Bardzo proszę o sprawdzenie następujących nazwisk:
Scheidel i Schreiber - Lwów
Bayer/Bajer - Lwów, Zamość, Chełm Lub.
Kiecol - Lublin, Chełm Lub.
oraz Kołtuniak Andrzej
Z góry serdecznie dziękuję za sprawdzenie

Pozdrawiam
Moderator: Moderatorzy
nie występuje w części głównej, ale wydany był również następny tom pod tytułem "Uzupełnienia i sprostowania" i w nim jest Witold Schreiber (używający nazwiska panieńskiego matki czyli Łuczyński Witold Aleksander Marian) dr filozofii, dr wszech nauk lekarskich, antropolog, kardiolog ur. 20-06-1875 we Lwowie syn Józefa i Felicji ożeniony w 1933 z Olgą Pawłowską (cały biogram bardzo długi, jak prześlesz adres email, to wyślę kopię)Grazyna Kozlowska pisze: Moniko, Schreiber, - nie ma. Pozdrawiam. Grażyna
Beato!Mam "zagwozdke", bo w notce biograficznej jest:" Zelichowska Helena (Lena), art. dram., *12.8.1910 w Warszawie, corka Jerzego i Henryki z Fronczykowskich.Uk.gimn.i szk.balet. Na scenie od 1919.Wyst.w Teatrze Aktora (Moralnosc Pani Dulskiej), w Morskim Oku, w Cyruliku Warsz. i T.K.K.T w Warszawie. Warszawa, Nowy Swiat 59".Bea pisze:Dopiero teraz natrafiłam na ten wątek.
Czy książka wspomina o (He)Lenie Żelichowskiej - aktorce ?
Przeczytałam właśnie, że prochy małżonków zostały 12 paź pochowane na Starych Powązkach - szkoda, że nie wiedziałam wcześniej. Najbardziej interesują mnie jej korzenie, kim byli jej rodzice etc.
[edit]
ha! i w związku z ponownym pochówkiem, historycy wreszcie wzięli się do roboty i stało się wiadomo, że Lena była córką Jerzego i Henryki z domu Fronczak oraz o całym zamieszaniu z grobami małżonków. Więcej tu:
http://www.legacy.com/obituaries/sfgate ... bLoggedOut