UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Emigracja do Kanady

Sprawy związane z poszukiwaniami za granicą.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

moyra777
Podziękował/a: 4 razy
Podziękowano: 8 razy

Re: Emigracja do Kanady

Post autor: moyra777 » pt kwie 03, 2009 6:30 pm

rudzik6 pisze:Witam serdecznie, może ktoś mi pomożę. W 1929 roku z portu Halifax do Kanady wyjechał brat stryjeczny mojej babci. Nazywał się Konstanty Rudnicki.
Wiesiek
Wiesku, postaram sie cos poszukac ale nie bedzie latwo, strona karty pokladowej jest calkowicie nieczytelne, dlatego tez nie ma jej w ancestry. Bez tego trudno jest okreslic gdzie jechali. Ksiazka telefoniczna na ancestry podaje 277 trafien, czy to z niej korzystales?
Pozdrawiam Agnieszka

Szukam:
Ślęzak-MP
Majewski,Domownik,Szczubelski-LB
"moje biedy"
Żinówka, Ostrowscy, Tyborowscy - PL
Koziołkiewicz,Rudniccy-WP
Maciejewscy, Byczkowscy, Karscy- LD
http://www.mizgalska.com/genealogy

Awatar użytkownika

rudzik6
Podziękowano: 1 raz

Post autor: rudzik6 » pt kwie 03, 2009 6:38 pm

Witaj Agnieszko.

Korzystałem z tego: http://www.canada411.ca/

Antoni Rudnicki niałby dzisiaj ok 80 lat, a Adam ok 83 lata...Może jeszcze zyją. Podobno Konstanty miał juz w Kanadzie chyba z drugie tyle dzieci :)

Pozdrawiam

Wiesiek
Szukam przodków z rodziny Rudnicckich i Jaworskich na Wołyniu. Może ktoś słyszał o Alojzym Rudnickim , szukam jego przodków, jego ojciec to Piotr ożeniony z Agatą z Wojtkowskich. Gniazdo rodzinne to Rudniki pod Krakowem, prawdopodobnie herbu Prus

Awatar użytkownika

rudzik6

Post autor: rudzik6 » ndz kwie 05, 2009 3:47 pm

Witam, co to za dane? http://www.collectionscanada.gc.ca/data ... _nbr=34040

Może to dzieci Konstantego Anna i Antoni?

Legal Land Description
--------------------------------------------------------------------------------
Part Section Township Range Meridian
9 12 EPM

Reference:
Lots: 72Volume: 904Folio: 371Microfilm reel number: C-6667Names: Anna Rudnicki - Antoni Rudnicki the lateRemarks: RIVER LOT 72Letters Patent: MapMap
Szukam przodków z rodziny Rudnicckich i Jaworskich na Wołyniu. Może ktoś słyszał o Alojzym Rudnickim , szukam jego przodków, jego ojciec to Piotr ożeniony z Agatą z Wojtkowskich. Gniazdo rodzinne to Rudniki pod Krakowem, prawdopodobnie herbu Prus

Awatar użytkownika

moyra777

Post autor: moyra777 » ndz kwie 05, 2009 4:34 pm

Czesc, mnie to bardziej wyglada na zone zmarlego Antoniego. (otrzymanie lub posiadanie dzialki w Winnipeg).
Pozdrawiam Agnieszka

Szukam:
Ślęzak-MP
"moje biedy"

Awatar użytkownika

rudzik6

Post autor: rudzik6 » ndz kwie 05, 2009 5:25 pm

O..to już by był jakiś ślad :)

dziekuję

Awatar użytkownika

przemo80
Podziękował/a: 5 razy

Post autor: przemo80 » pn lip 20, 2009 7:29 pm

Witaj Agnieszko...

Widze że jesteś z Montralu.. :) To sie świetnie sklada.
Napisałem dziś na forum osobny temat ale może ty bedziesz w stanie mi pomóc...

Mam taki adres:
Canada
Montreal 18
1264- Domenqne 20 (lub Domengne)

Adres jest z przed około 40-50 lat, pewnie już nieaktualny. Czy jestes w stanie go zidentyfikować. Poszukuje rodziny Bilecki, która mieszkała pod tym adresem... MOże nadal mieszka?

Link do mojego postu...
http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f=44&t=5771

Dziękuję z góry za pomoc...

Przemek
Przemysław Kmieć

Awatar użytkownika

moyra777

Post autor: moyra777 » pn lip 20, 2009 9:27 pm

przemo80 pisze:Witaj Agnieszko... Widze że jesteś z Montralu.. :) To sie świetnie sklada.
Napisałem dziś na forum osobny temat ale może ty bedziesz w stanie mi pomóc...

