UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Dostęp do Ancestry.com
Moderator: Moderatorzy
Re: Dostęp do Ancestry.com
Witam
Mam takie pytanie. Dlaczego nie mogę znaleźć w bazie Ellis Island
swojej babci, która w 1910 ( może 1911r.)wyjechała do swojej siostry do Nowego Jorku, a po dwóch latach wróciła do Polski?
Również nie mogę znaleźć siostry babci, która wyemigrowała do Nowego Jorku w 1903 r. Obydwie z domu nazywały się Drządzewskie i pochodziły z miejscowości Bieżuń w diecezji płockiej.
Będę wdzięczna za odpowiedź. Dodam, że nie za bardzo jeszcze daje sobie radę z Internetem.
Pozdrawiam serdcznie, Wanda
swojej babci, która w 1910 ( może 1911r.)wyjechała do swojej siostry do Nowego Jorku, a po dwóch latach wróciła do Polski?
Również nie mogę znaleźć siostry babci, która wyemigrowała do Nowego Jorku w 1903 r. Obydwie z domu nazywały się Drządzewskie i pochodziły z miejscowości Bieżuń w diecezji płockiej.
Będę wdzięczna za odpowiedź. Dodam, że nie za bardzo jeszcze daje sobie radę z Internetem.
-
- Podziękował/a: 4 razy
- Podziękowano: 142 razy
- Kontakt:
Witam Wando!wanda949 pisze:Witam
Największą przeszkodą w poszukiwaniu Twojej babci jest bardzo trudne dla Amerykanów nazwisko.
Na listę pokładową Amerykanie zapisywali nazwiska ze słuchu a dla nich nazwisko Drządzewska jest nie do powtórzenia.
Podaj imiona i przybliżone daty urodzenia,może znajdą się pod zniekształconym nazwiskiem.
Znalazłam jedną ale nie podałaś imion więc nie wiem czy to jest Twoja.
Hamburger Passagierlisten, 1850-1934 Hamburg Passenger Lists, 1850-1934 about Katharina Drzadzewska
Name: Katharina Drzadzewska
Departure Date: 15 Jun 1912
Estimated Birth Year: abt 1877
Age Year: 35
Marital Status: verheiratet (Married)
Family: Household members
Residence: Czernikow
Ethnicity/Nationality:Russland (Russian)
Ship Name: Cincinnati
Shipping Line: Hamburg-Amerika Linie (Hamburg-Amerikanische Packetfahrt-Actien-Gesellschaft)
Ship Type: Dampfschiff
Emigration: Reise
Accommodation: 2. Klasse
Ship Flag: Deutschland
Port of Departure:Hamburg
Port of Arrival: Cuxhaven; Southampton; Cherbourg; New York
Pozdrawiam
Krystyna Czerniga
Szukam:Wielocha,Waniak,Mirkowscy,Rogala,Pawelec,Głogowscy/Jarosławice,Cerekiew,
Zakrzew,Przytyk,Ruda Wielka,Radom/
Czerniga,Cepiń,Kohut,/Olszanica,Uherce Mineralne,Stefkowa,Stryj,Lwów,USA/
http://www.atenakg.pl/
Krystyna Czerniga
Witam Cie Krysiu
Zgadzam się z Tobą całkowicie, że nazwisko mojej babci, no i jej siostry również, jest niezwykle trudne i do wymówienia, a jeszcze trudniejsze do napisania dla obcokrajowca. Wyobraź sobie, że w kopii ślubu Bronisławy Drządzewskiej z Nowego Jorku z 1904 toku urzędnik Stanu Cywilnego zapisał jej nazwisko jako "Czendzewska".
Moja babcia miała na imię Pelagia (1895-1973). Urodziła się w Bieżuniu (Bieżuń) i w Bieżuniu zmarła. W Ameryce była tylko 2 lata, gdyż bardzo tęskniła za domem.
Jej siostra Bronisława wyemigrowała po śmierci matki (w 1901r.)
do Ameryki w 1903. Zmarła na raka w 1939. Oczywiście w Nowym Jorku, county Kings, przy ulicy Mc Kinley Ave.
O rodzinie wiem wszystko, a odnaleźć jej potomków próbuję od bardzo dawna. Narazie bez rezultatu .
