UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Badania y-dna37 +mtdna

Wolne forum wymiany myśli, doświadczeń i wiedzy

Moderator: Moderatorzy

grzechuk

Re: Promocja badanie y-dna37 +mtdna za 119 $ 9-24 czerwca

Post autor: grzechuk » pn cze 29, 2009 11:24 pm

Hi hi, własnie sie dzisiaj dowiedziałem, że prawdopodobnie moja rodzina pochodzi z Rudnika pod Krakowem rodzinnego gniazda Rudnickich herbu Prus I, czyli pochodze z rodów pruskich :) Gdyby to była prawda to byłoby zabawnie...znowu jestem mieszkańcem Prus...mieszkam pod Olsztynem;)

Pozdrawiam

Wiesiek
Wiązanie Prusa I z Prusami bywa kwestionowane. Niektórzy uważają, że to odłam Drużynitów. Badanie Y-DNA powinno pomóc w rozwiązaniu tej zagadki heraldycznej i określeniu pochodzeniu Św. Stanisława:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Stanis%C5% ... zczepanowa

Pozdrawiam

AUTOR TEMATU
misty69
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 5 razy

Post autor: misty69 » śr lip 01, 2009 12:57 am

Moze tak a moze nie. Czesto sie zdarza ze wyniki przynosza bardzo niespodziewane informacje.
misty69

AUTOR TEMATU
misty69

Post autor: misty69 » pt lip 03, 2009 10:28 am

1 lipca dostalem powiadomienie ze moj kit dotarl do FTDNA. Dostalem haslo i login ktory jest numerem kit'u.
Na pozycji "Pending Lab Results" - czyli w miejscu gdzie okreslono harmonogram umieszania gotowych wynikow z badan, badanie jest podzielone na panele. Czyli wyniki z pierwszych markerow od 1-12 bede mial przed 15 sierpnia. Oczywiscie jesli nie wystapia problemy, co cala procedure przeciaga do okolo 2-3 tygodni. Jednakze dotyczy to niewielkiej ilosci przypadkow.

y-DNA37+mtDNA(HVR1) 08-27-2009
Y-DNA37+mtDNA(Y-DNA13-25 Markers) 08-29-2009
Y-DNA37+mtDNA(Y-DNA26-37 Markers) 08-29-2009
Y-DNA37+mtDNA(Y-DNA1-12 Markers) 08-15-2009

Okazalo sie ze promocja byla sukcesem ktory zaskoczyl FTDNA i postanowiono przedluzyc ja o kolejny miesiac jako promocje lipcowa obnizajac ceny na wszystkie pozycje. Cena na y-dna37 jest na tym samym poziomie jak w ostatniej promocji (119$ + 6$ za przesylke) i w tym przypadku roznica polega na tym ze w ramach tej ceny nie bada sie takze podstawowego mtdna (HVR1), ale za to obnizono cene na mtdnaplus (HVR1 i HVR2) do wysokosci 119$. Oczywiscie osoby ktore braly udzial w ostatniej promocji moga za 99$ zrobic upgrade do y-dna67.

Dla tych ktorzy sie chca wstrzymac. Mysle ze w przyszlym roku ceny beda jeszcze nizsze, zwlaszcza ze kurs zlotowki do $ moze byc korzystniejszy, ale nie ma na to gwarancji. FTDNA jest tu liderem i promocje maja rozbudowac jej laczna baze wpisow z przebadanym DNA. Taka baza to powazny kapital i jest istotny z punktu widzenia klienta ktory musi miec mozliwosc porownywania swoich wynikow. Odbywa sie to wszystko automatycznie. Podejrzewam ze do konca roku bedzie to lacznie 300 tys osob z przebadanym DNA w tym okolo 1/3 mtdna. Tak wiec nie dosc ze zadna inna firma nie oferuje tak duzej ilosci markerow istotnych dla porownan genealogicznych to ponadto jej baza z przebadanymi DNA jest bezkonkurencyjnie ogromna.

Najtaniej mozna zamawiac badanie poprzez strone jakiegokolwiek tzw projektu. Polecam jeszcze raz polska grupe. https://www.familytreedna.com/group-joi ... oup=Polish

Zalaczam list w jez. angielskim z FTDNA wysylany do administratorow poszczegolnych grup.

"Dear Group Administrator

This message has the double purpose of thanking you, and announcing a July
offer.

So, first, let me thank you for helping us make our recent Y-37+mtDNA sale the
most successful in the history of Family Tree DNA. While our lower Y-DNA37
prices combined with the free mtDNA test played an import_ant role in this
success, your efforts had a significant impact in this achievement, which made
some projects increase their membership by a two-digit number.

The many Group Administrators that used our BULK E-MAIL system saw how easy and
good of a tool it can be to inform your group members of the sale. We encourage
those who did not make use of this tool, to use it and see the difference that
it can make.

We expect that the kits will begin to be returned for processing this week and
that results will start being delivered to your project by the end of July or
early August.

In light of this success and in conjunction with many reunions or events where
one of us will be speaking, including the Clans Gathering 2009 and the Highland
Games in Scotland, we have decided to offer for the month of July a variation of
our recent promotion:

Y-DNA37 " promotional price $119 (reg. price $149)

Y-DNA67 " promotional price $199 (reg. price $238)

mtDNAPlus " promotional price $119 (reg. price $149)

These are the best prices, marker for marker, of any company in the market.

IMPORTANT: since this promotion will run through the month of July, we encourage
you to spread the word starting now, as the natural tendency is for people to
order at the last minute, and we will not extend it beyond this month.

We thank you for your continued support and look forward to the sustained growth
of the Family Tree DNA matching database.

Bennett Greenspan"

Awatar użytkownika

Łucja
Podziękował/a: 36 razy
Podziękowano: 72 razy
Kontakt:

Post autor: Łucja » pt lip 03, 2009 12:02 pm

Też dostałam już, tzn. ojciec dostał. Ja myślę, żeby się w tym rozeznać, to przede wszystkim, z genealogią zawsze można czekać na później, ale tutaj trzeba się tego uczyć, czyli wolę wcześniej wiedzieć o co chodzi, studia genetyka+archeologia, po prostu. Że przedłużono promocję, to się spodziewałam (a raczej ojciec się spodziewał), i dobrze, namówię jeszcze kogoś może. Chociaż będą pewnie opory - "po co?, co chcesz sprawdzać?", na to już mam odpowiedź, że to badanie nie jest dowodem na nic, bo przecież nie wiadomo kto dał próbkę na 100%, i na szczęście (że nie do celów dowodowych tylko poznawczych).

Łucja
Wierzycki, Satalecki, Tyrkalski, Hertel. Rościszewski, Ostrowski, Umiński, Mellin, Kiełczewski, Znaniecki. Domański, Sawicki, Bohusz, Doronicz. Maziarz. Stec, Winiarz, Rusin, Szałda, Fryz. Saja, Dec, Rak, Burdzy, Duma.

Dziennik genealogiczny

Awatar użytkownika

Staniszewski
Kontakt:

Post autor: Staniszewski » pt lip 03, 2009 1:07 pm

Ja sobie zrobilem juz jakis czas temu XD Tez byla jakas promocja,a wiec dorobilem sie 67 markerow XD Wyniki zaskakujace ...do niedawna byla cisza,a teraz znowu sie cos ozywilo. I dobrze...kilka projektow tez dziala coraz prezniej.

