UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Swierczynski ze Swierczynska herbu Ostoja

Kącik poświęcony sprawom herbowym

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Bozenna
Podziękował/a: 70 razy
Podziękowano: 169 razy

Re: Swierczynski ze Swierczynska herbu Ostoja

Post autor: Bozenna » sob sty 03, 2009 8:00 pm

Waldek,
Lyszkowice o 80 km na polnoc od Swierczynska juz znam.
Narazie sa bez polaczenia ze Swierczynskimi ze Swierczynska. Niemniej bardzo interesuje mnie ten okres ( lata 1775), gdyz w tych latach powinnam szukac mojego bezposredniego przodka Franciszka, pozniejszego posesora klucza wolborskiego, zamieszkalego w Krzykowicach. A Krzykowice to tylko 50 km od Lyszkowic. Pilnuj tej galezi jesli mozesz.

Justynko,
Twoja galez ma z pewnoscia wspolny pien z moja galezia. A zeby bylo jeszcze ciekawiej w parafii Rozprza wystepuje nazwisko Morawicki na poczatku XVIII wieku.

Dziekuje bardzo Ani i Tomkowi za wpisy. Odpowiadam zawsze na prywatne skrzynki, zeby nie obciazac watku. Czytam wszystko i notuje, kazda informacja jest wartosciowa.
Serdecznosci
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Podziękował/a: 15 razy
Podziękowano: 235 razy
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » sob sty 03, 2009 8:14 pm

Bozenna pisze:Odpowiadam zawsze na prywatne skrzynki, zeby nie obciazac watku.
Myślę, że to błąd. Wątek jest monotematyczny i nie ma obawy o nadmierne jego obciążenie. Wręcz przeciwnie, wszystkie informacje mogą być tu cenne dla innych osób powiązanych z rodzinami Świerczyńskich.
Z całą pewnością nie wszyscy Świerczyńscy pochodzą z parafii Rozprza. Zbyt wiele jest miejscowości o zbliżonej nazwie, od których urobiono to nazwisko. Część także nie ma nic wspólnego ze stanem szlacheckim, ale aby się o tym przekonać, trzeba żmudnych kwerend.
Dlatego uważam, że skoro ten wątek poświęcony jest Świerczyńskim ze Świerczyńska, a pojawiają się także dane o innych rodzinach noszących to nazwisko, to nim ustalimy, czy są one ze sobą powiązane, należy własnie zamieszczać te informacje w wątku, a nie na priv.
W sprawie Świerczyńskich z Łyszkowic.
Nie wiem czy to co wiesz o owych Świerczyńskich pokrywa się z moimi danymi, czy też chodzi o coś zupełnie innego. Łatwiej by było, jeśli byś podała, kogo masz już namierzonego z Łyszkowic?
Waldemar Fronczak
Po ojcu Kurp, po matce Księżak

Odwiedź : http://www.biurowaldi.pl/

Awatar użytkownika

jmorawicka
Podziękował/a: 29 razy
Podziękowano: 15 razy
Kontakt:

Post autor: jmorawicka » sob sty 03, 2009 9:25 pm

Niestety nie posiadam aktu urodzenia Antoniego Świerczyńskiego.
Dane o nim mam z aktów ślubu (miał 3 żony), cytuję:
(1832 r.)"zawarte zostało religijne małżeństwo między ... Urodzonym Antonim Świerczyńskim ... urodzonym we wsi Syski parafii Srockiej, z niegdy Kazimierza i Justyny małżonków Świerczyńskich we wsi Dobrzelowie w obowiązku ekonomów zamieszkałych i tamże zmarłych, lat 40 mającym ..."
(1834 r.)"zawarte zostało religijne małżeństwo między ... Urodzonym Antonim Świerczyńskim ... urodzonym we wsi Syski z niegdy Kazimierza i Justyny, małżonków Świerczyńskich tamże zamieszkałych w swej dziedzicznej części i już oboje zmarłych, lat 37 mającym ...."

Jak widać data urodzenia Antoniego Świerczyńskiego jest mocno przybliżona, uśredniając urodził się ok. 1795 r.

Odnośnie Kieszniewskich (Kierzniewskich) to wydaje mi się że mieszkali oni także w tych rejonach. W akcie urodzenia Nepomuceny Antoniny Morawickiej (10.05.1823 Szczepanowice, par. Mierzyn), córki Jakuba Morawickiego i Martyny z Kieszniewskich jako ojciec chrzestny występuje: Generosus Dominus Antoni Kieszniewski komendant miasta (łac. praefectus urbi) Rozprza i jego małzonka Marianna z Walewskich.
Dodam jeszcze, że wieś Pstrokonie w XIX w. należała do rodziny Walewskich.
W Pstrokoniach ok. 1783 r. urodziła się wcześniej wspomniana Martyna Kieszniewska, córka Jana i Salomei z Pągowskich I v. Morawicka II v. Świerczyńska.

Bożenko, co wiesz o Morawickich z Rozprzy, napisz proszę maila :)
Justyna z Morawickich Krogulska
justyna@morawicki.pl
MORAWICKI, KROGULSKI, RYL, Binder, Bolechowski, Brajbisz, Dynus, Golik, Kliś, Kostecki, Kroll, Kryściński, Kuligowski, Łuskino, Malski, Młyński, Nidecki, Niechcielski, Pokutyński, Rachalewski, Sikorski, Weiss, ...

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Bozenna

Post autor: Bozenna » sob sty 03, 2009 10:31 pm

Waldek,
Zle zrozumiales moja wypowiedz, pewnie znowu zle sie wyslowilam.
Odpowiadam na prywatne skrzynki osobom, ktore powiekszaja informacjami nasz watek o Swierczynskich, zeby im podziekowac. Doceniam te pomoc, ale nie chce wpisywac tych podziekowan w ten watek, zeby go niepotrzebnie nie obciazac, gdyz moj wpis w takim wypadku nie wnosi nic nowego w poszukiwania.
To dotyczy wpisow Ani, Andrzeja i Tomka, do ktorych napisalam osobno.

Lyszkowice - mam dokladnie te same informacje, ktore Ty podajesz, ale mam tez kopie metryk tych 4 dzieci Michala Swierczynskiego.
Dostalam je od Elizy, kiedy indeksowala Lyszkowice.
Jesli o tym nie pisalam do tej pory to z dwoch powodow.
- Nie chcialam przeszkadzac Elizie w indeksowaniu tej parafii. Uwazalam, ze to byla duza grzecznoc z jej strony, ze mi przekazala kopie tych aktow natychmiast. Czekalam czy znajdzie jeszcze cokolwiek wiecej.
- Nie umiem polaczyc Swierczynskich z Lyszkowic ze Swierczynskimi ze Swierczynska, wiec nie wiedzialam czy Michal Swierczynski z Lyszkowic ma tez swoje miejsce w tym watku.
Nie chcialam komplikowac.
Teraz widze, ze warto wpisac wszystkich Swierczynskich, a pozniej bedziemy ich dzielic na osobne gniazda.

Mam informacje o galezi z Wielkopolski (Bledna, Dziewczopolko - pow. kowalski) .
Jest to akt slubu z 1815 roku Wojciecha Rafala Swierczynskiego z Justyna Ubyszowna (Ubysz).
Odnalazl ten akt Janusz Mielcarek kiedy indeksowal parafie Bledna.

Narazie sprawdzam parafie Rozprza, jestem na poczatku XVIII wieku i mam jeszcze 100 lat do sprawdzenia.
Ostatni znaleziony chrzest Swierczynskiego ze Swierczynska w parafii Rozprza to:
Pawel, syn Stanislawa, urodzony w 1690 roku.

Nie znam linii Swierczynskich w drzewie Justyny, ale Morawiccy, ktorzy wystepuja w aktach parafii Rozprza na poczatku XVIII wieku sa pochodzenia szlacheckiego, logicznie wiec Swierczynscy Justyny tez.

Sliczne podziekowania i serdecznosci
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » sob sty 03, 2009 10:50 pm

Bożenko
Linię łyszkowicką sprawdzimy, jak uda mi się zrobić dalsze zdjęcia w parafii i dokończymy indeksowanie.
Rodzina Justyny siedziała w kasztelanii rozpierskiej, chociaż samego nazwiska Morawicki sobie nie przypominam. Walewskich jest tam cały pułk, bo i godności kasztelanów sprawowali w samej Rozprzy. Zapisali się też w ziemi sieradzkiej. Być może wrócę jeszcze do ksiąg sieradzkich, to zwrócę uwagę.
Waldemar Fronczak

andompol
Podziękował/a: 37 razy
Podziękowano: 2 razy
Kontakt:

Post autor: andompol » pt maja 22, 2009 4:30 pm

na wszelki wypadek i jako ciekawostka:

pewnie się nie przyda, bo Pomorze/Kociewie, ale...:
na stronie
http://www.parafiakamionka.pl/print.php ... tem_id=127 znalazłem:
"Zamordowano wtedy m.in. Bernarda Dominikowskiego, Jadwigę Górską, Kazimierza Górskiego, Franciszka Łobockiego, Apolonię Lubowską, Franciszka Lubowskiego, Stanisława Rysia, Monikę Świerczyńską, Wacława Łobockiego, Leona Jahna, Franciszka Mańkowskiego, Bronisława Markowskiego, Stanisława Spychaja. ...."

także na forgenie (więc prawdopodobnie skojarzone z tym tematem) - parafia Szadek, więc obszar juz bliższy:
http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f= ... ski#p36170
Andrzej
http://forum.dominikowscy.eu
poszukuję: na razie Dominikowski (głównie Kujawy), Pawłowski (ziemia dobrzyńska)

Awatar użytkownika

kaskam
Podziękowano: 13 razy

Post autor: kaskam » pt maja 22, 2009 4:54 pm

andompol pisze: także na forgenie (więc prawdopodobnie skojarzone z tym tematem) - parafia Szadek, więc obszar juz bliższy:
http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f= ... ski#p36170
Ci Świerczyńscy są moi :F
Mateusz Świerczyński pochodził z Grzymiszewa i był synem Tomasza a wnukiem Aleksego. Jak do tej pory nie znalazłam nic co by łączyło moich Świerczyńskich z opisywaną tu rodziną. :nie:
Pozdrawiam, Kasia

http://katarzyna-genealogia.blogspot.com/
Szukam aktu małżeństwa: Teofil Gumiński i Emilia Sławińska 1839-1845

andompol
Podziękował/a: 37 razy
Podziękowano: 2 razy
Kontakt:

Post autor: andompol » pn maja 25, 2009 10:44 am

no właśnie :)

dodam tylko, że w tzw. "Tekach Dworzaczka" jest wiele o Świerczyńskich i wsi/wsiach Świerczyna (nie wiem dokładnie, o której/których z wielu wsi o tej nazwie)

http://teki.bkpan.poznan.pl/

to tak na wszelki wypadek - może komuś z Świerczyńskich (którzy nie trafili jeszcze do tego źródła) się przyda

mam nadzieją, że nie "poszerzyłem" zbytnio tematu
Andrzej
http://forum.dominikowscy.eu
poszukuję: na razie Dominikowski (głównie Kujawy), Pawłowski (ziemia dobrzyńska)

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » wt sie 04, 2009 11:35 pm

Bożenko,
pracując ostatnio na średniowiecznych księgach sądowych, doszedłem do wniosku, że Świerczyńscy z Kujaw, to zupełnie osobna linia, która powstała niezależnie od Świerczyńskich spod Rozprzy. Nie są spokrewnieni i nie używali Ostoi.
Waldemar Fronczak