Serdecznie pozdrawiam, Wanda
Zgadzam się z Tobą całkowicie, że nazwisko mojej babci, no i jej siostry również, jest niezwykle trudne i do wymówienia, a jeszcze trudniejsze do napisania dla obcokrajowca. Wyobraź sobie, że w kopii ślubu Bronisławy Drządzewskiej z Nowego Jorku z 1904 toku urzędnik Stanu Cywilnego zapisał jej nazwisko jako "Czendzewska".
Moja babcia miała na imię Pelagia (1895-1973). Urodziła się w Bieżuniu (Bieżuń) i w Bieżuniu zmarła. W Ameryce była tylko 2 lata, gdyż bardzo tęskniła za domem.
do Ameryki w 1903. Zmarła na raka w 1939. Oczywiście w Nowym Jorku, county Kings, przy ulicy Mc Kinley Ave.
O rodzinie wiem wszystko, a odnaleźć jej potomków próbuję od bardzo dawna. Narazie bez rezultatu .
-
- Kontakt:
Droga Wando!wanda949 pisze:Witam Cie Krysiu
Piszesz,że posiadasz kopię ślubu Bronisławy a nie podałaś jej nazwiska po mężu.Jak szukać jej potomków nie znając nazwiska.
Ta poniżej to chyba Twoja Pelagia nie zgadza się rok urodzenia ale często tak bywa że jest podany mylnie.
Nie ma jej w wyszukiwarce EllisIssland bo wpłynęła do portu Baltimore.
Baltimore Passenger Lists, 1820-1948 about Pelagia Drzewetzka
Name: Pelagia Drzewetzka
Arrival Date: May 1907
Estimated Birth Year:abt 1890
Race: Polish
Port of Departure:Bremen, Germany
Ship Name: Wittekind
Port of Arrival: Baltimore, Maryland
Destination: Michigan City,Ind
Friend's Name: Maryama Drzeweckw
Last Residence: Germany
Pozdrawiam
Krystyna Czerniga
Krystyna Czerniga
Droga Krysiu
Dziękuję Ci za pomoc. Nie jestem jednak przekonana, że informacje, które mi podałaś, dotyczą mojej babci. Sądzę tak patrząc, kto jest osobą zapraszającą. I dlaczego nie przechodziłaby przez Illis Island, skoro siostra Bronka mieszkała wraz z rodziną w Nowym Jorku. No i z wiekiem trochę mi się nie zgadza.
Ale najważniejsze to jest dla mnie to, by odszukac potomków cioci Bronislawy. Z męża nazywała się Makohon. A tak naprawdę - Makohoniuk. On był Polakiem z Galicji (inżynierem).Mieli 7 dzieci. Wszystkie dobrze wykształcone.Wszystkim się b. dobrze powodzilo. Po wojnie kontakty zostały przrzerwane.
Kopię ślubu Br. otrzymałam listownie z parafii św. Stanisława
na Brooklynie. Obecnie czekam na kopie akt metrykal. członków rodziny z Parafii św. Syvestra, też na Brooklynie. Z tym, że w wydostaniu ich stamtąd pomaga mi Instytut Piłsudskiego, gdyż nawet na moje listy po angielsku parafia nie odpowiadala. Jest to przykre, ale prawdziwe.
Tydzień temu w Warszawie u Mormonów czytałam Certyficate
of Deatch Josepfa, męża Bronisławy.Wiem w taki sposób, gdzie są małżonkowie pochowani - na cmentarzu św. Johna, dzielnica Queens. Wiadomości moc, tylko nic jeszcze z tego nie wynika. No zobaczymy. Pozdrawiam, dzięki za pomoc, Wanda
Dziękuję Ci za pomoc. Nie jestem jednak przekonana, że informacje, które mi podałaś, dotyczą mojej babci. Sądzę tak patrząc, kto jest osobą zapraszającą. I dlaczego nie przechodziłaby przez Illis Island, skoro siostra Bronka mieszkała wraz z rodziną w Nowym Jorku. No i z wiekiem trochę mi się nie zgadza.
