UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Podział administracyjny parafii ewangelickich

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
sikorka
Podziękował/a: 1 raz

Podział administracyjny parafii ewangelickich

Post autor: sikorka » śr mar 04, 2009 8:43 pm

Witam serdecznie!!!!
Bardzo proszę o informacje gdzie znajdę linki na temat podziału administracyjnego parafii ewangelickich w okolicach Łodzi.Moi poszukiwani przodkowie rodzili się w Swędowie,Dzierżąznej
Rosanowie i Łodzi.W Archiwum w Łodzi znaleziono akty zgonu tych co zmarli w tym mieście,niestety zamieszkujących Swędów i Rosanów nie ma.Pomyślałam ze może szukać w ościennych,ale nie mam pojęcia które to będą.Za wskazówki z góry dziękuje.
pozdrawiam Gosia

Awatar użytkownika

wicy
Podziękował/a: 145 razy
Podziękowano: 322 razy
Kontakt:

Re: Podział administracyjny parafii ewangelickich

Post autor: wicy » śr mar 04, 2009 9:07 pm

Mapy nie widziałem, ale trochę na temat ościennych parafii można poczytać tutaj.
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski

peters

Post autor: peters » śr mar 04, 2009 9:20 pm

Przynależność do parafii ewangelickiej podaje skorowidz Bystrzyckiego:
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmeta ... C8966AC7-2
Dzierżązna do Zgierza, Swędów do Brzezin, ale już np. Swędówek do Zgierza.
Rosanowa nie ma.

Pozdrawiam
Piotr

Awatar użytkownika

wicy
Kontakt:

Post autor: wicy » śr mar 04, 2009 9:22 pm

Rosanów to z pewnością Zgierz.

Na stronie "Poległych" są zdjęcia z ewangelickiego cmentarza w Rosanowie.
Z informacji uzyskanej na miejscu wiem, że znajduje się on pod opieką parafii zgierskiej. Nie wiem nic o posiadanych przez nich archiwach, ale tam bym zaczął szukać najpierw.

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
sikorka

Post autor: sikorka » śr mar 04, 2009 9:37 pm

Dziękuję za wszystkie informcje i wskazówki.
pozdrawiam Gosia

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
sikorka

Post autor: sikorka » pn mar 30, 2009 1:49 pm

Witam pięknie!
Skorzystałam z Waszych z wskazówek i porad ,interesujące mnie miejscowości należały do parafii zgierskiej.Księgi parafialne w archiwum łódzkim są od roku 1828tj.od daty powstania kościoła,nie ma dokumentacji z lat wcześniejszych,nie mam pomysłu gdzie mogę szukać dalej?
Proszę o podpowiedzi
pozdrawiam Gosia

peters

Post autor: peters » pn mar 30, 2009 6:19 pm

Polecam stronę o Olędrach na Mazowszu: http://zielona.org/Oledrzy_na_dawnym_Mazowszu
Fragment z tej strony:
"Pierwsza parafia luterańska (ewangelicko-augsburska) w dolinie Wisły powstała w 1775 r. w Iłowie i przez następne dwa dziesięciolecia skupiała wiele luterańskich osiedli w środkowej Polsce, od Słońska na Kujawach i Rudy Bugaju pod Łodzią aż po okolice Warszawy. Dopiero w początkach XIX w. powstały na tym obszarze następne parafie ewangelickie."

Pozdrawiam
Piotr

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
sikorka

Post autor: sikorka » wt mar 31, 2009 1:35 pm

Dziękuję za informacje :sun:
pozdrawiam Gosia

peters

Post autor: peters » wt mar 31, 2009 2:06 pm

Przynależność do tak odległej parafii ewangelickiej w Iłowie, wcale nie dowodzi, że tam będą metryki Twoich przodków. Może metryki ślubu? Ale metryk chrztu szukałbym w okolicznych parafiach katolickich. Przy okazji indeksacji parafii katolickiej (II poł. XVIII w. i pocz. XIX w.) spotykałem liczne wpisy chrztów ewangelików z pobliskiej wsi olęderskiej. Dodam, że owi ewangelicy chrzcili dzieci w dwóch najbliższych katolickich parafiach, nie tylko we "własnej".

