Poszukuję losów brata mojego dziadka czyli stryja Władysława Nowakowskiego syna Franciszka ur.1906r.ułana,/osadnika
z tzw.dekretu J.Piłsudskiego za udział w wojnie polsko-bolszewickiej/, na Wołyniu,pow.Krzemieniec,gm.Wiśniowiec
wieś Orłopol/wcześniejsza nazwa-Wydumka/
nr 58
W 1939r.zmobilizowany do wojska,
18.09.1939r.-w niewoli rosyjskiej,
obóz Szepetówka
areszt w Łucku,
obóz Lwów-Równe
02.09.1941r w Tockoje - Armia Andersa
Ponadto nie znam losów jego żony i dzieci,czy przeżyli,
czy ktokolwiek z jego potomków żyje,w kraju,za granicą,jakie były ich losy.Może odezwie się ktoś z rodzin osadników,którzy ich pamiętają.
Pozdrawiam.
Stanisław Koniarek
stanislaw.koniarek@poczta.fm
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Nowakowski Władysław,1906,Wołyń,osadnik,ułan,jeniec,Anders
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 75 razy
- Podziękowano: 41 razy
Re: Nowakowski Władysław,1906,Wołyń,osadnik,ułan,jeniec,Anders
Stanisławie
portal osadników
http://www.osadnicy.org
jak był u Andersa to przeszedł przez represje Rosji więc
indeks represjonowanych KARTY
http://www.indeks.karta.org.pl/
tu uwaga wpisz na poczatek tylko Nowakowski Władysław i przejrzyj wszystkie, a nawet tylko Nowakowski, albo władysław i data urodz czasem tak lepiej
mogł też byc we Włoszech w 3 Dywizji Strzelców Karpackich
http://www.stankiewicze.com/index.php?kat=42
widze ze niektore dane juz masz wiec moze wywazam otwrte drzwi ale moze innym sie przyda.
Zadziwiło mnie: jesli urodził sie w 1906 roku to chyba jego ojcie brał udział w wojnie bolszewickiej chociaz nie jest zupełnie wykluczone ze on.
A pytałeś o niego w Centralnym Archiwum Wojskowym
portal osadników
http://www.osadnicy.org
jak był u Andersa to przeszedł przez represje Rosji więc
indeks represjonowanych KARTY
http://www.indeks.karta.org.pl/
tu uwaga wpisz na poczatek tylko Nowakowski Władysław i przejrzyj wszystkie, a nawet tylko Nowakowski, albo władysław i data urodz czasem tak lepiej
mogł też byc we Włoszech w 3 Dywizji Strzelców Karpackich
http://www.stankiewicze.com/index.php?kat=42
widze ze niektore dane juz masz wiec moze wywazam otwrte drzwi ale moze innym sie przyda.
Zadziwiło mnie: jesli urodził sie w 1906 roku to chyba jego ojcie brał udział w wojnie bolszewickiej chociaz nie jest zupełnie wykluczone ze on.
A pytałeś o niego w Centralnym Archiwum Wojskowym
pozdrawiam
Jurek Hykiel
Jurek Hykiel
Witaj Jurku,dziękuję za podpowiedzi ale akurat to co mi podałeś to już sprawdziłem.Jedynie czekam na odpowiedź z CAW
Mnie cały czas zastanawia,że do Andersa przystąpił już w drugim dniu tworzenia Armii Andersa 02.09.1941r. natomiast decyzja o tworzeniu Armii Andersa została ogłoszona wg.moich informacji 01.09.1941r. Może się mylę ale ja stąd wyciągam wniosek,że Gen.Anders zaczął tworzenie swojej Armii od wcielenia do niej w pierwszej kolejności żołnierzy,którzy razem z nim dostali się do niewoli a stąd już prosty wniosek,że stryj już we wrześniu 1939r.służył pod Andersem,
Czy ktoś wie jaką jednostką dowodził Gen.Anders we wrześniu 1939r ?
Myślę,że kawalerią,stąd wuj jako ułan mógł być zmobilizowany do jego oddziałów.