Ale najważniejsze to jest dla mnie to, by odszukac potomków cioci Bronislawy. Z męża nazywała się Makohon. A tak naprawdę - Makohoniuk. On był Polakiem z Galicji (inżynierem).Mieli 7 dzieci. Wszystkie dobrze wykształcone.Wszystkim się b. dobrze powodzilo. Po wojnie kontakty zostały przrzerwane.
na Brooklynie. Obecnie czekam na kopie akt metrykal. członków rodziny z Parafii św. Syvestra, też na Brooklynie. Z tym, że w wydostaniu ich stamtąd pomaga mi Instytut Piłsudskiego, gdyż nawet na moje listy po angielsku parafia nie odpowiadala. Jest to przykre, ale prawdziwe.
of Deatch Josepfa, męża Bronisławy.Wiem w taki sposób, gdzie są małżonkowie pochowani - na cmentarzu św. Johna, dzielnica Queens. Wiadomości moc, tylko nic jeszcze z tego nie wynika. No zobaczymy. Pozdrawiam, dzięki za pomoc, Wanda
-
- Kontakt:
Witam ponownie!wanda949 pisze:Droga Krysiu
1930 United States Federal Census about Joseph Makohon
Name: Joseph Makohon
Home in 1930: Brooklyn, Kings, New York
View Map
Estimated Birth Year: abt 1876
Birthplace: Poland
Relation to Head-of-house: Head
Spouse's name: Brona
Joseph Makohon 54
Brona Makohon 44
Dorothy Makohon 21
Andrew Makohon 18
John Makohon 12
Helen Makohon 11
http://img41.imageshack.us/img41/4518/maholm.jpg
World War I Draft Registration Cards, 1917-1918 about Joseph Makohon
Name: Joseph Makohon
City: Brooklyn
County: Kings
State: New York
Birth Date:11 Feb 1876
http://img41.imageshack.us/img41/6898/maholm1.jpg
U.S. World War II Army Enlistment Records, 1938-1946 about John Makohon
Name: John Makohon
Birth Year: 1914
Nativity State or Country:New York
State of Residence: New York
County or City: New York
Enlistment Date: 2 Dec 1942
Enlistment State:New York
Enlistment City: New York City
Branch: Branch Immaterial - Warrant Officers, USA
Branch Code: Branch Immaterial - Warrant Officers, USA
Grade: Private
Grade Code: Private
Term of Enlistment: Enlistment for the duration of the War or other emergency, plus six months, subject to the discretion of the President or otherwise according to law
Component: Selectees (Enlisted Men)
Source: Civil Life
Education: Grammar school
Marital Status: Single, without dependents
Connecticut Death Index, 1949-2001 about John Makohon
Name:John Makohon
Father's Surname:Nknown
Death Date: 5 Feb 1979
Death Place: Norwich, Connecticut
Birth Place: New York
Birth Date: 26 Jun 1914
Marital Status: Married
Spouse: Julia
State File #: 03680
Residence : Lisbon, Connecticut
Social Security Death Index about John Makohon
Name: John Makohon
SSN: 083-09-4307
Last Residence: 06330 Baltic, New London, Connecticut, United States of America
Born: 26 Apr 1914
Last Benefit: 06330 Baltic, New London, Connecticut, United States of America
Died: Feb 1979
State (Year) SSN issued: New York (Before 1951)
Na razie tyle informacji,jeżeli coś jeszcze znajdę to napiszę.
Pozdrawiam
Krystyna Czerniga
Krystyna Czerniga
Wando,wanda949 pisze:...
...
czy sprawdziłaś tą osobę:
0011. Dronczewska, Pelagia F 17y S Russia; Polish Mierzon, Russia
http://www.ellisisland.org/search/viewT ... 1408050311
Podróż opłaciła siostra. Zwróć uwagę do kogo jedzie.
Wando na przyszłość podawaj wszystkie informacje jakie masz o szukanej osobie.
Pozdrawiam,
Jurek
Droga Krysiu, Drogi Jurku
Wielka radość mnie dziś spotkała! Otóż informacja, jaką otrzymalam od Jurka dotyczy mojej babci!!!!!Osoba do której jechała ,to mąż jej siostry - Józef Makohoński (nazwisko to pisane jest jak widzę na różne sposoby), co by znaczyło, że brzmi bardziej po polsku. Rzeczywiście bilet opłacała siostra. Po dwóch latach poszukiwań babci na Ellis Island dobrzy ludzie odkryli tajemnicę, co do rozwiązania której nie miałam już calkiem nadziei.
Jurku, wielkie dzięki!!!!
Teraz do Krysi. Znam spis federalny z 1910, 1920 i 1930 roku. Mam zrobione ich wydruki. Mam też wydruk karty poborowej z 1917-1918 r. Josepha Makohona.
Pozostałe informacje dotyczące Johna Makohona ( syna)nie dotyczą tego z mojej rodziny. Ten urodził się w 1918 r.
