UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Podział administracyjny parafii ewangelickich
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 73
- Podziękował/a: 1 raz
Podział administracyjny parafii ewangelickich
Witam serdecznie!!!!
Bardzo proszę o informacje gdzie znajdę linki na temat podziału administracyjnego parafii ewangelickich w okolicach Łodzi.Moi poszukiwani przodkowie rodzili się w Swędowie,Dzierżąznej
Rosanowie i Łodzi.W Archiwum w Łodzi znaleziono akty zgonu tych co zmarli w tym mieście,niestety zamieszkujących Swędów i Rosanów nie ma.Pomyślałam ze może szukać w ościennych,ale nie mam pojęcia które to będą.Za wskazówki z góry dziękuje.
Bardzo proszę o informacje gdzie znajdę linki na temat podziału administracyjnego parafii ewangelickich w okolicach Łodzi.Moi poszukiwani przodkowie rodzili się w Swędowie,Dzierżąznej
Rosanowie i Łodzi.W Archiwum w Łodzi znaleziono akty zgonu tych co zmarli w tym mieście,niestety zamieszkujących Swędów i Rosanów nie ma.Pomyślałam ze może szukać w ościennych,ale nie mam pojęcia które to będą.Za wskazówki z góry dziękuje.
pozdrawiam Gosia
-
- Podziękował/a: 145 razy
- Podziękowano: 322 razy
- Kontakt:
Re: Podział administracyjny parafii ewangelickich
Mapy nie widziałem, ale trochę na temat ościennych parafii można poczytać tutaj.
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski
Przynależność do parafii ewangelickiej podaje skorowidz Bystrzyckiego:
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmeta ... C8966AC7-2
Dzierżązna do Zgierza, Swędów do Brzezin, ale już np. Swędówek do Zgierza.
Rosanowa nie ma.
Pozdrawiam
Piotr
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmeta ... C8966AC7-2
Dzierżązna do Zgierza, Swędów do Brzezin, ale już np. Swędówek do Zgierza.
Rosanowa nie ma.
Pozdrawiam
Piotr
-
- Kontakt:
Rosanów to z pewnością Zgierz.
Na stronie "Poległych" są zdjęcia z ewangelickiego cmentarza w Rosanowie.
Z informacji uzyskanej na miejscu wiem, że znajduje się on pod opieką parafii zgierskiej. Nie wiem nic o posiadanych przez nich archiwach, ale tam bym zaczął szukać najpierw.
Na stronie "Poległych" są zdjęcia z ewangelickiego cmentarza w Rosanowie.
Z informacji uzyskanej na miejscu wiem, że znajduje się on pod opieką parafii zgierskiej. Nie wiem nic o posiadanych przez nich archiwach, ale tam bym zaczął szukać najpierw.
-
Dziękuję za wszystkie informcje i wskazówki.
pozdrawiam Gosia
-
Witam pięknie!
Skorzystałam z Waszych z wskazówek i porad ,interesujące mnie miejscowości należały do parafii zgierskiej.Księgi parafialne w archiwum łódzkim są od roku 1828tj.od daty powstania kościoła,nie ma dokumentacji z lat wcześniejszych,nie mam pomysłu gdzie mogę szukać dalej?
Proszę o podpowiedzi
Skorzystałam z Waszych z wskazówek i porad ,interesujące mnie miejscowości należały do parafii zgierskiej.Księgi parafialne w archiwum łódzkim są od roku 1828tj.od daty powstania kościoła,nie ma dokumentacji z lat wcześniejszych,nie mam pomysłu gdzie mogę szukać dalej?
Proszę o podpowiedzi
pozdrawiam Gosia
Polecam stronę o Olędrach na Mazowszu: http://zielona.org/Oledrzy_na_dawnym_Mazowszu
Fragment z tej strony:
"Pierwsza parafia luterańska (ewangelicko-augsburska) w dolinie Wisły powstała w 1775 r. w Iłowie i przez następne dwa dziesięciolecia skupiała wiele luterańskich osiedli w środkowej Polsce, od Słońska na Kujawach i Rudy Bugaju pod Łodzią aż po okolice Warszawy. Dopiero w początkach XIX w. powstały na tym obszarze następne parafie ewangelickie."
Pozdrawiam
Piotr
Fragment z tej strony:
"Pierwsza parafia luterańska (ewangelicko-augsburska) w dolinie Wisły powstała w 1775 r. w Iłowie i przez następne dwa dziesięciolecia skupiała wiele luterańskich osiedli w środkowej Polsce, od Słońska na Kujawach i Rudy Bugaju pod Łodzią aż po okolice Warszawy. Dopiero w początkach XIX w. powstały na tym obszarze następne parafie ewangelickie."