Z genealogia zawsze mozna czekac na pozniej...tu sie zgodzic nie moge. Bo niestety ludzie maja to do siebie,ze nie zyja wiecznie...
Ale w 1000000% zgadzam sie ze stwierdzeniem,ze to badanie nie jest dowodem na nic...moze nie we wszystkich wypadkach pomaga niesamowicie duzo,ale jednak pomaga XD I im wiecej ludzi w bazie tym zapewne projekt bedzie coraz bardziej przydatny,takze dla genealogow.
Pozdrawiam,
Grzela
Staniszewski

AUTOR TEMATU
misty69

Post autor: misty69 » pt lip 03, 2009 2:03 pm

Zgadzam sie ze ludzie nie zyja wiecznie i czasem w przypadku badania DNA osoby ktorej udokumentowana linia meska lub zenska z chwila smierci badanej osoby wygasa jest niepowetowana strata, a poza tym nigdy nie wiadomo czy faktycznie genetycznie pochodzimy od danych osob. Przyczyny moga byc rozne. Nie zawsze musi to dotyczyc przypadkow pozamalzenskich ciaz. Czestym przypadkiem byly wczesne zgony i bardzo szybkie ponowne ozenki. Znam przypadek kiedy po smierci meza ponowny ozenek mial miejsce po 3 miesiacach. Dana kobieta mogla przeciez byc w ciazy z pierwszym mezem.

Nie bardzo rozumiem to co napisala Pani Lukcja ze cos nie jest dowodem. Otoz badania DNA sa uznawanym sadownie dowodem na ojcostwo. Zawsze jednak okresla sie w nim ze z danym prawdopodobienstwem - powiedzmy 95% albo i wiecej. To jest prawdopodobienstwo graniczace z pewnoscia. Jednakze w przypadku braku zgodnosci markerow w 100 % wyklucza sie pokrewienstwo. Stad w przypadku tego samego nazwiska mozna bezwglednie wykluczyc przypadki w ktorych w zaden sposob nie jestesmy z danymi osobami spokrewnieni.

Oczywiscie wystepuje tu problem pokrewienstwa genetycznego i tzw dziedzictwa. W koncu mimo braku zgodnosci genetycznej wychowujemy sie w ramach jakiejs kultury lub tradycji rodzinnej.

Badanie y-dna37 czyli w oparciu o 37 markerow jest juz bardzo precyzyjnym narzedziem, a w przypadku zgodnosci na conajmniej 35 z 37 markerow mozemy juz mowic o pokrewienstwie w linii meskiej w nieodleglych czasach. Zwiekszenie precyzji badania do 67 markerow moze potwierdzic te zgodnosc z wiekszym prawdopodobienstwem. Sa specjalne tabele okreslajace dokladnie to prawdopodobienstwo.
Tu troche wiecej http://www.familytreedna.com/faq-markers.aspx

Poza tym bez wzgledu na ewentualne trafienia z osobami ktore juz maja przebadane DNA i na ewentualne przyszle trafienia z osobami ktore w przyszlosci sie przebadaja to jednak od razu badanie nam wskaze nasza haplogrupe i bedziemy wiedziec kim dokladnie byl ojciec naszych ojcow w bezposredniej linii przekazywanej z ojca na synow.

W Polsce to jeszcze nowosc znana bardzo niewielkiej liczbie ludzi, ale mysle ze w przeciagu 3 lat takie badanie stanie sie bardzo modne.

misty69

AUTOR TEMATU
misty69

Post autor: misty69 » pt lip 10, 2009 12:36 am

Przyklad projektu genealogicznego w oparciu o DNA

http://www.mymcgee.com/

a tam narzedzia do analizy (rowniez macro do excela) DNA - zreszta i tak to bedzie na stronie ftdna lub ysearch.org

http://www.mymcgee.com/tools/yutility.html

misty69

AUTOR TEMATU
misty69

Post autor: misty69 » czw lip 23, 2009 12:54 pm

THE MUMMA SURNAME DNA PROJECT
http://www.mumma.org/dna/MummaDNA67summary.html

Przyklad na rozwiazywanie genealogicznych zagadek za pomoca testow y-DNA.
misty69

