UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Etymologia nazwisk
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 7 razy
- Podziękowano: 262 razy
Witaj Beatko
Bujko 1764 - w grupie nazwisk pochodzących od bujać 'szybko się rozwijać'.
Tumiński ( bez daty źródłowej ) - w grupie nazwisk pochodzących od imienia Tomasz, notowanego w Polsce od XII wieku, pochodzenia aramejskiego toma 'bliźniak'.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny', Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001.

Bujko 1764 - w grupie nazwisk pochodzących od bujać 'szybko się rozwijać'.
Tumiński ( bez daty źródłowej ) - w grupie nazwisk pochodzących od imienia Tomasz, notowanego w Polsce od XII wieku, pochodzenia aramejskiego toma 'bliźniak'.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny', Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001.
-
- Podziękował/a: 5 razy
- Podziękowano: 6 razy
- Kontakt:
Nazwisko Werakso
Droga Ewo!
Miło że jesteś z nami. Skorzystam z okazji i spytam cię o pochodzenie i znaczenie nazwiska -WERAKSO. Proszę cię, nie myl tego nazwiska z Waraksa, bo o to nazwisko ktoś już pytał, a ja uważam, iż nazwisko Werakso jest chyba inne.
Pozdrawiam serdecznie
Józek :roll:
Miło że jesteś z nami. Skorzystam z okazji i spytam cię o pochodzenie i znaczenie nazwiska -WERAKSO. Proszę cię, nie myl tego nazwiska z Waraksa, bo o to nazwisko ktoś już pytał, a ja uważam, iż nazwisko Werakso jest chyba inne.
Pozdrawiam serdecznie
Józek :roll:
Józek-Lubuskie Towarzystwo Genealogiczne
....................................
szukam:
Pławski, Butrym, Pawłowski,
Wenne, Studziński, Costazza
szukam:
Ja tutaj jestem jeszcze dość nowy, ale jak śmiem twierdzić pani Ewa jest tutaj swego rodzaju guru wśród etymologii nazwisk więc nie omieszkam zawrzęć tu również swojego zapytania o nazwisko
Cichuta
Podpowiem tylko iź ktoś kiedyś doszedł iż wywodzi się z terenów dawnej Galicji :razz:
Pozdrawiam serdecznie
Cichuta
Podpowiem tylko iź ktoś kiedyś doszedł iż wywodzi się z terenów dawnej Galicji :razz:
Pozdrawiam serdecznie
-
Witaj Przemku
Guru to ja nie jestem, ale zerknę do źródeł
Cichuta ( bez daty źródłowej - czyli wg wiedzy profesora Rymuta odnotowane po 1800 roku ) - w grupie nazwisk pochodzących od cichy ( cichutki ).
Źródło: "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Kazimierz Rymut, Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
I to wszystko. Hm... myślę, gdzie teraz ( Skrypt Mapa Polski - nie działa
) mógłbyś sprawdzić rozmieszczenie i liczebność nazwiska.
Zajrzyj na www.moikrewni.pl Są tam też mapki nazwisk.

