UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Księga Akt Zaślubionych w Parafii Wilkowskiej, 1741-1797
Moderator: Moderatorzy
Re: Księga Akt Zaślubionych w Parafii Wilkowskiej, 1741-1797
Wladyslawie, prosze o sprawdzenie nazwiska Pasciak i Roland
Z gory bardzo dziekuje
Meggy
Z gory bardzo dziekuje
Meggy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 125
- Podziękował/a: 8 razy
- Podziękowano: 6 razy
Witam !Ilona Brzezicka pisze:Witam Władysławie . Prosiłabym w miarę Twoich możliwości i czasu o sprawdzenie nazwisk : Frąckiewicz , Górecki , Wąsala.
Pozdrawiam serdecznie
Ilona
Frąckiewicz i Górecki -brak zapisów ( współcześnie nazwisko Górecki występuje ok 20x w książce telef.Puław-może to jest ślad Twojego Góreckiego?).
Jeśli chodzi o Wąsalę to w rozpatrywanym okresie gniazdem rodzinnym jest miejscowość DOBRE (co znajduje potwierdzenie w "Tabelach prestacyjnych") ,ale mężczyźni jako nowożeńcy występują tylko 2x :
1778r./ poz.12 pracowity Sebastian Wąsala kawaler x Marianna Włodarczykowna panna , DOBRE, 17 II
1760/18 Andrzej Wąsala x Elżbieta Zajączanka panna , ŻMIJOWISKA, 13 II ,św.: Jan Belniak,Marcin Wąsala
Zdecydowanie częściej w głównych rolach ślubnych występują kobiety :
1750/2 Błażej Bębenek kawaler x Marianna Wysalanka<Wąsalanka ?> panna ,DOBRE
1759/10 Sebastian Stelmaszek kawaler x Marianna Wasalina <Wąsalina>wdowa,DOBRE
1760/13 Antoni Wawrzyk wdowiec x Elżbieta Wąsalanka panna , DOBRE
1765/9 Jan Solecki ? kawaler x Katarzyna Wysalanka panna,DOBRE
1767/3Maciej Siedliski x Ewa Wosalonka panna , DOBRE
1770/3 Szymon Śmiech x Marianna Wąsalonka panna , DOBRE
1790/2 Krzysztof Myśliwiec wdowiec x Marianna Wąsalina wdowa DOBRE,31I,św.Stanisław Drąg i Sebastian Wąsala
Najwcześniejsze zapisy z 1746 r. o Wąsalach dotyczą świadków:
poz.14 Marcin Wąsalacz DOBRE(chyba ten sam jako świadek z 1760 r.)
17/Kazimierz Wąsalski DOBRE
21/ Józef Wąsala
Pozdrawiam i życzę sukcesów !
Władysław
syn Władysława,wnuk Józefa, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Stanisława, 3xprawnuk Franciszka, 4xprawnuk Józefa,5xprawnuk Wojciecha, 6xprawnuk Macieja ,7xprawnuk Wojciecha (?)
*Parafie :Opole Lub. , Wąwolnica k/Nałęczowa , Wilków n/Wisłą , Kazimierz Dolny
-
Witam !meggy pisze:Wladyslawie, prosze o sprawdzenie nazwiska Pasciak i Roland
Z gory bardzo dziekuje
Meggy
Niestety,podane przez Ciebie nazwiska(ani też podobnie brzmiące) w "Księdze" nie występują.
Pozdrawiam
Władysław
PS.Zobacz mapkę nazwisk na www.moikrewni.pl
syn Władysława,wnuk Józefa, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Stanisława, 3xprawnuk Franciszka, 4xprawnuk Józefa,5xprawnuk Wojciecha, 6xprawnuk Macieja ,7xprawnuk Wojciecha (?)
-
Witam !anusia22_84 pisze:Witam a czy ma Pan dostęp do póniejszych danych? poszukuję nazwiska Wąsala w okolicy Wilkowa, Rogowa. A dokładnie daty urodzin i zgonu Marcjanny Wąsala z domu prawdopodobnie Statkiewicz i jej męża Franciszka Wąsali. Szacuję ich daty urodzenia tak około 1870 roku. Z opowieści babci wynika że nie urodzili się na lubelszczyźnie jednak mieszkali wiele lat w Rogowie i tutaj zmarli.
Z góry dziękuję Ania
Na dziś dysponuję wykazami zaślubionych z 1915-21 r.
1919 r.poz.18:Wąsala Stefan i Marjanna Stateczna
1920 r. poz.18. Wąsala Józef i Marjanna Orlikówna.
O więcej postaram się podczas wizyty w Wilkowie.
Pozdrawiam
Władysław
PS.A nie orientujesz się , wjakich latach zmarli-to ułatwiłoby poszukiwanie,gdyż narazie jestem skoncentrowany na zaślubionych(na więcej brak czasu podczas wizyty w kancelarii parafialnej ).
Witam,
Proszę o sprawdzenie
ślub Stanisław Zagozdon i Janina Kufel ślub przed 1926 (dokładnie nie wiem)
Oraz nazwisk Zagozdon, Kufel, Kramek
Z góry dziękuję
Proszę o sprawdzenie
Z góry dziękuję
-
- Podziękował/a: 108 razy
- Podziękowano: 17 razy
Władysławie, ja jeszcze raz proszę,sprawdź jeszcze dla mnie nazwisko Dzierżek ,Dzierżak lub podobne.
Pozdrawiam serdecznie
Danka Lenart
Pozdrawiam serdecznie
Danka Lenart
-
- Podziękował/a: 151 razy
- Podziękowano: 28 razy
- Kontakt:
Witam
Proszę o sprawdzenie nazwisk Andrzej Otwinowski ur. 1857, Józef Podedworny oraz Maciej Mostkowski.
Proszę o sprawdzenie nazwisk Andrzej Otwinowski ur. 1857, Józef Podedworny oraz Maciej Mostkowski.
Ostatnio zmieniony ndz sie 02, 2009 6:16 pm przez zetka, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Żaneta
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach
Szukam ślubu Andrzeja Otwinowskiego z Marianną Ekielman
mój blog http://korzenieprzodkow.blogspot.com/
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach
Szukam ślubu Andrzeja Otwinowskiego z Marianną Ekielman
mój blog http://korzenieprzodkow.blogspot.com/
-
Witam !wooc pisze:Witam,
Proszę o sprawdzenie
Z góry dziękuję
W chwili obecnej mam :
Ślub odbył się 8 lutego 1926 r.w wilkowskim kościele ( akt nr 5).
Podaj priv email to wyślę fotokopie aktu.
Jeśli chodzi o pozostałe nazwiska to należałoby bardziej sprecyzować ( podać imiona i w przybliżeniu zakres lat urodzin,zaślubin czy śmierci)-wiele materiałów do przejrzenia a czasu mało,a dodatkowo niektóre archiwalne zapiski są niezbyt czytelne lub wręcz uszkodzone :powódź w XIX w.
Pozdrawiam
Władysław
-
Witam !danisha pisze:Władysławie, ja jeszcze raz proszę,sprawdź jeszcze dla mnie nazwisko Dzierżek ,Dzierżak lub podobne.
Pozdrawiam serdecznie
Danka Lenart
Danusiu ! Z wielką chęcią chcę pomóc, ale musisz bardziej określić :zakres lat i imiona( względnie jakiś inny trop). Oprócz 1747-97 dysponuję obecnie jeszcze innymi mniejszymi zestawieniami,ale Dzierżakowie występuja na lubelskim Powiślu dość licznie i to od dawna . W ww książce, współautor Pan Michał Kopczyński zamiescił :w Rejestrze szlachty zagrodowej z 1531 r.na str.368 : Clodnicza.Stanisław i Jan Rogawka (=Nogawka) bracia ,1 łana , Jakub Dyetrzich,pół łana. {{1 łan to ok.17 ha}}.
Wg mnie ten Jakub to właśnie inaczej Dzierżek (Dzierżak)-do dziś w Kłodnicy ( i w jej okolicach ) Dzierżakowie stanowią liczną rodzinę.
Serdecznie poozdrawiam
Włodek
-
Władysławie jesteś jak zwykle niezawodny!Ślicznie dziękuję!
Interesują mnie Dzierżkowie żyjący w wieku XVI-XIX.Tereny o których piszesz są mi raczej mało znane-bardziej znam miejscowości na płd.od Poniatowej,jako dziecko mieszkałam 5 km od tego uroczego miasteczka.W Poniatowej mieszka siostra mojej mamy.
Z Dzierżków pochodziła moja 4x prababcia,która wyszła za Mędrka z Kowali.Skąd sama była jeszcze nie wiem.
Pozdrawiam serdecznie
Danka Lenart
Interesują mnie Dzierżkowie żyjący w wieku XVI-XIX.Tereny o których piszesz są mi raczej mało znane-bardziej znam miejscowości na płd.od Poniatowej,jako dziecko mieszkałam 5 km od tego uroczego miasteczka.W Poniatowej mieszka siostra mojej mamy.
