UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Genealogiczna encyklopedia - GeneWiki

Luźne dyskusje na każdy temat (prawie nie moderowane)

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
wicy
Podziękował/a: 145 razy
Podziękowano: 322 razy
Kontakt:

Genealogiczna encyklopedia - GeneWiki

Post autor: wicy » pt lut 20, 2009 10:06 pm

Realizując ideę forum (czy też portalu) przyjaznego i otwartego na wszystkich genealogów, w szczególności nowych miłośników, stawiających swoje pierwsze kroki na ścieżce poszukiwań własnej przeszłości i przejawiających dopiero świeże zainteresowanie tematem, oddaję do dyspozycji platformę będącą podstawą, zaczątkiem encyklopedii genealogicznej - GeneWiki.
Prawdopodobnie część informacji, które miały by się znaleźć w GeneWiki można znaleźć w różnych miejscach sieci i różnych encyklopediach globalnych typu wikipedia. Wydaje mi się jednak, że poręczniej będzie posiadać lokalną encyklopedię niejako "pod ręką", przy miejscu ściśle z genealogią związanym, do którego trafiają coraz to nowe osoby zainteresowane tematem.
GeneWiki jest otwartą encyklopedią, co oznacza, że każdy może definiować w niej hasła według posiadanej przez siebie wiedzy i dzielić się tą wiedzą z innymi.
Jaki zakres obejmować będzie GeneWiki? Przede wszystkim w zamyśle jest rozbudowanie jej o wszystkie pojęcia i definicje o charakterze ogólnym używane w genealogii, pojęcia, które dotyczą historii i z racji upływu czasu są nam coraz mniej znane (wszelkie dawne nazwy przedmiotów, zawodów, grup i warstw społecznych, stare nazwy miar i wag).
Myślę, że nowy pomysł przypadnie Wam do gustu i z czasem okaże się całkiem przyzwoitą bazą pojęć genealogicznych.
Adres encyklopedii - http://forgen.pl/wiki
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski

Awatar użytkownika

Dawid_Mysliwiec
Podziękował/a: 13 razy
Podziękowano: 1 raz

Re: Genealogiczna encyklopedia - GeneWiki

Post autor: Dawid_Mysliwiec » sob lut 21, 2009 1:05 am

Witku,

uważam, że korzystanie z dobrodziejstw projektów Wiki jest jak najbardziej uzasadnione i bardzo funkcjonalne, tym bardziej, że wielu spośród najmłodszych użytkowników jest zaznajomionych i przyzwyczajonych do formuły Wiki - sposobu jej tworzenia, uzupełniania i odczytywania. Ja w chwili obecnej nie czuję się kompetentny do uzupełniania GeneWiki, ale mam nadzieję, że kiedyś uda mi się dołożyć cegiełkę. Brawo za pomysł!

Dawid
Dawid Myśliwiec

Szukam:
Myśliwiec, Marczak - Kliczków Mały, Uników,
Marynowski, Szymochniak - Złoczew,
Sibera, Kasiewicz, Nowak - Uników, Warta,
Czajka, Niedźwiedź, Bolek, Irzyk(owski) - par. Kraszewice,
Papis, Wyglądała - par. Kołbiel.

Awatar użytkownika

aandy
Podziękował/a: 2 razy

Post autor: aandy » sob lut 21, 2009 9:00 am

Cieszę się, że moja sugestia z czasów dyskusji o bazie danych dot. parafii tak szybko 'przyoblekła się w ciało'!
Pozdrawiam, Andrzej

mac
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 9 razy
Kontakt:

Post autor: mac » ndz mar 08, 2009 10:48 pm

Hej,

bardzo dobry pomysł. Mam nadzieję, że wypali i niedługo będziemy mieli sporą bazę wiedzy. Jedyną rzeczą, która może hamować rozwój nowej wiki są hasła, a raczej konieczność powtórnej rejestracji w wiki. Może warto spróbować dokonać jakiejś integracji PHPBB i MediaWiki?
Sam tego nie robiłem, ale jest sporo linków, które mogłyby pomóc, np.
http://www.mediawiki.org/wiki/Extension ... ntegration

Oczywiście ludzie mogą utworzyć nowe konto w wiki z tym samym hasłem itd, itp. Ale bądźmy realistami - ilu z nich to zrobi?

Awatar użytkownika

Zatoka
Podziękowano: 17 razy

Post autor: Zatoka » pn mar 09, 2009 12:03 am

Pomysł jest przysłowiowym strzałem w „dziesiątkę”. Wreszcie będziemy mieli miejsce do gromadzenia potrzebnych informacji. Zyska na tym także Forum gdyż z czasem znaczącemu ograniczeniu powinna ulec ilość postów-zapytań.
Jest tylko jedno małe „ale….”. Osobiście nie znam zasad dodawania tematów czy haseł. Myślę, ze to problem większości osób w średnim i starszym wieku, a takie jednak tu przeważają. W związku z tym przydałoby się opublikowanie informacji o technicznej stronie postępowania celem zamieszczania tych informacji względnie zamieszczenie linków do stron internetowych przejrzyście omawiających ten problem.

Pozdrawiam

Janusz
Janusz Wegner

Genepedia

Poszukuję wszelkich informacji o osobach noszących te nazwisko, szczególnie z zasobów pozametrykalnych.

Awatar użytkownika

wojciechz
Podziękowano: 67 razy

Post autor: wojciechz » pn mar 09, 2009 12:30 pm

Zacząłem "tworzyć" instrukcję obsługi genewiki.

Kod: Zaznacz cały

Nowa strona

Możesz utwożyć nową stronę kożystając z adresu URL: 
http://forgen.pl/wiki/index.php/ARTYKUŁ 

lub 
http://forgen.pl/wiki/ARTYKUŁ 

Zamiast słowa "ARTYKUŁ" użyj właściwej nazwy strony - zazwyczaj będzie to tytuł artykułu. W nazwie nie należy używać polskich liter.
A na końcu wstaw:
[[Kategoria: Odpowiednia kategoria|Nazwa strony]]
pozdrawiam
Wojtek

– Panie Marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić kurwy i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej.

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
wicy
Kontakt:

Post autor: wicy » pn mar 09, 2009 12:38 pm

Zajmę się podpowiadanym modem do forum. Nie widziałem go wcześniej, chociaż z drugiej strony nie jest to rzecz niezbędna, gdyż dodawać hasła do wiki może każdy, nawet nie zalogowany użytkownik.
Trzeba tylko ustalić jednolity format wprowadzania i wskazać podstawowe formatowania tekstu. Wprowadzanie haseł nie jest nad wyraz trudne i ktoś, kto nie ma o tym bladego pojęcia może wejść w "edycję" istniejącego hasła i wykorzystać już wprowadzony tekst jako wzór.
Ale faktycznie, króciutki "help" by się przydał.

mac
Podziękowano: 9 razy
Kontakt:

Post autor: mac » pn mar 09, 2009 2:01 pm

Hmm, przyjąłem, że trzeba być zalogowanym. No ale fakt - skoro nie ma haseł, to w porządku - sprawa wyjaśniona.

Awatar użytkownika

szefi
Kontakt:

Post autor: szefi » sob mar 28, 2009 7:54 am

Jestem dość świeżym użytkownikiem i patrząc na daty postów jak i zakres genewiki to zapytam czy projekt jest nadal żywy ?
Janusz, napisał o strzale w 10, ale czy pojawiły się jakieś "przeszkody" różnorakiej natury ?