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Bozenna

Post autor: Bozenna » wt sie 04, 2009 11:48 pm

Dziekuje Waldek, Twoje poszukiwania potwierdzaja moje przeczucia.
Mimo sprawdzenia wszystkich metryk parafii Rozprza od 1660 roku, nie znalazlam zadnego wspolnego punktu zaczepienia dla tych dwoch rodzin.
Ty "zajrzales" jeszcze glebiej, tego nie umialam zrobic.
Czy nie jest znany herb rodziny Swierczynskich z Kujaw ? - tylko czysta ciekawosc z mojej strony.
Z podziekowaniami
Bozenna

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » czw sie 13, 2009 12:46 am

Co do herbu tej gałęzi, to jeszcze za wcześnie na typowanie. Brakuje materiałów źródłowych. Siedzę teraz w zupełnie innych miejscowościach i śledzę inne rodziny.
Przy okazji odkryłem, że w cytowanej w tym wątku notatce, pochodzącej z : "Ks. Stanisław Kozierowski w "Badaniach nazw topograficznych na obszarze dawnej wschodniej Wielkopolski" t. 2 (t. VII całego cyklu)" są błędy.
Przy takim hurcie, jaki robił Kozierowski było to nie do uniknięcia. Podaję jeszcze raz treść owej notatki, która dotyczyć miała osób związanych ze Świerczyńskiem.
TSir. III. f. 79 r. 1403 Nic. Swirczynski
TRad. I. f. 24 r. 1411 Clemens de S.
ŁZH nr 22 r. 1405 Marc. de S. h. Moszczenica
SWS nr 8 r. 1407 Domenic. Pauli de Swirczino h. Prus (Moszczenica a. Wilczakosa=Prus)
ŁZH nr 60 r. 1424 Mart. de S. h. Wyskota
HSP II, 933 Andr. fil. Stanislai de S. h. Ostoja
CW1. I. f. 141 r. 1466 dom. Stan. Swynya de S. (ten sam w Białej wieluńskiej, już r. 1414 Leonard Świnia w pobliskim Wronikowie)
Spośród tych osób, z całą pewnością Dominik Paweł nie pochodził ze Świerczyńska koło Rozprzy, a ze Świerczyna w dzisiejszej gminie Topólka (powiat radziejowski). Wbrew sugestii Kozierowskiego zawartej w nawiasie, nie pieczętował się też Moszczenicą alias Wilczymi Kosami, a Prusem I (crux media altera).
Waldemar Fronczak

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Bozenna

Post autor: Bozenna » pn wrz 07, 2009 2:10 pm

Bozenna pisze:Witam serdecznie,
Pozwole sobie zrobic mala "paranteze" i przeniesc sie przez chwile do XIX wieku.
Jesli wsrod kolezanek i kolegow, ktorzy czytaja ten watek, ktos ma w swym drzewie genealogicznym panne Swierczynska urodzona w pierwszej polowie XIX wieku w Piotrkowie Trybunalskim lub w Kaliszu to zapraszam do "wspolnego stolu".
Jozef Gabriel Swierczynski (1800-1858) i Amalia Katarzyna Bajer (ur. w 1807r.)
mieli 9 dzieci. Dwoje zmarlo w dziecinstwie. Pozostalo 6 dziewczynek i 1 chlopiec.
Jedyny ich syn, Romuald Jozef Julian Swierczynski (1837-1906) byl moim prapradziadkiem.
A oto 6 corek:
Jozefa Fryderyka ur. 1826r. - Piotrkow
Emilia Julianna ur. 1830r. - Piotrkow
Julia Felicja ur. 1832r. - Piotrkow
Gabriela Maria ur. 1840r. - Piotrkow
Aleksandra Maria Karolina ur. 1842r. - Kalisz
Marianna Benigna ur. 1845r. - Kalisz
Poslubily pewnie mlodych ludzi w Piotrkowie lub Kaliszu, ewentualnie w Lublinie ?
Nie znam zadnego nazwiska z meza siostr Romualda Swierczynskiego, ale mam portrety 4-ech siostr. Moze odnajda sie mezowie tych panienek ?
Serdecznosci
Bozenna
Witam serdecznie,
Dzieki wytrwalosci i pomocy Asi (Asia1) odnalazl sie grob Swierczynskich. Znajduje sie na starym cmentarzu w Lublinie. Jest zaniedbany, zarosniety i widac, ze nikt tego grobu nie odwiedzil od wielu lat. Nikt z rodziny juz nie pamietal o jego istnieniu.
Asia go odkopala i sfotografowala. Asiu, wdziecznosci dla Ciebie !
Odnalazl sie wiec grob Amalii z Bajerow Swierczynskiej, zony Jozefa Gabriela, oraz jej dwoch corek, Gabrieli i Aleksandry.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ce1 ... 11f60.html
Jest tez tablica nagrobkowa trzeciej corki Amalii, Julii Swierczynskiej, ale narazie nie wiemy jeszcze z jakiego grobu odpadla?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d94 ... aa107.html
Wszystko wskazuje na to, ze Jozef Gabriel Swierczynski (1800-1858), prokurator w Sadzie Lubelskim tez zmarl w Lublinie i uda sie odnalesc jego grob na tym samym cmentarzu.
Wszystkim tym, ktorzy mi towarzysza w mojej podrozy "w swiat Swierczynskich" przesylam moc podziekowan.
Bozenna