Z Dzierżków pochodziła moja 4x prababcia,która wyszła za Mędrka z Kowali.Skąd sama była jeszcze nie wiem.
Pozdrawiam serdecznie
Danka Lenart
-
Ponieważ nazwiskiem WĄSALAjest zainteresowanych kilka osób z forum podaję ostatnio pozyskane informacje :
1.dla Ani {anusia 22_84} :dotychczas przejrzałem wykaz zaślubionych 1901-1930>Marcjanny i Franciszka Wąsalów z ROGOWA nie ma,może będą przed 1900,ale to dopiero przy następnej wizycie w archiwum parafialnym.
2.dla Tomka {tom}:prawdopodobnie mam rację ,że to nie Wusuła lecz Wąsala Michał z miejscowości DOBRE,czego "dowodem " jest poz.34 w wykazie zaślubionych w 1827 r.(fotokopie wykazu prześlę na priv,zaś szczególy poz.34 po następnej wizycie).
1.dla Ani {anusia 22_84} :dotychczas przejrzałem wykaz zaślubionych 1901-1930>Marcjanny i Franciszka Wąsalów z ROGOWA nie ma,może będą przed 1900,ale to dopiero przy następnej wizycie w archiwum parafialnym.
2.dla Tomka {tom}:prawdopodobnie mam rację ,że to nie Wusuła lecz Wąsala Michał z miejscowości DOBRE,czego "dowodem " jest poz.34 w wykazie zaślubionych w 1827 r.(fotokopie wykazu prześlę na priv,zaś szczególy poz.34 po następnej wizycie).
-
Witam !zetka pisze:chciałaby się przypomniećzetka pisze:Witam
Przepraszam,że to tak długo trwa,ale Księga zawiera ponad 3000 nazwisk i sprawdzałem kolejno etapami ( rocznikami ).
Niestety, powyższych nazwisk ani też podobnie "brzmiących " nie znalazłem w przytaczanym okresie 1741-1797.
Co do Andrzeja Otwinowskiego ur.1857 to mogę ewentualnie sprawdzić dopiero podczas najbliższej wizyty w kancelarii parafialnej.Bez względu na wynik poszukiwań prześlę Ci stosowną informację .
Pozdrawiam
Włodek M.
-
Witam !anusia22_84 pisze:Witam a czy ma Pan dostęp do póniejszych danych? poszukuję nazwiska Wąsala w okolicy Wilkowa, Rogowa. A dokładnie daty urodzin i zgonu Marcjanny Wąsala z domu prawdopodobnie Statkiewicz i jej męża Franciszka Wąsali. Szacuję ich daty urodzenia tak około 1870 roku. Z opowieści babci wynika że nie urodzili się na lubelszczyźnie jednak mieszkali wiele lat w Rogowie i tutaj zmarli.
Z góry dziękuję Ania
Przeglądając swoje dużo wczesniej wykonane fotokopie zestawień zaslubionych znalazłem w 1892 r.taki oto zapis :
poz.49: Wąsala Franciszek i Statkiewicz Marcela.
Zapis jest w języku rosyjskim,nazwisko Statkiewicz jest zniekształcone : Tatkiewicz lub nawet Spatkiewicz,jeśli przyjąć że piszący wstawił polskie S i nie wstawił jednej "pionowej laseczki" pisząc rosyjską literę T.
Imię jest wyraźne :Marcela i w języku rosyjskim nie może być mowy o Marcjannie-chyba że to błąd piszącego lub też miejscowe zdrobnienie Marceli.
Fotokopię zestawienia mogę wysłać na priv już dziś,ale kopię aktu dopiero po wizycie w parafii( przy okazji podaj inne imiona ,np pradziadka-to ułatwi inne poszukiwania).
Pozdrawiam
Włodek M..
-
Włodku, dopiero dzisiaj dotarło do mnie, że o Dzierżkach pisząc,wspomniałeś o"Rejestrze szlachty zagrodowej z 1531".W jaki sposób i gdzie do niego dotarłeś?
Danka
Danka
Ostatnio zmieniony pt sie 14, 2009 2:21 pm przez danisha, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Podziękował/a: 2 razy
Witam !!!!!
Władysławie - proszę Cię o sprawdzenie czy figuruje nazwisko
Zawadzki. Pozdrawiam .Elżbieta
Władysławie - proszę Cię o sprawdzenie czy figuruje nazwisko
Zawadzki. Pozdrawiam .Elżbieta