Mam duże podejrzenie, że mógł mieszkać w Anglii, county Staffordshire. Zgon -2004r. Ale mogę sie mylić.
Serdecznie Was pozdrawiam. Wielkie dzięki, Wanda
PS Jeśli mogłabym jeszcze prosić, sprawdźcie na Ellis Island siostrę mojej babci- Bronisławę Drzadzewską. Wyjechała do Ameryki w 19003 r. Może Wam sie uda!?
Wielka radość mnie dziś spotkała! Otóż informacja, jaką otrzymalam od Jurka dotyczy mojej babci!!!!!Osoba do której jechała ,to mąż jej siostry - Józef Makohoński (nazwisko to pisane jest jak widzę na różne sposoby), co by znaczyło, że brzmi bardziej po polsku. Rzeczywiście bilet opłacała siostra. Po dwóch latach poszukiwań babci na Ellis Island dobrzy ludzie odkryli tajemnicę, co do rozwiązania której nie miałam już calkiem nadziei.
Teraz do Krysi. Znam spis federalny z 1910, 1920 i 1930 roku. Mam zrobione ich wydruki. Mam też wydruk karty poborowej z 1917-1918 r. Josepha Makohona.
Pozostałe informacje dotyczące Johna Makohona ( syna)nie dotyczą tego z mojej rodziny. Ten urodził się w 1918 r.
Mam duże podejrzenie, że mógł mieszkać w Anglii, county Staffordshire. Zgon -2004r. Ale mogę sie mylić.
PS Jeśli mogłabym jeszcze prosić, sprawdźcie na Ellis Island siostrę mojej babci- Bronisławę Drzadzewską. Wyjechała do Ameryki w 19003 r. Może Wam sie uda!?
wanda949 pisze:Droga Krysiu, Drogi Jurku
...

Wando,wanda949 pisze: PS Jeśli mogłabym jeszcze prosić, sprawdźcie na Ellis Island siostrę mojej babci- Bronisławę Drzadzewską. Wyjechała do Ameryki w 19003 r. Może Wam sie uda!?
na http://www.ellisisland.org znalazłem 2 Bronisławy, które wyjechały w 1903 r. prawdopodobnie z Bieżunia:
http://www.ellisisland.org/search/viewT ... 2669140383
Frzonsinska, Bronislawa Jul 21, 1903 Antwerp
0022. Kondradowska, Helena F 22y M Russia, Polish Bierzun
0023. Frzonsinska, Bronislawa F 17y S Russia, Polish Bierzun
http://www.ellisisland.org/search/viewT ... 2605050564
Mazurowska, Bronislowa Jan 22, 1903 Antwerp
0018. Mazurowska, Bronislowa F 16y S Russian, Polish Riezun
0019. Krajnik, Jan M 9y S Russian, Polish Riezun
Może będą przydatne informacje o innych osobach o podobnym nazwisku:
http://www.ellisisland.org/search/viewT ... 3136090091
Maryanna Drzondzewska Mar 12, 1914 Bremen 0009
0008. Sadowska, Wiktorya F 18y S Russia, Polish Biczum, Russia
0009. Drzondzewska, Maryanna F 18y S Russia, Polish Biczum, Russia
http://www.ellisisland.org/search/viewT ... 0936020065
Drzadzewska, Katharina Jun 27, 1912 Hamburg
0010. Drzadzewska, Katharina F 35y W Russia, Polish Cernikowo, Russia
Pozostaje jeszcze http://www.ancestry.com, ale ja nie mogę przeprowadzić tam tego typu poszukiwań bo nie mam dostępu.
Pozdrawiam,
Jurek
Witam Cię Jurku
Jesteś niesamowity! Na 99% mogę powiedzieć, że odszukałeś " moją" Bronisławę. Nigdy w życiu bym nie przypuszczała, że urzędnik, nawet obcokrajowiec,tak może zniekształcić nazwisko. Rzeczywiście, emigrując do Ameryki Bronisława miała 17 lat. Postaram się sprawdzić u siebie w archiwum nazwisko osoby , z którą razem jechała. Póki co, nazwisko Helena Kondradowska nic mi nie mówi, ale zapytam jeszcze o to moją mamę(85 lat), może ona będzie coś wiedzieć na ten temat.
Drządzewska Marianna to z kolei stryjeczna siostra Bronisławy. Sadowska z kolei to popularne nazwisko w mojej miejscowości. Dawniej i dziś. Jechały również razem, więc na pewno dobrze się znały.
