UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Problemy z programem Drzewo Genealogiczne

Problemy i zapytania związane z działaniem programów genealogicznych

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

D-100
Podziękowano: 11 razy
Kontakt:

Re: Problemy z programem Drzewo Genealogiczne

Post autor: D-100 » ndz mar 01, 2009 8:15 pm

Dziękuję.
I znów to co najgłębiej ukryte wydaje się takie łatwe i oczywiste. A już zaczynałem tracić cierpliwość :lol:

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

ozanka
Podziękował/a: 36 razy
Podziękowano: 23 razy

Post autor: ozanka » wt mar 17, 2009 2:41 pm

I ja dziękuję za pomoc. W pomocy wyraźnie wyróżnił się "L-P". O tym w tym linku: http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f= ... 210#p38210

Dla Ryszarda :kwitnie: :kwitnie: :kwitnie:
Pozdrawiam,
Bożenna

R-P
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 2 razy

Post autor: R-P » wt mar 17, 2009 10:57 pm

Witam.
Myślę że w tym celu byśmy sobie wzajemnie pomagali zostało stworzone to forum, tak funkcjonuje i niech tak pozostanie.
Zwyczajna pomoc.

Pozdrawiam.
Ryszard. P
Ryszard Piaseczny

Awatar użytkownika

Irek B
Podziękowano: 1 raz
Kontakt:

Post autor: Irek B » śr mar 18, 2009 6:04 pm

Witam
Mam problem z wersją 1.8.7.0.Przy eksporcie danych do pliku gedcom pokazuje błąd
Invalid argument to date encode.Co to może oznaczać?
Do tej pory wszystko eksportowałem i przenosiło się bez problemu.
Pozdrawiam.
Irek B

Awatar użytkownika

whanak
Podziękował/a: 37 razy
Podziękowano: 41 razy
Kontakt:

Post autor: whanak » śr mar 18, 2009 6:18 pm

Sądząc po zawartości komunikatu - nie odpowiadają mu zadane przez Ciebie parametry. Spróbuj pozmieniać różne ustawienia dotyczące eksportu...

Tak swoją drogą - może czas pomyśleć o aktualizacji ?

Pozdrawiam
W.
Witold Hanak - pkt IV.4.k regulaminu
-- ysearch: QU4UV -------------------------------------------
http://hannak-familie.eu Falkenberg O/S, Breslau, Erfurt

Awatar użytkownika

ina
Podziękował/a: 4 razy

Post autor: ina » pt mar 20, 2009 6:19 pm

Witam.
Mam problem z Drzewem Genealogicznym II.
Zdublowało mi się każde nazwisko. Nie przypominam sobie, żebym zmieniała jakieś ustawienia. Co robić? Usuwanie ręczne, przy takiej ilości nazwisk, nie wchodzi w grę.
Pozdrawiam. Ina

Awatar użytkownika

Irek B
Kontakt:

Post autor: Irek B » sob mar 21, 2009 2:44 pm

whanak pisze:Sądząc po zawartości komunikatu - nie odpowiadają mu zadane przez Ciebie parametry. Spróbuj pozmieniać różne ustawienia dotyczące eksportu...

Tak swoją drogą - może czas pomyśleć o aktualizacji ?

Pozdrawiam
W.
Witam
Dostałem odpowiedź od Adm.
Problem tkwił w dacie urodzin 29 luty 1754 rok.
Ten rok nie był rokiem przestępnym.
Pozdrawiam.
Irek B

R-P

Post autor: R-P » sob mar 21, 2009 8:46 pm

ina pisze:Witam.
Mam problem z Drzewem Genealogicznym II.
Zdublowało mi się każde nazwisko. Nie przypominam sobie, żebym zmieniała jakieś ustawienia. Co robić? Usuwanie ręczne, przy takiej ilości nazwisk, nie wchodzi w grę.
Pozdrawiam. Ina
Witam.

Nie widzę takiej możliwości, by jednym kliknięciem myszki, czy ustawieniami w programie zdublować wszystkie nazwiska, to i też raczej nie ma takiej możliwości aby to tak szybko cofnąć. Pierwszy raz z taką sytuacją się spotykam . Jedynym prostym sposobem jest wykorzystanie kopii zapasowej pliku z danymi. Skoro jednak napisałaś ten post to sądzę że takiej kopii nie masz i obawiam się, że jednak będziesz musiała te wpisy usuwać ręcznie.
Aby możliwie to sobie ułatwić należy.
Najpierw należy utworzyć kopię zapasową pliku z danymi.
Chodzi o to, by w razie jakiegoś błędu w sztuce zawsze można było wrócić do pierwotnego pliku z danymi.