Guru to ja nie jestem, ale zerknę do źródeł
Cichuta ( bez daty źródłowej - czyli wg wiedzy profesora Rymuta odnotowane po 1800 roku ) - w grupie nazwisk pochodzących od cichy ( cichutki ).
Źródło: "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Kazimierz Rymut, Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
I to wszystko. Hm... myślę, gdzie teraz ( Skrypt Mapa Polski - nie działa
Zajrzyj na www.moikrewni.pl Są tam też mapki nazwisk.
-
- Podziękowano: 11 razy
Ewuniu, Skrypt Mapa Polski na Genpolu działa (dziś sprawdzałem). Natomiast niepoprawny jest link do Pułtuska. Właściwy jest http://www.herby.com.pl/
pozdrawiam
jacek
pozdrawiam
jacek
no nie wiem nie wiem
Oczywiście...to wszystko to jak najbardziej mam obszukane, obczytane itd.
Sęk w tym że nie zgadza mi się to z informacjami na temat pochodzenia mojego rodu. i właśnie jego obecnym występowaniem.
Ale cóż, będę szukał dalej;-)
Mimo wszystko dziękuję serdecznie za pomoc i Pozdrawiam
A może wiesz coś o nazwiskach:
Krasowiak , Figlus i Strzelczyk???
Sęk w tym że nie zgadza mi się to z informacjami na temat pochodzenia mojego rodu. i właśnie jego obecnym występowaniem.
Ale cóż, będę szukał dalej;-)
Mimo wszystko dziękuję serdecznie za pomoc i Pozdrawiam
A może wiesz coś o nazwiskach:
Krasowiak , Figlus i Strzelczyk???
-
Witaj Przemku
Wiem i powiem, co znalazłam:
Figlus ( bez daty źródłowej ) - od figiel 'żart', może też od niemieckiej nazwy osobowej Fi(e)gel, Fi(e)gler.
Krasowiak ( bez daty źródłowej ) - w grupie nazwisk pochodzących od krasa 'piękno, uroda', krasić 'upiększać, maścić'.
Strzelczyk 1647 - od strzelczyk 'czeladnik strzelecki'.
Źródło: "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Kazimierz Rymut, Wydawnictwo Naukowe DWN, kraków 2001
Wiem i powiem, co znalazłam:
Figlus ( bez daty źródłowej ) - od figiel 'żart', może też od niemieckiej nazwy osobowej Fi(e)gel, Fi(e)gler.
Krasowiak ( bez daty źródłowej ) - w grupie nazwisk pochodzących od krasa 'piękno, uroda', krasić 'upiększać, maścić'.
Strzelczyk 1647 - od strzelczyk 'czeladnik strzelecki'.
Źródło: "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Kazimierz Rymut, Wydawnictwo Naukowe DWN, kraków 2001
-
Witaj
Ależ proszę, mów tak jeszcze
Bez obawy - woda sodowa mi do głowy nie uderzy...
tylko podaj, proszę swoje imię - dla mojej wygody
Kalarus ( bez daty źródłowej ) - w grupie nazwisk pochodzących od niemieckiej nazwy osobowej Kaller, ta od średnio - wysoko - niemieckiego kalhart 'gaduła'.

Ależ proszę, mów tak jeszcze
tylko podaj, proszę swoje imię - dla mojej wygody
Kalarus ( bez daty źródłowej ) - w grupie nazwisk pochodzących od niemieckiej nazwy osobowej Kaller, ta od średnio - wysoko - niemieckiego kalhart 'gaduła'.
-
- Podziękował/a: 145 razy
- Podziękowano: 322 razy
- Kontakt:
Po konsultacjach z Ewą, dla jej wygody i dla lepszej (chyba) czytelności, podzieliłem jeden worek na kilka.
Poroszę nowe pytania zadawać jako posty w nowych wątkach. Podziękowania ogólne mozliwe są np. tutaj, chyba że Ewa zarządzi inny sposób ich przekazywania (np. poczta kwiatowa).
Poroszę nowe pytania zadawać jako posty w nowych wątkach. Podziękowania ogólne mozliwe są np. tutaj, chyba że Ewa zarządzi inny sposób ich przekazywania (np. poczta kwiatowa).
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski
-
- Podziękował/a: 5 razy
- Podziękowano: 6 razy
- Kontakt:
Werakso.
Żeby zaspokoić także twoja ciekawość, to informuję cię , że jednak dowiedziałem się od rodziny mojej znajomej (której pomagam), że nazwisko Werakso jest pochodzenia litewskiego i oznacza słowo- szczupak. No to fajnie, chociaż to jedno wiem. Ale dziekuję ci też za chęć pomocy. Pozdrawiam serdecznie
Józek-Lubuskie Towarzystwo Genealogiczne
szukam:
szukam: