UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Prośba do wszystkich korzystających...

Wątki o tematyce wojskowej - dawne jednostki, stopnie, kampanie, mundury, odznaczenia

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
TomekSz
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 36 razy

Prośba do wszystkich korzystających...

Post autor: TomekSz » pn maja 04, 2009 7:40 pm

Mam kilka wytycznych dla Was-odnośnie zamieszczania w ,,Militariach"(ale i nie tylko :) ) swoich zapytań.
Starajcie się w miarę możliwości trzymać następujących kwestii :

a)przedstawiając fotkę swego Przodka w mundurze-starajcie się napisać na jego temat maksymalnie dużo tzn. imię, nazwisko, datę urodzenia, znane Wam miejsce służby lub poszlaki, słowem...wszystko, nawet z zasłyszenia-odnośnie jego osoby i służby wojskowej(lub innej).
To nam pomoże powiązać fakty i...pomóc.

b) bardzo mile widziana byłaby również przejrzystość pisania postów.(przykład TomkaD jest tu idealny)Patrz tu:
http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f=34&t=5070
Nie piszcie kilku postów pod rząd w swoim temacie,tylko stwórzcie jeden,przejrzysty i przemyślany post.

c) wklejajcie nie linki do zdjęć, lecz najlepiej ich miniatury(po otwarciu w dużym formacie).

d) a propos formatu,spróbujcie wykonać je z jak największą rozdzielczością,wszak szczegóły są tu bardzo cenne-o pomoc możecie poprosić koleżanki i kolegów z naszego portalu-retuszujących fotki.

e) i ostatnia prośba:
- jeśli uda Wam się dotrzeć do interesujących informacji nt.zamieszczonego tutaj zdjęcia-nie zatrzymujcie tego tylko dla siebie!
Każda historia ma swój początek i koniec. Podzielcie się z nami wiedzą o osobie ze zdjęcia,jak szukaliście i co zdobyliście.
Wszak wszyscy odpowiadający na Wasz post są-jakby nie spojrzeć- również uczestnikami tej historii...
A i czytający mogą się też czegoś nowego odn.poszukiwań - nauczyć.

Pozdrawiam, licząc na zrozumienie.
Tomek.
...Bo miłość nie zna pór dnia, a nadzieja nie ma końca,
tylko wiedza i niewiedza skrępowane są czasem i granicami.

helenka13
Podziękował/a: 278 razy
Podziękowano: 128 razy

Re: Prośba do wszystkich korzystających...

Post autor: helenka13 » pn maja 04, 2009 8:16 pm

Witaj ,Tomku,
Dobrze, że takie rady, bo będzie ciekawiej czytać te małe ,ale dla zainteresowanych-cenne historie.
A przy okazji mam jeszcze prośbę: stwórz taki kącik ,gdzie można byłoby zobaczyć wyłowione prze Ciebie filmiki :!: ; nie zdążyłam pokazać maluchom w rodzinie, ułanów na manewrach, z Wizny zdążyłam;myślę że nie tylko mi się to podobało.Pozdrawiam serdecznie, Helena :sun:

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
TomekSz
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 36 razy

Re: Prośba do wszystkich korzystających...

Post autor: TomekSz » ndz lip 19, 2009 2:29 pm

I jeszcze jedna sprawa,żeby nie tworzyć niepotrzebnie nowego tematu.
Mam nadzieję,że nie zrozumiecie mnie źle,ale muszę poingerować w Wasze tytuły wątków.Większość z nich to tekst w stylu:
Jaki to mundur
Myślę,że zmiana tytułów na konkretniejsze,tuż po jakiejś sensownej identyfikacji pomoże nam wszystkim np.w powrocie do starego,poszukiwanego wątku ,zawartych tam linków etc.
Pozdrawiam i czekam na ewentualne jeszcze spostrzeżenia.
Tomek.
...Bo miłość nie zna pór dnia, a nadzieja nie ma końca,
tylko wiedza i niewiedza skrępowane są czasem i granicami.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Militaria”