Pozdrawiam
Piotr

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
sikorka

Post autor: sikorka » wt mar 31, 2009 2:48 pm

Dziękuję Piotrze,tez tak myślę,będę próbować na różne sposoby. Narazie wyczerpałam parfie zgierska Poprosiłam o przetłumaczenie ostatnio otrzymanych aktów urodzenia,może tam będą wskazówki.Odczytałam z nich tylko nazwy miejscowości-rozrzut dość spory i 14 letnia przerwa w narodzinach dzieci.
pozdrawiam Gosia

Awatar użytkownika

Bozenna
Podziękował/a: 70 razy
Podziękowano: 169 razy

Post autor: Bozenna » wt mar 31, 2009 6:16 pm

Witam serdecznie,
Ten temat bardzo mnie interesuje.
Metryki osadnikow wyznania ewangelickiego osiedlonych na "Kepach", na poludnie od Warszawy (Kepa Radwankowska, Kepa Warszawiecka, Kepa Pijarska) znajduja sie w ksiegach wyznania katolickiego parafii, do ktorych nalezaly te Kepy.
Dotyczy to pierwszej polowy XIX wieku.
Po zalozeniu parafii ewangelickiej w Warszawie, odnajdujemy akty slubow tych osadnikow, w ksiegach parafii ewangelickiej w Warszawie, ale jest to juz rok 1834.
Mam pytanie do specjalistow:
- Gdzie moge znalesc akty osadnikow wyznania ewangelickiego osiedlonych kolo Kielc (wies Domaszowice) w drugiej polowie XVIII wieku i na samym poczatku XIX wieku (lata 1750-1810) ?
Bede wdzieczna za kazda informacje.
Serdecznosci
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?

krystyna
Podziękował/a: 11 razy
Podziękowano: 82 razy

Post autor: krystyna » wt mar 31, 2009 11:15 pm

Witaj Bożenno
:kwitnie:
wg Bystrzyckiego wieś Domaszewice nie Domaszowice należała do parafii Kielce. Nie wiem gdzie można znależć akta metrykalne ale ja szukałabym w łacińskich księgach metrykalnych dla par.Kielce w podanym przez Ciebie okresie, jeśli się oczywiście zachowały. Z mojego doświadczenia wynika, że ludność czesto określana jako "acatolici" w podanych przez Ciebie latach wpisywana była do ksiąg metrykalnych parafii, w której mieszkali np. w okolicach Łodzi par.Ozorków /Geneteka/. Warto też zajrzeć do dokumentów zwanych alegata. Do ca. !825r ludność wyznania ewangelickiego i mojżeszowego wpisywana była do akt stanu cywilnego danej parafii.

Pozdrawiam
Krystyna

Awatar użytkownika

Bozenna
Podziękował/a: 70 razy
Podziękowano: 169 razy

Post autor: Bozenna » śr kwie 01, 2009 2:07 pm

Krysiu,
Dziekuje za odpowiedz.
Aktualna nazwa wsi "Domaszewice" jest "Domaszowice" (gmina Maslow, parafia Kielce, woj. swietokrzyskie).
W Kielcach byly dwie parafie w XVIII wieku: Katedra i Swiety Wojciech. W katedrze zostaly metrykalia, natomiast nic nie mozna znalesc na temat Sw. Wojciecha. Raczej o to chodzilo w moim pytaniu.
Nie ma zadnych dostepnych dla mnie informacji na temat wsi Domaszowice (Domaszewice) w XVIII i na poczatku XIX wieku.
Czy to byla "kolonia" niemiecka (protestancka) czy tez fakt, ze odnajduje w tej wsi moich przodkow protestantow jest czystym przypadkiem ?
Moze ktos juz sie interesowal osadnictwem niemieckim / holenderskim w okolicy Kielc ?
Mysle tutaj o Rakowie (dawny Rakow arianski), gdzie moja rodzina sie osiedlila najpierw (rok 1700, albo wczesniej), potem
odnajduje jedna galez wlasnie w Domaszowicach (Domaszewicach), okolo 1790 roku.
Kazda informacja pomoze mi zrozumiec.
Z gory slicznie dziekuje.
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?

Awatar użytkownika

wicy
Kontakt:

Post autor: wicy » ndz sty 13, 2013 7:53 am

http://www.mittelpolen.de/irm/index.php ... mer-zgierz
Proszę spróbować zapytać na tym forum o interesujące Panią nazwiska.
Jest tu Pani specjalizująca się w Parafii Ew-Lut Zgierz.
Miejscowości należące do Parafii zgierskiej:
Pierwsze kolonie, 1788 Dąbrówka H, 1792 Swendów H, 1800 Proboszczewice, 1840 Rosanów, Biała. Dalej Radogoszcz Grabieniec, Józefów. Ewangelicy zamieszkiwali też wsie: Czaplinek, Janów, Leonardów, Palestyna, Podole, Marianów, Szedlina, Ukraina i Wołyń

Wlodek

Awatar użytkownika

wicy
Kontakt:

Post autor: wicy » ndz sty 13, 2013 8:39 am

Zapomniałem dodać, że na tym Forum:
http://www.mittelpolen.de/irm/index.php/forum