W oknie głównym programu klikamy lewym przyciskiem myszki na ,,Plik’’, następnie z menu które nam się otworzy wybieramy ,,Zapisz jako…’’, następnie wybieramy lokalizację gdzie ten plik nam się ma utworzyć i wpisujemy nazwę pliku np. Kopia danych i klikamy na ,,Zapisz’’. Program utworzy kopię pliku z danymi i automatycznie te dane zostaną wczytane, co będzie widoczne na pasku niebieskim na samej górze ekranu. Tam jest widoczna ścieżka dostępu do pliku z danymi z którego aktualnie korzysta program.
Poprzedni plik z danymi pozostał w tym miejscu gdzie był.
Kopia została utworzona w tym celu by dalsze czynności wykonywać właśnie na tej kopii, a nie na pliku z danymi.
Przechodzimy do zakładki ,,Osoby’’ Zakładając że te nazwiska zdublowały się jednocześnie musimy je umieścić jedno pod drugim, by łatwiej było je odszukać. Czyli należy posortować kolumnę ,, Data wprowadzenia’’
W tym celu klikamy na tytuł kolumny ,, Data wprowadzenia’’. Jeżeli taka kolumna nie jest aktualnie widoczna należy ją uwidocznić w następujący sposób.
Na zakładce ,,Osoby’’ ,na nazwiskach klikamy prawym przyciskiem myszki i z menu które nam się otworzy wybieramy ,, Dostosuj kolumny…’’ Otworzy nam się okno w którym po jednej stronie będą ,,Dostępne atrybuty ‘’ a po drugiej ,,Wyświetlane atrybuty’’ . Zaznaczamy atrybut ,,Data wprowadzenia’’ i umieszczamy go w ,,Wyświetlane atrybuty’’ .Strzałką czerwoną w górę lub w dół przesuwany w którym miejscu ta kolumna ma się znajdować. Zapisujemy i zamykamy.
Jeżeli w zakładce ,,Osoby'' pojawiła się już kolumna ,,Data wprowadzenia’’ , klikamy na ten tytuł kolumny. Wszystkie wpisy powinny się posortować pod względem daty wprowadzenia. Teoretycznie wszystkie wpisy (klony) powinny pojawić się jeden pod drugim. Trzeba jednak zwrócić uwagę czy wśród nich nie znajdują się nazwiska które mają pozostać. Teraz na klawiaturze przytrzymujemy Ctrl i lewym przyciskiem myszki zaznaczamy po kolei wszystkie wpisy które chcemy usunąć. Następnie klikamy na ,,Usuń ‘’ z prawej strony ekranu i potwierdzamy chęć usunięcia.
Sprawdzić czy wszystko jest tak jak powinno być i wtedy należy dopiero zapisać wprowadzone zmiany w menu ,, Plik\ Zapisz’’
Jeżeli wszystko poszło zgodnie z oczekiwaniami to ta kopia może być od tego czasu właściwym Twoim plikiem z danymi. Możesz już nic nie robić , ewentualnie go przenieś w inne miejsce np. w miejsce tego pliku wadliwego. Po każdym przeniesieniu pliku z danymi ( to jest plik z rozszerzeniem .dg8 w poprzedniej wersji programu i .dg w najnowszej ) w inne miejsce po uruchomieniu program nie będzie widział tego pliku. Jeżeli program zapyta czy utworzyć nowy plik z danymi czy uruchomić istniejący wskazujemy ten istniejący. Prościej jednak jest raz uruchomić program klikając na ten plik z danymi (nazwa pliku.dg8 lub w nowszej wersji nazwa pliku.dg ). Następnym razem już program będzie widział ten plik z danymi i uruchomi się bez problemu.

Pozdrawiam
Ryszard P.
Ryszard Piaseczny

R-P

Post autor: R-P » ndz mar 22, 2009 7:53 am

Witam.