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
wicy
Kontakt:

Post autor: wicy » sob mar 28, 2009 9:42 am

GeneWiki - jak napisano na jej stronie głównej, jest stroną tworzoną przez użytkowników. Projekt jest na tyle żywy, na ile żywe jest zainteresowanie nim użytkowników - w szczególności aktywne zainteresowanie.
Każdy z użytkowników, korzystając z loginu i hasła z forum, może wprowadzać hasła do encyklopedii. Każdy może dodać dowolne hasło. Dobrze by było, żeby użytkownicy pytający na forum np. o dawne nazwy, zawody itp., po otrzymaniu odpowiedzi podzielili się wiedzą w encyklopedii.
Jak wprowadzać hasła? Bardzo krótki opis jak wstawić nowe hasło znajduje się tutaj. Zasadę opisywania haseł w encyklopedii można również zrozumieć klikając na zakładki "edytuj" lub "tekst źródłowy".

Awatar użytkownika

szefi
Kontakt:

Post autor: szefi » sob mar 28, 2009 10:59 am

Zasady działania wiki są mi dobrze znane.
Pozostaje jedynie promocja rozwiązania w ramach mojego K-PTG oraz promocja wśród przeróżnych inicjatyw genealogicznych.

Niestety promocja ta to nie tylko musi sprowadzać się do określenia że wiki na forgenie to najlepsze miejsce do gromadzenia tego typu wiedzy ale także
pomoc edukacyjna z zakresu tworzenia i edytowania stron. A edycja wiki nie jest tak proste jak pisanie na forum niestety.

No i kolejny aspekt wielokrotnie poruszany to "prawa do publikowania". Materiały opublikowane w ramach wiki powinny zawierać wyraźną zgodę jeśli jest takowa wymagana, lub "zrzeczenie się praw" tak jak to jest na innych stronach typu wiki. I tu także tu rola forgenu aby nikt nie mógł zarzucić przywłaszczenie sobie materiałów. Myślę że można by doprecyzować stronę Informacje Prawne

No i ostatnie pytanie o zakres informacyjny GeneWiki czy jest w jakikolwiek ograniczony ?
Czy zakres może także dotyczyć projektów indeksacyjnych w ogólności ?

p.s.
na wikipedii już istnieje projekt o nazwie genewiki i dotyczy genetyki Gene_Wiki, może to prowadzić to niejednoznaczości

Awatar użytkownika

Zatoka
Podziękowano: 17 razy

Post autor: Zatoka » sob mar 28, 2009 11:49 am

Równolegle istnienie „Gene_Wiki” i „GENEWIKI” nieuchronnie doprowadzi do konfliktów. Różnica w nazwie jest zbyt mała i będzie niedostrzegalna przez wiele osób. GENEWIKA jeszcze jest mało znana więc jest czas na korektę nazwy. Może GENEWIKA-FORGEN rozwiązałoby problem?

Podobnie jak Wojtek uważam, że strona o informacjach prawnych wymaga znaczącego rozbudowania wspartego przykładami. Jak inicjatywa zacznie się rozwijać i ludzie zaczną wprowadzać hasła nie uda się uniknąć niezamierzonych wpadek. Po co mamy mieć problemy prawne?

Pozdrawiam
Janusz
Janusz Wegner

Genepedia

Poszukuję wszelkich informacji o osobach noszących te nazwisko, szczególnie z zasobów pozametrykalnych.

Awatar użytkownika

szefi
Kontakt:

Post autor: szefi » ndz mar 29, 2009 8:58 am

aby nie tylko oczekiwać od innych :) daje propozycje obsługi praw autorskich poprzez licencje

CreativeCommons

w dużym skrócie można przeczytać o zasadach na

wikipedii

myślę że to rzeczowa propozycja

Awatar użytkownika

szefi
Kontakt:

Post autor: szefi » pn mar 30, 2009 8:42 pm

Może pomocą w obsłudze narzędzia jakim jest mediawiki będzie ten link do opisu w języku polskim
oraz zachętą obszar piaskownicy

robert44

Post autor: robert44 » czw lis 23, 2017 4:25 pm

Ja właśnie spędziłem ponad godzinę na studiowaniu mojego nazwiska w Waszej bazie. Naprawdę świetna robota :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Na każdy temat”