UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

PhpGedView

Problemy związane z tworzeniem stron rodzinnych

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

rrafaell
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 6 razy
Kontakt:

Re: PhpGedView

Post autor: rrafaell » pn lut 09, 2009 10:14 am

Namieszałem coś przy wgrywaniu nowej wersji PGV. Przegrałem ponownie pliki z wersji 4.1.6 i teraz po zalogowaniu wyskakuje mi taki błąd
Obrazek

Jak to naprawić?
pozdrawiam
Rafał Chalabala

www.gen.chalabala.info

Awatar użytkownika

wooc
Podziękował/a: 10 razy
Podziękowano: 35 razy

Post autor: wooc » pn lut 09, 2009 4:53 pm

rrafaell pisze:Namieszałem coś przy wgrywaniu nowej wersji PGV. Przegrałem ponownie pliki z wersji 4.1.6 i teraz po zalogowaniu wyskakuje mi taki błąd
w podanym pliku i linii zmień isSeparator na isSeperator
Pozdrawiam
Łukasz Wileński
-----------------------------
http://rodzina.sunschool.edu.pl/

Awatar użytkownika

rrafaell
Kontakt:

Post autor: rrafaell » śr lut 18, 2009 9:37 am

Mam dwa problemy z PGV :)

jest to taki, że gdy w wyszukiwarce wpiszę nazwę z polskimi literami (poprawnie), to gdy coś znajdzie (lub nie) pokazuje się ta nazwa w takiej o to formie:

Obrazek

a drugi, to czy mógłby mi ktoś pomoc on-line przejść z 4.1.6 na 4.2? moje gg to 249139
pozdrawiam
Rafał Chalabala

www.gen.chalabala.info

Awatar użytkownika

rrafaell
Kontakt:

Post autor: rrafaell » śr mar 04, 2009 9:59 am

Mam kolejny problem.

Chcę wyświetlić wszystkie osoby w moim drzewie (lista osób), zaczyna wczytywać i przy którejś tam pozycji wyskakują mi takie errory:

Kod: Zaznacz cały

Fatal error: Allowed memory size of 33554432 bytes exhausted (tried to allocate 40 bytes) in /home/rrafaell/ftp/phpgedview/includes/functions/functions_db.php on line 161

Fatal error: Allowed memory size of 33554432 bytes exhausted (tried to allocate 52 bytes) in /home/rrafaell/ftp/phpgedview/includes/functions/functions_privacy.php on line 372

Fatal error: Allowed memory size of 33554432 bytes exhausted (tried to allocate 408 bytes) in /home/rrafaell/ftp/phpgedview/includes/functions/functions_date.php on line 191

Fatal error: Allowed memory size of 33554432 bytes exhausted (tried to allocate 44 bytes) in /home/rrafaell/ftp/phpgedview/includes/functions/functions.php on line 1226

numer linii się zmienia, tak samo jak wartość w nawiasie. Jak jestem zalogowany do portalu, to lista zatrzymuje się na ok. 135 osobie, gdy jestem wylogowany, to na ok 157.

Obrazek

Obrazek
pozdrawiam
Rafał Chalabala

www.gen.chalabala.info

Awatar użytkownika

wuja
Podziękował/a: 13 razy
Podziękowano: 15 razy
Kontakt:

Post autor: wuja » śr mar 04, 2009 10:20 am

Witaj. W konfiguracji, w zakładce "Ustawienia zaawansowane" masz prawdopodobnie ustawiony domyślny limit pamięci na 32MB (to jest te 33554432 bajty). Zwiększ na 64MB lub 128MB(ja tak mam). Pytanie tylko, czy Twój host pozwoli na takie zwiększenie limitu pamięci.

Pozdrawiam
Wojtek
Pozdrawiam, Wojtek
-------------------------
https://wojciechgracz.pl
Taki już los poszukiwaczy, zanim się znajdzie grudkę złota, trzeba przesiać tony piasku.

Awatar użytkownika

jarecki

Post autor: jarecki » śr mar 04, 2009 10:30 am

Dokładnie tak jak mówi Wojtek,

od bodajże wersji 4.15 zmieniły się wymagania dla serwera.
Musiałem przez to robić przeprowadzkę strony, ponieważ nie szło wykonać wielu funkcji.

Uruchom Mój Portal/ Administracja / Konfiguracja/ Sprawdź środowisko.

Skrypt sprawdzi, czy serwer na którym masz stronę, spełnia minimalne wymagania.

Jarek Kozłowski
Jarek Kozłowski

Awatar użytkownika

rrafaell
Kontakt:

Post autor: rrafaell » śr mar 04, 2009 10:35 am

Wszystko jest OK, ale więcej niż 64M limitu pamięci nie ustawię (na razie). I dalej mam problem, ale zdecydowanie więcej osób wczytuje.
Dzięki za info.
pozdrawiam
Rafał Chalabala

www.gen.chalabala.info

Awatar użytkownika

tomarek
Podziękowano: 8 razy
Kontakt:

Post autor: tomarek » ndz mar 08, 2009 12:21 am

Witam.
Nie znam się na Php i bazach danych.
Pytanie do kolegów: jak zmusić PhpGedView, aby przy dodawaniu członków rodziny można było przypisywać im ID takie jak ja muszę, a nie jak oprogramowanie mi narzuca. Wpisywanie w okienku na ID nic nie daje bo po zatwierdzeniu okazuje się że program sam narzucił i tak swój ID.
Ingerencja w plik .ged nie zawsze daje rezultat.
Czy informacje o osobach, powiązaniach, itd są przetrzymywane nie tylko w tym pliku i w katalogach które mogą być nadpisywane, ale również w bazie danych?
Niestety zanim się zorientowałem, że program tylko udaje że robi to co mu się podaje, to straciłem kilka identyfikatorów, a przez to ciągłość pokoleń. Mam jeszcze do dopisania ok 200 osób.
Usunąłem te błędne osoby, ale nie można juz wpisać żadnych danych pod tymi ID.

Mając otwartą strone z daną osobą gdzie nie ma żadnych danych, na próbę dodania np. danych osoby taka reakcja:
Brak dostępu
Nie masz uprawnień dostępu do tego zasobu.
Ustawienia poufności uniemożliwiają edycję tego wpisu.
Brak dostępu do pid I605.
Nie znaleziono szukanego wpisu GEDCOM. Błąd mógł nastąpić w przypadku, kiedy odnośnik prowadzi do nieistniejącej osoby, lub plik GEDCOM jest uszkodzony.
a plik .ged edytowałem i są poprawne wpisy.
albo szybka aktualizacja:
Fatal error: Call to a member function getIndiFacts() on a non-object in /home/.../phpgedview/edit_quickupdate.php on line 1404
A Asystent badań na dole strony wyświetla:
Fatal error: Call to a member function getSpouseFamilies() on a non-object in /home/...../phpgedview/modules/research_assistant/forms/ra_RSFunction.php on line 79
Czy ktos ma pomysł co tu jeszcze edytować?

ps
od kilku lat tworząc drzewo gen. pisałem wyłącznie samemu strony w .html i.css, gdyż istniejące programy nie spełniały moich oczekiwań przy konwersji na html i dlatego mam tylko stary plik .ged z tak dużymi brakami.
Pozdrawiam
Marek
Pozdrawiam Marek
---------

Awatar użytkownika

wuja
Podziękował/a: 13 razy
Podziękowano: 15 razy
Kontakt:

Post autor: wuja » ndz mar 08, 2009 3:19 pm

Oprócz informacji w .ged dane są też przechowywane w bazach danych. Można by tam ręcznie grzebać, ale trzeba dokladnie znać budowę bazy a i tak jest ryzyko uszkodzenia bazy i narobienia sobie niezłego bigosu.
Nie bardzo tylko rozumiem jakie masz kłopoty. Jeśli błędnie ktoś wprowadzi osobę i trzeba ją później usunąć, albo po jakimś czasie okazuje się, że dwie wpisane osoby okazują się być tą samą osobą i scalasz dwa wpisy w jeden, to muszą zostać puste identyfikatory. I jako takie nie mogą być ponownie użyte. Tylko w czym Ci to psuje, co to wg Ciebie jest
...straciłem kilka identyfikatorów, a przez to ciągłość pokoleń.
W jaki sposób straciłeś ciągłość pokoleń? :co: Mam w swojej bazie kilkanaście, może kilkadziesiąt pustych identyfikatorów (indywidualnych i rodzin) i w niczym to nie przeszkadza. Nie mam żadnych braków pokoleń. Tak w każdym razie byłem dotąd przekonany.

Pozdrawiam
Wojtek
Pozdrawiam, Wojtek
-------------------------
https://wojciechgracz.pl
Taki już los poszukiwaczy, zanim się znajdzie grudkę złota, trzeba przesiać tony piasku.

Awatar użytkownika

tomarek
Kontakt:

Post autor: tomarek » ndz mar 08, 2009 7:15 pm

Ponieważ podstawą mojego "drzewa" genealogicznego jest i będzie w dalszym ciagu strona napisana w html-u którą można w całości kopiować, nagrywać np. na CD, DVD czyli w ten sposób archiwizować, przekazywać innym itp. Konwersja do pliku .ged traci wiele danych. Puste ID które miałem wcześniej w starym pliku .ged także wypełniłem później w html.
Te puste ID łączą inne gałęzie rodziny w związku z tym pozmienia mi sie numeracja. A w plikach html mam bardzo dużo powiazań przez nr ID - za dużo bym miał z tym roboty, aby wyeliminować błędy.
W takim razie zadecydowałem że wykasuje wszystko na serwerze, uzupełnie stary plik .ged o brakujące wpisy i zacznę wszystko od początku. W sumie to nic bo tylko kilkadziesiąt godzin straconych w porównaniu do kilkunastu lat poprzedniej pracy.
ps
brak możliwości wyszukiwania, edytowania po ID i uzupełniania pustych, uważam za duży błąd PhpGedView.
Mam jeszcze wiele problemów z tym serwisem np.
1 - jak wpisać link do innej strony w sieci np w notatkach, aby ukazywał sie na stronie tylko klikalny opis do strony, a nie cały adres www.
2 - pradziadek babci i pradziadek dziadka, to jest ta sama osoba i na widoku drzewa ich pradziadek i wszystkie poprzednie pokolenia wyswietlane są dwa razy (dwie gałęzie tych samych osób)
3 - ustawienia kodowania bazy danych - są do wyboru nast.:
utf8_bin - dopisek jako binarny
utf8_polish_ci - dopisek bez rozróżniania wielkości znaków
utf8_general_ci - dopisek j.w.
utf8_unicode_ci - dopisek j.w.
Wcześniej nie poprawiłem tego, a było ustawione na latin1_general_ci, błędnie wyświetlało ogonki, ale były widoczne duże i małe litery tak jak w pliku .ged, więc czy z tym _ci ustawić?
Używam do edycji linuksowych programów i nie widzę tam takiego wyboru, jest tylko utf_8.
Dziękuje za zainteresowanie.
Pozdrawiam
Marek
Pozdrawiam Marek
---------

Awatar użytkownika

wooc

Post autor: wooc » wt mar 10, 2009 1:15 pm

tomarek pisze:Mam jeszcze wiele problemów z tym serwisem np.
1 - jak wpisać link do innej strony w sieci np w notatkach, aby ukazywał sie na stronie tylko klikalny opis do strony, a nie cały adres www.
kod html w notatkach nie jest dozwolony z uwagi na ochronę przed "złymi linkami"
tomarek pisze:2 - pradziadek babci i pradziadek dziadka, to jest ta sama osoba i na widoku drzewa ich pradziadek i wszystkie poprzednie pokolenia wyswietlane są dwa razy (dwie gałęzie tych samych osób)
wyświetlanie jeden raz osoby wiązało by się z krzyżowaniem linii. To bardziej utrudnia odczytanie drzewa.
tomarek pisze:3 - ustawienia kodowania bazy danych - są do wyboru nast.:
utf8_bin - dopisek jako binarny
utf8_polish_ci - dopisek bez rozróżniania wielkości znaków
utf8_general_ci - dopisek j.w.
utf8_unicode_ci - dopisek j.w.
dla języka polskiego zdecydowanie utf8_polish_ci, jeśli nie zależy na rozróżnianiu ogonków utf8_unicode_ci

Odnośnie pustych identyfikatorów też nie widzę problemu. Mój plik gedcom oryginalnie został wygenerowany przez Drzewo Genealogiczne i na samym początku już były puste identyfikatory. W żaden sposób to nie przeszkadza w pracy z PGV. Można ręcznie zmienić identyfikatory w pliku a nstępnie ponownie importować do PGV.
Pozdrawiam
Łukasz Wileński

Awatar użytkownika

tomarek
Kontakt:

Post autor: tomarek » wt mar 10, 2009 9:58 pm

Dziękuje za pomoc
ale
wooc pisze: kod html w notatkach nie jest dozwolony z uwagi na ochronę przed "złymi linkami"
uważam to za przesadną dbałość
wooc pisze: wyświetlanie jeden raz osoby wiązało by się z krzyżowaniem linii. To bardziej utrudnia odczytanie drzewa.
Tu się całkowicie nie zgadzam. W końcu to nie jest nagminny przypadek.
To własnie taki widok, dwóch gałęzi tych samych osób sprawia wrażenie że to jest jakiś błąd - po prostu oglądający zupełnie nie wie wtedy o co chodzi. A graficznie jak to rozwiązać, to przecież nie jest problem. Kłopotem może być tylko napisanie odpowiedniego kodu. Zreszta u mnie patrząc z poziomu pra pra prawnuka nie ma co się krzyżować, ale od pra...dziadka tak.
wooc pisze: Można ręcznie zmienić identyfikatory w pliku a nstępnie ponownie importować do PGV.
doszedłem że nie importuj, ale wczytaj nową wersję.
Te opisy są strasznie niejednoznaczne.
np Eksportuj - kliknąłem i wyświetliło: Rodzina8.ged => ./index/Rodzina8.ged
nie bardzo rozumię o co chodzi w tym eksporcie.
Więc pobawiłem się na tym drzewie przeznaczonym do wykasowania.
Dla jasności.
Aby ściągnać na komputer plik .ged dajemy - Pobierz
Po ściągnięciu napisane jest aby nie zapisywać pliku - groźnie to zabrzmiało - a powinna być uwaga w jakim kodowaniu.
Uzupełniłem brakujące ID (bez danych)
Aby przesłać na serwer dajemy - Wczytaj nową wersję
Aby szybko uzupełnić dane dałem Edytuj > Szybka aktualizacja, w zakładce Rodzice uzupełniłem ID ojca i matki i znowu katastrofa!
Utworzyło drugą taką samą rodzinę tylko z tym dodanym dzieckiem, a pierwszą rodzinę z rodzeństwem wyświetla jako przyrodnie.
Należało dać Powiąż jako dziecko z istniejącą rodziną.
Jakoś trudno to intuicyjnie obsługiwać, bo kilakrotnie wpadłem w błędną uliczkę. A potem trudno nieraz to wyprostować.
Z tą edycją pliku .ged poprzednio zrobiłem błąd, bo edytowałem bezpośrednio przez ftp.

Ogólnie należy się wdzieczność osobom które wymyśliły i pracują społecznie nad tą aplikacją, chociaż uważam że wiele należy jeszcze poprawić, zmienić.
Pozdrawiam
Marek
Pozdrawiam Marek
---------

Awatar użytkownika

wooc

Post autor: wooc » ndz kwie 05, 2009 10:22 am

Wersja PGV 4.2.1 jest już dostępna do pobrania. Zapraszam do aktualizacji.

https://sourceforge.net/project/downloa ... a=72290173
Pozdrawiam
Łukasz Wileński

Awatar użytkownika

rrafaell
Kontakt:

Post autor: rrafaell » śr kwie 15, 2009 9:43 am

Coś ostatnio szwankuje u nich strona główna (brak info o nowej wersji) no i nie ma pliku upgrade z 4.2 na 4.2.1
pozdrawiam
Rafał Chalabala

www.gen.chalabala.info

Awatar użytkownika

rrafaell
Kontakt:

Post autor: rrafaell » śr kwie 15, 2009 10:01 am

Jak, jeśli to w ogóle możliwe, wydzielić/usunąć całą gałąź drzewa? Mam zapisaną w jednym pliku GED gałąź, co do której było podejrzenie, że to rodzina. Wg metryk kościelnych okazuje się, że nie ma wspólnego przodka i chciałbym usunąć tę gałąź. Jest taka możliwość? Lub jak to zrobić najszybciej i skutecznie?
pozdrawiam
Rafał Chalabala

www.gen.chalabala.info

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tworzenie stron”