Mam taki adres:
Canada
Montreal 18
1264- Domenqne 20 (lub Domengne) Przemek
Czesc Przemek jak na moj gust to jest 1264 St. Dominique, nie za bardzo rozumiem to 20... moze to apartment (czyli mieszkanie) nr 20, musialabym jednak sprawdzic czy ten dom ma az 20 mieszkan... w co watpie patrzac sie na zdjecie satelitarne... jeszcze sie porozgladam...

http://maps.google.ca/maps?rlz=1C1CHMA_ ... e&resnum=1
Pozdrawiam Agnieszka

Szukam:
Ślęzak-MP
"moje biedy"

Awatar użytkownika

przemo80
Podziękował/a: 5 razy

Post autor: przemo80 » wt lip 21, 2009 12:02 am

Dzięki wielkie....

Czy można w ciemno poszukać kogoś z tego rejonu o tym nazwisku i z tamtych czasow?
Niestety były to 3 dziewczyny więc nazwisko musiało zaginąć... Ale może byłaby jakaś baza danych o slubach i tam pojawiłoby sie nazwisko Bilecki (imiona znamy).

Odpisałem w moim poście na ostatnią twoją wiadomość.

Dziękuje...
Przemysław Kmieć

Awatar użytkownika

moyra777

Post autor: moyra777 » wt lip 21, 2009 4:56 am

Przemku,

Z moich krotkich poszukiwan mam nastepujace informacje:

1. Domniemny (jedyny znaleziony) Oleksy mogl sie rodzic miedzy 1888 a 1890 poniewaz:
- znalazlam go jadacego do Ohio w 1910 roku (oprocz tego zapisu z 1927 roku)
2. W 1913 roku w Montrealu bierze slub z Maria Michaluk znalezione dzieci:
- Anna zm 1920 r.
- Xenia ur 1926
- Michal ur 1916
- Victoria ur 1917

Julia zadna nie wystepuje...

Zdjecia przesle Ci jak przeslesz mi swoj email na PW

Narazie nic wiecej nie znalazlam, bede szukac.
Pozdrawiam Agnieszka

Szukam:
Ślęzak-MP
"moje biedy"

Awatar użytkownika

moyra777

Post autor: moyra777 » wt lip 21, 2009 5:04 am

przemo80 pisze:Dzięki wielkie.... Czy można w ciemno poszukać kogoś z tego rejonu o tym nazwisku i z tamtych czasow? Niestety były to 3 dziewczyny więc nazwisko musiało zaginąć... Ale może byłaby jakaś baza danych o slubach i tam pojawiłoby sie nazwisko Bilecki (imiona znamy). Odpisałem w moim poście na ostatnią twoją wiadomość. Dziękuje...
W dostepnej platnej bazie na internecie niestety Bilecki nie wystepuje... jedyna szansa baza w bibliotece narodowej, ale na to musisz poczekac, bo teraz nie mam kiedy pojechac...
Pozdrawiam Agnieszka

Szukam:
Ślęzak-MP
"moje biedy"

ColdIce

Post autor: ColdIce » czw sie 20, 2009 1:32 pm

Poszukuję Jana "Johna" Klimko, który urodził się w 1923 roku, w Prusiu (woj. podkarpackie, powiat lubaczowski, gmina Horyniec-Zdrój). Matka: Katarzyna Klimko (z domu Łopuszyńska) imię ojca nieznane. Jan wyjechał do Kanady zaraz po II wojnie światowej, tam doczekał się piątki dzieci: syna z pierwszego małżeństwa oraz cztery córki z drugiego (w tym jedna z córek zginęła w wypadku samochodowym). Wiem, że Jan mieszka lub mieszkał w miejscowości Sarnia. Kuzyn wspominał, że Jan dawno nie żyje ale nie wiem czy to prawda.

Pozdrawiam serdecznie
Cezary

Awatar użytkownika

moyra777

Post autor: moyra777 » czw sie 20, 2009 1:57 pm

ColdIce pisze:Poszukuję Jana "Johna" Klimko, który urodził się w 1923 roku, w Prusiu (woj. podkarpackie, powiat lubaczowski, gmina Horyniec-Zdrój). Matka: Katarzyna Klimko (z domu Łopuszyńska) imię ojca nieznane. Jan wyjechał do Kanady zaraz po II wojnie światowej, tam doczekał się piątki dzieci: syna z pierwszego małżeństwa oraz cztery córki z drugiego (w tym jedna z córek zginęła w wypadku samochodowym). Wiem, że Jan mieszka lub mieszkał w miejscowości Sarnia. Kuzyn wspominał, że Jan dawno nie żyje ale nie wiem czy to prawda.
Pozdrawiam serdecznie
Cezary
Cezary,

