Elżbieto.
Po powiększeniu Twojego zdjęcia bardzo wyraźnie uwidacznia się struktura papieru.
To z pewnością będzie miało negatywny wpływ na końcowy efekt "wycinania głów postaci".
Jeżeli skanowałaś to zdjęcie samodzielnie to powtórz tą czynność ale obracaj odbitką o 45, 90 stopni
lub o inny eksperymentalnie wybrany kąt, aż zniknie struktura papieru lub będzie się odznaczała w
stopniu możliwie minimalnym. Uzyskanie tego efektu jest możliwe, gdyż światło skanera zawsze
przebiega w jednej linii a my decydujemy o kącie oświetlenia powierzchni fotografii.
Plik zdjęciowy niech pozostanie duży, gdyż na pliku tej wielkości najlepiej się pracuje.
Życzę sukcesów w ponownym skanowaniu. Pozdrawiam. Henryk Grabowski.
PS. Skopiowałem to zdjęcie na mój pulpit i powiększyłem. Struktura papieru jest nadal widoczna. Próba pozbycia się tej struktury to wyłącznie ponowne jej zeskanowanie z obrotami fotografii. Jeżeli nie masz możliwości ponownego skanowania to napisz to a wtedy postaramy się zrobić wycinki twarzy (wg twego życzenia) jednak nie gwarantujemy, że obraz będzie bez wad.
PS 2. Źle zrobiłaś wykasowując tamten duży plik zdjęciowy. Z niego było o wiele łatwiej zrobić wycinki twarzy.