Pozdrawiam
Piotr
-
Dziękuję za informacje 

pozdrawiam Gosia
Przynależność do tak odległej parafii ewangelickiej w Iłowie, wcale nie dowodzi, że tam będą metryki Twoich przodków. Może metryki ślubu? Ale metryk chrztu szukałbym w okolicznych parafiach katolickich. Przy okazji indeksacji parafii katolickiej (II poł. XVIII w. i pocz. XIX w.) spotykałem liczne wpisy chrztów ewangelików z pobliskiej wsi olęderskiej. Dodam, że owi ewangelicy chrzcili dzieci w dwóch najbliższych katolickich parafiach, nie tylko we "własnej".
Pozdrawiam
Piotr
Pozdrawiam
Piotr
-
Dziękuję Piotrze,tez tak myślę,będę próbować na różne sposoby. Narazie wyczerpałam parfie zgierska Poprosiłam o przetłumaczenie ostatnio otrzymanych aktów urodzenia,może tam będą wskazówki.Odczytałam z nich tylko nazwy miejscowości-rozrzut dość spory i 14 letnia przerwa w narodzinach dzieci.
pozdrawiam Gosia
-
- Podziękował/a: 70 razy
- Podziękowano: 169 razy
Witam serdecznie,
Ten temat bardzo mnie interesuje.
Metryki osadnikow wyznania ewangelickiego osiedlonych na "Kepach", na poludnie od Warszawy (Kepa Radwankowska, Kepa Warszawiecka, Kepa Pijarska) znajduja sie w ksiegach wyznania katolickiego parafii, do ktorych nalezaly te Kepy.
Dotyczy to pierwszej polowy XIX wieku.
Po zalozeniu parafii ewangelickiej w Warszawie, odnajdujemy akty slubow tych osadnikow, w ksiegach parafii ewangelickiej w Warszawie, ale jest to juz rok 1834.
Mam pytanie do specjalistow:
- Gdzie moge znalesc akty osadnikow wyznania ewangelickiego osiedlonych kolo Kielc (wies Domaszowice) w drugiej polowie XVIII wieku i na samym poczatku XIX wieku (lata 1750-1810) ?
Bede wdzieczna za kazda informacje.
Serdecznosci
Bozenna
Ten temat bardzo mnie interesuje.
Metryki osadnikow wyznania ewangelickiego osiedlonych na "Kepach", na poludnie od Warszawy (Kepa Radwankowska, Kepa Warszawiecka, Kepa Pijarska) znajduja sie w ksiegach wyznania katolickiego parafii, do ktorych nalezaly te Kepy.
Dotyczy to pierwszej polowy XIX wieku.
Po zalozeniu parafii ewangelickiej w Warszawie, odnajdujemy akty slubow tych osadnikow, w ksiegach parafii ewangelickiej w Warszawie, ale jest to juz rok 1834.
Mam pytanie do specjalistow:
- Gdzie moge znalesc akty osadnikow wyznania ewangelickiego osiedlonych kolo Kielc (wies Domaszowice) w drugiej polowie XVIII wieku i na samym poczatku XIX wieku (lata 1750-1810) ?
Bede wdzieczna za kazda informacje.
Serdecznosci
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?
-
- Podziękował/a: 11 razy
- Podziękowano: 82 razy
Witaj Bożenno
wg Bystrzyckiego wieś Domaszewice nie Domaszowice należała do parafii Kielce. Nie wiem gdzie można znależć akta metrykalne ale ja szukałabym w łacińskich księgach metrykalnych dla par.Kielce w podanym przez Ciebie okresie, jeśli się oczywiście zachowały. Z mojego doświadczenia wynika, że ludność czesto określana jako "acatolici" w podanych przez Ciebie latach wpisywana była do ksiąg metrykalnych parafii, w której mieszkali np. w okolicach Łodzi par.Ozorków /Geneteka/. Warto też zajrzeć do dokumentów zwanych alegata. Do ca. !825r ludność wyznania ewangelickiego i mojżeszowego wpisywana była do akt stanu cywilnego danej parafii.