Natomiast jeżeli chodzi o młody wiek stryja w czasie wojny z bolszewikami,to wytłumaczenie jest dosyć proste.
Stryj był najmłodszym z rodzeństwa.W 26.03.1919r.zmarł jego ojciec a mój pradziadek.W 1920r. moja prababka wychodzi ponownie za mąż a stryj ucieka z domu i wstępuje do wojska jako ochotnik.Prawdopodobnie sobie dołożył te brakujące lata a w tym wojennym rozgardiaszu to chyba było możliwe,gdyż właśnie w 1920r liczył się każdy żołnierz,który mógł unieść karabin.
Pozdrawiam.
Stanisław
Mnie cały czas zastanawia,że do Andersa przystąpił już w drugim dniu tworzenia Armii Andersa 02.09.1941r. natomiast decyzja o tworzeniu Armii Andersa została ogłoszona wg.moich informacji 01.09.1941r. Może się mylę ale ja stąd wyciągam wniosek,że Gen.Anders zaczął tworzenie swojej Armii od wcielenia do niej w pierwszej kolejności żołnierzy,którzy razem z nim dostali się do niewoli a stąd już prosty wniosek,że stryj już we wrześniu 1939r.służył pod Andersem,
Czy ktoś wie jaką jednostką dowodził Gen.Anders we wrześniu 1939r ?
Myślę,że kawalerią,stąd wuj jako ułan mógł być zmobilizowany do jego oddziałów.
Natomiast jeżeli chodzi o młody wiek stryja w czasie wojny z bolszewikami,to wytłumaczenie jest dosyć proste.
Stryj był najmłodszym z rodzeństwa.W 26.03.1919r.zmarł jego ojciec a mój pradziadek.W 1920r. moja prababka wychodzi ponownie za mąż a stryj ucieka z domu i wstępuje do wojska jako ochotnik.Prawdopodobnie sobie dołożył te brakujące lata a w tym wojennym rozgardiaszu to chyba było możliwe,gdyż właśnie w 1920r liczył się każdy żołnierz,który mógł unieść karabin.
Pozdrawiam.
Stanisław
-
- Podziękował/a: 75 razy
- Podziękowano: 41 razy
Na pewno jest to data umowna z która liczy sie dla pierwszej grupy ktora dotarła do Osrodka Zapasowego w Tockoje gdzie tworzonono 6 Lwowska Dywizję Piechoty tzw starszeństwo.
Anders siedział w Moskwie na Łubiance.
Troche wiecej o poczatkach
http://pl.wikipedia.org/wiki/Polskie_Si ... 1941-1942)
Anders siedział w Moskwie na Łubiance.
Troche wiecej o poczatkach
http://pl.wikipedia.org/wiki/Polskie_Si ... 1941-1942)
pozdrawiam
Jurek Hykiel
Jurek Hykiel
Witaj Jurku.
Zgadza się Gen.Anders siedział na Łubiance ale prawdą jest też to,że Armię tworzą żołnierze.
Prawie od razu zostało powołane dowództwo tej Armii. Skądś ci ludzie się znaleźli.
Gen.Anders musiał wiedzieć gdzie ich szukać. Z wikipedii można się dowiedzieć,że większość
pochodziła z obozów w Starobielsku,Iwanowo-Wozniesieńsku,Griazowcu.
Z tym Starobielskiem to chyba jest niewypał Wikipedii,ale może???
Pierwsze transporty żołnierzy przyszły więc z tych obozów.
Ponieważ zaś stryj był już 02.09.1941r. zarejstrowany /Informacja za Ośrodkiem Karta / to musiał być w jednym z tych obozów. Pytanie,czy można gdzieś znaleźć wykaz jeńców z tych obozów???
Pozdrawiam.
Stanisław
Zgadza się Gen.Anders siedział na Łubiance ale prawdą jest też to,że Armię tworzą żołnierze.
Prawie od razu zostało powołane dowództwo tej Armii. Skądś ci ludzie się znaleźli.
