.
pozdrawiam
Jurek Hykiel

Szaciłowski_Marcin
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Szaciłowski_Marcin » wt lut 03, 2009 3:25 pm

Wielkie dzięki Jurku za informacje, mam nadzieję że będę mógl, w razie potrzeby, liczyć na Twoje rady dot. załatwiania spraw w urzędach i nie tylko.

Przy okazji chciałbym zapytać czy w naszym mieście jest jakaś w miarę zorganizowana grupa genealogów, którzy działają dla naszego regionu, a może gdzieś odbywają się jakieś spotkania?
Myślę że taka inicjatywa jest bardzo potrzebna w naszym podlaskim regionie.
Ze swojej strony zgłaszam zdecydowaną chęć uczestnictwa i pomocy we wszelkich pracach.

pozdrawiam
Marcin

Szukam:
Ambrożyk, Średziński-p.Suraż
Bystrzejewski, Kwiatkowski, Żak-p.Odrzywół, Brzostowica Wielka
Czajkowski, Dolistowski, Furmaniak, Szaciłowski, Uścian-Szaciłowski, Brzeziński, Rutkowski, Maliszewski, Ogrodnik-p.Juchnowiec i Turośń

Awatar użytkownika

hykiel
Podziękował/a: 75 razy
Podziękowano: 41 razy

Post autor: hykiel » wt lut 03, 2009 4:34 pm

Dorzucę w uzupełnieniu że w białostockim USC potwierdzonych kserokopii z ksiąg metrykalnych nie wykonują - wiem to z rozmowy bo nie miałem potrzeby zamówienia . Pani powiedziała ze jak mam kopie to mogą potwierdzić.

Marcin napisał :"czy w naszym mieście (Białystok)jest jakaś w miarę zorganizowana grupa genealogów, którzy działają dla naszego regionu, a może gdzieś odbywają się jakieś spotkania?
Myślę że taka inicjatywa jest bardzo potrzebna w naszym podlaskim regionie.
Ze swojej strony zgłaszam zdecydowaną chęć uczestnictwa i pomocy we wszelkich pracach"

A ja własnie szukam do pomocy zob. Armia Andersa -spis zolnierzy...
http://www.forgen.pl/viewtopic.php?f=48&t=3829
Jesli chodzi o spotkania to są tylko osobiste. Mozna podjąć próbę - ja mogę tylko dolączyc ale nie organizować i systematycznie pracować -mam pół roku wolne, pół zajęte
pozdrawiam
Jurek Hykiel

Awatar użytkownika

Rzeszot
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 8 razy

Post autor: Rzeszot » czw lut 05, 2009 10:16 pm

Witam!

Byłem dziś w jednym z warszawskich USC i dowiedziałem się, że nie posiadają oni teczek dowodowych (może źle coś przeczytałem na forum i do złego "organu" się udałem), a trzeba się z tym zgłosić ewentualnie do odpowiedniego działu w urzędzie dzielnicy. Nie mniej choć z początku pani urzędnik była troszkę niemiła (przynajmniej tak odczułem jej zachowanie), to po jakimś czasie zaproponowała żebym się udał najlepiej do parafii, w których miały miejsca wydarzenia z życia dziadków, bo taka metryka z urzędu jest niczym w porównaniu ze wspaniale prowadzoną księgą, gdzie każde wydarzenie jest opisane bardzo szczegółowo niczym historia. Do tego jeszcze opowiadała jak to pracowała w USC Śródmieście i nawet sprawdzili w swoim papierowym katalogu, czy księgi, które mnie mogą interesować znajdują się w AP na Krzywym Kole.
Może nie był to udany dzień genealoga, niemniej musiałem napisać ten komentarz, żeby zainteresowani nie "tracili" czasu w kolejkach w USC m.st. Warszawy.
Pozdrawiam!
Łukasz Rzeszotek

Poszukuję informacji na temat osób o nazwiskach: Rzeszotek, Krakowiak, Kłosowicz, Kiemona, Kemona

Awatar użytkownika

Adam Leszczyński

Post autor: Adam Leszczyński » pt mar 20, 2009 1:04 pm

Dziś telefonik;
proszę pana Pani Kierownik, pomimo braku pokrewieństwa pomiędzy Panem a zmarłym (brat mojej prababci) zgadza się na wydanie odpisu skróconego, wbrew ustawie...
A chciałem tylko informację...... ;)
Co to ludzie nie wymyślą dla 22 złotych.
Pozdrawiam
Adam

PS pardon to o teczkach dowodowych, ale też trochę oddaje sposób myślenia niektórych....
Lipnickich z Mińszczyzny

Awatar użytkownika

eldroza54
Podziękował/a: 2 razy

Post autor: eldroza54 » sob maja 30, 2009 5:18 pm

Witam Was!!!!!!!
Proszę o kilka słów na temat opłaty za otrzymanie kser z teczki dowodowej w kwocie 31 złotych .Mam na to 14 dni /już mniej bo była awaria na genealogach /- a jak nie , to to podanie pozostawi się bez rozpatrzenia.Przy tej opłacie powołują się na paragfaf 1 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 19.11.2008 roku- w sprawie wysokości opłat za udostępnoenie danych ze zbiorów meldunkowych .( Dz.Ustaw z 2008 roku , poz. 1298).
Czy ktoś z forumowiczów miał już do czynienia z takim przepisem ? Pozdrawiam .Elżbieta :sun:

Awatar użytkownika

Krystyna 47
Podziękował/a: 4 razy
Podziękowano: 142 razy
Kontakt:

Post autor: Krystyna 47 » sob maja 30, 2009 7:43 pm

Witam!
Mam przykre doświadczenie z teczkami dowodowymi a w zasadzie z kierowniczką Biura Ewidencji.
Nie powiedziała co się znajduje w teczkach nieżyjących dziadków tylko kazała mi zapłacić po 31 zł.
za informacje które nie były dla mnie nowe,w dodatku z błędami nazwiska.
Niżej jedna z tych odpowiedzi a druga jest taka sama.
Nazwisko Czepień powinno być Cepiń a Szobelak-Szubelak

http://img5.imageshack.us/img5/3372/img260.jpg
Pozdrawiam
Krystyna Czerniga

Szukam:Wielocha,Waniak,Mirkowscy,Rogala,Pawelec,Głogowscy/Jarosławice,Cerekiew,
Zakrzew,Przytyk,Ruda Wielka,Radom/
Czerniga,Cepiń,Kohut,/Olszanica,Uherce Mineralne,Stefkowa,Stryj,Lwów,USA/
http://www.atenakg.pl/

AUTOR TEMATU
doplos
Podziękował/a: 3 razy

Post autor: doplos » sob maja 30, 2009 7:54 pm

Witam!Nie wiem jak to jest z tymi przepisami, że w jednych urzędach kazali mi płacić 31 zł(Jarosław, Tychy), w innych 5 zł za stronę za potwierdzeniem(Kraków), a jeszcze inne w tym samym czasie przesyłają kserokopie za darmo(nie wymienię miast, aby życzliwych urzędników nie narazić na kłopoty).Coś tu jest nie tak, ale jak komuś bardzo zależy to chyba zapłaci tak jak ja:)Pozdrawiam Asia

ODPOWIEDZ

Wróć do „Urzędy Stanu Cywilnego”