UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Wykaz uczestnikow powstania styczniowego 1863-1864
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 18 razy
- Podziękowano: 5 razy
Re: Wykaz uczestnikow powstania styczniowego 1863-1864
Witam a czy można by się dowiedzieć czy nazwiska takie jak Feluś, Żarski, Barnacki, Wąs & Wąz wystepują ww publikacji?
POZDRAWIAM
Krzysztof Jerzy Antoni Feluś syn Edwarda wnuk Józefa którego ojcem był Adam od Mateusza potomek Piotra od Mikołaja syn Jana od Sebastiana ?
AUTOR TEMATU - Posty: 1125
- Podziękował/a: 16 razy
- Podziękowano: 215 razy
Felus brakkrzysztof_feluś pisze:Witam a czy można by się dowiedzieć czy nazwiska takie jak Feluś, Żarski, Barnacki, Wąs & Wąz wystepują ww publikacji?
Zarski Konrad 49 lat na 1868, na zeslaniu nie mial rodziny przy sobie
Жарский Конрад – муж., 49 лет на 1868 г., сослан на водворение, с 1864 г. находился в Мариинском округе, семьи не имеет — Там же.
Zarski Kontanty39 lat na 1868 dworzanin z gub.kowenskiej, zeslanie , przy nim dzieci i zona
Жарский Константин – муж., 39 лет на 1868 г., дворянин Ковенской губ., сослан на водворение, с 1865 г. находился в Мариинском округе, мукомол, при нем дети и жена — ГУ ГАОО. ф. 3. Оп. 6. д. 8960, 10388. Л. 364 об.-365.
Barnacki brak
Was- Waz tez brak
podobne:Wasowicz
Pozdrawiam
Gabi
-
- Podziękował/a: 18 razy
dziękuje:)
POZDRAWIAM
Krzysztof Jerzy Antoni Feluś syn Edwarda wnuk Józefa którego ojcem był Adam od Mateusza potomek Piotra od Mikołaja syn Jana od Sebastiana ?
- Podziękował/a: 44 razy
- Podziękowano: 41 razy
Musiałem ostatni zarzucić forum - praca. Potem pojechałem na parafie i mam nowe informacje, które zkonfrontowałem z plotkami rodzinnymi że wywodzimy się ze wschodu. Wtedy gdy usłyszałem ta plotke to ją trochę zignorowałem ale kto wie... Czy możesz mi powiedzieć czy masz coś więcej o Jakubach których wymieniłaś (szczególnie data urodzenia)?gabi pisze:azielik pisze: Зелинский Яков Jakub - Дворянин Виленской губернии
Зелинский Яков Яковлев Jakub s.Jakuba - житель Ковенской губ.
Pozdrawiam,
Andrzej
Parafrazując: Śpieszmy się pytać ludzi, tak szybko odchodzą
-
Andrzejuazielik pisze:Musiałem ostatni zarzucić forum - praca. Potem pojechałem na parafie i mam nowe informacje, które zkonfrontowałem z plotkami rodzinnymi że wywodzimy się ze wschodu. Wtedy gdy usłyszałem ta plotke to ją trochę zignorowałem ale kto wie... Czy możesz mi powiedzieć czy masz coś więcej o Jakubach których wymieniłaś (szczególnie data urodzenia)?gabi pisze:azielik pisze: Зелинский Яков Jakub - Дворянин Виленской губернии
Зелинский Яков Яковлев Jakub s.Jakuba - житель Ковенской губ.
akurat o tych osobach nie ma wiele informacji, tylko tyle jak ponizej, brak dat urodzin.
Zielinski Jakub dworzanin gub. wilenskiej, okreg dzisnienski
ЗЕЛИНСКIЙ Яковъ дворянин Виленская губерния Дисненского уезда
Zielinski Jakub s.Jakuba - maz, mieszkaniec kowenskiej guberni,zeslany na wojenna sluzbe,znajdowal sie w I liniowym batalionie, po 1868 przeniesiony do cywila.....
Зелинский Яков Яковлев – муж., житель Ковенской губ., сослан на военную службу, находился в I линейном бат., после 1868 г. переведен в гражданское ведомство — ГУ ГАОО. Ф. 3. Оп. 6. д. 8948. Л. 4, 5 об.-6.
Gabi
-
- Podziękowano: 1 raz
Proszę o sprawdzenie nazwiska Wnuk Lipiński bądz Lipiński
Dziękuję
Dziękuję
Mariola Gruszczyńska
-
Brak nazwiska Wnuk Lipinski, natomiast jest Lipinski:mariola pisze:Proszę o sprawdzenie nazwiska Wnuk Lipiński bądz Lipiński
Dziękuję
Lipinski Aleksander
Липинский Александр, род. ок.- нет свед. Находился под надзором с 1867 года
Lipinski Antoni
ЛИПИНСКIЙ Антонъ дворянин Гродненская губерния Кобринского уезда проживал в фольварке Карловичи помещика Оржешко.