AUTOR TEMATU
misty69

Post autor: misty69 » wt lip 28, 2009 11:20 pm

Dzis dostalem wyniki mojego mtdna - czyli tego idacego po linii zenskiej. To byl oczywiscie podstawowy test mtdna czyli HVR1. Milo mi oglosic ze mam zgodnosc z jedna osoba ktora tu namowilem:-) A ile sie zastanawial....:-)
Moja zenska Haplogrupa to T5 (pramatka Tara). Niestety jesli chodzi o mtdna to musze sie jeszcze wiecej dowiedziec, choc juz zdarzylem cos poczytac. W genealogii glownie interesuje nas y-dna bo ten jest przekazywany w linii meskiej.
Oczywiscie gdyby nazwiska szly po linii zenskiej..., ale mtdna tez moze byc pomocny. Moze sie okazac ze jestesmy kuzynami z jednym tutejszym panem.

misty69

Awatar użytkownika

whanak
Podziękował/a: 37 razy
Podziękowano: 41 razy
Kontakt:

Post autor: whanak » śr lip 29, 2009 6:07 am

Misty,

przekonać, to mnie nie przekonałeś....
Zamiast siły argumentów przeważyła zwykłą ciekawość ;)

Pozdrawiam
W.
Witold Hanak - pkt IV.4.k regulaminu
-- ysearch: QU4UV -------------------------------------------
http://hannak-familie.eu Falkenberg O/S, Breslau, Erfurt

Awatar użytkownika

zmad
Podziękowano: 14 razy

Post autor: zmad » śr lip 29, 2009 6:13 am

A ja sie zastanawiam, ile misty bierzesz za reklame tego projektu.
Z ta reklama widzialem cie na kilku forach.
Juz od dluzszego czasu prowadzisz dialog sam ze soba.
To wyglada na schizofrenie.

Zbyszek Maderski
Zbyszek Maderski

Awatar użytkownika

whanak
Kontakt:

Post autor: whanak » śr lip 29, 2009 6:40 am

Zbyszku,

tu nie musi wcale chodzić o pieniądze z reklamy (nigdzie na stronie FTDNA nie widziałem nawet wskazania na taką możliwość) - myślę, że to najzwyklejsza pasja.

Tak swoją drogą ciekawa sprawa - Misty jako jedyny członek projektu POLISH ma T5 , co by świadczyło o tym, że nie mamy (bo i ja mam T5) najpopularniejszej haplogrupy na terenie PL....W projekcie GERMANY-YDNA są 3 takie osoby, więc też niezbyt wiele. W projektach CZECH oraz SLOVAKIA nie ma żadnej...
A ponoć T jest szeroko rozpowszechniona ?!?

Pozdrawiam
W.

Awatar użytkownika

Łucja
Podziękował/a: 36 razy
Podziękowano: 72 razy
Kontakt:

Post autor: Łucja » śr lip 29, 2009 8:32 am

Też dziś w nocy coś przyszło. Myślałam że jeszcze miesiąc na wyniki jest czas, podali koniec sierpnia ale jest już ta żeńska linia. "J", . Najwięcej w Anglii, Niemczech i Irlandii, czyli podejrzewam, że polska emigracja zarobkowa (?????).
Łucja
Ps. A to haplogrupa ojca, jego babcia nijak nie wiemy skąd przybyła, wiemy tylko, że musiała mieć we krwi "wędrowanie za pracą" :D
Wierzycki, Satalecki, Tyrkalski, Hertel. Rościszewski, Ostrowski, Umiński, Mellin, Kiełczewski, Znaniecki. Domański, Sawicki, Bohusz, Doronicz. Maziarz. Stec, Winiarz, Rusin, Szałda, Fryz. Saja, Dec, Rak, Burdzy, Duma.

Dziennik genealogiczny

Awatar użytkownika

whanak
Kontakt:

Post autor: whanak » śr lip 29, 2009 8:42 am

Łucja pisze: "J", . Najwięcej w Anglii, Niemczech i Irlandii, czyli podejrzewam, że polska emigracja zarobkowa (?????).
Dość ryzykowna teza... :F

http://atlantisinireland.com/DNA/Europe ... age092.png

pozdrawiam
W.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wymiana doświadczeń”