Wiele osób nie robi kopii zapasowych plików z danymi . W razie jakiegoś błędnego zadziałania programy, uszkodzenia pliku z danymi, bądź działania jakiegoś wirusa możemy stracić informacje które zbieraliśmy latami. Program DG II ma możliwość tworzenia kopii zapasowej pliku z danymi . Jest to plik z rozszerzeniem .dg8 lub .dg w zależności od wersji programu. Domyślnie ta opcja jest wyłączona i należy ją włączyć. Program przed każdym zapisaniem tworzy we wcześniej podanej lokalizacji paczkę z datą i godziną utworzenia, w której znajduje się kopia pliku z danymi. Jest to kopia pliku z danymi która nie zawiera wprowadzonych nowych danych jeszcze nie zapisanych.
Po pewnym czasie tych paczuszek nam się trochę utworzy, wiec te z datą najwcześniejszą możemy np. raz w miesiącu usuwać. W ten sposób zawsze mamy kilka kopii zapasowych pliku z danymi i w razie jakiegoś błędu możemy rozpakować jedną paczuszkę i podmienić plik z danymi. Sądzę że w przypadku który opisała Ina by to zadziałało.
Aby włączyć tworzenie kopii zapasowych pliku z danymi należy:

W oknie głównym programu wybrać ,,Ustawienia’’ następnie ,,Ustawienia programu’’ i zakładkę ,,Bezpieczeństwo danych’’. Tam wybieramy lokalizację gdzie te kopię mają nam się zapisywać, zaznaczamy ,,Twórz kopię pliku przed każdym zapisaniem danych’’ i klikamy ,,Zastosuj’’
Przed wyjściem z programu zapisujemy wszystko w menu ,,Plik’’
Od tego czasu przed każdym zapisaniem programu w podanej lokalizacji będzie robiona kopia pliku z danymi.
Oczywiście należy robić jeszcze co pewien czas kopię zdjęć, monografii, dokumentów źródłowych itp. na innym nośniku np. na PenDriv-e bądź na płycie CD czy DVD, by w razie awarii nośnika na którym aktualnie mamy dane nie stracić wszystkiego. Taką kopię wygodnie się robi, jeżeli mamy wszystko to w jednym folderze. O tym jednak innym razem gdyż zmiana lokalizacji multimediów czy monografii spowoduje to, że program tego nie będzie widział.

Przepraszam tych którzy to wiedzą, że takie niby proste sprawy opisuję, ale sądzę że dla pewnej grupy osób będzie ta wskazówka przydatna.

Pozdrawiam Ryszard P.
Ryszard Piaseczny

Awatar użytkownika

ina

Post autor: ina » ndz mar 22, 2009 3:38 pm

Witam.
Ryszardzie dziękuję za instrukcję.
Okazało się, że na myśl o tym co mnie czeka, w tym stresie - zupełnie zapomniałam o kopii zapasowej.
Wszystko było na miejscu w katalogu Kopie, który założyłam wcześniej.
Twoja instrukcja na pewno będzie pomocna osobom, które dopiero zaczynają poznawać ten świetny program.
Pozdrawiam. Ina

R-P

Post autor: R-P » pt lip 03, 2009 7:25 pm

Witam !

Na stronie internetowej programu Drzewo Genealogiczne II pojawiła się dzisiaj nowa wersja (poprawiona) programu o numerze 2.1.1.0. W tej wersji jest sporo zmian. Najbardziej istotne to takie że można robić kompletną kopię zapasową danych. W menu ,,Plik’’ wybieramy ,, Twórz pełną kopię danych..’’ . Następnie wskazujemy folder w którym program ma umieścić naszą kopię i klikamy ,, Kopiuj dane’’. Program automatycznie tworzy foldery i kopiuje do nich odpowiednie pliki. Tworzy również plik z danymi (.dg) w którym są już ścieżki dostępu do zdjęć, filmów, źródeł odnoszące się do nowej lokalizacji. Można tą funkcjonalność wykorzystać do porządkowania danych w naszym programie. Jeżeli ktoś miał zdjęcia w innym miejscu, dokumenty źródłowe – w innym, itd. to program wszystko umieści w jednym folderze, w pod folderach do tego przeznaczonych.
Następna bardzo istotna funkcjonalność to w menu ,,Narzędzia’’ Aktualizacja do plików multimedialnych’’ Jeżeli przenieśliśmy w inne miejsce folder np. ze zdjęciami , wcześniej program tych zdjęć nie widział. Teraz wchodzimy w ,,Narzędzia\ Aktualizacja do plików multimedialnych’’ , wskazujemy folder w którym mamy zdjęcia i klikamy ,,Szukaj’’ Program przypisze nam ścieżki do tych zdjęć. Kiedyś to zajęło bardzo dużo czasu, teraz wystarczy tylko kilka kliknięć.
O pozostałych zmianach można przeczytać w programie w menu ,,Pomoc \ Zmiany wprowadzone w poszczególnych wersjach programu’’ lub na stronie

http://www.pl-soft.pl/forum/viewtopic.php?t=505

gdzie można również pobrać najnowszą wersję programu ( z 3 lipca 2009r.)
Prawdopodobnie automatyczna aktualizacja z poziomu programu ma być w połowie miesiąca.