Lipinski Kazimierz s.Michala
Липинский Казимир Михайлов – муж., 29 лет на 1868 г., дворянин Минской губ., условия ссылки не известны, с 1865 г. находился в Томске, частная служба, семьи не имеет — ГУ ГАОО. Ф. 3. Оп. 6. д. 8960.
Lipinski Maciej
Липинский Мацей,Шляхтич либо Крестьянин род. ок. 1828, уроженец Люблинской губ. Бяльского уезда д. Липины. Крестьянин (по др. свед. - шляхтич). За участие в восстании по решению полевого военного суда в г. Седлецах выслан в Енисейскую губ. на житье. С 28.02.1868 г. под надзором в Яранске. Пособие не получал. Занимался мелочною торговлею. Имел жену и сына на родине. Освобожден 26.06.1871 г. на основании Высочайшего повеления от 13.05.1871 г. Прибыл на жительство в Константиновский уезд Седлецкой губ. 08.03.1872 г. Липинский Мацей - с февраля 1868 по 1871 в Вятской губернии.
Lipinski Sylwester s.Ignacego
Липинский Селиверст Игнатьевич Род. ок. 1822 г. Место рождения: Пруссия, Страсбургский уезд, г. Горжино. Проживал там же. Мещанин. Столяр. Прусский подданный. «В марте 1864 г. присоединился к шайке польских мятежников в Пруссии и вооруженный перешел в Царство Польское. Когда шайка была разбита русскими войсками, попал в плен». За участие в мятеже выслан в Архангельскую арестантскую роту на 3 года. Зачислен в роту 18.10.1864. Холост. 11.08.1867 отправлен в Пруссию, в Страсбург. . •; ГААО. Ф.1. Оп.4. Т.1. Д.1726; Т.5а. Д.671; Ф.9. Оп.1. Д.187; Д.239. Л.128об; Ф.4. Оп.21.Т.2.Д.566.Л.167.
Lipinski Tomasz s.Kas(c)pra
Липинский Томаш Касперович Место рождения: Варшавская губ, Ленчицкий уезд, г. Лодзь. Мещанин. За участие в мятеже выслан в Архангельскую арестантскую роту на 1 год. Зачислен в роту 28.12.1864. Согласно предписанию министра внутренних дел от 24.06.1865, 10.09.1865 отправлен для водворения в Тобольскую губ.; ГААО. Ф.1. Оп.4. Т.5а. Д.671; Ф.9. Оп.1. Д.205. Л.44.
Lipinski Jozef
Липинский Юзеф, род. ок.- нет свед. Находился под надзором с 1870 года
Pozdrawiam
Gabi
-
- Podziękował/a: 7 razy
Witam serdecznie.Bardzo proszę o sprawdzenie nazwisk:Olejarz,Wyroda,Szymczyk,Brzezicki.
Pozdrawiam
Ilona
Pozdrawiam

Ilona
Z serdecznymi pozdrowieniami z Kargowej
Ilona
Ilona
-
Olejarz, Wyroda, Szymczyk brakIlona Brzezicka pisze:Witam serdecznie.Bardzo proszę o sprawdzenie nazwisk:Olejarz,Wyroda,Szymczyk,Brzezicki
jest:
Szymczak Marianna
ШИМЧАК Марианна, род. ок.1833. Находился под надзором c 10 мая 1772 г.. Приговор: "за политические преступления". Проживал в Ядрине. Получает пособие 1 руб. 50 коп. в месяц. Вдова. 16 мая 1872 г. возвращены права состояния. НА РТ. Ф.1. Оп.3.Д.3244. Л. 109-132
Brzezicki Antoni
БРЖЕЗИЦКIЙ Антонъ Минской губернии Бывший правитель дел Комиссии Народного продовольствия Минской губернии. На поселение в более отдаленные места Сибири
Brzezicki Antoni (Brzezinski)
Бржезицкий Антон (Бржезинский) – муж., 45 лет на 1870 г., дворянин, сослан с лишением прав поселение, с 1864 г. находился в Тобольске, письмоводство. ГУ ГАОО. Ф. 3. Оп. 4. Д. 6277. Л. 38 об., Оп. 6. д. 10388.
Pozdrawiam
Gabi
-
- Podziękował/a: 20 razy
Witaj Gabi,
Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska: Wiśniewski, Blumberg, Kołodziejski.
Dziękuję i pozdrawiam...
Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska: Wiśniewski, Blumberg, Kołodziejski.
Dziękuję i pozdrawiam...
Monika
Poszukuję: Kujawy - Kolczyński, Wiśniewski, Kry(u)ger, Mański, Lepkowski, Rzymkowski;
Błonie, Babice, Sochaczew - Dąbrowski, Wojciechowski, Kamiński, Walczewski;
Warszawa , Włocławek - Blumberg, Laskowski; Różan - Kołodziejski, Grabowski
Poszukuję: Kujawy - Kolczyński, Wiśniewski, Kry(u)ger, Mański, Lepkowski, Rzymkowski;
Błonie, Babice, Sochaczew - Dąbrowski, Wojciechowski, Kamiński, Walczewski;
Warszawa , Włocławek - Blumberg, Laskowski; Różan - Kołodziejski, Grabowski