Moze to jego syn jezeli uwazasz, ze juz nie zyje, moze warto zadzwonic:

http://www.411.ca/whitepages/ON/Sarnia/ ... 88798.html

Agnieszka
Pozdrawiam Agnieszka

Szukam:
Ślęzak-MP
"moje biedy"

Anna_Czech

Post autor: Anna_Czech » pt sie 28, 2009 12:27 pm

Jestem zarejestrowana ale nie moge do Agnieszki wysłać żadnej wiadomości---nie masz uprawnień....
A jakie niby są te uprawnienie?
Mam sporo lat i nie wiem o co chodzi.
Anna Czech

Anna_Czech

Post autor: Anna_Czech » pt sie 28, 2009 1:06 pm

Do Kanady z Wołkowca pow.Borszczów woj.tarnopolskie wyjechał dwie siostry mojej babci Celia Szponarska ur.w 1909 r.w Wołkowcach.W Kanadzie wyszła zamąż za Kleckiego,miała syna Józefa Kleckiego a Józef miał syna Roberta Kleckiego ur. 15.03.1955r i dwie córki Katarzyna?
Celia wyszła zamąż za Józefa Celuh.
Celina płyneła z siostrą Stellą /Stefania/ ur.1907r. w Wołkowcach zmarła w 1980r. miszkała 14 Glamis AV Toronto 9. ONT Kanada, była meżatką ,w Kanadzie drugi raz wyszła zamąż za Józefa Shelegey.
Do Kanady wyjeżdzała i wracała ich matka a moja prababka Antonina Szponarska vel Domerecka zd.Baczyńska ur. w 1878r. lub 1881r-na pomniku pisze 1878 a na akcie zgonu 1881r. Krysia znalazła Antoninę Szponarską ur.1883r wyjechała w 1913... Z opowiadań wiem,że częstą przystanią po przyjeżdzie do Kanady było Raine River.Antonina w tej miejscowosci wychodzi po raz drugi zamąż za Michała Domereckiego.Anna Czech
Ostatnio zmieniony pt sie 28, 2009 9:34 pm przez Anna_Czech, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

moyra777

Post autor: moyra777 » pt sie 28, 2009 6:22 pm

Anna_Czech pisze: Do Kanady z Wołkowca pow.Borszczów woj.tarnopolskie wyjechał dwie siostry mojej babci Celia Szponarska ur.w 1909 r.w Wołkowcach.W Kanadzie wyszła zamąż za Kleckiego,miała syna Józefa Kleckiego a Józef miał syna Roberta Kleckiego ur. 15.03.1955r i dwie córki Katarzyna?
Celia /tak pisze na zdjęciach/wyszła drugi raz zamąż za Józefa Celuh ur.w 1905r z nim nie miała dzieci.
Celina płyneła z siostrą Stellą /Stefania/ ur.1907r. w Wołkowcach zmarła w 1980r. miszkała 14 Glamis AV Toronto 9. ONT Kanada, była meżatką ,w Kanadzie drugi raz wyszła zamąż za Józefa Shelegey /Ukrainiec/ur.1904r. nie mieli dzieci,zmarł po Stefani.
Do Kanady wyjeżdzała i wracała ich matka a moja prababka Antonina Szponarska vel Domerecka zd.Baczyńska ur. w 1878r. lub 1881r-na pomniku pisze 1878 a na akcie zgonu 1881r. Krysia znalazła Antoninę Szponarską ur.1883r wyjechała w 1913... Problemem jest Szponarski mój pradziadek mąż Antoniny zmarły przed wojną -nic o nim nie wiem,mam dwa skany Szponarskich urodzonych w tym samym roku w tej samej miejscowości/Wołkowce/ ale innych rodziców.Z opowiadań wiem,że częstą przystanią po przyjeżdzie do Kanady było Raine River.Antonina w tej miejscowosci wychodzi po raz drugi zamąż za Michała Domereckiego ,mają córkę Bronisławę ur.1918r.i syna Tadeusza ur.1922r.
Również do Rainy River wyjechali bracia i kuzynki Antoniny zd.Baczńskiej ale nie podaje danych ,ponieważ nie wiem czy możesz pomóc.Pozdrawiam serdecznie.Anna Czech
Aniu z checia Ci pomoge ale mowiac szczerze to dokladnie nie wiem czego szukasz.... czy mozesz bardziej sprecyzowac?
Pozdrawiam Agnieszka

Szukam:
Ślęzak-MP
"moje biedy"

ODPOWIEDZ

Wróć do „Emigracja”