UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Co dalej z programami indeksacyjnymi?

Luźne dyskusje na każdy temat (prawie nie moderowane)

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

PiotrGerasch
Podziękował/a: 12 razy
Podziękowano: 23 razy
Kontakt:

Re: Co dalej z programami indeksacyjnymi?

Post autor: PiotrGerasch » sob lut 14, 2009 2:05 pm

Robert Budzynowski pisze:ehhhh... no oczywiście, że były szczere, a pomysł był wręcz doskonały, jednak zaważył czas w którym został przedstawiony - trafił na czas "oblężonej twierdzy", "twierdzy", która powstała w "walce" o jedną, jedyną indeksację małej parafii.
Niestety, tu nie chodziło o jedną, jedyną indeksację małej parafii. Chodziło o coś więcej, prawo autora do własnego opracowania. I dla mnie w takiej sytuacji nie jest ważne, czy to było rekordów 5 czy 505. Takich rzeczy nie można relatywizować.
Piotr Gerasch

Awatar użytkownika

Robert Budzynowski
Podziękował/a: 11 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Robert Budzynowski » sob lut 14, 2009 4:00 pm

ależżżz... Piotrze
Prawo własności to prawo własności i nikt tu nie twierdzi, że jest inaczej.
Jednak jeżeli [załóżmy] ukradną Ci jabłko z drzewa, to w sumie nic się nie dzieje, jeżeli ukradną Ci samochód, to wkracza policja i prokuratura, ale jeżeli ktoś chce Ci odebrać Twą wolność lub życie, to masz prawo zabić w samoobronie.

Jeżeli jednak zabijesz za ukradzione jabłko, będziesz odpowiadał za morderstwo, jeżeli zabijesz za auto - również.

Sprawa wygląda tak, że i jabłko i samochód i wolność i życie są Twoje i nikt nie mówi, że jest inaczej, nikt nie mówi Ci, że musisz je oddać innym - zwraca Ci się jedynie uwagę, byś nie zabijał za jabłko z drzewa.

Czy to jest relatywizowanie prawa do własności?

Według mnie, Lublinianie przesadzili - "strzelali" do PTG w obronie jabłka, które w ręce PTG dostało się od osoby trzeciej...
Pozdrawiam, Robert

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Fronczak Waldemar
Podziękował/a: 15 razy
Podziękowano: 235 razy
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » sob lut 14, 2009 4:43 pm

Panowie, absolutnie nie chcę zajmować stanowiska w tej sprawie, ale wasza wymiana zdań, skłoniła mnie do jednej refleksji.
Otóż okazuje się, że można - mimo różnicy zdań i punktów widzenia - rozmawiać o sprawie spokojnie, rzeczowo, z pełnym szacunkiem dla rozmówcy, a jednocześnie błyskać intelektem i dowcipem :)
Mimo, że sam temat był powodem zadrażnień na innym forum, to chciałbym, aby w przyszłości problematyczne sprawy, załatwiać w sposób, jaki pokazaliście.
Wtedy nie tylko ludzie by nie uciekali, ale śledzili z zaciekawieniem przebieg dyskusji.
Dyskusji, a nie słownych przepychanek rodem z polityki :lol:
Waldemar Fronczak
Po ojcu Kurp, po matce Księżak

Odwiedź : http://www.biurowaldi.pl/

Awatar użytkownika

PiotrGerasch
Podziękował/a: 12 razy
Kontakt:

Post autor: PiotrGerasch » sob lut 14, 2009 4:57 pm

widzisz Robercie...
być może to było jabłko, ale złote... :) teraz nie ma to najmniejszego znaczenia. Jeden fakt jest niezaprzeczalny. Jest nim brak elementarnego poziomu w publicznych dyskusjach. To w mojej ocenie jest element dyskwalifikujący w głównej mierze możliwość osiągnięcia porozumienia. Nazywanie przez Stanisława Pieniążka Piotrka Glądały lokalnym watażką to wyraz chamstwa, bo inaczej tego faktu nazwać nie można. Chamstwa uderzającego zarówno w Piotra, jak i prowadzone przez niego towarzystwo, w mojej ocenie jedno z najbardziej prężnych towarzystw w Polsce.
Praca Piotrka i koleżanek i kolegów z lubelskiego obroni się sama i nie potrzebuje adwokata, niemniej brak stanowczej reakcji na poziom dyskusji reprezentowany przez wyżej wymienionego jest dla mnie niezrozumiały. Zarzucanie zaś Piotrkowi jakichkolwiek chorych ambicji to po prostu brak znajomości jego skromnej osoby i zaangażowania dla działania na lokalnym podwórku. Brzmi śmiesznie, ale mimo wszystko jest prawdziwe...

wiesz Waldku,
można rozmawiać, można się spierać, ale gdzieś przed sobą trzeba mieć jakąś wizję... Spór dla samego sporu zostaje tylko głupią gadaniną...
Piotr Gerasch

Awatar użytkownika

Robert Budzynowski

Post autor: Robert Budzynowski » sob lut 14, 2009 5:13 pm

PiotrGerasch pisze:"... Jeden fakt jest niezaprzeczalny. Jest nim brak elementarnego poziomu w publicznych dyskusjach. To w mojej ocenie jest element dyskwalifikujący w głównej mierze możliwość osiągnięcia porozumienia. ..."
To fakt, poszli tam wtedy niektórzy [z jednej i drugiej strony] "po bandzie".