Pozdrawiam Ryszard P.
Ryszard Piaseczny

Krzysztof_Sokolnicki
Kontakt:

Post autor: Krzysztof_Sokolnicki » wt sty 12, 2010 7:43 pm

Witam was wszystkich kochani, tak jak wy używam DGII i powiem tylko tyle na dzień dzisiejszy, jest to jeden z lepszych programów w Polsce. Pamiętajcie o jednym, bez względu na to na jakim programie pracujecie, zapisywać wszystkie dane zawsze w jednym katalogu. Pozwala to łatwo przenieść wszystkie dane. Osobiście nie używam eksportera GEDCOM jest to zbędne i powoduje wiele problemów. Do wcześniejszej wypowiedzi na temat MyHeritage i moikrewni powiem tyle, to nie są portale genealogiczne i pisanie, że tamte programy są lepsze od DG II jest bzdurą. To są portale typu Nasza Klasa na których, właściciel jest nastawiony na badania marketingowe oraz na zarabianie pieniędzy.
Za kilka dni zaprezentuję wam co stworzyłem za pomocą generatora www. Mimo złych opinii, wcale nie jest taki zły i całkiem fajną stronę można wygenerować. Oczywiście profesjonaliści zbudują ładniejszą i ciekawszą, ale za ile pieniążków.
Uważam, że firma PL-SOFT s.c. naprawdę dobrze sobie poradziła z tym programem i nie ma co narzekać.

Z poważaniem, Krzysztof Sokolnicki.
Z poważaniem, Krzysztof Sokolnicki.

Awatar użytkownika

moyra777
Podziękowano: 8 razy

Post autor: moyra777 » wt sty 12, 2010 8:21 pm

Krzysztofie,

Chce zebys mnie dobrze zrozumial. Nie pisze posta by Ciebie atakowac :) Nie bede rowniez polemizowac czy DGII jest lepsze czy nie, nie uzywam i nie mam zamiaru.

Ale stane w obronie MyHeritage, a w szczegolnosci oprogramowania. Ja ten program mam i uzywam jako dodatkowy program i uwazam go za bardzo dobry, w szczegolnosci dla tych ktorzy chca trzymac i organizowac dane tylko na swoim komputerze. Dodatkowo wcale sie nie obawiam tzw badan marketingowych bo nie publikuje mojego drzewa na ich stronie. Czyli inaczej wcale nie trzeba publikowac danych by moc korzystac z tego programu.

Bawiac sie w adwokata diabla ;) moge sie mylic, ale chyba do publikacji wygenerowanej strony z DGII potrzeba miec domene/strone by moc opublikowac dane, na myheritage.com nie ;).

Wszystko zalezy od tego co komu potrzebne i jakie ma mozliwosci finansowe lub umiejetnosciowe. Czyli innaczej moze De gustibus non est disputandum?;)
Pozdrawiam Agnieszka

Szukam:
Ślęzak-MP
Majewski,Domownik,Szczubelski-LB
"moje biedy"
Żinówka, Ostrowscy, Tyborowscy - PL
Koziołkiewicz,Rudniccy-WP
Maciejewscy, Byczkowscy, Karscy- LD
http://www.mizgalska.com/genealogy

Magdalena Smolska Kwinta

Post autor: Magdalena Smolska Kwinta » wt sty 12, 2010 10:41 pm

Agnieszko!
Do publikacji strony w DG II nie trzeba mieć własnej domeny, producenci zadbali o to i wszystkie strony znajdują się na http://www.naszagenealogia.pl/info.php :tak:

Awatar użytkownika

moyra777
Podziękowano: 8 razy

Post autor: moyra777 » wt sty 12, 2010 10:47 pm

OK, to super :) wlasnie nie bylam pewna. Co do tego programu jak powiedzialam, nie uzywam ale slyszalam wiele dobrego. Nie lubie tylko bezpodstawnej krytyki ;)
Pozdrawiam Agnieszka

Szukam:
Ślęzak-MP
Majewski,Domownik,Szczubelski-LB
"moje biedy"
Żinówka, Ostrowscy, Tyborowscy - PL
Koziołkiewicz,Rudniccy-WP
Maciejewscy, Byczkowscy, Karscy- LD
http://www.mizgalska.com/genealogy

ODPOWIEDZ

Wróć do „Programy genealogiczne”