Jeszcze raz bardzo Ci dziękuję. Wanda
Jesteś niesamowity! Na 99% mogę powiedzieć, że odszukałeś " moją" Bronisławę. Nigdy w życiu bym nie przypuszczała, że urzędnik, nawet obcokrajowiec,tak może zniekształcić nazwisko. Rzeczywiście, emigrując do Ameryki Bronisława miała 17 lat. Postaram się sprawdzić u siebie w archiwum nazwisko osoby , z którą razem jechała. Póki co, nazwisko Helena Kondradowska nic mi nie mówi, ale zapytam jeszcze o to moją mamę(85 lat), może ona będzie coś wiedzieć na ten temat.
Drządzewska Marianna to z kolei stryjeczna siostra Bronisławy. Sadowska z kolei to popularne nazwisko w mojej miejscowości. Dawniej i dziś. Jechały również razem, więc na pewno dobrze się znały.
Jeszcze raz bardzo Ci dziękuję. Wanda
-
- Podziękował/a: 20 razy
- Podziękowano: 32 razy
Witaj Krystyno.Poprosiłbym jeszcze o listy pasażerskie dwu osób;Franciszek Choronzewicz lat 40 ,przybył do USA w 1899 i Jan Horonzewicz lat 20 przybył do Stanów w 1906r.Bardzo dziękuję.Waldemar Chorążewicz
Szukam:
Chorążewicz-Kurpie,Mazowsze,Białoruś,USA
Felau-Mazowsze,USA
Kosakowski-Świedziebnia
Sadecki-Mazowsze
Kontor-Mazury
Felau-Mazowsze,USA
Kosakowski-Świedziebnia
Sadecki-Mazowsze
Kontor-Mazury
-
- Kontakt:
Witaj Waldmarze!Waldemar pisze:Witaj Krystyno.Poprosiłbym jeszcze o listy pasażerskie dwu osób;Franciszek Choronzewicz lat 40 ,przybył do USA w 1899 i Jan Horonzewicz lat 20 przybył do Stanów w 1906r.Bardzo dziękuję.Waldemar Chorążewicz
New York Passenger Lists, 1820-1957 about Franciszek Choronzewicz
Name:Franciszek Choronzewicz
Arrival Date: 28 Jun 1899
Estimated Birth Year: abt 1859
Port of Departure:Antwerp, Belgium
Ethnicity/Race/Nationality:Russian
Ship Name: Kensington
Search Ship Database: View the Kensington in the 'Passenger Ships and Images' database
Port of Arrival: New York, New York
Line: 24
http://img132.imageshack.us/img132/4851 ... zewicz.jpg
New York Passenger Lists, 1820-1957 about Jan Horonzewicz
Name:Jan Horonzewicz
Arrival Date:19 Apr 1906
Estimated Birth Year: abt 1886
Port of Departure:Antwerp, Belgium
Ethnicity/Race/Nationality:Polish
Ship Name:Zeeland
Search Ship Database: View the Zeeland in the 'Passenger Ships and Images' database
Port of Arrival: New York, New York
Line: 5
http://img15.imageshack.us/img15/166/horonzewicz.jpg
Pozdrawiam
Krystyna Czerniga
Krystyna Czerniga
-
- Podziękował/a: 12 razy
Witam !
Bardzo serdecznie bym prosił o sprawdzenie osoby Kasprzak Władysław
Za pomoc z góry dziękuję !
SERDECZNIE POZDRAWIAM
SERDECZNIE POZDRAWIAM
Przemorski Artur
-
- Kontakt:
Witam Arturze!Artur12 pisze:Witam !
SERDECZNIE POZDRAWIAM
Władysław Kasprzak występuje w kilkunastu rekordach.
Podaj przybliżony rok urodzenia i emigracji lub skąd pochodził.
Pozdrawiam
Krystyna Czerniga
Krystyna Czerniga
-
- Podziękował/a: 20 razy
- Podziękowano: 32 razy
Krystyno,bardzo dziękuję za listy pasażerskie Jan I Franciszka.Pozdrowienia.Waldemar Chorążewicz
Szukam:
Felau-Mazowsze,USA
Kosakowski-Świedziebnia
Sadecki-Mazowsze
Kontor-Mazury
Felau-Mazowsze,USA
Kosakowski-Świedziebnia
Sadecki-Mazowsze
Kontor-Mazury