Aleee... wracając do tematu "głównego" :)
Zwróć proszę Piotrze uwagę na fakt, że nawet za Jabłko z Drzewa Mądrości, niejaki Adam i Ewa zostali "jedynie" wygnani z Raju i nikt ich ogniem niebieskim za to nie poraził, a nawet nie próbował. To co tu mówić o zwykłych jabłkach, noooo... nawet tych złotych? :)

Jak widać nawet przed napisaniem Kodeksu Hammurabiego kara była adekwatna do czynu :)

aaaa....
Robert Budzynowski pisze: Według mnie, Lublinianie przesadzili - "strzelali" do PTG w obronie jabłka, które w ręce PTG dostało się od osoby trzeciej...
ps.
wróciłem tu jeszcze na chwilkę, bo pomyślałem, że rzeczywiście coś zemną "dzieje się nie tak", doszło już nawet do tego, że sam się cytuję buahahahahaha....
Pozdrawiam, Robert

Awatar użytkownika

egopol
Podziękowano: 5 razy
Kontakt:

Post autor: egopol » pn lut 16, 2009 12:55 pm

Magdalena Smolska Kwinta pisze:Od początku śledzę dwa wątki i tutaj i na "genealogach"i po takich "akcjach" zastanawiam się jaki sens mają spotkania integracyjne? Po co udawać, że wszystkim zależy na wspólnym działaniu dla dobra ogółu?
Witajcie.
Ja osobiście i wielu z nas jest zdania, że właśnie spotkania integracyjne potrafią rozwiać wiele wątpliwości i usunąć napięcia jakie powstają w wyniku, mniej czy bardziej trafnych wypowiedzi.
Tylko bezpośrednia dyskusja i patrzenie sobie w oczy może oddać rzeczywisty charakter, cele i zamiary naszej społeczności.
Żadne forum dyskusyjne nie zastąpi atmosfery jaka w ich trakcie potrafi się wytworzyć a jest o wiele sympatyczniejsza a i ludzie są dla siebie bardziej mili pomimo różnicy poglądów i ostro wypowiadanych stanowisk.
Pozdrawiam Krzysiek

Awatar użytkownika

Robert Budzynowski

Post autor: Robert Budzynowski » pn lut 16, 2009 4:22 pm

Jacek Młochowski "coś" stworzył na Genealodzy.pl - jakiś rodzaj multiwyszukiwarki GENESZUKACZ - i teraz wystarczy, tylko ...

a zresztą, napisał tak:

"Praca poszła dość szybko ponieważ wykorzystałem swój własny skrypt wyszukujący ilość nazwisk w genetece rozbudowując go dla potrzeb obsługi wielu źródeł.
Geneszukacz jest gotowy na dołączenia innych baz. Nie wymaga bezpośredniego dostępu do serwera bazy danych lecz może współpracować ze skryptem PHP na serwerze bazy zwracającym wyniki zapytania. Nie trzeba więc udostępniać serwera bazy dla obcych IP (wystarczy baza na localhoscie), nazwy bazy, użytkownika bazy, hasła użytkownika bazy i struktury tabel. Pomogę adminom baz w napisaniu takiego skryptu PHP zwracającego odpowiedź Geneszukaczowi."

Nooo... to teraz jesteśmy już blisko, blisko, coraz bliżej :)
uhhh... wiedziałem, że Oni byli tylko źli na poprzednią "zadymę" - HURAAAA... :)
Pozdrawiam, Robert

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Fronczak Waldemar
Podziękował/a: 15 razy
Podziękowano: 235 razy
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » pn lut 16, 2009 4:42 pm

Robercie. Nie chodziło o poprzednią zadymę, tylko o to, że zaproponowałem, aby wyszukiwarka stanęła na Forgenie :lol:
W ciągu kilku godzin ustały wszelkie przeciwności techniczne i sam pomysł przestał być nieodpowiedzialną robotą wichrzycielską, a to z prostej przyczyny, że zrealizował go teraz sam Pan prezes, na stronie sobie podległej :lol:

Niestety pomysł jest już przestarzały, bo wymyśliłem całkowicie nowe rozwiązanie, które środowisko przyjmie z aplauzem. Tym razem jednak, musicie poczekać. Nie puszczę pary z gęby, póki projekt nie pojawi się w gotowej formie, a prace już trwają :peace:
Waldemar Fronczak
Po ojcu Kurp, po matce Księżak

Odwiedź : http://www.biurowaldi.pl/

Awatar użytkownika

Robert Budzynowski

Post autor: Robert Budzynowski » pn lut 16, 2009 5:01 pm

To ja już "gupi jezdem", ale czekam z niecierpliwością na realizację Twojego Waldku pomysłu - trzymam kciuki z całej siły :)

ps.
"... sam pomysł przestał być nieodpowiedzialną robotą wichrzycielską ..." buahahahaha... nie mogę hahahahaa...
Pozdrawiam, Robert

Awatar użytkownika

ale39
Podziękował/a: 21 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: ale39 » pn lut 16, 2009 5:01 pm

Tylko niejaki "tyburski" nie moze się doczekać kolejnej "zadymy" :mad: I kto tu kogo podkręca? Kubie już się oberwało, bo tylko zapytał, czy pan Ćwiklinski będzie informować o kolejnych wpisach do geneteki, czy nie. Ja też bym chciała to wiedzieć, bo nie wiem, czy nie ma kolejnych wpisów, czy po prostu nie jesteśmy o tym informowani. Już nie można zadać normalnego pytania.
Pozdrawiam

Ola Erbert

Awatar użytkownika

ozanka
Podziękował/a: 36 razy

Post autor: ozanka » pn lut 16, 2009 5:03 pm

:jupi: :jupi: :jupi:

I nic więcej nie mam do powiedzenia :lol: :lol: :lol:

A wszystkim rozsądnym stawiam duże :stuk:

Olu, to my jesteśmy sprawczyniami tej wojny. Ale nasi mężczyźni wracają z niej na tarczy :!: :!: :!:
Ostatnio zmieniony pn lut 16, 2009 5:05 pm przez ozanka, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Bożenna

Awatar użytkownika

Robert Budzynowski

Post autor: Robert Budzynowski » pn lut 16, 2009 5:03 pm

ale39 pisze:Tylko niejaki "tyburski" nie moze się doczekać kolejnej "zadymy"
to fakt, nawet na to zareagowałem i wystawiłem laurkę, by "wybić mu argument" - najważniejsze, że Jacek jednak działa i może będzie dobrze :)
Ostatnio zmieniony pn lut 16, 2009 5:54 pm przez Robert Budzynowski, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam, Robert

Awatar użytkownika

Zatoka
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 17 razy

Post autor: Zatoka » pn lut 16, 2009 5:05 pm

Waldku.

Jednak na coś ta zadyma się przydała. Pisząc swój wczorajszy post w temacie „MuliWyszukiwarka – technicznie” byłem gotów przyjąć każdy zakład, że sprawa w ciągu 24 godz. nie osiągnie takiego przyśpieszenie. A tu proszę. Cześć środowiska się jednoczy dla wspólnej idei inni natychmiast publikują swoje pomysły, a Ty jeszcze wyciągasz asa z rękawa. Zaczyna mi się to podobać. Co niektórzy chyba zrozumieli zasadę „kto jest dla kogo”. Może siłą rozpędu dojdziemy jednak do wspólnej, centralnej bazy?

Janusz
Janusz Wegner

Genepedia

Poszukuję wszelkich informacji o osobach noszących te nazwisko, szczególnie z zasobów pozametrykalnych.

makros
Podziękował/a: 5 razy
Podziękowano: 22 razy

Post autor: makros » pn lut 16, 2009 5:09 pm

Olu -odpowiedź jest prosta mie jesteśmy o tym informowani. Moja strona jest codziennie aktualizowana i pojawiają sie nowe wpisy do geneteki.
Żeby znaleźć co zostało dodane porównuje zakres lat z każdej miejscowości z tym co mam na stronie.
Pozdrawiam z Chełma
Kuba Charęża
-------------

Awatar użytkownika

egopol
Podziękowano: 5 razy
Kontakt:

Post autor: egopol » pn lut 16, 2009 5:17 pm

ale39 pisze:Tylko niejaki "tyburski" nie moze się doczekać kolejnej "zadymy" :mad: I kto tu kogo podkręca? Kubie już się oberwało, bo tylko zapytał, czy pan Ćwiklinski będzie informować o kolejnych wpisach do <a href="http://www.geneteka.genealodzy.pl">geneteki</a>, czy nie. Ja też bym chciała to wiedzieć, bo nie wiem, czy nie ma kolejnych wpisów, czy po prostu nie jesteśmy o tym informowani. Już nie można zadać normalnego pytania.
No właśnie i kto tu kogo podkręca?
Czy nie lepiej pewnych komentarzy nie przemilczeć, tym bardziej, że niewiele się wie o "niejakim" Panie Wiktorze Tyburskim.
A nazwisko pisze się z dużej litery, kultura tego wymaga.
Pozdrawiam Krzysiek
ps Nie oczekuję odpowiedzi. Może na tym już starczy

ODPOWIEDZ

Wróć do „Na każdy temat”