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Bozenna

Post autor: Bozenna » ndz lis 01, 2009 12:10 pm

Ciag dalszy historii odnalezionego przez Asia1 (Joanna Gieroba) grobu Swierczynskich na starym cmentarzu w Lublinie.
Oto zdjecie zrobione wczoraj przez Asie:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/259 ... 393f6.html
Mozna porownac ze zdjeciem sprzed kilku miesiecy zamieszczonym w temacie powyzej.
To jest praca Asi, jej meza i jej synka.
Brak slow :kwitnie: :kwitnie: :kwitnie:
Asiu, jestes WIELKA !
Bozenna

Ela54
Podziękował/a: 5 razy
Podziękowano: 3 razy

Post autor: Ela54 » wt lis 23, 2010 3:14 pm

Bozenno,
Moze ta informacja o majatkach nalezacych do Swierczynskich, zainteresuje kogos czytajacego powyzsze posty
Znalaz ja Milosz w "Regestrze Djecezjow... 1783 - 1784".

Podaje w kolejności: miejscowość, parafia, dekanat, diecezja.

Swierczynski - Bryski Paprotki, Łukom, Biezunski, Płocka.
Swierczynski 1- Zakrzew części 3, Wolborz, Wolborski, Włocławska.

Pozdrawiam
Ela

Ela54
Podziękował/a: 5 razy
Podziękowano: 3 razy

Post autor: Ela54 » śr lis 24, 2010 2:31 pm

Bozenno,
To co znalazlam po korekcie:

Swierczynski herbu Ostoja
Jan Felix, syn Jana
Antoni Jan, syn tegoz
Wojciech Rafal syn Franciszka
Jozef Gabryel ze Swierczynska Mniejszego syn Stanislawa

Swierczynski herbu Ostoja w Wielkopolsce, z Swierczynska mniejszego w warsz. 1648 (Con.) w paznask. 1697 (Con.)"

Swierczynski herbu Ostoja
Ostoja od
Boleslawa II walecznemu Ostoi nadany w Roku 1058

Swierczynski
h. OSTOJA, 1500; 1782 pw.;
Swierczczyn nieszawski, Pru-
sy, lwowski (Ns., Szg., Br.,
H. Kr; Pol.).
Nie rozumiem skrotow - moze ktos mi je wyjasni :?: :calus:

Swierczynski, herbu Ostoja. Antoni, Jezuita zostawil kilka dziel ascetycznych; +1727. - Tego nazwiska kapitan legionow polskich pod Napoleonem I, polegl przy zdobywaniu Saragosy w Hiszpanii roku 1808. M.

Pozdrawiam
Ela
Ostatnio zmieniony śr lis 24, 2010 5:55 pm przez Ela54, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze, heraldyka”