Gen.Anders musiał wiedzieć gdzie ich szukać. Z wikipedii można się dowiedzieć,że większość
pochodziła z obozów w Starobielsku,Iwanowo-Wozniesieńsku,Griazowcu.
Z tym Starobielskiem to chyba jest niewypał Wikipedii,ale może???
Pierwsze transporty żołnierzy przyszły więc z tych obozów.
Ponieważ zaś stryj był już 02.09.1941r. zarejstrowany /Informacja za Ośrodkiem Karta / to musiał być w jednym z tych obozów. Pytanie,czy można gdzieś znaleźć wykaz jeńców z tych obozów???
Pozdrawiam.
Stanisław
Szanowni Państwo,muszę parę spraw wyprostować a więc podaję aktualne najnowsze wyniki poszukiwań oparte na dokumentach.
Poszukuję losów stryja Władysława Nowakowskiego s.Franciszka i Magdaleny zd.Dudek ur.w Sosnowcu-Milowicach parafia Czeladź 01.11.1897 r.
Stryj za udział w wojnie polsko-bolszewickiej dostal z tzw.Dekretu Piłsudzkiego ziemię na Wołyniu w Orłopolu (Wydumka) gmina Wiśniowiec powiat Krzemieniec , działka nr 58.
Z opowiadań rodzinnych wiem ,że w 1939 r była to 12 osobowa Rodzina.
Tymczasem gdy 10.02.1940r. wywieziono osadników wojskowych z Orłopola za Ural do Mołotowskiej (Permskiej) Obłasti , rejon Dobrjański , Nikulińskaja Baza ( Łuszkowo) na stacji kolejowej
Usolskaja na listach eszelonowych były tylko 4 osoby z Rodziny stryja.
Nowakowski Władysław s.Franciszka,ur.1897
Nowakowska Antonina c.Cypriana ur.1910
Nowakowski Władysław s.Władysława ur.1928 w Orłopolu
Nowakowska Genowefa c.Władysława ur.1932 w Orłopolu
26.08.1941 wszyscy zostali zwolnieni na mocy amnestii.
Na liście osób wyewakuowanych ze ZSRR jaką zamieściła "Polska Walcząca-Żołnierz Polski na Obczyźnie" - Londyn 1943 są tylko 3 osoby:
Brakuje więc stryja a moje dotychczasowe poszukiwania w szeregach AA nie dały efektu.
Stryjenka z dwojgiem dzieci pojawia się też na listach w Teheranie i w Rusape w Rodezji.
Czy ktoś może mi podpowiedzieć dalsze kierunki poszukiwań
Stanisław
Poszukuję losów stryja Władysława Nowakowskiego s.Franciszka i Magdaleny zd.Dudek ur.w Sosnowcu-Milowicach parafia Czeladź 01.11.1897 r.
Stryj za udział w wojnie polsko-bolszewickiej dostal z tzw.Dekretu Piłsudzkiego ziemię na Wołyniu w Orłopolu (Wydumka) gmina Wiśniowiec powiat Krzemieniec , działka nr 58.
Z opowiadań rodzinnych wiem ,że w 1939 r była to 12 osobowa Rodzina.
Tymczasem gdy 10.02.1940r. wywieziono osadników wojskowych z Orłopola za Ural do Mołotowskiej (Permskiej) Obłasti , rejon Dobrjański , Nikulińskaja Baza ( Łuszkowo) na stacji kolejowej
Usolskaja na listach eszelonowych były tylko 4 osoby z Rodziny stryja.
Nowakowski Władysław s.Franciszka,ur.1897
26.08.1941 wszyscy zostali zwolnieni na mocy amnestii.
Na liście osób wyewakuowanych ze ZSRR jaką zamieściła "Polska Walcząca-Żołnierz Polski na Obczyźnie" - Londyn 1943 są tylko 3 osoby:
Brakuje więc stryja a moje dotychczasowe poszukiwania w szeregach AA nie dały efektu.
Stryjenka z dwojgiem dzieci pojawia się też na listach w Teheranie i w Rusape w Rodezji.
Czy ktoś może mi podpowiedzieć dalsze kierunki poszukiwań
Stanisław