Pozdrawiam
Krystyna

wg Bystrzyckiego wieś Domaszewice nie Domaszowice należała do parafii Kielce. Nie wiem gdzie można znależć akta metrykalne ale ja szukałabym w łacińskich księgach metrykalnych dla par.Kielce w podanym przez Ciebie okresie, jeśli się oczywiście zachowały. Z mojego doświadczenia wynika, że ludność czesto określana jako "acatolici" w podanych przez Ciebie latach wpisywana była do ksiąg metrykalnych parafii, w której mieszkali np. w okolicach Łodzi par.Ozorków /Geneteka/. Warto też zajrzeć do dokumentów zwanych alegata. Do ca. !825r ludność wyznania ewangelickiego i mojżeszowego wpisywana była do akt stanu cywilnego danej parafii.
Pozdrawiam
Krystyna
-
- Podziękował/a: 70 razy
- Podziękowano: 169 razy
Krysiu,
Dziekuje za odpowiedz.
Aktualna nazwa wsi "Domaszewice" jest "Domaszowice" (gmina Maslow, parafia Kielce, woj. swietokrzyskie).
W Kielcach byly dwie parafie w XVIII wieku: Katedra i Swiety Wojciech. W katedrze zostaly metrykalia, natomiast nic nie mozna znalesc na temat Sw. Wojciecha. Raczej o to chodzilo w moim pytaniu.
Nie ma zadnych dostepnych dla mnie informacji na temat wsi Domaszowice (Domaszewice) w XVIII i na poczatku XIX wieku.
Czy to byla "kolonia" niemiecka (protestancka) czy tez fakt, ze odnajduje w tej wsi moich przodkow protestantow jest czystym przypadkiem ?
Moze ktos juz sie interesowal osadnictwem niemieckim / holenderskim w okolicy Kielc ?
Mysle tutaj o Rakowie (dawny Rakow arianski), gdzie moja rodzina sie osiedlila najpierw (rok 1700, albo wczesniej), potem
odnajduje jedna galez wlasnie w Domaszowicach (Domaszewicach), okolo 1790 roku.
Kazda informacja pomoze mi zrozumiec.
Z gory slicznie dziekuje.
Bozenna
Dziekuje za odpowiedz.
Aktualna nazwa wsi "Domaszewice" jest "Domaszowice" (gmina Maslow, parafia Kielce, woj. swietokrzyskie).
W Kielcach byly dwie parafie w XVIII wieku: Katedra i Swiety Wojciech. W katedrze zostaly metrykalia, natomiast nic nie mozna znalesc na temat Sw. Wojciecha. Raczej o to chodzilo w moim pytaniu.
Nie ma zadnych dostepnych dla mnie informacji na temat wsi Domaszowice (Domaszewice) w XVIII i na poczatku XIX wieku.
Czy to byla "kolonia" niemiecka (protestancka) czy tez fakt, ze odnajduje w tej wsi moich przodkow protestantow jest czystym przypadkiem ?
Moze ktos juz sie interesowal osadnictwem niemieckim / holenderskim w okolicy Kielc ?
Mysle tutaj o Rakowie (dawny Rakow arianski), gdzie moja rodzina sie osiedlila najpierw (rok 1700, albo wczesniej), potem
odnajduje jedna galez wlasnie w Domaszowicach (Domaszewicach), okolo 1790 roku.
Kazda informacja pomoze mi zrozumiec.
Z gory slicznie dziekuje.
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?
-
- Kontakt:
http://www.mittelpolen.de/irm/index.php ... mer-zgierz
Proszę spróbować zapytać na tym forum o interesujące Panią nazwiska.
Jest tu Pani specjalizująca się w Parafii Ew-Lut Zgierz.
Miejscowości należące do Parafii zgierskiej:
Pierwsze kolonie, 1788 Dąbrówka H, 1792 Swendów H, 1800 Proboszczewice, 1840 Rosanów, Biała. Dalej Radogoszcz Grabieniec, Józefów. Ewangelicy zamieszkiwali też wsie: Czaplinek, Janów, Leonardów, Palestyna, Podole, Marianów, Szedlina, Ukraina i Wołyń
Wlodek
Proszę spróbować zapytać na tym forum o interesujące Panią nazwiska.
Jest tu Pani specjalizująca się w Parafii Ew-Lut Zgierz.
Miejscowości należące do Parafii zgierskiej:
Pierwsze kolonie, 1788 Dąbrówka H, 1792 Swendów H, 1800 Proboszczewice, 1840 Rosanów, Biała. Dalej Radogoszcz Grabieniec, Józefów. Ewangelicy zamieszkiwali też wsie: Czaplinek, Janów, Leonardów, Palestyna, Podole, Marianów, Szedlina, Ukraina i Wołyń
Wlodek
-
- Kontakt:
Zapomniałem dodać, że na tym Forum:
http://www.mittelpolen.de/irm/index.php/forum
Można zadawać pytania po polsku